A little girl is sugar and spice and everything nice - especially when she's taking a nap

Creative play is like a spring that bubbles up from deep within a child

Holding a newborn baby is such a wonderful feeling eventhough it's for the third time

There are no seven wonders of the world in the eyes of a child. There are seven million

The sweetest flowers in all the world - A baby's hands

Saturday, December 26, 2009

Saeed 4 Bulan

Kejap jer masa berlalu n saeed dah masuk 4 bln.. achievement setakat ini, saeed dah boleh mengiring.. agak cepat bagi kami sbb amin dulu rasa2nya masuk 6 bulan baru nak mengiring.. selain dr tuh, saeed makin kuat menyusu.. masih tak suka kalau bawak berjalan.. for sure cranky smplah balik umah.. tensen betul..


Thursday, December 24, 2009

Alhamdulillah...*updated with pic*

Semalam aku amik cuti.. bukan sbb nak cuti2 malaysia, tapi sbb nak sambut akak aku blk dr haji.. selasa petang pas balik keje, kiteorg bertolak ke kajang.. akak aku dijangka tiba kul 12 tgh mlm.. so, pas dinner, hubby terus tido, takut ngantuk nak amik diaorg kat klia. mula2 hubby ingat nak g sorang, tapi disbbkan dia letih, so, ajak abah aku temankan berbual.. dlm kul 10.30, abg ipar aku call.. rupa2nya flight diaorg postponed sbb kapal terbang rosak.. kul 12 tgh mlm baru diaorg dapat naik kapal terbang.. so, pagi semlm baru hubby g amik.. dlm kul 11 lebih, diaorg pun smp kat umah.. alhamdulillah diaorg selamat pergi n balik.. masa diaorg kat sana, k ngah (anak akak aku) yg baru pas UPSR, dpt offer masuk SAM Bestari kat subang... budak cerdik tuh.. asik berkepit ngan buku 24jam. siap ada tulis novel lagik.. pas berborak kejap ngan diaorg, kiteorg pun bertolak balik ke shah alam.. plan mula2 nak g injection saeed terpaksa dibatalkan sbb klinik dah tutup.. so, kiteorg just singgah jap kat mydin (tukar mainan walkie talkie amin yg rosak).. pastuh terus g ke tesco shah alam..

disbbkan byk kali org asik tegur amin cam pompuan.. hubby dah naik fed up.. aku pun bengang jugak.. bukannya aku pakaikan baju girlish pun.. tapi muka amin mmg cam girl sket.. so, hubby amik keputusan utk botakkan kepala amin.. cari punya cari.. kat tesco tuh satu jer yg ada letak kereta as tpt duduk untuk gunting rambut.. tapi semlm masa pergi, amin tak dapat pun duk dlm kete tuh sbb tukang guntingnya sorang jer.. so, semua org guna satu kerusi yg sama.. dia pun malas nak pindah2 kot.. mula2 aku takut gak amin gerak2 masa potong rambut.. yerlah ni first time dia potong rambut kat kedai.. tapi masa barber tuh potong, dia senyap jer.. rasa tak sanggup pulak tgk kepala dia botak.. tapi pastuh, nampak amin makin comel.. :)

pics nnt yer.. tak sempat lagi download ke pc.. tapi aku letaklah pic budak nih sbb iras2 amin jugaklah.. :) (aku cukup minat budak nih dulu.. comel sgt2!!)


sama tak ngan budak nih??

Tuesday, December 22, 2009

From Shah Alam With Love *updated with pic*

Last Saturday, my brother in law tie knots with his beloved girlfriend, Fiza. Both, Amin n Saeed had to woke up as early as 6.30am coz the trip will start at 8.00am. i'm being the overwhelmed SIL woke up at 3am after Saeed had his feeding to cook fried rice n sausage roll despite of knowing that my MIL had order kuih for breakfast. Done with my cookings at 4.30am and i went back to sleep, waking up again at 5.45am.

Fiza's hometown is in Sabak Bernam. Thus, the journey took about 2-3 hours from Shah Alam. Hantaran is made by me with assistance from my SIL. We brought 5 tray, and Fiza gave us 8 trays in return. The wedding will took place in one year from engagement date, insyaAllah.

Saeed was so cranky during the discussion held. Everybody is focusing on him instead. Soon after the discussion was done, he stops crying.. ooo my sweet little boy.. why are you doing this to me??!!

p/s:The pics will be uploaded soon.


Monday, November 23, 2009

Latest news...

busy, busy, busy!!

dah 3 minggu masuk keje n life routine kami sekeluarga dah jadi cam robot rasanya.. pagi kuar umah hantar saeed n amin, smp opis, bfast with hubby, buat keje in between pumping (plg byk pun 2 kali jer)... ptg sharp 5.30, hubby dh tunggu kat bawah.. kalau nasib baik dlm 6.30 dah smp shah alam.. kalau tak, 7.30 baru smp umah MIL. smp umah, simpan susu n start masak smbl pam susu lagik. hubby mandi n solat, pastuh turun bawah jaga budak2 pulak.. then, baru aku solat.. pas solat, makan n tgk tv.. dlm kul 9 lebih naik atas.. kat atas baju kotor dah menunggu.. turun bawah basuh baju.. naik atas balik, lipat baju pulak.. rumah dah baper minggu tak berkemas.. weekend pun tak sempat nak kemas sbb hubby keje.. so, dapat kemas ala kadar jer.. mata dah sakit tgk habuk merata.. kalau ada vacuum kan senang.. tak payah pikir nak alih budak2 tuh ke bilik lain.. vaccum smbl diaorg tido pun boleh.. weekend, pagi2 dah masak utk lunch.. senang keje kalau diaorg tido.. nnt dah start bangun tak boleh nak kemana2..

arinih genap umur saeed 3 bulan. dah pandai mengagah n ketawa.. plg suka kalau abah menyanyi depan dia.. smp nampak gusi ketawa.. seronok betul tgk.. seminggu pertama kat umah babysitter saeed kena selsema n batuk.. the following week bawak dia jumpa doktor, plan nak cucuk utk 2mths.. tapi doc kata biar dia baik selsema dulu.. berat saeed masa 2 bln 18 hari - 5.86kg boleh tahan semangatkan?? last week, saeed meragam malam..mungkin sbb tak selesa selsema n batuk.. start kul 1 pagi dia bangun n ajak main.. menangis kalau letak dlm katil.. bila dah dukung, riuh mulut cakap.. sakit kepala ummi.. ummi pun dah 2 minggu nih kena selsema n batuk.. berjangkit dgn saeedlah gamaknya nih.. bila saeed buat perangai tak nak tido.. lagilah sakit kepala ummi.. amin pun dah start berjangkit.. kena demam panas jugak sbb ada ulser dlm mulut dia.. tapi dlm tak sihat2 tuh, sempat jugaklah kiteorg g ziarah akak kat kajang yg dapat g haji tahun nih.. tapi on the day berlepas tuh, hubby jer sorang yg hantar sbb dah larut malam sgt.. diaorg check in kat kelana jaya kul 3 pagi.. kul 7 pagi baru naik flight.. hubby balik umah kul 4.30 pagi... on the day akak aku buat kenduri haji tuh, amiklah saeed awal. to my surprise, babysitter tuh caught red handed sbb bagi saeed puting.. masuk2 umah dia tgk kat mulut saeed ada puting, dia yg baru perasan aku smp, cepat gi kat saeed smbl membelakangkan aku n sembunyikan puting tuh bawah selimut.. maybe dia ingat aku tak nampak agaknya puting tuh.. aku diam jer, tp dlm ati dah panas sungguh.. bila citer ngan hubby, dia kata nak buat camana.. org yg jaga, susah jugak kita nak control apa yg dia buat kat anak kita.. as long as saeed serasi oklah.. kita dah larang, dia tak nak ikut.. tuh antara dia ngan Allah laa.. ermm... tensennnnn!!!!


then, weekend tuh, kiteorg 4 beranak g amik pics family kat putrajaya.. best fren hubby yg amikkan.. pics dah ada kat blog dia.. cuma softcopy jer lom dapat.. kalau sapa2 minat nak shoot pics family, bolehlah contact fitri..

weekend lepas pulak, alhamdulillah dapat duit terpijak.. dapatlah belikan amin stroller maclaren tuh.. mothercare tgh buat year end sale so, dapat less dalam RM100++.. amin seronok betul.. yerlah, sblm nih bila jln2 shopping dia mesti terseksa sbb tak dpt nak tido.. dah tuh kena jalan kaki jauh2 pulak.. nih kes parents suka bershoppinglah nih :) kiteorg beli kat bangsar shopping centre sbb dapat extra 10% discount. masa nak balik tuh terserempak dgn eja, pelakon tuh.. dia satu family.. anak dia kecik jer.. hubby dia quite berumur jugak.. then, semlm kiteorg berkampung kat umah MIL.. aku tolong buatkan hantaran utk adik ipar yg nak bertunang bln 12 nnt.. nasib baik amin n saeed tak nakal.. by maghrib dah siap.. terus balik umah..





Friday, November 6, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in NATURE Contest

Kali nih, nak mencuba nasib dlm contest by MomBloggersPlanet - Cutest Baby in NATURE. Nak join? klik sini ye!
Prizes are courtesy by:






Nama: Nuruddin Amin bin Azirull Amin
Tarikh lahir : 2 February 2007
Umur : 2 thn 9 bln

Gambar ini diambil sewaktu sesi photoshot kami sekeluarga di Taman Tasik Shah Alam pada Disember tahun lepas. Ia merupakan kali pertama kami membawa Amin ke taman ini. Walaupun ketika itu cuaca agak panas, tetapi Amin tetap gembira bermain di sekitar tasik, kadangkala mengejar burung2 yg ada disitu. Taman yg dikelilingi oleh pokok2 yg menghijau memang memberikan ketenangan kepada kami. Melihat kepada reaksi Amin, kami bersetuju untuk meluangkan masa bersama2 di tempat2 seperti ini lagi. Pada pendapat saya, aktiviti luar utk anak2 amat berfaedah kerana ia dapat:

1. merangsang sifat ingin tahu dan kreativiti anak2
2. memberi pendedahan awal kepada anak2 ttg flora dan fauna
3. menanamkan rasa cinta kepada alam semulajadi dlm diri anak2
4. membina keyakinan diri anak2

Tuesday, November 3, 2009

post mortem first day

semalam dapat pam sekali jer kat opis. petang tak sempat nak pam sbb bos pgl discussion. hubby dah tunggu kat bawah dr 5.20pm lagik. niat nak mengepam dlm kete terpaksa dibatalkan sbb tak confidence nak pegang dua2 botol skali. takut terseksi pulak nnt :) jalan kat kl nih cam biasalah, 24 jam asik jem jerr.. smp ke shah alam dah kul 6.50pm, mmg kena overtimelah nih.. hubby decide nak amik amin dulu since kiteorg lalu umah MIL. so, amik saeed kul 7.15pm. masa tuh dia tgh tido.. yg tak sedap mata memandang ada puting dlm mulut saeed.. aik.. mana datang putinglak nih? aku merungut dlm hati.. aku tanyalah kat akak tuh.. dia kata budak2 lain yg letaklah tuh.. aku diam jerlah. btw, dia kata saeed ok jer.. tido jer.. nangis pun bila nak susu.. aku bekalkan 18oz, abis semuanya. last bottle aku bawak balik.. dlm keter saeed nangis nak menyusu so aku bagi botol jerlah.. smp umah terus kuarkan lauk utk masak dinner.. buat sambal ikan n sawi goreng. masa tuh b****t dah engorged.. last2 beranikan diri try buat handsfree.. buat 2 in 1 job.. masak smbl pumping.. mengagumkan... takde setitik pun susu yg tumpah masa aku pump tuh.. dptlah 12oz.. puas ati dapat siapkan 2 keje serentak.. dlm kul 8.00 dah siap masak, tgh2 kemas dapur.. hubby panggil suh tgk anak2.. rupa2nya dua2 beradik dah tido.. amin tertido masa main lego.. sian anak2 ummi.. lepas dinner ngan hubby, baru naik atas..

pagi tadi masa htr saeed, aku pesan baik2 ngan akak tuh jgn kasi puting.. tak pernah dibuat2 bagi puting kat anak2.. saeed senyum jer bila akak tu dukung.. mmg serasilah kot..
btw, arinih nak kena pam at least 2 kali.. kalau tak mahu jadi kes cam semlm :)

Monday, November 2, 2009

Medela Freestyle Review

i've never used double pump before.. with mini-e, i manage to breastfeed amin till 22 months. although, mini-e bunyi cam mesin rumput (quoted from aida), tapi performance very satisfying.. for saeed, mmg dah aimed utk double pump sebab slalu terjadi kes masa pam kat opis, pam sebelah, sebelah lagi pun kuar susu jugak.. rasa sayang susu tuh buang camtuh jer. kalau double pump nih lagi jimat masa n dapat byk susu.. after survey semua double pump yg ada kat market, akhirnya decide utk beli freestyle sbb sizenya yg begitu compact.. ringan n kecik, senang nak go mobile :) since tahu pregnant, dah start kumpul duit utk beli fs nih sbb harganya mahal sungguh! sambil2 tuh rajin gak search kat ebay. alhamdulillah, nak dijadikan rezeki, dapat beli kat ebay dgn harga yg cukup murah.. RM 800+ jer utk 1 set of new fs.. bukan 2nd hand tau!

start guna fs masa dlm pantang.. mula2 pakai tuh cam susu tak kuar n suction tak kuat pun.. frust jugak first attempt tuh. rupa2nya n****e yg tersumbat.. in 2nd week, try nak buat stok.. saeed menyusu sebelah n aku try pam lagi sebelah.. first stock dapat 3oz jer.. risau gak masa tuh sbb susu cam sikit jer.. lepas tuh every time saeed menyusu aku akan pam.. then, baru byk sket susu.. adalah sekali sekala pam dua2 belah sekali.. tapi tak pernah try lagik buat freestyle.. still pegang ngan tangan.. tak confidence sgt nak biar pam tuh tergantung walaupun bertali :) stok yg berjaya dikumpul masa dlm pantang kira2 5 minggu adalah dalam 70++ bekas.. pas pantang still lagik pumping n bekas susu habis stok dlm seminggu pas pantang.. every pumping session dlm 7 minit dapatlah 12oz.. puas ati sebab every time pump mesti dapat byk..

hari nih, first time try freestyle method n tak menjadi!! silap sendiri jugak sbb tak test kat umah dulu.. duk pusing2 tali tuh dok pikir camana nak gantungkan dia.. last2 jadi separuh gantung separuh pegang :) so, to those yg nak guna cara freestyle, kena try n test dulu kat umah.. takdelah kat opis kelam kabut cam saya :)

overall comment, saya amat berpuas ati dgn fs.. satu pelaburan yg berbaloi baloi..


i miss u my dear

isk.. one whole day nih asik teringatkan saeed jer.. miss him so much!! :( :(

First day for us

Hari nih first day utk kami sekeluarga..

aku start keje balik
saeed start duk umah babysitter
amin kembali duk kat umah opah

dari semalam dah start prepare utk hari nih.. baju dah siap digosok.. barang2 yg nak dibawa ketiga2 lokasi dah letak atas meja..

sedih and risau jugak nak hantar saeed ke umah babysitter.. dulu masa amin tak risau sgt sbb opah yg jaga.. kali nih lain.. tak tahu camana org jaga anak kita nnt.. babysitter saeed duk selang selorong dari rumah kiteorg.. dah start booking dia pas abis pantang arituh. dia pun jaga 6 budak, 2 baby termasuk saeed. ptg semlm hantar barang2 saeed.. so senang pagi nih bawak susu and baju jer..

saeed cam tahu2 jer nak kena htr umah org.. bangun kul 5 pagi utk menyusu, sempat ummi pam lagi sebelah. selesai menyusu, ummi turun bawah sidai baju pulak. pastuh, naik atas mandi.. tgh2 mandi saeed nangis lagik.. slalunya kalau lepas menyusu dia terus tido.. rupa2nya nak menyusu lagi.. cam tahu2 jer arinih nak kena tinggal.. pas menyusu, ummi solat subuh n siap2.. saeed tido2 ayam.. kejap jaga, kejap terlelap. kul 6.30 kuar dari rumah.. smp umah babysitter, gelap lagik. hujan dah renyai2.. masa babysitter dukung saeed, saeed senyum jer.. lega sket hati ummi.

next location, umah MIL. on the way ke umah mak, hujan turun selebat2nya.. abis hubby n aku basah lencun.. amin yg tgh tido pun terjaga.. amin hampir2 menangis masa nak tinggalkan dia.. sedih jer suara masa 'bye2' kiteorg.. mana taknya, dah 2 bulan lebih duk dgn ummi.. sian anak ummi..

smp menara, kul 8 pagi.. parking pun byk lagi. sempatlah breakfast dgn hubby jap..

pekaba saeed skang nih... :-s






Wednesday, October 28, 2009

post pantang

sekejap jer rasa masa berlalu.. next week dah start keje balik.. arghh.. malasnyer rasa badan nih.. since abis pantang arituh byk aktiviti yg dah dibuat.. beraya pun puas gak.. byk jugak collection duit raya amin n saeed tahun nih.. dah selamat simpan dlm tabung haji isnin arituh.. kebetulan aku ada assessment pagi isnin tuh, pas assessment baru gi tabung haji bukak akaun utk saeed n deposit duit amin. sepanjang cuti nih dapatlah ummi memasak utk abah n amin. arinih berjaya jugak lepaskan kempunan nak makan lauk2 raya.. semlm rebus nasi impit n lemang, pagi nih pulak masak ayam masak merah n rendang daging.. mak pulak masak lodeh.. ermm.. sedap!!

saeed dah 2 bulan.. makin tembam. citer pasal susu.. ummi terpaksa buang semua susu yg ummi perah masa pantang dulu sbb semuanya basi.. tak tahu apa puncanya.. maybe ada blackout. rasa sakit jer hati masa buang susu2 tuh semua.. sedih sgt.. adalah dlm 70+ bekas yg kena letgo.. mula perasan masa start train saeed utk bottle feeding. dia asik mengamuk tak nak minum susu.. bila bagi direct ok jer.. try dgn susu baru perah baru dia laju hisap.. so, semlm ummi buat project spring cleaning ebm.. freezer yg dah penuh sebelum nih jadi kosong balik.. bekas susu pun dah abis..

amin makin bergeliga otaknya.. non stop talking. ada jer citer yg direkanya.. tiap2 ari nak gi sekolah.. memandangkan amin suka berkawan, so kiteorg dah register nama amin kat nursery TM, tapi cam biasa kena masuk waiting list. amin yg ke 30.. bayangkanlah bila tahun amin boleh start duk kat nursery tuh. sian pulak kat dia..

p/s: for records, ummi turun 15kg pas pantang.. heaven sungguh! tp tak tahu smp bila boleh maintain :)

Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel

Dapat tahu pasal contest nih bila men'ziarah' blog ummu mishkah tadi. rasa cam nak mencuba nasib jugak contest yg dianjurkan oleh Smileykidz nih.. bila tgk balik pics amin masa baby dulu.. baru perasan yg muka amin seiras dgn saeed..










nama : nuruddin amin bin azirull amin

umur : 2 tahun 10 bulan

Monday, October 5, 2009

Esok Hari Raya!

Walaupun esok dah masuk 17 Syawal, tapi buat aku seolah2 esok baru 1 Syawal. Ya.. hari ini adalah hari terakhir aku berpantang.. amin dah sibuk nak balik umah.. tak sabar2 dia nak tido dgn kami semula.. buat umminya, nak menunjukkan betapa semangatnya dan seronoknya abis pantang.. ummi dah siap buat jadual dgn abah nak beraya kat mana... menu nak masak tiap2 ari smp naik keje pun ummi dah siapkan.. doakan ummi betul2 rajin nak masuk dapur nnt.. ummi pun harap Saeed tak buat perangai.. citer pasal saeed, arituh g inject.. timbang2 saeed dah 4.2kg.. waa... cepat betul naik beratnya.. amin dulu masa umur 2 bln br 5kg..

Monday, September 21, 2009

Sebulan Dah...

Hari nih Saeed genap sebulan. Makin tembam! Mana taknya asik menyusu siang malam... Ummi pun tinggal 2 minggu lagi jer nak abis pantang.. ummi terkebil2 jer tgk org makan ketupat dgn rendang pagi2 raya.. siaplah.. pas abis pantang nnt ummi nak masak sendiri ketupat dgn rendang! buat hilang kempunan...




masih dgn gaya merdeka :)

Rambut Raya

Tahun nih amin berambut baru.. takdelah beza sgt, cuma hubby potong ekor kat belakang yg dah panjang sgt. bila pakai kopiah, nampak terjuntai ekor kat belakang.. nampak tak eloklah.. so, kiteorg decide potong ekor jer.. bhgn lain tak usik langsung sbb rambut amin mmg dah sediada nipis...
tgklah ekornya yg panjang tuh...

dah potong...

Friday, September 18, 2009

Beza Caesar & Normal

Ramai yg tanya mana lagi sakit bersalin normal dgn caesar.. ermm.. from my personal view, bersalin caesar lagi sakit rasanya.. maybe sbb masa bersalinkan amin tuh kiteorg tersilap pilih hospital.. so, proses pemindahan dari wad ke bilik mmg horror!! aku disuruh bgn sendiri dr katil n naik wheelchair.. takde katil ok.. sbb diaorg takde lif yg boleh muat katil utk ke bilik.. masa tuh dah abis bius.. so sendiri mau ingatlah sakitnya nak bergerak naik n turun katil.. smp aku menangis tahan sakit.. dari segi timing, mmglah caesar lagi relaks sbb kita tahu bila nak bersalin.. itu kalau planned caesarlah... datang terkedek2 hantar perut.. :) masa operation boleh nampak doktor tuh buat apa kat kita... masa pantang pulak mmg tak boleh nak bergerak byk sgt.. luka agak lambat jugak nak sembuh.. nak dekat abis pantang baru boleh bergerak laju2 sket.. parut luka pun nak kena jaga jugak.. kalau tak nampak buruk bila dah baik nnt..

For normal pulak, dari segi timing mmg mendebarkan.. anytime boleh bersalin.. part yg plg best masa contraction.. masa tuh mulalah dok ingat2kan apa yg dibaca kat internet pasal tanda2 nak bersalin.. kalau tak jadilah cam kes aku arituh, false alarm :) sakit bersalin normal nih masa contraction dah kuat.. mmg sakitlah masa tuh, tapi takdelah sakit teruk sgt.. alhamdulillah, takdelah lama sgt nak tunggu bukaan smp 10cm.. dlm setengah jam jer aku menahan sakit pastuh dah boleh push.. lepas baby dah kuar hilang semua sakit.. pas bersalin yg sakit cuma kesan jahitan kalau ada.. dlm kes aku, kena episotomi, so, mmg 2-3 ari tuh sakit jugaklah bila nak duduk.. tido pun kena mengiring jer... tapi dlm seminggu pastuh dah ok.. tak sakit dah.. bak kata kawan aku dah boleh berlari.. :)

so, in conclusion, utk anak ke 3 dan seterusnya, harap2 aku bersalin normallah.. no more caesar!

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidilfitri


Walaupun kami tak beraya tahun nih.. tapi nak jugak sampaikan salam aidilfitri utk kawan2 semua.. selamat berhari raya dan bergembira.. rasa sedih jugak bila teringat baju raya dlm almari yg menunggu masa utk dipakai... baju amin dan hubby pun dah ada.. cuma baju saeed jer yg belum ada yg sedondon dgn kami.. sempat lagike ummi nak beli thru online?? :) jemputlah datang beraya kat umah tapi cuma boleh datang pas 15 Syawal yer.. sebelum tuh kami masih lagi berkampung di rumah mertua..

Wednesday, September 16, 2009

After 4 Years

It's our 4th anniversary on 26th August.. tapi no special celebration was made.. disbbkan tgh pantang.. aku pun takde mood nak celebrate or wish.. Saeed jadi hadiah anniversary tahun nih pun dah cukup lumayan :) lepas pantang nntlah baru nak g celebrate kot.. boleh abg?? ;)

Tuesday, September 15, 2009

ni abg amin

Amin teramatlah sayang sgt dkt Saeed.. asik nak cium ajer.. smp ngeri ummi tgk cara dia cium.. takut adik terhempap jer.. pastuh suka sgt berborak dgn adik.. antara dialog dia


'adik.. adik bukak mata yer.. nih abg amin'
'adik.. abg amin akai aju upin ipin'
yang si adik pun bagi respons baik kat abg.. duk tgk jer muka si amin kalau amin cakap ngan dia..




Monday, September 14, 2009

Saeed Botak

Mula2 plan nak cukur rambut Saeed on his 7th day, tapi masa tuh Saeed kena tahan dlm wad sbb jaundice. So, terpaksalah postponed dulu nak cukur rambut.. lepas Saeed discharged, on the 12th day baru dapat cukur rambut dia.. takde buat majlis pun.. cuma panggil mak bidan dtg cukur kat umah jer.. disebabkan rambut Saeed agak lebat.. lama jugak mak bidan tuh cukur. tak sempat nak amik pics sbb ummi kena pegang Saeed masa cukur sbb dia asik nangis nak susu jer.. nilah rupa Saeed lepas botak...

Sebelum..




Selepas.. yey saya dah merdeka!!

p/s: perasan tak aksi2 Saeed yang tak mahu dibedung nih.. berapa kali betulkan tapi dia berjaya jugak bawak kuar tangan dia..

Wednesday, September 2, 2009

Amin vs Saeed

Ramai yg tanya.. muka Saeed sama tak dgn Amin? jawapannya mmg tak sama.. perangai pun tak sama

1. Berat masa lahir : Amin 2.7kg, Saeed lebih 100gm, 2.82kg (poyo jer doktor tuh scan kata berat baby 3.3kg masa pregnant)
2. Kepala amin bulat jer masa lahir tapi Saeed sedikit lonjong wpun tak kena vacuum, tapi tak tahu napa cam lonjong sket..
3. Amin ada lesung pipit kat dua2 belah pipi, tapi Saeed takde
4. Rambut Amin ala ciput jer.. tapi rambut Saeed agak lebat jugak
5. Hidung Amin 'penyek' tapi Saeed sedikit mancung..
6. Amin bfeed masa malam jer siang dia tido.. tapi Saeed siang mlm non stop.. lagi juarakan??
7. Pusat Amin tanggal hari ke-5 tapi Saeed hari ke-9. (org kata kalau pusat tanggal sblm 7 hari, budaknya baik..wallahualam)

Datangnya Membawa Bahagia


Alhamdulillah, on 23rd Aug 2009, 17:14 pm, Saeed Jubair has safely delivered at SJMC, weighted 2.82kg. Since false alarm on Friday, blood spot has not stopped but, the contraction was still mild. Alhamdulillah, dapatlah menyambut puasa n solat tarawih walaupun sehari jer. Puasa tahun nih pun nyaman jer yer, tak panas pun, so, on saturday tuh takdelah terasa sgt lapar n dahaga. Lepas Zuhur, hubby ajak g cari susu kambing and rechargeable battery, misi yang tak selesai2 :) sempatlah sms kat few frens kalau2 tahu kat mana nak beli susu kambing.. puas g mydin sek 18, takde jugak.. last2 en subhi bgtau boleh try cari kat petronas sek 27.. so, apa lagi, kiteorg pun teruslah g sana. Alhamdulillah mmg ada jual susu kambing kat sana. since awal lagi, hubby ajak jalan2 kat giant putra height.. kiteorg tak pernah smp lg kat situ. kat giant, beli rechargeable battery and few other things.. opss.. lupa nak citer pasal amin.. since ummi dah nak bersalin nih, amin mmg slalu dgn pak ngah, mak usu, opah n atuk jer.. so, arituh aku ngan hubby jer berdua2an dating.. amin ikut pak ngah n the rest ke klang.. on the way balik, berenti kat tepi jalan beli air utk berbuka.. teringin nak minum air kelapa...

ahad pagi dah rasa contraction kuat sket tapi aku biarkan jer.. takut false alarm lagik. tinggal aku, hubby n FIL jer kat umah masa tuh. yg lain g jalan2.. dlm kul 12 tuh dah rasa cam 5 mins contraction.. aduiii sakit betul yer.. betullah mak aku kata sakit bersalin nih rasa cam nak putus pinggang. aku tahankan lagik, cuba bawak tido.. kejap baring ke kanan, kejap ke kiri.. dlm kul 2 tuh, aku bangun solat... semua dah balik berjalan masa tuh.. dlm kul 3, aku bgtau hubby sakit dah makin kuat.. hubby pun siap2 and off we went to hospital.. smp hospital, 2-3 kali jugaklah berenti tepi jalan sbb sakit yg teramat sgt.. smp jer labour room, nurse terus suh masuk bilik.. bila nurse check dah bukak 5cm, masa tuh pukul 4... dia tanya nak pakai epiduralke, aku kata tak nak.. pain killer pun tak nak.. selagi boleh tahan sakit lagi aku tahan jugak.. dia kata oklah, kalau sakit guna gas jerlah.. sakit dah makin kerap, aku jadi tak tentu arah.. 4.30pm, bukak dlm 7cm.. nurse tuh kata cepat jugak bukaannya.. masa doktor smp, dah bukak dlm 9cm, doktor kata kejap lagi.. tepat kul 5pm nurse dah suh aku teran... tak tahu baper kali aku teran agaknya, tapi cam tak kuar2 jugak... nurse tuh kata, tak kuat aku teran n baru dia perasan yg aku tgh pose.. so, dia suh bukak pose.. bagi aku minum air n hubby suapkan kurma 2 biji.. nasib baik ada bawak extra kurma dlm bag.. before that, nurse tuh dah suh geng dia amik vacuum.. pas berbuka, aku teran lagik sekuat ati dek sbb takut kena vacuum pastuh, aku dah terasa cam kepala baby nak kuar.. doktor masuk, pakai gloves terus potong.. ermm.. kena gak episotomi, aku ingatkan nak request suh dia jangan potong.. masa tuh tak sempat dah nak cakap apa2.. lepas dia potong, aku teran skali terus baby kuar.. leganya rasa, Allah jerlah yg tahu.. doktor tanya hubby nak potong tali pusat tak.. hubby pun ok jer.. dapat dengar suara baby masa tuh rasa heaven.. teringat cam masa bersalinkan amin dulu.. lepas tuh doktor pun startlah jahit.. ada yg terkoyak jugak katanya.. lama giler tunggu cam panjang jer..

first night kat wad, Saeed tak byk meragam.. tapi on 2nd night, dia tak nak tido.. 24hrs latching non stop.. bila tertido jer, aku letak dlm katil dia.. tak smp 5min dia nangis balik.. tensen jugak masa tuh.. call nursery tapi tak membantu langsung pun.. smp pening kepala aku pagi tuh tak cukup tido.. memandangkan Saeed ada jaundice sket, doktor buat lagi test pagi tuh, kalau tak tinggi bolehlah discharge.. nasib baik jaundice Saeed tak tinggi sgt, so takdelah kena tahan wad lagik.. cuma kena dtg follow up lagi on Friday.

Kat umah, Saeed still lagi 'menempel' ngan aku.. tak boleh letak langsung.. ermm.. B rasa penuh n keras tapi cam n****e tersumbat kot.. mintak tolong tukang urut, urutkan sket B.. dia kata susu banyak.. mmglah byk, tapi rasa cam tak kuar.. masuk 2nd day, n****e cracked.. tiap kali Saeed menyusu mesti sakit.. on Friday g checkup jaundice Saeed.. jaundice level naik 280, so Saeed kena tahan wad.. aku tak boleh nak teman sbb bilik semua full.. terpaksalah balik umah.. kat umah try pam pun dapat 2oz jer.. ermm.. napa ni yer? mlm tuh tak visit pun Saeed kat hospital.. diaorg bagi formula kat dia mlm tuh.. nasib baik next day Saeed dah boleh kuar.. n****e ummi pun dah baik, ummi letak minyak gamat... so, dah takde prob lagi.. cuma tak sempat nak pam buat stok lagi sbb Saeed siang malam nak menyusu jer..

Saturday, August 22, 2009

FALSE ALARM! (kes org first time bersalin normal)

Rabu last day aku keje.. settlekan semua handover kat bos and i'm free!! memandangkan doktor takde bagi mc, so aku amik annual leave jer.. perancangan awal nak duk kat umah MIL postpone dulu..

first day cuti, dlm kepala dah sarat dgn plan nak kemas umah. g bfast kat lontong klang.. pastuh hubby ajak g beli brg basah sbb kat umah dah takde brg nak masak.. hujung2 pregnancy nih jadi rajin pulak nak memasak.. so, pas basuh keter, amik MIL and SIL, kiteorg pun g Tesco. lepas beli brg2 dah pukul 4 lebih. balik umah masak smbl udang n kacang pjg goreng.. utk amin, aku gorengkan telur n ikan bilis jer.. sambil2 tuh, buat sket puding koktel. tetiba nak makan puding koktel pulak :)

second day, bfast puding koktel n satu tray kecik durian... pas mkn durian rasa panas pulak perut.. amin makan nasi putih. aku goreng lempeng, nk mkn ngan sambal udang semlm. pas mandi n basuh toilet, hubby balik bawak kebab. tak jadi pulak mkn lempeng.. hubby balik solat jumaat baru mkn sama2.. keletihan basuh toilet, aku tertido.. dgn amin pun tido skali.. bgn solat asar kul 5, tiba2 perasan ada blood stain. tapi tak rasa sakit.. bgtau kat hubby and kiteorg pun refer kat MIL and mak aku.. diaorg kata tuh dah kuar tanda, tunggu sakit bolehlah gi hospital.. pas maghrib, rasa sakit sket2 jer.. aku tahan lagik. pas solat, aku kemas2 barang nak bawak ke umah MIL. mmg dah plan nak tido sana pun mlm nih.. nak sahur sama2 kononnya.. hubby pas asar dah kuar g cari air zam zam n susu kambing.. balik2 tgk dapat air zam zam jer.. susu kambing tak jumpa. pastuh terus g umah MIL. smp sana, mkn dulu.. contraction ada sket2.. tapi tak kerap lagi.. start kul 10.30, baru rasa contraction 15 minit skali.. dlm 11.30, hubby ajak g hospital.

amin nangis2 nak ikut.. sian kat dia. smp hospital, ternampak dr siti pun br smp... g labour room and nurse pakaikan CTG. mula2 ada contraction, tapi pas 15 minit, contraction dah slow.. aku n hubby dah syak mesti false alarm nih.. then, dr siti dtg check.. baru bukak 2cm and dia kata up to us nak tunggu atau nak balik umah.. kiteorg pun opt balik umah jer.. dia kata kalau dah sakit every 5 mins, bolehlah dtg. waa... tensen betul nih... rupa2nya dah bleeding pun tak semestinya nak bersalin ek.. mmg kes poyolah kiteorg nih :) pas buat CTG sejam, kiteorg pun balik umah.. kenalah charge RM 100 utk guna bilik and brg2 diaorg.. doc bagi mc 2 hari utk monday and tuesday..

smp umah, amin dah tido.. alhamdulillah bolehlah pose arinih and sempatlah nak khatamkan baca quran.. aku cakap ngan hubby, pasnih tunggu air ketuban pecah baru dtg hospitallah.. buat malu jer dtg awal2 tapi tak bersalin pun... :)

Monday, August 17, 2009

Menghitung Hari

Currently, I'm in my 38 weeks.. still waiting and hoping i'll deliver safely.. semalam gi check up and for the first time Amin ikut sekali sbb my MIL ada checkup darah tinggi jugak semlm.. so, kiteorg terpaksalah bawak amin g SJMC.. pagi2 dah kejutkan dia bgn n mandi.. nangis2 tak nak mandi sbb sejuk... bila dah mandi n siap pakai baju baru dia seronok nak berjalan.. smp hospital dlm kul 8.30.. slalunya kiteorg awal lagi, lepas register dapat no 19.. sama cam last week.. so boleh agak dlm kul 11.30 baru dpt jmp doctor.. lepas urine test, trn kat cafe and bfast.. beli nasi lemak kat tepi jalan, cuma air jer beli kat cafe situ.. food kat situ mahal and tak berapa sedap sgt.. yerlah.. mknn hospitalkan.. lepas mkn, amin dah start boring.. sibuk ajak jln.. ummi pun temankanlah amin round2 kat lobi hospital tuh.. masuk kat mini mart beli biskut.. pastuh, pusing2 tgk tv, tgk ikan kat akuarium.. dah pusing 2-3 kali, amin tanya 'abah ane? ambat abah.. jom alik'.. isk.. dah start dah.. dia dah start ngantuk balik.. suh dukunglah.. nak peluklah.. ummi pun bawaklah dia nak atas.. tunggu doktor.. naik2 tgk doktor takde sbb ada minor surgery.. kul 11.30 baru masuk.. naisb baik masa tuh ada 2 org jer sblm umminyer turn.. so, dlm kul 12 tuh dah dapat jmp doktor..

masa jmp doktor, ummi bgtau dah start rasa pressure kat bawah.. nak jalan rasa sakit.. so, doktor pun nak check... check2 doktor kata dah bukak satu jari.. so, it will be anytime jer.. doktor relaks so ummi pun relakslah.. amin sibuk menangis nak tgk ummi kena check.. masa buat ultrasound baru dia senyap.. baby dah 3.38kg.. waa.. besar nih.. doktor kata kalau start sakit terus gi labour room.. balik tuh amin tertido dlm keter.. sian kat dia.. mesti penat... hantar amin g umah MIL and kiteorg pun balik umah.. lps sidai baju terus tido..

so.. to all my frens.. pray for my baby n me ya!! harap2 semuanya selamat... amiin

Friday, August 7, 2009

Amin yang Lasak

Si kecik semakin lasak 2-3 arinih.. dua ari berturut siang malam dapat tanda kat muka..
ari rabu siang, dahi sebelah kiri calar terkena mainan masa dia tgh seronok melompat2 atas sofa kat umah opah.. dpt satu line..
then mlmnya masa kat umah, pipi sebelah kiri berbirat terkena bucu kepala katil masa nak amik hp.. berbekas satu line panjang kat pipi...
semlm siang, kaki hampir kena cakar dgn kucing masa temankan opah pergi kedai.. nasib baik tak luka...
mlm semlm, tgh senyap2 duk tepi katil tgk abah main game, tiba2 dia boleh menonggeng terus jatuh n dahi kena kat bucu katil lagik.. dapat 3 calar kat dahi kanan..
masa kena mmglah menangis pastuh sibuk suh sapu minyak.. 2-3 minit pastuh smbg main balik.. isk.. lasak betul si kecik nih... cmnlah kalau adik dah ada nnt.. jgn dia kerjakan adiknya pulak dahlah..

Thursday, August 6, 2009

36th Week Check Up

On Tuesday gi check up week 36.. berat dah naik 10kg.. baby is estimated at 2.73kg.. sama cam berat amin masa lahir dulu.. baby still lom engaged and there's 26 days more to go.. dah register utk wad sekali..
barang2 baby alhamdulillah dah ready semua.. cuma tinggal nak angkut bawak ke umah MIL jer.. dah bincang ngan hubby, n decide utk amik cuti start pose nnt.. so, takdelah hubby terkejar2 nak amik aku kat menara n then bawak ke SJMC pulak.. kalau bersalin kat Pantai lainlah citer ye tak? bag ke hospital jer lom kemas lagik.. nak kena cari checklist apa yg kena bawak.. tak sempat lagi nak selongkar majalah Pa&Ma..
hopefully, bersalin awal, so, boleh raya awal :)

Wednesday, August 5, 2009

Hectic Weekend

My brother in law dapat offer jadi apprentice Sime Darby kat Gerik. Bila survey2 tgk kampung tuh dah dekat dgn Baling nak masuk Thailand. Mula2 semua tak kasi dia pergi sbb dapat tahu dia kena duk sorang2 kat sana sbb mostly cikgu2 kat sana dah ada family. Tapi dia berkeras nak pergi jugak.. so, my in laws pun agreed nak htr dia on Saturday. Lepas bincang2 satu family, we finally decided utk bertolak Jumaat mlm, so, Sabtu ada masa nak carikan rumah utk dia tumpang kat sana nnt. Mula2 hubby keberatan nak ikut skali sbb aku dah sarat mengandung. Tapi aku kesian kat FIL aku travel sorang2 nnt sbb dia slalu ngantuk masa drive. so, lepas convincekan hubby yg aku ok and larat lagi travel jauh2, hubby pun setuju konvoi sama mlm tuh. So, on Friday aku amik half day petang utk rehatkan badan. Sebenarnya takdelah rehat sgt sbb ptg tuh hubby bawak g warehouse sale Anakku. Plan nak beli wet wipes and seluar utk amin n baby nnt. Sampai2 kat sana, rupa2nya dia buat kat kilang bkn kat kedai cam aku pernah pergi dgn hubby masa pregnantkan amin dulu.. dahlah panas, org tersgtlah ramai.. baju mmg byk tapi dia letak longgok2, susah nak cari.. fed up terus hilang mood nak beli baju.. cuma dpt beli wet wipes jer, tuh pun jenis yg kecik.. yg besar dah abis kot.. lepas beli kiteorg terus balik.. tak tahan panas sgt..
smp umah, terus siap2 mandi n packing brg2 sket.. mlm tuh pas Isyak baru bertolak.. sepanjang jln alhamdulillah takde pulak sakit pinggang.. nasib baik ada car seat amin, kalau tak sakit jugak nak memangku dia sepanjang jln.. amin naik2 kete terus tido sbb siang dia tak tido langsung.. first stop kat hentian sebelah tanjung malim.. masa tuh FIL dah ngantuk sgt.. so, berenti tido jap... tgh2 tido, amin tiba2 bgn nangis.. FIL and MIL bawak g keter diaorg pun tak nak.. terkejut kot.. jerit2 nakkan ummi.. terpaksalah aku pangku dia sekejap.. sekejap pun kira lamalah jugak, smp ke R&R Tapah, baru berenti letak dia kat car seat balik.. nasib baik dia dah lena tido masa tuh.. lepas tuh baru rasa kebas sgt tangan.. sakit betul.. then, rasa lapar pulak.. gi lah beli nasi goreng.. sambung jalan smp kat hentian simpang pulai, berenti lagi skali.. my FIL ngantuk lagi.. so, ramai2 tido smplah kul 5 pagi.. dr situ terus pecut nak sampaikan ke R&R Sg Perak utk solat n mandi.. nasib baik smp sblm kul 6.. ramai jugak org berenti kat situ.. pas mandi n solat, kiteorg terus bfast.. smbg jln ke tol kuala kangsar.. dari kuala kangsar ke gerik is abt 100km plus.. smp bandar gerik kul 9 lebih.. berenti mandikan amin.. pastuh, smbg lagi cari kampung pahit.. dlm setengah jam dr bandar gerik.. kampung tuh yg hujung skali rasanya.. sampai2 kat sekolah tuh, tanya pak guard n org keliling.. dapatlah jmp ngan ketua kampung.. nasib baik dia willingly tumpangkan adik ipar kat umah dia mlm tuh.. so, kiteorg pun bertolaklah balik ke kl.. berenti lunch kat sg perak.. then, jln lagi smp R&R Tapah.. hubby berenti tido.. yg kiteorg ladies duk lepak makan2 kat situ.. smp ke shah alam dlm kul 7.30mlm.. penat sgt.. tapi nasib baik baby tak meragam.. pinggang pun tak sakit...
ahad pulak jiran sebelah umah buat kenduri tunang adik dia.. dtglah makan tghari kat umah dia.. pastuh, ummi terus pengsan tido.. dgn amin pun tido skali.. hubby jer yg g keje arituh...

Wednesday, July 29, 2009

Vocab Amin

amin dah 2thn 5bln 27hari.. :) mulut makin petah bercakap.. sama cepat dgn kaki dan tangan skali.. antara sentences yg dia suka guna
'cian aminn' (kesian amin)
'acam klakar' (macam kelakar)
'amin nak olong ummi' (amin nak tolong ummi)
'amin nak alan2' (amin nak jalan2)
'amin nak g olah, umpa awan' (amin nak gi sekolah, jmp kawan)
'omers' (transformers)
dialog ummi n amin semalam
ummi : amin, nama abah apa?
amin : arolll.. (azirull)
ummi : nama adik?
amin : aid (said)
ummi : nama ummi?
amin : ayu..
ummi : pandainyer amin..
amin : amin ijak (amin bijak)
amin tiap2 mlm mesti buat daily report kat ummi.. citer mcm2.. non stop bercakap, smp citer pun jadi caca marba.. bercampur aduk.. sekejap citer pasal mak usu, kejap pasal opah.. ada skali tuh siap ngadu kena marah ngan pak ngah dia sbb tak nk mkn ubat...
amin : ngah arah (marah) amin.. amin tak nak akan (mkn) ubat.. amin angis (nangis)

Friday, July 24, 2009

Philips Avent iQ Bottle Warmer

This entry is for Farra.. nilah warmer yg kita pesan dengan Nabilah dr UK.. masa tuh model nih lom smp Msia lagi.. ada model yg lama jer.. tu pun mahal RM227.. bila tgk kat UK murah.. tuh pesan dgn nabilah.. dapatlah model baru RM 180.. arituh masa beli brg2 baby, byk kedai dah ada model baru nih.. yg model lama diaorg dah tak jual.. harga kat sini RM 330 rasanya.. mahalkan?

Ni model lama
Ni model baru yg ayu beli

Thursday, July 23, 2009

Prep for Little New Member

Akhirnya, segala persiapan utk si kecik almost 80% siap.. tinggal small2 things je belum beli lagik... last 2 weeks hubby berjaya spend time utk bawak g shopping brg2 baby.. keluar dr pagi (well, plan kuar pagi, tp end up kul 11 baru kuar umah) smplah ke mlm.. mula2 g basuh kete dulu.. dah dekat 2 bln rasanya tak basuh keter.. then, kami ke teluk panglima garang umah parents nabilah utk amik warmer yg dipesan khas dr UK :) thanks ye nabilah... tak sempat nak singgah masuk umah awak pun sbb amin tido masa tuh.. lagipun rushing nak ke tpt lain lagik.. however, your mom mmg baik.. sukanya dlm hati bila tgk warmer tuh.. rasa sayang pulak nak tinggal kat umah babysitter nnt.. dr TPG kami amik MIL and SIL pulak kat shah alam, then baru g ke mydin.. nak beli groceries plus cari brg2 baby sket.. nasib baik dah buat list.. so, senang sket keje.. cuma terlupa nak beli minyak telon.. dr mydin dah kul 4 lebih.. terus ke ikano, cari brg baby lagik.. dapatlah beli bottles and jumper kat first few years, bedung kat moms care, sepasang baju kat cartoon world and baju lagik kat brands outlet... semuanya ada diskaun sbb tgh sales.. pas maghrib baru kiteorg bertolak balik and have dinner kat tpt biasa.. Rejab Tomyam.. puas ati sungguh :) cuma plan nak ke jln TAR utk amik baju melayu hubby terpaksa cancel sbb tak sempat.. tak taulah bila lagik nk g amik...
the day before, ummi dah siap keluarkan semua baju2 amin dari stor utk dibasuh.. siap kemas terus stor yg makin sarat dgn barang2 yg tak perlu.. nasib baik masa tuh amin tido.. itupun lepas ummi tertido sbb takde elektrik.. disbbkan bosan, amin pun tido skali.. dlm kul 12 baru ada letrik, n ummi pun startlah mengemas.. hubby awal2 pagi dh g keje.. byknya baju amin plus segala barut n lampin.. penuh satu bakul kain kotor tuh.. campur ngan baju pantang ummi skali.. tgh2 kemas tuh, amin pun bgn.. startlah dia buat keje kontrak.. main semua brg2 dlm stor.. dlm kul 4 baru abis mengemas..
bag hospital belum kemas lagik.. n ada few basic things nak kena beli jugak
1. minyak telon
2. bakul baju baby
3. mitten n booties
4. bra pads
5. tempah bidan
6. pampers
7. drapolene

Wednesday, July 22, 2009

New Blogskin

ermm.. tak sampai sebulan tukar template.. dah tukar lagi yg baru yer? bukan apa, previous template tuh hubby kata cam budak2 sgt.. tak professional.. so, carilah yg ok sket.. siap bermuzakarah dgn hubby nak pilih template yg mana satu.. at last jumpalah template nih.. berpeluh jugak nak modify html code sbb template nih meant for wordpress.. so.. what do you think?? ok tak? cuma ada cacat sket kat sidebar tuh... just ignore jerlah yer..

Thursday, July 9, 2009

Baby Checklist

Terujanyer baca blog Farra on their preparation for new baby.. utk aku, wpun baru masuk anak kedua, tapi persediaan tuh tak se'kencang' preparation for Amin's arrival dulu.. bukannya tak semangat cuma tak sempat (alasan je nih) dlm otak dah dok pikir nak beli apa, list pun tetiap ari dah belek, siap dah bookmark online store yg rasa2 nak beli baju baby nnt... tapi semuanya dok beku kat situ jer.. hubby weekend pulak ada keje.. so, tak yah mimpilah nak bershopping kat mana2.. last weekend plan nak kemas stor, keluarkan baju2 n brg2 amin yg lama, tapi tak jadi sbb jiran depan umah buat kenduri kawin.. pas g kenduri terus tertidur (amin main sorang2...).. ahad g umah MILlak... ntah bila nak siapkan bag hospital... setakat nih yg dah settle utk baby arrivals
1. Nursing Bras - beli online kat Fabulousmom.. nyesal tak tunggu clearance sales (starting today)
2. Breastpump - smp semlm
3. Warmer - pesan dr Nabilah kat UK, maybe pick up kat umah parents dia this weekend
weekend nih berjaya pujuk hubby g beli barang2 baby.. plan nak g tgk baju kat brand outlet n moms care.. barang2 lain nak try cari kat mydin...

Wednesday, July 8, 2009

First check up with gynae

Mula2 plan nak check up before ke Langkawi, tapi gynae cuti lama pulak.. so, reschedule on 23th June. This time kiteorg pilih SJMC pulak tapi with Dato' Dr Siti Zaleha.. she's a nice person.. pagi2 dtg kul 8.30, nak register pun dah kena tunggu.. lepas register, g ke kaunter depan bilik dia. nurse tuh dgn baiknya kata 'akak, no akak 21, akak boleh g bfast dulu, kul 11.30 nnt baru dtg balik' dlm hati aku kata.. 'what?? 11.30? lama betul...' nasib baik waheeda dah warning awal2 mmg lama nak tunggu turn check dgn dr siti nih.. so, kiteorg pun lepaklah kat cafe.. hubby surf net n buat keje dia.. akulak tadarus.. dapatlah satu juz..
dlm 11.20 tuh naik atas balik.. tunggu kejap nama pun kena panggil.. first time dtg, dia buat thorough check.. sempat gak tanya boy ke girl.. doc terus tunjuk.. it's a boy! smbl tunjuk 'anu' kat screen tuh.. baby this time senyap jer.. takde pun lari2 cam kat klinik dulu..
my due date is changing again... makin lmbt pulak.. ikut ultrasound tuh, due will be on 30th August.. waa... kalau pandai budget leh dapat jadi baby merdeka nih :) makin lambat due maksudnya mmg takde harapan nak beraya langsunglah thn nih.. tapi dptlah puasa sekejap dlm seminggu hopefully...
our moms cam frust jer bila bgtau it's a boy again.. kiteorg tak kisah pun.. hubby dah siapkan nama utk baby dah.. aku terus tanya kawan cari babysitter.. alhamdulillah babysitter dia still nak terima baby lagik..

Langkawi 10th-12th June

Lama sungguh rasanya tak posting.. sejak balik langkawi mmg tak sabar2 nak update citer masa holiday.. tapi masuk jer opis keje berlambak2.. smp first day jer keje, remarks my boss "idayu to the rescue" laaa... takkan semuanya nak kena aku ada baru keje nak jalan.. rupa2nya reporting bulan nih mmg haywire.. sbb first time reporting guna structure baru, so byk figure yg tak betul.. dah tuh my staff pun ada salah letak figure kat slides utk dato' present.. aku tak sempat nak check sbb slides tuh konon2nya dah siap.. bila aku check ptg tuh.. ya Allah, byknya salah.. camana nak tukar sbb slide tuh dah submit utk present besok.. at last mendapat bila dato' present dlm meeting n the figure semua tak sama dgn group.. waaa... tensennya aku!! pastuh.. the list goes on and on non stop smplah reporting bln nih yg nampak gaya cam bln lepas jugak.. smp arinih data tak finalised and budget tak betul.. dah tuh nak buat slides camana?


back to the holiday stories.. malas nak citer hal keje...

9th June 09
ptg selasa tuh stuck kat opis.. my boss tahan tak kasi balik awal.. hubby dah bising kat bawah tunggu dekat 2 jam.. smp adake dia kata 'i tak boleh bagi u cutilah idayu' iskk.. menyirap jugak darah masa tuh.. aku pun soundlah.. tak bolehlah puan, saya dah lama plan holiday nih.. since last year, bukan saja2 nak escape keje.. at last, bila hubby call marah2 n dia pun dengar suara hubby aku.. terus dia kasi balik.. tensen2! mlm tuh balik jer terus packing bag.. mmg tak sempat nak packing sblm nih.. nasib baik mmg dah plan dlm kepala baju2 yg nak dibwk.. so tinggal masuk je dlm bag.. my mil and sil tido kat umah kiteorg mlm tuh.. transport to lcct tak dapat enviro, so kiteorg decide amik yg Nazaria tuh jer...

10th June 09
satu umah bgn pagi arituh.. my hubby dah tentu2 bgn awal g surau so dialah yg jadi tukang kejut satu umah :) amin sudah tentu yg terakhir skali bangun.. ummi dah siap kemas baru kejutkan dia.. itupun dgn cara yg plg ber'hikmah'.. pujuk ajak jln naik kapal terbang baru dia tak menangis... janji dgn cab dlm kul 7-7.30, tapi cab tuh boleh sesat tak jmp cari rumah kiteorg pulak.. so, hubby terpaksa g amik dia kat tepi jalan.. dlm 7.30 tuh kiteorg bertolak ke lcct.. smp dlm 8 lebih rasanya.. pagi tuh pun jalan tak sesak pulak.. smp lcct, kiteorg lepak kat foodcourt.. amin sibuk nak air n mkn.. belikan milo n bihun goreng yg mahal giler! nyesal tak beli tapau tepi jalan jer.. yg lain2 semua nak mkn dlm flight nnt, sbb mmg ada booking mkn.. bila g check board, tgk2 flight kiteorg delay half an hour to 11.05am.. waa.. lamanya lagi kena bertapa kat sini! dlm kul 9 lebih, kiteorg check in bags dulu.. baru perasan terlupa bawak mykid amin.. surat beranak lagi haram lupa nak bawak.. hubby dah bising2 marah.. aku yg first time travel ngan anak nih mmg tak terpikir langsung kena bawak mykid tuh.. nasib baik kaunter tuh ok, tapi adalah sindiran yg sakit telinga mendengarnya... hubby nak balik umah amik mykid amin, tapi aku tak kasi, takut tak sempat, dlm hati berdoa mintak2 kat langkawi nnt takde masalah... lepas check in, kiteorg lepak kat marrybrown, beli food lagi, mkn fish burger jer.. pastuh, hubby ajak g mcd, nak surf net.. yg amin dah tak boleh dikawal lagi.. very the excited.. 10.20am kiteorg pun masuk boarding hall.. dapatlah amik pics sket..

tepat 11.05, kiteorg dah beratur naik flight.. hubby dukung amin.. dlm flight amin tak reti dok diam n tak nak pakai belt.. smp nangis2.. isk geram jugak masa tuh.. maybe sbb dia ngantuk bgn awal, so, byk pulak ragamnya.. dlm flight adalah insiden yg tak diingini.. food yg kiteorg dh booking takde kat boarding pass.. so stewardess tuh tak nak bagi.. hubby dah start naik angin... pas tunjuk itinerary n ding dong sana sini, barulah kiteorg dpt makan.. nasib baik nasi beryani dia sedap.. tak lama pas makan, flight pun landing.. org kete sewa dah lama tunggu kat airport.. kuar2 terus amik keter n isi minyak...

first destination, laman padi.. tak berapa best sgt sbb takde benda yg menarik pun.. takde org langsung yg dtg.. kesian betullah.. disbbkan takde benda yg menarik sgt, kiteorg pun bertolaklah ke underwater world.. kat sini mmg ramai org.. tiket dapat murah sket sbb guna pass card hubby n our moms dpt diskaun untuk warga emas.. adik jerlah yg kena byr standard.. amin seronok dapat tgk binatang kat situ tapi dia takut dgn ikan besar :) so cute! smp kat souvenier shop, amin demand nak mainan penguin.. nasib baik murah jer RM 3.90 satu

dr underwater world, kiteorg g lunch kat rest hj ramli, recommended dlm internet, n mmg sedap pun. harga boleh tahan, standard kl gak.. pas mkn kiteorg g check in hotel n rehat.. dlm kul 6 lebih baru kuar bilik g ke pekan kuah.. smp pekan kuah, cari pasar mlm punyalah payah.. rupa2nya nun jauh kat hujung town.. dptlah beli kuih2 kat situ, cuma byk gerai jual benda yg sama.. jadi boring n kurang choices.. blk dr pasar kiteorg singgah kat hj ismail tgk corelle.. belek2 harga dulu.. nak compare dgn idaman suri.. dlm kul 10 tuh perut pun dah berkeroncong, carilah gerai kak yah kondo (jmp dlm internet gak), smp2 jer gerai tuh tutup pulak.. dah mati akal nak mkn kat mana.. belek2 info yg print dr internet, ajaklah hubby g mkn kat warung tok mat.. ingatkan betullah warung, rupa2nya cam coffee house hotel.. betul2 sebelah resort tok senik, tapi location mmg tersorok gilerr.. mknn tak byk choice n harga pun mahal.. tapi rasa not bad.. sedap gak. pas mkn, terus blk hotel n tido...

11th June 09
Kuar hotel for bfast dlm kul 9 lebih.. bfast kat rest hj ramli lagik.. cam takde tpt lainkan?? tgk2 dah ada menu lunch.. pas mkn, terus ke beras terbakar.. smp kat kwsn tuh cam pelik sket.. tak nampak pun mana tptnya.. penuh dgn gerai2 org jual souvenier je, rupa2nya kena jln masuk celah2 gerai barulah jumpa tapak tuh.. berasnya adalah tinggal semangkuk jer.. tpt tuh meriah dgn org berniaga jer.. amin nangis2 nakkan hp ben10.. terpaksalah ummi belikan jugak.. dah 2 toys beli kat langkawi nih... dari beras terbakar, kiteorg g ke cabel car pulak, tak plan nak naik cable car sbb dulu dah naik, cuma plan nak g oriental village tuh jer. tapi hubby tak nak masuk.. so, just pass by the area n terus ke telaga tujuh hoping dpt tgk monyet2 cam dulu.. smp jer situ org ramai, so, mmglah monyet tak nak keluar.. then, pergilah ke telaga harbour park cari roti mahal.. napa aku kata mahal? sbb satu loaf dlm RM20. tapi rasanya mmg sedap.. nama kedai tu The Loaf and one of Mahathir's fav. kiteorg beli 2 loaf, satu mkn situ, satu lagi nak bwk blk kl... dr the loaf, kiteorg bertolak ke taman buaya.. tapi takdelah best sgt, amin cukup seronok sbb dpt tgk monyet kat situ.. kiteorg terlepas sesi bagi mkn buaya n tak larat nak tunggu show at 2.45pm. so, just dpt tgk buaya dlm kandang jerlah. masa tuh teramatlah panas.. amin pun dah letih sgt2.. then, kiteorg g ke pantai pasir hitam.. hubby tak ikut sbb letih.. so, smbl dia rest kat keter.. kiteorg gilah tgk pantai tuh.. mmg serius pasir dia naturally in black!! takjub jugak masa tuh.. pas relaks2 minum air kepala kiteorg pun blk ke hotel utk rest.. amin dr dlm kete dah tido..

ptg tuh cam semlm kiteorg kuar ke kuah.. misi mlm nih, nak beli corelle.. so, pergilah ke haji ismail once again n confirmkan corak yg kiteorg suka.. pastuh, gi ke idaman suri.. ermm.. tptnya less crowded.. luas, senang nak pilih brg compare to haji ismail tuh... hubby dh berkenan dgn set melamine.. terus pilih2 cukupkan one set and for the first time my hubby pilih warna pink.. pelik jugak.. then, tgk corelle n luminarc.. last2 beli one set each.. waaa... mlm tuh jer abis abt RM900++.. penuh bonet keter.. pastuh, terus blk ke pantai chenang for dinner.. mmg dh plan nak mkn kat lubuk buaya, disbbkan baca komen2 kat internet kata kat situ sedap.. tapi pas mkn food dia taklah sesedap mana.. kalau tahu baik dinner kat rest hj ramli jer..

12th June 09
this time around mmg kiteorg silap budget.. tak terpikir yg akan beli byk sgt set pinggan smp tak muat bonet keter nak letak brg.. so, pagi tuh supposedly kiteorg jln2 lagi tapi masa dihabiskan dgn mencari tpt simpan bag.. so frustrated.. our moms pun bising sbb tak dpt jln2 lagik.. terpaksa cancel plan nak g langkawi wildlife park.. mula2 kiteorg g airport dgn harapan dpt letak bag kat situ.. rupa2nya mmg takde service simpan luggage langsung.. dah mengangkut balik bag2 kiteorg masuk keter.. then, plan nak letak kat jeti, tapi on the way tuh, terpk tinggalkan jer bag kat hotel.. bila call hotel, diaorg kasi tumpang smp mlm tuh.. so, pas brunch (bfast+lunch) kat sempoy corner (food rasa so so jer), kiteorg g hotel n tumpang bag.. pastuh baru g ke pekan kuah, shopping coklat.. abis satu pekan tuh kiteorg round.. dptlah belikan amin baju 2 pasang... dari pekan kuah, kiteorg g ke kilang gamat nusantara.. pastuh, g mkn laksa power dekat2 airport.. aku mkn ns lemak sbb lapar.. laksa dia nmpk sedap tapi tak rasa pulak.. our moms yg mkn.. hubby mkn rojak mee... pas mkn, htr moms n sis kat airport, smbl hubby n me, blk ke hotel semula utk amik bag2 yg balance.. pastuh, kiteorg dok lepak smplah kul 10mlm kat airport tuh.. amin asik mengamuk jer, maybe sbb penat n mengantuk... smp dlm flight pun dia asik menangis.. smplah masa nak landing n flight tutup lampu, barulah dia tertido... sian si bulat ummi... smp dlm 11 lebih n hari hujan masa tuh.. my fil n bil yg dtg amik kiteorg naik van.. aku dah tak larat sungguh masa tuh.. smp umah terus tido...







post mortem:
1. kalau travel kena ingat bawa mykid/surat beranak amin
2. kena sewa kete yg besar sket.. you never know what you'll buy in langkawi
3. survey mknn kat internet only 50% genuine4. itinerary mmg tak dpt nak ikut 100%
4. Dari 19 destination yg plan nak pergi, cuma dapat smp 8 tempat jer... :(

Thanks!!

Award from k ct utk vote this lovely mom n daughter in the contest they joined.. dah lama dapat, baru arinih sempat nak letak kat blog.. thanks ye k ct!!

Yey! my pump is finally arrived!

Pagi2 lagi posto dah smp bawak kotak besar.. yes, this is it (my heart told me) when the posto asking around who is Idayu.. besarnya kotak.. the posto remarks " kuih raya dah smp" :)alhamdulillah, after abt 1 month plus waiting for the pump, finally it arrives safely today.. takut jugak sbb first time beli thru ebay.. tapi tgk status seller tuh mmg ok.. harga pulak mmg murah compared to store price which skang dah cecah RM 2k+ rasanya.. aku dapat beli on best offer basis.. USD200 + USD40 utk shipping.. converted to RM dlm 800++ waaa tak sabar rasanya nak try pump baru nih.. mmg kecik n lightweight! semangat betul nak start projek nnt :)




The box

The pump

Wednesday, June 3, 2009

I Can't Wait!!

All the preparation has been done this week... i'm so so ready to go for holiday!! can't wait to relax and have fun with amin... we're going to Langkawi again and so coincidently i'm pregnant our second baby this time. still remember our first experience last 3 years. at that time, i'm 6 months pregnant and so eagered to visit Langkawi. eh.. rasa2nya dulu pernah buat entry on our first trip nih, tapi napa dah takde dlm archive ek?? musykil2... ooo.. ada kat fotopages rupanya.. ok2.. so, boleh baca first trip kat my fp yer..

this second trip has been well planned since last year.. ermm.. booking ticket dari oct lagi tau, grab RM 1 ticket tuh.. masa free ticket tuh tak confirm lagi date sbb tak tahu jadual cuti sekolah (my SIL ada skali) so masa AirAsia launched RM 1 ticket kiteorg terus booking.. next action is booking hotel.. kiteorg duk kat resort TM jer, save budget :). Lagipun masa first trip tuh dah survey apartment kat situ, nmpk cam ok wpun jauh ke dlm, dekat dgn Awana Porto Malai..

Kereta sewa dan booking last 2 days.. cab ke LCCT hubby still survey lagi enviro yg isi gas kat stesen dekat umah kiteorg tuh.. arituh dapat satu yg bwk Naza Ria tapi mahal gak dia nak charge.. RM 100 from our house to LCCT. Budget dlm RM 70 jer.. takper, nnt hubby cari lagi, kan my dear?? itinerary kat sana pun aku dah siapkan semlm.. one whole day surfing n planning activities kat sana.. hopefully all the plans worked!! cuti dah apply wpun masa tuh supposedly tak boleh cuti sbb tgh busy buat reporting.. tapi my staff dah janji nak cover keje sbb dia dah sakan cuti seminggu minggu nih.. so, good luck to you Aishah.. our boss is so demanding.. smp ke lubang cacing dia suh korek.. i'll be away from Wed-Fri.. monday n tuesday tuh nak siapkan sket2 report..

amin pulak, it's been few months dia duk sibuk ckp 'nak aik apal bang, g kwi' (nak naik kapal terbang gi langkawi).. ummilah yg ajar sbb everytime dia sibuk nak pakai baju baru, ummi bagi alasan, tak boleh pakai lagi, nnt kita pakai masa naik kapal terbang.. so, sapa yg salah skang :)

baby pulak is growing bigger i think.. dah mengah nak berjalan jauh2.. hopefully kuat semangat masa nak berjalan kat langkawi nnt.. dah berangan nak shopping sakan nih.. kalau ikut itinerary, mmg fully occupied masa kiteorg kat sana.. hampir semua tpt2 menarik aku nak gi.. cuma kali nih tak g makam mahsuri dgn cable car jer sbb dulu dah pergi.. friday nih nak buat checkup kat specialist pulak.. rasa tak puas ati selagi tak tahu boyke girl.. ummi takut tak sempat nak belikan baju raya utk baby (wpun ummi nnt tak dapat nak pose langsung!!)

Wednesday, May 6, 2009

Giveaways by LilCaliph!

To all, pls do spare some of your surfing time to visit thelilcaliph.com everyday as they're having promotions in celebrating their 2nd anniversary. lots of gifts and cash will be given away and i do hope i'll be one of the lucky winners...

It's My Birthday!

First of all, thanks a lot to those who sent wishes either by SMS or writing on my wall in FB.
Alhamdulillah, i'm 29th on last Friday. Yes, my birthday is on 1st of May.. mmg seronok birthday falls on public holiday nih.. tak yah mintak2 cuti utk celebrate, cuma yg tak bestnya kalau nak celebrate kat mana2, hotel rate mahal sketlah.. at first, hubby n me plans to celebrate it at PD. dah berangan and semangat mencari hotel2 yg best.. jumpalah avillion marina cove nih.. harga pun murah.. bila nak book tinggal twin sharing beds jer.. yg king semua dah abis.. frust betul! at last, hubby ajak balik jb, since my mom pun asik ajak balik.. so, off we went to jb and our main agenda is eat n eat n eat... (smp nak pecah perut dibuatnya)
hadiah tahun nih semua dah dapat in advance.. hubby bagi jam tgn... mak pulak bagi bracelet.. best2! cuma on the day itself, takde special pun.. cuma wish from my loving hubby...

Quest for Nasi Ambang

my second pregnancy hormones sometime drives me crazy!! it seems that the baby nowadays has started to be demanding before given birth.. i'm still having difficulties in choosing what to eat EVERYDAY!! lauk kat food court tuh mmg out of mindlah.. tak yah gi tgk, baru pikir jer pun dah rasa kembang tekak nih.. and it ends with i'm skipping my lunch and only eats during tea time. tuh pun kalau boleh masuklah.. slalunya g gerai pak yop jer.. makan cekodok cicah sambal or amik nasi lemak sebungkus.. my baby cuma teringin nak makan yg 'mahal2' jer.. mmg hi maintenance betul! masa amin dulu, tak lalu nak makan fast food nih.. semua tolak tepi dr pizza smplah ke nandos.. hubby mmg tensen sgt masa tuh sbb dia pun tak dapatlah nk mkn skali.. tapi this time, rasa2nya dah byk kali mkn kat nandos... pizza pun ada gak.. yg slalu teringin nk mkn nasi beriyani.. tak kisahlah kat mana asalkan nasi beriyani..

one thing yg tak berubah is my craving for nasi ambang specially made kat johor jer.. kalau kat sini, mmg susah sgt nak cari.. kalau ada pun tak sesedap cam kat johor.. so, holiday last weekend, kiteorg baliklah ke jb nak menunaikan hajat mengidam mak buyong.. alhamdulillah, semua food yg aku nak dapat.. nasi ambang jer 4 tpt aku sapu... mula2 g kat mawar tapi tutup then gi try kat extra southern city (skang dh jadi giant).. alhamdulillah ada.. mmg kenyang n satisfying.. on the way balik umah, singgah warung mak ram beli pisang, tempe n keledek goreng.. nmpk ada nasi ambang.. beli lagi satu.. my mom geleng kepala jer.. 'tak puas lagike mkn?' tanya mak.. aku sengih jer.. besoknya gi mkn sup cendawan.. ternmpk pulak nasi ambang tinggal satu bungkus jer.. apa lagi.. aku grab terus.. mkn nasi ambang punya pasal.. sup cendawan aku tak abis pun.. baby rejectlah sup cendawan tuh.. dia nak nasi ambang jer :) my hubby smp marah sbb tak abiskan mknn... pas g sup cendawan, hubby ajak g mawar, kot2 dah bukak boleh beli nasi ambang.. masa tuh rasa cam dah kembang jer tekak.. tapi gi lah jugak.. nasib baik bukak.. mak n hubby pesan beli satu bungkus sorang.. then, masa beli tuh.. nmpk je bungkusan ns ambang.. terus rasa nk mkn lagi.. aku pun belilah 3 bungkus utk kami sorang satu.. kira beruntunglah baby sbb dpt rasa semua nasi ambang.. yg plg sedap rasanya kat Mawarlah... ayam smbl dia mmg first class! yg kelakarnya, disbbkan ummi asik mkn nasi ambang jer, amin pun dah terikut skali.. bgn pagi terus mtk nasi ambang :)

Wednesday, April 22, 2009

Between work n family

ermm.. sejak masuk unit baru nih kerja byk tak terkira.. lagi2 skang nih tgh musim buat BP walhal job scope aku reporting.. tapi kenalah jugak tampung2 keje org BP.. nasib baik morning sickness dah takde.. cuma kadang2 tekak nih ngada2 tak nak mkn nasi.. so, mknlah benda2 remah jer.. for the past 2 weeks, berjayalah jugak masak lepas balik keje.. hubby hantar blk umah dulu n then dia g amik amin sorang2 kat umah opah.. by the time diaorg smp umah, ummi dh siap masak.. masak yg simple2 jer.. ikan msk sambal.. udang msk smbl...sotong msk smbl.. weekend baru masak yg heavy such as masak lemak... adalah jugak buat bfast nasi lemak.. amin dah lama request kek aiskrim.. tapi ummi lom ada mood nak masak kek.. sian pulak kat dia.. tapi dia baru jer baik demam so ummi tak naklah bagi mkn aiskrim.. one more thing.. dia still ada 'mata ikan' kat mulut dia which bila nak mkn mesti nangis sbb sakit... tapi yg peliknya bila mkn gula2 elok pulak..
semlm ummi teramat sibuk sbb nak prepare slides utk GM present pagi nih.. pas maghrib baru balik umah.. kat umah smbg lagi buat kejer.. tgh2 buat keje.. amin datang kat ummi
amin: ummi, tup nih tup... (dia suh tutup laptop tuh)
ummi : ummi tgh buat keje nih.. mana boleh tutup
amin tak puas ati... naik sofa n duduk sebelah ummi..
amin: ummi... bum sini... (dia suh baring sebelah dia)
ummi pun baring jap.. dia sukalah.. dapat peluk2 ummi... bila ummi bangun nak smbg buat keje balik dia nangis...
amin: ummi... bum..bum...
isk.. siannyerlah anak aku nih... nasib baik mak ada ajak amin main.. kalau tak smp tgh mlm tak siap keje ummi.. bila sibuk sgt buat keje kadang2 rasa terkilan sbb tak dapat nak bermesra dgn anak.. rasa bersalah sbb cam abaikan diaorg.. bilalah boleh berhenti keje nih :(

Bila Amin ada car seat

Taaraaa... nilah car seat yg kami dah booking since last march arituh.. mmg dah lama nak beli sejak ummi pregnant sbb dah tak larat nak pangku amin dlm kereta.. he's 11kg now and you know how heavy it is esp bila dia start tak reti duk diam... after waiting for abt 3 weeks, at last we manage to collect the seat last saturday.. so, satu batallion gi menyerbu Bangsar Village to collect it.. mula2 masa survey dulu nak beli warna lain, sekali bila dah ada budget nak beli.. tertgklah pulak katalog 2009... adalah warna merah yg mengancam nih.. abah amin mmg suka sgt2 warna merah.. terus tanya owner kedai ada tak stok utk warna nih... dia kata shipment will be in 3rd week april.. so kiteorg pun agreed to wait till april.. as for price after negotiating which abah amin is good at it.. dapatlah harga sama cam model 2008.. maybe lesser kot.. mana taknya.. bila abah amin mintak 1500, owner tuh kata impossible (mat saleh owner nih).. tahu apa abah amin kata.. then, make it possible.. nak tergelak ummi dengar masa tuh.. owner tuh mesti bengang jer.. at last dapatlah 1580...
pas collect, org kedai tuh ajar cara nak pasang pastuh kiteorg cabut balik sbb keter penuh.. tak boleh nak pakai terus.. ptg tuh baru try pasang.. mula2 susah jugak smp kena refer manual.. amin excited sgt nak duduk.. tapi pas duduk tak smp 5 minit dah nangis2 nak ummi... sian jugak kat dia tapi hubby insist suh dia duk jugak sbb nak biasakan dia... amin startlah buat mcm2 helah nak suh kuarkan dia.. sakitlah... sempitlah.. beria2 menangis.. yerlah.. since dia newborn mmg ummi yg dukung n pangku bila duk dlm keter.. mmg terasalah dia bila kena duk kat belakang sorang2.. ummi ingat nak belikan toys utk dia main.. tgklah nnt cari masa2 weekend..
up to today, berjayalah buat dia duk kat seat tuh masa pergi n balik.. kalau ummi takde dia lagi willingly nak duk kat seat tuh.. tapi kalau ummi ada byklah helah dia.. kena pulak main cak2 n nyanyi2 utk happykan dia yg duk kat belakang tuh... hopefully, dia akan terbiasalah sooner or later...