A little girl is sugar and spice and everything nice - especially when she's taking a nap

Creative play is like a spring that bubbles up from deep within a child

Holding a newborn baby is such a wonderful feeling eventhough it's for the third time

There are no seven wonders of the world in the eyes of a child. There are seven million

The sweetest flowers in all the world - A baby's hands

Tuesday, December 17, 2013

My Daughter



My Daughter means the world to me!
So much out there for her to see!
I'd like to take her in my arms,
and show her the world and all it's charms.
As she grows a little day by day,
God lights the path, to guide her on her way.
As she blooms out like a precious flower,
She will always know God's wonderful power.




Friday, October 11, 2013

Golden Palm Tree Resort lagi

well, kalau ada yang tertanya2 nak buat apa kat sini since it's quite far.. kat sini ada extreme park disediakan kat parking area.. kena naik van dari lobby utk ke sini.. here it's offer activities as below, tapi kena bayar sbb it's run by sunway management, bukan under hotel.

pic courtesy from Golden Palm Tree Resort website

kalau nak makan pulak, mmg banyak seafood restoran kat luar hotel.. walking distance is restoran Wak Lan Bayu Malam, kiteorg tak pernah try lagi tapi tgk review kat google ada kata sini pun sedap and murah sket dr HM Bagan Lalang tuh (yg nih aku setuju mmg mahal)

kat hotel nih, ada gak sedia servis basikal FOC. bolehlah kalau nak round2 hotel dgn basikal.. kids club agak jauh jugak, tapi boleh je mintak van hotel hantarkan. pernah letak amin n saeed kat situ sementara kiteorg dgr ceramah. dalam tuh mcm2 mainan ada, cuma waktu kiteorg dtg tuh PS3 dia tgh repair. kalau tak seronoklah budak2 tuh main games.

so, sapa2 yg nak booking ini cara2 nya

1. please booking 2 weeks in advance
2. email below details to wardah15@yahoo.com
    a. name
    b. i/c no
    c. e-mail
    d. tel no
    e. 3 choices of preferred dates of check in/check out
    f. total numbers of person (adult and kids)
3. if date given is available, you need to make full payment to my account (will be advised later)
4. booking detail will be sent out to you once payment made
5. pack your bag, check in and have fun!

and did i tell you that the rate of RM400/night is inclusive breakfast for 2?

Wednesday, October 9, 2013

Golden Palm Tree Resort Sepang

Rasa2nya ramai yg tahu pasal hotel 5 star nih. Mmg cantik tapi mahal sgt biliknya kan? Pada sapa2 yg teringin nak short breakaway kat sini at affordable rate bolehlah contact saya. i can give you RM400/night for Travelers Palm Villa. Published and Internet Rate as below. If you wish to book other room types, pls contact me for pricing. 







i've stay at 2 bedroom villa. mmg selesa sbb budak2 boleh tido kat 2nd bedroom and kami tido kat master bedroom. kat sini, boleh sewa basikal utk move around and ada infinity pool as well as kids club.

Wednesday, October 2, 2013

Our First Island Trip @ Pulau Tioman

Sebenarnya dah lama teringin nak gi pulau.. yg pernah sampai pun pulau langkawi jer which dah takde feeling pulau sbb dah terlampau commercialised sgt.. memandangkan hubby nak kumpul stok gambar.. so, utk birthday aku tahun nih, kiteorg gi pulau tioman. yg ikut my mom and bibik.. 

bertolak dari shah alam on 30/4 malam. shd be nak bertolak awal, tapi disebabkan kiteorg stuck dlm jam petang tuh.. lepas isyak baru bertolak kuar dr rumah. seperti biasa kiteorg singgah makan kat serkam, melaka. pastuh hubby masuk highway balik... dekat tol tangkak kiteorg berhenti tido.. sedar2 dah kul 5 pagi.. hubby terus pecut smplah kat R&R machap. berhenti untuk solat dan meregangkan urat2.. sampai kat mersing dul kul 9 pagi, kiteorg bfast kat pasar mersing. kiteorg mmg dah biasa kat sini sbb ada rumah makcik hubby kat mersing nih. pas mkn baru gi jeti mersing.. kiteorg parking kat car park sebelah feri.. rasanya dlm RM50 utk 3 hari kot.. pastuh, terus beli tiket feri which is bertolak kul 11.30. sempatlah kiteorg lepak2 jap kat jeti tuh, tapi tak teringat nak amik gambar pulak :( harga tiket RM35 adult, RM30 kids. tiket utk marine park RM5 adult, RM2 kids tapi budak tiket tuh kata tak yah beli pun takper.. aku suh jer hubby beli at least kita supportlah conservation utk pulau2 nih..

feri smp on time and orang tiba2 ramai sampai kena beratur.. saeed plg takut waktu tuh.. first time dia naik feri.. tapi amin pun first time jugak.. tak pulak dia takut. perjalanan dlm feri dlm 1 jam rasanya.. kat tioman nih ada banyak jeti.. so, jangan tersilap turun.. tak pasal2 kena naik bot pulak.. kiteorg booking berjaya tioman, so, turun kat Jeti Tekek. Tekek nih antara yg plg advanced kot sbb ada airport berjaya skali. tapi kecik jer pun airport dia.. 

sampai je kat tekek, bas berjaya mmg dah tunggu. adalah 2-3 orang yg naik bas tuh skali. agak jauh ke dalam jugak.. and jalan teramatlah kecik. lepas check in, dapat welcome drink.. and lepas tuh naik buggy utk ke bilik..

bilik kiteorg yg sebelah kanan... credit pics to Berjaya Tioman's web

kiteorg request connecting room so senang bibik nak tolong jaga budak. bilik is so-so.. standard cam 3 star. barang2 agak lama, even tv pun bkn plasma. overall oklah.. bilik kiteorg dekat dgn tpt bfast.. senang jer tak yah jln kaki jauh sgt. smp je bilik, semua kepenatan, terus tertidur. budak2 kelaparan cari makanan, nasib baik bawak biskut and susu diaorg.. kira lehlah cover smp dinner.. 

malam tuh pas maghrib kiteorg jalan kaki cari makan.. mmg ada kedai makan kat luar hotel tuh.. kiteorg makan kat Restoran Delima.. kedai yg satu lagi tuh view mmg best tapi belong to Chinese. terang-terangan jual arak. tapi kat Delima nih penuh ngan org tak cam restoran lagi satu tuh. lagi satu delima nih bukak dari pagi sampai ke malam. mmg bisnes bagus punya.. yerlah kat pulau nih susah nak cari kedai makan.. transport mahal.


makanan kat sini semua sedap2 tapi agak mahal dari kl. reason being, lauk2 nih semua angkut dari mersing. kiteorg order kerapu tiga rasa, tomyam campur, sotong udang goreng tepung, kailan ikan masin. first night dlm RM150 utk 4 org dewasa and 2 kanak2 makan.. yg plg best sotong goreng tepung dia.. mmg tak jumpa kat tpt lain. lepas kenyang, kiteorg pun balik bilik.. malam tuh langit cantik.. nampak jelas bintang2... 

besoknya bangun with full of energy lepas puas rehat semalam. bfast at hotel sedap2 jugak.. byk jugak pilihan makanannya.. budak2 tuh dah sibuk nak gi swimming, tapi kiteorg dah plan nk pusing pulau, so janji ngan diaorg besok br leh swim. kat luar hotel tuh ada jer orang tunggu sewakan kereta. kiteorg bersesak2 naik kembara pusing2 pulau sampai kg juara. kena dlm RM80 kot utk satu hari.. nasib baik mamat yg drive tuh peramah jugak orgnya.. byklah dia citer pasal pulau tioman.. tioman nih takde jln raya, main transport kat situ guna bot.. mmg ngerilah lalu jalan tikus kat tioman nih.. dahlah kembara tuh macam dah lama tak servis.. seriau jer naik. on the way ke kg juara, kiteorg berhenti kat pokok yg rupa cam hidung org.. mmg nampaklah rupa hidung tuh.. dlm 30 minit sampailah ke kg juara.. pantai kat sini org slalu datang utk snorkelling.. kiteorg yg tak reti berenang nih just jalan2 kat jeti and duk lepak2 jer kat restoran tepi pantai tuh.. dari jeti tuh mmg clear nampak ikan2.. 

dlm sejam gitu, kiteorg pun bertolak balik kg tekek. mamat tuh nak bawak ke marine park pulak.. on the way tuh, beli roti utk bagi ikan makan dulu.. smp kat marine park tuh mmg byk ikan besar2.. silap beli roti kecik sbb sekejap jer dah abis.. lps bagi makan ikan, kiteorg masuk lepak kat muzium taman marin sbb ada aircond.. cuaca arituh teramatlah panasnya.. dpt aircond mmg syok smp rasa nak tido hehe

selesai je hubby amik gambar, kiteorg bergerak balik hotel.. terus pengsan smp petang. mlm gi makan kat delima lagi, kali nih makan yg goreng2 pulak.. kiteorg makan nasi goreng seafood, mak order nasi goreng ikan masin bibik nasi goreng ayam and amin kue teow goreng. kue teow goreng amin jer yg tak sedap.. dia bubuh kicap semata jer rasanya.. damage done dlm RM100 jugak sbb order sotong goreng tepung..

the next day and last day at Tioman, lps bfast temankan budak2 main pool.. pool dia best siap ada slides lagik.. abis main pool.. balik bilik and packing utk balik. tiket mmg kiteorg dah beli siap2... lepas checkout tunggu lama nak ke jeti sbb tunggu transport.. semua org check out at the same time. nasib baik tak terlepas feri.. smp kat mersing dlm kul 4 lebih kot.. kawan hubby dah tunggu masa tuh nak tunjuk tpt keropok lekor sedap... selesai beli belah.. terus bertolak balik ke shah alam. smp umah dah tgh malam.. penatnyer!! huhu tapi pulau tioman mmg lawa! 

baru2 nih hubby citer kenapa kerajaan tak bangunkan tioman. rupa2nya sbb diaorg nak pelihara tioman.. kalau diaorg bangunkan, potensi jadi cam langkawi amatlah tinggi.. so, sebab nak kekalkan kecantikan alam, penduduk tioman kenalah bersabar dan redha dgn kekurangan fasiliti...

Saturday, September 28, 2013

Cameron Highland 14 -15 April 2013

Out of nowhere, terasa nak gi holiday. bosan keje sebenarnya.. urghhh how i wish my job is really a job indeed :( ok2.. back to happy story. lepas2 pikir, terasa cam nak gi cameron highland lagi skali.. last pergi masa amin baru setahun lebih masa tuh.. cerita di sini. disebabkan saeed n zhafrah tak merasa lagi cameron highland and MIL pun dah lama teringin nak gi CH lagi.. so, kiteorg pun decide CH it is..

dok survey2 hotel kat CH.. mmg byk tapi tak byk yg ada halal.. so, equatorial jugak yg jadi pilihan.. but this time, kiteorg amik apartment with 2 rooms. tgk review ramai yg komen kata apartment tuh outdated, dah lama. tapi aku still gak booking hoping dapat bilik yg ok.. mula2 book thru agoda, tapi lepas call hotel and harga utk govt staff lagi murah.. aku pun cancel booking agoda.. nasib baik tak kena charge. 

on 14th april tuh, lepas amin abis kelas tahfiz kat kampung baru, kiteorg terus bertolak ke CH. trafik ok, kereta tak banyak sgt.. yerlah bukan waktu cuti sekolah pun.. dalam kul 4 lebih kiteorg pun smp ke hotel. dapat apartment kat first floor, so kena naik tangga sket... kereta boleh park kat bawah apartment so senang nak kuar... 

keadaan bilik ok.. sgt besar.. cuma mmg kena improve. heard that they're going to renovate the apartments soon.. masa mandikan budak2 tuh, dua2 duk jerit kesejukan.. air panas dia kena on 20mins sblm guna.. pastuh dapat guna kejap jer.. part nih agak tensen jugaklah.. lps mandi, air paip kat bath tub tuh tak boleh tutup.. puas pulas still tak boleh.. hubby try buat pun tak boleh. at last, terpaksa panggil maintenance.. bila diaorg dtg check kata nak kena ganti baru and spare part takde.. so, diaorg offer bilik lain, tapi kiteorg refuse sbb malas nak pindah randah.. 

pas maghrib kiteorg kuar cari makan.. dapat info kedai makan nik ikan bakar dekat2 area balai bomba brinchang from google.. kedai tuh kalau dari jalan besar mmg tak perasan.. kena masuk simpang baru nampak, dia betul2 kat corner...nak parking agak susah sbb kereta byk.. masa kiteorg dtg tuh, org tgh ramai kat kedai tuh.. nasib baik dapat tpt duduk.. aku order pari bakar, kailan ikan masin, kerapu sambal, tomyam campur. rasa2nya tak smp RM100 makan malam tuh.. harga oklahh.. takde murah sgt and taklah mahal sgt.. kat situ special ada gerai jual kelapa laut.. slalu minum air kelapa laut jer kan? kat sini ada kelapa laut yg original.. rupa2nya kelapa laut nih takde air.. dia ada isi jer.. n isi tuh lagi tebal and sedap dari kelapa biasa.. air jadi hitam sbb dia letak gula melaka pastuh letak isi kelapa laut tuh... 

lepas makan kiteorg jln2 kat kedai tepi jalan tuh.. ada 3-4 kedai yg bukak and jual barang yg sama jer.. cuma kena pandai tawarlah.. aku n mak aku hilang kawalan bila nampak baju budak2 pompuan... comel2.. malam tuh zhafrah dapat sepasang baju.. amin n saeed dapat t-shirt sorang satu and mainan of course.. amin siap beli keychain utk cikgu2 dia.

balik bilik... lepak2 tgk tv.. terus tido..

pagi tuh bfast kat hotel.. buffet spread is ok.. tapi ramainya manusia! lepas isi perut kenyang2.. kiteorg terus check out and gi kea farm.. kat sini mcm2 ada.. aku beli teh, coklat and sayur.. try beli jagung jugak.. tapi smp kat umah dah tak rasa manis.. sama jugak dgn oren besar tuh.. masa rasa kat situ punyalah manis.. adakah aku tertipu??? tapi seriously kat kea farm nih mmg sayur murah2.. kiteorg dapat beli 9 paket RM10 rasanya.. tapi bila jalan lagi, ada satu kedai tuh bagi 11-12 paket RM10.. cuma sayur kat dia tak byk jenis.. kat situ pun ada jual baju2 and aku terperangkap lagi... hasilnya dapatlah zhafrah lagi 2 pasang baju.. amin n saeed dapat baju tido sorang satu. kiteorg punya keter jadi pack giler.. byk betul barang...

lepas kea farm, misi petik buah strawberi!! tapi takde rezeki semua ladang buah takde.. diaorg baru petik kot.. so, singgah ladang khm nih utk makan scone jer.. budak2 tuh makan jeli strawberi.. sebelah khm nih ada lagi satu ladang.. sajalah nak tgk boleh petik tak.. tapi still tak boleh petik gak, so, kiteorg just makan aiskrim strawberi jer kat sini.. mak2 beli jem.. aku rasa barang2 kat CH nih cam dah mahal.. dulu rasanya dapat jer murah2.. dok cari aiskrim malaysia yg org melayu kite buat.. haram tak jumpa.. semua yg ada cina punya.. bila tanya kat staff khm tuh dia kata diaorg tak terbuat..ok.. nampak sgt tak competitive org melayu kita nih

ingat lepas pergi ladang nak balik terus, tapi terpaksa naik ke kea farm balik sbb MIL nak beli strawberi.. strawberi yg jual kat ladang2 tuh lagi mahal dr kat kea farm.. aku pun tak tahu napa.. masa tunggu MIL tuh aku baru teringat, air2 tin kiteorg tertinggal kat hotel.. bila aku bgtau hubby, dia ajak gi amik balik. smp hotel, aku sorang jer yg turun and dissappointedly, cust service teruk sgt.. aku duk tunggu dekat sejam.. bila aku follow up, rupa2nya house keeping dia tak gi check lagi.. baran betul aku masa tuh.. mamat yg handle tuh pun dah lari masuk opis dia.. waarggg lagi bikin aku panas.. last2 aku terus jer blah.. 

bila kiteorg dah lepas tanah rata, tiba2 hotel call and kata jumpa air kiteorg.. aku pun apalagi sembur abis2.. pastuh, adake dia tanya, aku nak amik ke tak air tuh? aku pun jawablah.. saya dah smp bawah dah nih.. takperlah saya sedekah jer... really bad experience.. masa diaorg emel utk review aku komen sesedap ati akulaa...

gambar kat sini tak berapa banyak sbb aku sibuk dok pegang zhafrah.. yg ada pun gambar nih je... yg lain semua dlm kamera hubby

hubby dah kata, tak yahlah dtg lagi CH nih, bosan.. takde apa nak buat.. hehe.. but, aku rasa dlm 2-3 tahun lagi nak dtg lagi jugak.. misi petik strawberi lom terlaksana.. 



Thursday, September 26, 2013

updates after so long...

nampaknya azam hanya tinggal azam.. cam poyo jer konon nak post everyday.. tapi sangkut gak for about 7 months.. nak buat camana, masa ada, cerita ada, tapi tangan malas nak menaip.. semua citer tinggal berlegar je dalam kepala.. 

alhamdulillah..aku dah dapat maid baru.. this time dari indon.. no choice dah sbb cambodian dah tak boleh masuk Malaysia. Fatimah aka maid pertama aku, selamat balik ke kemboja on 31st March.. masa tuh kiteorg satu family hantar dia balik kat LCCT. beli tiket pun one year before masa Air Asia promo free tickets. utk kemboja masa tuh mmg free, just bayar RM40 jer utk airport tax.. ada gak offer dia sambung kontrak tapi dia tak nak sbb nak jaga mak dia.. lagipun dari pemerhatian aku org kemboja nih tak berapa sesuai jadi maid kot.. ada kurang rajin sket berbanding maid indon. esp cam fatimah yg still muda.. so, perangai lom matang lagi. since tahu fatimah nak balik, aku awal2 dah inform sheeril tlg carikan maid baru.. by that time, sheeril rupanya dah tak buat biz maid sbb byk problem.. so, harapkan kawan dia yg jadi agen. tunggu punya tunggu tak sampai jugak maid kiteorg.. masa tuh dah seminggu lebih fatimah balik. sementara tunggu maid tuh mak akulah jadi mangsa tolong babysit anak2 aku... lepas aku push sheeril, then dia kata dapat sorang dari agen dia yg kat indon.. so, kira tak lalu kawan dialah.. which means murah sket kosnyer tapi gaji mahal RM700 sebulan. ikut rules baru. mula2 dia kata maid smp 16/4 petang.. masa tuh kiteorg dah plan nak gi holiday kat cameron highland on 14/4 - 15/4. kira oklah timing tuh.. tup2 tiba2 masa kiteorg turun dari cameron nak balik ke shah alam on 15/4 tuh, sheeril call kata maid smp petang tuh. teruslah cakap ngan dia yg tak sempat nak amik sbb baru on the way.. dia offer amikkan kat port klang.. yer, maid aku naik bot dtg malaysia.. rupa2nya dia masuk pakai tourist visa, murah sket camtuh. dlm kul 6 tuh sheeril call lagi bgtau maid dah ada kat umah dia.. and kiteorg boleh dtg amik mlm tuh.. so, dlm lepas maghrib tuh kiteorg pun gi umah sheeril utk pick up maid baru.. first impression, oklah.. umur dia pun tua 4 thn dr kiteorg.. ada anak 2 orang. asal dari bogor, jawa barat. sekarang dah masuk 5 bulan bibik keje ngan kiteorg, so far so good, keje tip top, pandai jaga budak, anak2 aku pun suka ngan dia. alhamdulillah, mmg rezeki kiteorg dapat maid semuanya baik2. puas tuh kiteorg doa siang malam mintak dapat maid yg baik.. terima kasih ya Allah...

zhafrah dah 1 tahun 1 bulan 10 hari.. dah boleh jalan sket2.. cuma tak confident jer lagi. amat comel!! masih breastfeed walaupun umminya dah cam ayam.. kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.. production dah merudum.. tapi alhamdulillah still belum campur FM and mintak2 tak perlu smplah dia 2 tahun.. amiinnn

saeed alhamdulillah dah pampers free since dia umur 4 tahun ogos arituh. lama jugak potty train dia.. tapi dia lagi cepat dari amin rasanya.. 

amin alhamdulillah dapat masuk SRAI tahun depan.. berdebar giler kiteorg masa tunggu result ujian kelayakan SRAI tuh.. nnt akan citer dlm post lain


Monday, February 25, 2013

seizure @ sawan

Backdated entry on Saeed's seizure attack 

1st November 2012, 3 a.m

Malam tuh mcm biasa aku tido ngan amin n saeed kat bawah. Tetiba dalam kul 3 pagi aku rasa badan Saeed menggigil.. 

aku : kenapa saeed? saeed sejukke?
Saeed : saeed sejuk ummi

aku pun peluk dia and masa tuh air cond pun dah auto off. so, aku just amik selimut and selimutkan saeed. then dia start merengek kata sejuk.. bila aku rasa badan dia panas. cam demam.. check suhu dalam 36+ so, aku pun amik sweater utk dia pakai.. baru dia tido balik..

lepas tuh, Zhafrah pun dah start merengek2 nak susu.. so, aku terus susukan zhafrah.. masa tuh hubby pun dah bgn.. aku bgtau dia yang saeed demam.. so, kiteorg decide nak bawak gi klinik pagi tuh.. dalam kul 4am, saya terjaga balik.. aku yg masih susukan zhafrah suh dia tido.. dia nangis2 nak aku baring sebelah dia.. aku iakan ajer.. just bgtau kejap lagi ummi baring.. 

tetiba, aku tgk saeed dok hentak2 kepala smbl muka tertumpu kat bantal.. aku bgtau hubby suh tlg tgkkan.. bila hubby pusingkan badan saeed, muka saeed dah naik biru.. aku terus jerit.. saeed kena sawan nih bang.. hubby cam clueless tak tau nak buat apa.. so, aku terus letak zhafrah kat atas katil and dukung saeed masuk dlm toilet.. masa tuh teringat org kata kalau budak kena sawan mandikan terus.. tapi aku cam was2 sbb tak betul2 study.. so, aku just basahkan muka and kepala saeed.. tapi takde respons.. badan dia dah lembik and saeed just diam and mata pun tak berkelip.. aku ajak hubby gi hospital.. hubby kejutkan maid kiteorg suh jagakan amin n zhafrah.. 

dalam keter aku dah tak dapat tahan air mata.. sedih n takut.. tak putus2 aku doa n baca ayat2 quran.. sambil tuh aku try 'kejut'kan saeed.. hubby suh letak sthing kat mulut takut dia ketap gigi.. lepas aku letak kayu penggaru baru saeed start nangis.. smp jer SDMC, aku berlari smbl bgtau nurse yg saeed kena sawan.. nurse pun terus suh letakkan dia atas katil.. bukakkan baju dia and lap badan dia ngan air.. masa tuh badan saeed menggigil lagi macam dia sejuk.. still no respons.. nurse check suhu dia dah 38+... diaorg masukkan ubat bontot untuk turunkan suhu.. 

lepas tuh, saeed tertido.. kadang2 merengek.. aku just duduk sebelah dia.. pegang tangan dia and make sure suhu dia tak naik lagi.. bila saeed sedar, dia diam jer.. tak nak bercakap pun.. risaunya aku masa tuh.. puas kiteorg bercakap dgn dia.. langsung takde respons.. yg buat aku tersentuh, masa aku cakap2 dgn dia, tetiba dia angkat tangan pegang muka aku.. without words.. but in his eyes aku rasa dia nak bgtau yg dia sakit.. sedih masa tuh hanya Allah yg tahu.. sampai sekarang kalau aku terkenang saat2 tuh mesti aku menangis..

hubby try ajak saeed borak.. siap bukak you tube tunjuk kartun boboiboy.. masa nmpk boboiboy baru dia bercakap.. tergelak kami tgk gelagat dia.. doktor in charge datang check saeed n kata maybe dia kena sawan sbb suhu tinggi sangat.. so, tak perlu risau sbb bukan sawan tahap serius.. doktor tanya nak admit ke atau nak duk umah.. kiteorg opt to admit, sbb takut kena lagi, so, at least kat hospital boleh dapat rawatan cepat.. 

dalam kul 6 lebih, baru selesai urusan admission kami. hubby terus balik umah, amik barang and aku temankan saeed.. alhamdulillah lepas tuh saeed dah ok.. maybe sbb diaorg bagi medicine on time. malam tuh, aku n hubby sama2 temankan saeed kat hospital.. amin n zhafrah terpaksa tido ngan maid kami... doktor kata kalau semua ok, besok dah boleh discharge...

Jumaat

pagi tuh saeed dah bertambah sihat.. dah back to normal.. so, bolelah discharge, tapi disbbkan doktor lambat.. lepas solat jumaat baru selesai urusan discharge.. itu pun dah nak kul 4 baru abis.. pagi tuh mak and bapak mertua aku datang ziarah.. hubby pun bawak amin datang tgk saeed.. riuh rendah bila dua beradik nih jumpa.. masa hubby n bapak mertua aku gi solat jumaat.. tinggallah kiteorg berempat.. kebetulan kami tertido kejap.. tetiba saeed kejutkan aku tunjuk tangan dia berdarah2.. terkejut betul aku.. rupa2nya dia bukak sendiri tube kat tangan dia.. abis darah menitik2 dalam bilik.. aku terus lari keluar jerit mintak tolong ngan nurse.. kelam kabut sekejap masa tuh.. ramai nurse dtg kerumun saeed, diaorg kata darah yg jatuh tuh darah dalam tube jer.. so, diaorg letak plaster jer kat tgn saeed.. yg kelakarnya masa nurse tanya kenapa saeed bukak bandage tuh.. dia boleh jawab.. saeed bukak sbb nak main game.. heheh.. rupa2nya dia tension tak dapat main ipad.. dua2 tangan dah kena balut.. 


info on seizures

lepas aku study, sawan yg saeed kena is classified as absence seizure which bukan jenis yg tarik2 tuh.. tapi the whole body jadi lembik

Epilepsy Seizure Types and Symptoms

Based on the type of behavior and brain activity, seizures are divided into two broad categories: generalized and partial (also called local or focal). Classifying the type of seizure helps doctors diagnose whether or not a patient has epilepsy.
Generalized seizures are produced by electrical impulses from throughout the entire brain, whereas partial seizures are produced (at least initially) by electrical impulses in a relatively small part of the brain. The part of the brain generating the seizures is sometimes called the focus. The most common types of seizures are listed below:
Generalized Seizures
(Produced by the entire brain)
Symptoms
1. "Grand Mal" or Generalized tonic-clonicUnconsciousness, convulsions, muscle rigidity
2. AbsenceBrief loss of consciousness
3. MyoclonicSporadic (isolated), jerking movements
4. ClonicRepetitive, jerking movements
5. TonicMuscle stiffness, rigidity
6. AtonicLoss of muscle tone

Generalized Seizures
There are six types of generalized seizures. The most common and dramatic, and therefore the most well known, is the generalized convulsion, also called thegrand-mal seizure. In this type of seizure, the patient loses consciousness and usually collapses. The loss of consciousness is followed by generalized body stiffening (called the "tonic" phase of the seizure) for 30 to 60 seconds, then by violent jerking (the "clonic" phase) for 30 to 60 seconds, after which the patient goes into a deep sleep (the "postictal" or after-seizure phase). During grand-mal seizures, injuries and accidents may occur, such as tongue biting and urinary incontinence.
Absence seizures cause a short loss of consciousness (just a few seconds) with few or no symptoms. The patient, most often a child, typically interrupts an activity and stares blankly. These seizures begin and end abruptly and may occur several times a day. Patients are usually not aware that they are having a seizure, except that they may be aware of "losing time."
Myoclonic seizures consist of sporadic jerks, usually on both sides of the body. Patients sometimes describe the jerks as brief electrical shocks. When violent, these seizures may result in dropping or involuntarily throwing objects.
Clonic seizures are repetitive, rhythmic jerks that involve both sides of the body at the same time.
Tonic seizures are characterized by stiffening of the muscles.
Atonic seizures consist of a sudden and general loss of muscle tone, particularly in the arms and legs, which often results in a fall.

Partial Seizures
(Produced by a small area of the brain)
Symptoms
1. Simple(awareness is retained)
a. Simple Motor
b. Simple Sensory
c. Simple Psychological
a. Jerking, muscle rigidity, spasms, head-turning
b. Unusual sensations affecting either the vision, hearing, smell taste, or touch
c. Memory or emotional disturbances
2. Complex
(Impairment of awareness)
Automatisms such as lip smacking, chewing, fidgeting, walking and other repetitive, involuntary but coordinated movements
3. Partial seizure with secondary generalizationSymptoms that are initially associated with a preservation of consciousness that then evolves into a loss of consciousness and convulsions.

Partial Seizures
Partial seizures are divided into simple, complex and those that evolve into secondary generalized seizures. The difference between simple and complex seizures is that during simple partial seizures, patients retain awareness; during complex partial seizures, they lose awareness.
Simple partial seizures are further subdivided into four categories according to the nature of their symptoms: motor, autonomic, sensory, or psychological. Motor symptoms include movements such as jerking and stiffening. Sensory symptoms caused by seizures involve unusual sensations affecting any of the five senses (vision, hearing, smell, taste, or touch). When simple partial seizures cause sensory symptoms only (and not motor symptoms), they are called "auras."
Autonomic symptoms affect the autonomic nervous system, which is the group of nerves that control the functions of our organs, like the heart, stomach, bladder, intestines. Therefore autonomic symptoms are things like racing heart beat, stomach upset, diarrhea, loss of bladder control. The only common autonomic symptom is a peculiar sensation in the stomach that is experienced by some patients with a type of epilepsy called temporal lobe epilepsy. Simple partial seizures with psychological symptoms are characterized by various experiences involving memory (the sensation of deja-vu), emotions (such as fear or pleasure), or other complex psychological phenomena.
Complex partial seizures, by definition, include impairment of awareness. Patients seem to be "out of touch," "out of it," or "staring into space" during these seizures. There may also be some "complex" symptoms called automatisms. Automatisms consist of involuntary but coordinated movements that tend to be purposeless and repetitive. Common automatisms include lip smacking, chewing, fidgeting, and walking.
The third kind of partial seizure is one that begins as a focal seizure and evolves into a generalized convulsive ("grand-mal") seizure. Most patients with partial seizures have simple partial, complex partial, and secondarily generalized seizures. In about two-thirds of patients with partial epilepsy, seizures can be controlled with medications. Partial seizures that cannot be treated with drugs can often be treated surgically.

Friday, February 22, 2013

Anak Susuan yg ke -3

First experience aku ada anak susuan masa breastfeed Saeed. Masa tuh di 'approach' oleh Aida untuk tolong baby Hany aka Fudhayl. Memandangkan masa tuh susu aku mmg banyak, so, lepas dapat approval dari hubby, selamatlah susu aku diminum oleh Fudhayl. Rasanya ada dlm 2-3 kali kiteorg hantar susu untuk Fudhayl sampailah Hany sihat balik. Dalam masa yang sama, Sheda kawan kat MMU dulu pun contact aku sbb ada prob nak breastfeed anak dia. Sbb nak motivate dia keep on breastfeeding, aku 'sedekah' jugak susu aku untuk anak ke 2 dia. and aku sempat breastfeed direct sambil ajar sheda cara2 latching. Alhamdulillah, walaupun masa tuh ada 2 org anak susuan, rezeki Saeed tak berkurang langsung. Itulah hikmahnya bersedekahkan?

Kali nih, kiteorg bantu ex-opismate hubby masa kat SUK dulu. Adik Iera nih mmg rapat ngan hubby sblm kawin lagi. Kebetulan dia pun baru dapat baby girl sebulan lepas Zhafrah lahir. Baby dia premature and need lots of attention. Dia semangat nak breastfeed baby dia tapi susu tak banyak. Mula2 tuh dia dok tanya camana nak banyakkan susu etc. Dia agak takut nak bagi formula sbb anak dia premature. So, lepas tanya hubby, aku pun offer susu aku. Kesian kat baby dia.. Alhamdulillah, dah 4 kali diaorg datang amik susu kat rumah. and semlm might be the last sbb Nisa' dah nak masuk 6 bulan. and diaorg decide nak continue bagi susu kambing. Susu iera mmg tak banyak, and susu aku pun mmg ngam2 untuk Zhafrah. 

Zhafrah sekarang siang jer minum 10 bekas. i bekas = 3oz, meaning dia minum 30 oz skali!! banyak tak?? aku dengar pun naik takut.. walaupun dah start solid food, selera dia makin bertambah pulak. bubur makan jugak.. susu minum gak.. manalah tak bam bam si kecik sorang tuh. so, skang, aku kena start pump slalu.. arituh dah duk malas2 nak pam sbb tgk stok banyak.. tapi skang, freezer tuh dah kosong jer.. risau pun ada..

Sunday, February 10, 2013

Holiday : Port Dickson

Early 2013 is packed with public holidays. On the 24th we celebrate MaulidurRasul which falls on Thursday. I took leave on Friday for our first short breakaway. This time we'll heading off to Port Dickson again.. cuma bezanya plan duduk kat homestay Telok Sinting, Pasir Panjang. Senang hubby nak tangkap gambar.. tapi one day before took off, org homestay tuh bgtau yg homestay dia takde air, so dia offer tukar ke PD Sanctuary Resort. Aku try search kat net nampak cam ok.. so, aku on jer.

Kiteorg gerak Khamis kul 12tghari, lalu jalan belakang thru Dengkil. Sampai kat Pasir Panjang dlm kul 2 ptg, terus lunch. Ada 2 gerai yg bukak, satu gerai air, satu jer yg ada food. Kiteorg amik cencaru utk masak asam pedas, sotong n udang goreng tepung, telur dadar n kailan ikan masin. Nasi putih 4, air epal satu jag, ABC satu. Semuanya dlm RM90++ kot. tak ingat... yg mahal tang sotong n udang tu laa.. masa makan tuh nampaklah homestay yg kiteorg nak duduk.. mmg nampak ok n bersih, cuma sayang takde air. pakcik kat gerai tuh kata dah dekat 2 minggu takde air kat situ, nasib baik area medan ikan bakar tuh ada air.

lepas makan kiteorg pun gerak cari resort tuh.. agak jauh masuk ke dalam.. bila smp aku rasa cam tak sedap ati.. tapi pikir yg positif. gi reception and amik kunci.. masa tuh hujan rintik2 dah.. dapat bilik A4-2. bilik tuh kat ground floor.. kawasan luar bilik cam kotor sket.. suasana pun sunyi jer.. nampak budak2 je ramai. hubby kata maybe budak2 kolej komuniti kot, sbb kolej tuh dekat je ngan resort kiteorg nih. masuk2 tgk bilik tuh bersepah.. cam tak berkemas, lantai berhabuk.. katil pun tak ganti cadar.. ada botol air mineral kat tgh2 katil n buku nota bawah bantal.. katil pun dia bagi twin single.. menyirap darah rasa.. dahlah waktu tuh penat.. terus cakap ngan hubby cari hotel lain. memandangkan kiteorg bwk maid, so, kena cari tpt yg offer 1 bedroom apartment. mula2 call ancasa suite, cam ok gak.. pastuh hubby suh call tm resort. first call tak berangkat.. aku try call hotel lain lagi.. then, tergerak ati nak call tm resort balik, alhamdulillah ada org angkat n dia kata ada kosong lagi.. nasib baik ada.. slalunya kat situ fully booked jer. so, rate utk management suite for staff RM135. oklah tuh.. apartment with 2 rooms. tapi kena walk in jer..so, kiteorg pun cepat2 angkut barang bwk masuk kete balik, akulak gi reception pulang kunci.. aku dah siap2 call officer in charge bgtau yg bilik tuh tak berkemas. dia kata nnt dia hantar org kemaskan, tp aku terus kata, takperlah, kiteorg tak nak duk sini.. boleh dapat deposit balik? dia kata kena mintak balik kat org homestay yg aku liaise dulu.

dengan lajunya hubby pun gerak ke telok kemang, actually telok kemang n pasir panjang agak jauh, dlm 30min perjalanan. sampai sana dah hujan, aku turun sorang2 utk register. alhamdulillah bilik ada lagi tapi dpt yg tkt atas.. terpaksalah memanjat tangga.. apartment mmg spacious, sesuai buat gathering family... mmg worth it duk sini. lepas solat and mandikan budak2, kiteorg kuar balik, temankan hubby amik gambar kat pasir panjang.. tapi kiteorg tak dinner pun kat situ. abis tangkap gambar, gi beli sate kajang samuri kat bandar PD. lepas tuh, singgah kat restoran jimat tomyam depan TM Resort, beli nasi goreng.. semuanya makan kat bilik jer.. lepas makan semua masuk tido sbb kepenatan

pagi tuh, maid aku bawak amin n saeed gi mandi kolam. zhafrah tido lagi, so, aku duk ngemas bag utk check out. hubby blk dr amik gambar, kiteorg terus checkout and bfast kat kedai depan TM Resort. pastuh ajak hubby gi tgk ladang ostrich. saja nak bawak budak2 jalan. entrance fee adult RM10, budak2 4-12 tahun RM6. tak banyak sgt binatang dlm tuh.. masuk mula2 jumpa kambing.. pastuh angsa, itik, ayam, arnab, ayam belanda, ada keldai, monyet, and last skali burung unta..

tido sambil berpikirke berpikir sambil tertido?

kambing yg minat ngan maid aku :)





kiteorg dlm farm tuh kejap jer... pastuh terus gerak ke pasir panjang balik sbb hubby nak amik gambar lagi.. kali nih singgah kat hutan rekreasi pasir panjang.. sunyi jer tpt tuh.. aku duk dlm keter jer sbb takut ada banyak monyet.. 

settle keje hubby, kiteorg pun berangkat balik Shah Alam. 

Friday, February 8, 2013

Amin's 5th Birthday

backdated entry sempena birthday amin

Tahun nih kami celebrate birthday amin kat tadika jer.. memandangkan last year dah sambut sakan, so, thn nih buat sederhana jer.. lagipun kami pikir mungkin amin lagi seronok sambut dgn kawan2 di sekolah.. sangkaan kami meleset.. amin macam blur bila nampak kami dtg celebrate birthday dia kat sekolah.. pastuh malu2 pulak.. yerlah, diakan baru masuk tadika tahun nih.. tak sempat nak mesra ngan kawan2 dah celebrate birthday pulak.. so, dia cam malu2 kucing jer bila suh potong kek etc.. 

plan utk sambut birthday amin dah start 2 weeks before the event.. mula2 dah tanya kat pengurus tadika amin berapa ramai murid n inform nak buat birthday party utk dia.. so, ummi just bawak kek n goodies bag jer.. mknn mmg tadika dah provide. so, save cost sket :) total goodies bag ada dlm 80 rasanya.. campur kelas 5 n 6 thn.. kesian pulak kalau bagi kat kelas 5 thn jer.. takper.. niat sedekah.. so, ummi ajak abah gi beli jajan kat mydin.. just isi air kotak milo yg kecik tuh, nips mini n sweets.. nasib baik ada maid yg tolong packing skali.. kek pulak ummi tempah brownies kat secret recipe n letak pic ironman

1 month before birthday, amin dah sibuk tanya kiteorg nak celebrate kat mana tahun nih.. dia syok sendiri ingat nak buat cam thn lepas.. siap request nak buat kat kfc, nak kek iron man lagi.. ummi just jawab, 'ntah, tak tahu lagi.. tak yah sambut boleh tak? sbb dah sambut tetiap tahun..' dgn sedih amin jawab, 'oklah.. nnt sambut bday saeed jer..tak yah sambut bday amin' sian anak ummi.. :)

on the day itself, kami hantar amin ke tadika cam biasa.. mmg dah plan dgn cikgu nak dtg balik kul 9 lebih.. so, pas balik umah baru start packing goodies bag sbb tak nak amin nampak.. dah siap semua angkut saeed skali ke tadika amin semula.. smp dlm kul 9.30 tetiba hubby baru perasan memory card takde dlm kamera.. terpaksa hubby patah balik ke rumah amik memory card.. yg amin dah ternampak kiteorg cam pelik, napa ummi n saeed ada kat sekolah dia.. pas bagi cikgu goodies bag n kek, kiteorg pun tunggu hubby smp.. sambil tuh kawan2 amin dah sibuk ngintai kek birthday dia.. semua tanya dia, birthday awak yer arinih.. amin dgn malu2 lari nyorok belakang ummi.. kelakar betul.. disbbkan hubby lambat sgt, cikgu decide proceed dulu.. so, diaorg semua gerak ke tpt makan.. smbl tunggu hubby, cikgu bagi diaorg makan bihun goreng dulu.. alhamdulillah, tak lama pastuh hubby pun sampai, n startlah majlis baca doa utk amin.. kawan2 ramai2 baca doa utk amin.. pastuh baru potong kek.. disbbkan kek tuh sedap kejap jer dah nak abis.. smp cikgu kena bawak lari simpan utk kelas 6 thn... nasib baik ummi beli kek yg besar.. 

dah selesai makan n amik pics, kami pun beransur balik.. saeed tumpang excited tgk ramai abg n kakak kat situ.. sblm balik sempat amin bisik.. 'mlm nnt baru smbt kat restoran dgn keluarga kita ke ummi??' OMG, anakku ini.. mmg family man laa.. semuanya nak dgn family hehe 
kek birthday ironman
makan dulu sblm potong kek

amin posing sblm potong kek 
kawan2 yg dah terliur tgk kek amin

my handsome boy

Wednesday, February 6, 2013

Amin is 6!!

Alhamdulillah, last Saturday was my first son's 6th birthday.. terima kasih ya Allah atas nikmat yang Kau kurniakan ke atas kami. Cahayamata pertama kami yang amat kami nanti-nantikan selepas hampir setahun menunggu. Rezeki yg diberi melalui usaha homeopathy dan selamat dilahirkan melalui caesarean.. 

Sejak tahun lepas lagi amin dah sibuk tanya pasal birthday dia. Dah berangan nak mintak handphone ngan kami semata-mata sbb nampak kawan kat kelas tahfiz dia pakai hp jugak. Tapi kami mmg tak layan permintaan dia tuh.. terlalu awal nak bagi hp.. and he requested to celebrate kat Istana Bambu.. hi class sungguh anak bujang ummi nih :)

Last minute planning, kebetulan Jumaat tuh Hari Wilayah and ummi cuti.. so, tanya kat hubby nak celebrate tak birthday Amin.. mula2 ingat nak bawak dia gi Istana Bambu jer, tapi cam tak berbaloi pulak.. makan jer smp beratus2 ringgit. so, hubby suh survey2 tpt kat Melaka.. mula2 ingat nak gi A Famosa Resort.. last pergi masa Amin setahun lebih, celebrate birthday aku. citer kat sini. tapi selepas google review nampak gayanya resort nih still cam dulu. takde perubahan.. so, bgtau hubby tak jadi nak booking. until Thursday, we still can't decide how to celebrate Amin's birthday. akhirnya, aku nekad jer booking hatten hotel kat bandar hilir.. hotel nih bercantum ngan hatten square, duk tengah2 antara mahkota parade n dataran pahlawan. mmg convenient and tgk pics n review semua kata bagus. Aku terus jer booking satu bilik utk satu malam.. rate? RM263 net with bfast, nih rate utk gomen yer.. kalau public skang tgh promo, weekend dapat RM245++ and weekdays RM195++ pas booking baru email kat hubby bgtau.. kali nih tak dapat bawak maid sbb ruang ant bilik and ruang tamu takde pintu.. mlm tuh aku dah start packing.. cam biasa amin n saeed sibuk tolong packing baju.. tapi kiteorg tak bgtau lagi nak gi mana.. amin dah tahu yg nak gi celebrate birthday dia. 

friday morning kiteorg bertolak dari rumah kul 10.30 lepas bfast. lalu highway kejap je sampai.. mmg ngam2 time nak solat jumaat. memandangkan check in kul 3, so, kiteorg duk dlm keter je sambil tunggu hubby solat jumaat kat masjid selat. lepas solat baru gerak ke hotel. masa smp, dah beratur panjang kat reception.. ramainya org masa tuh. tunggu dekat 15 min baru settle check in process. hotel nampak cam lawa.. sbb agak baru jugak hotel nih. bilik kiteorg 1216 satu floor ngan pool. masuk2 bilik.. waa.. lawanya! ada 2 lcd tv (yg nih aku dh tahu awal2 lagi sbb baca kat net) kiteorg mintak twin single sbb katil dia super single.. so, besar sket dari standard single. bolehlah amin n saeed tido satu katil.. aku n hubby kongsi satu katil. zhafrah pulak kami request baby cot. bilik mmg spacious.. kat area living room pun boleh tido gak sbb dia bagi long coach.. budak2 bkn main suka sbb ada 2 tv.. so, takdelah berebut ngan kiteorg tgk tv sbb hotel ni ada astro.. so, disney channel utk diaorg.. fox movie pulak utk kami hehe.. bagus gak ada 2 tv nih. 

pintu bilik yg lagi besar dr biasa
tekan je suis tak payah gantung2 kertas kat pintu
birthday boy posing
tv kat area katil

bathroom
shower
long coach kat living room
coffee and tea
2nd tv
lepas aku solat, kiteorg kuar balik sbb baru perasan tripod hubby tertinggal dalam keter persona. alamak.. camana dia nak shoot petang nih kalau takde tripod. so, sambil aku solat, hubby google kedai kamera kat melaka nih.. adalah satu kedai nih yg recommended by photographers.. nasib baik kedai tuh kat dataran pahlawan jer. 


comel tak saya??
posing sambil tunggu hubby amik stroller
jenuh jugak kami cari kedai tuh sbb dia duk kat heritage gallery yg kebanyakan kedai kat situ jual belacan n cencalok jer.. aku mula2 cam tak caya ada kedai kamera kat situ.. tapi lepas pusing 3-4 kali, akhirnya jumpa jugak.. dapatlah beli tripod jenama apa ntah.. harga RM110.. tuh pun dah puas mintak kurang.

selesai beli tripod, kami singgah kat A&W sbb teringin nak minum float.. nyummm.. sedapnyer! masa beratur saeed sibuk pulak nak burger..pastuh amin pulak nak ayam goreng.. terpaksalah ummi belikan sbb diaorg pun lom lunch lagik. beratur punyalah lama sbb dia bukak satu jer kaunter.. dah tuh lambat pulak servis dia.. semuanya baru nak masak. org beratur punyalah panjang.. 


'hantu' sos
birthday boy
sedapnya dia makan
perut kenyang hati pun senang! dah abis makan kiteorg pun jalan balik hotel semula.. dari hotel ke dataran nih ada link bridge..so senang nak gi bila2.. on the way tuh sempatlah 2 beradik nih 'pau' mainan dr ummi.. nasib baik RM10 satu mainan.. sampai bilik, rehat2 jap and tunggu hubby solat asar. pastuh, kiteorg kuar balik nak temankan hubby gi amik gambar kat masjid selat. jarak masjid ngan hotel kami dekat jer dlm 5-10 minit jer kot. sampai kat masjid dalam kul 6.45ptg.. ramai org dtg tgk pemandangan kat situ.. mmg lawa sbb nampak selat melaka.. aku just duk dlm keter jer sbb amin n saeed awal2 lagi dah tido.. zhafrah jer yg jaga sbb dah puas tido masa kat dataran pahlawan tadi. 

lepas maghrib, kami pun bertolak ke ikan bakar serkam. tempat favourite kami kat melaka nih. arituh masa balik jb tak dapat makan sbb kedai dah tutup. kali nih datang nasib baik bukak. menu kami malam tuh, nasi lemak 3, nasi putih 1, cencaru masak sambal 2 ekor, udang n sotong goreng tepung, ketam goreng kunyit 1 ekor.. alhamdulillah abis semuanya.. tapi tak dpt nak amik gambar sbb aku sibuk dukung zhafrah sambil bagi saeed makan. semua skali RM65. aku tak dapat nak menikmati sgt lauk mlm tuh sbb tergesa2 nak beli kek utk amin. lupa nak beli siang tadi.. so, terpaksa makan cepat2 sbb takut kedai tutup. 

masa smp kat bandar hilir jam dah kul 10.30.. nasib baik secret recipe tuh bukak lagi.. rupa2nya dia bukak smp kul 1 pagi tetiap ari.. sabor jerlah hati.. amin pilih choc moist cake and aku pulak beli fruitilicious.. dah rasa skali masa mkn ngan seha arituh.. sedap.. ingatkan nak balik hotel, tapi hubby ajak jalan2 pusing bandar.. so, kiteorg pun gilah area2 jonker walk etc. hubby siap berenti tangkap gambar tanglung and lampu2 yg diaorg pasang sempena CNY nnt.. masuk area kat a famosa tuh, org ramai lagi.. tetiba nampak beca lawa2 siap ada lampu. so, ajak hubby berenti nak bawak budak2 nih merasa naik beca.. kiteorg amik 2 beca.. aku, amin n zhafrah satu beca, hubby n saeed satu beca. aku dapat pakcik tua, hubbylak dpt budak bujang. kiteorg mtk pusing sket jer sbb ari cam dah nak hujan. bila dah abis, sempatlah amik gambar dgn beca2 tuh. bila hubby tanya baper, budak tuh terus kata RM20 satu beca.. mak aiii.. mahalnya! aku ingatkan murah jer.. awaitt, mahal sgt ek? nak tak nak kiteorg byr jugak.. aku niat sedekah je kat pakcik tuh.. sian tgk dia tua2 pun keje smp malam. 

sampai hotel dah dekat kul 12.. tak sempat pun nak nyanyi2 sbb semua dah penat n zhafrah pulak dah nak tido.. so, aku just kiss n hug amin sambil wish happy birthday kat dia sblm dia mkn kek.. hubby awal2 lagi dah tertido.. aku tak ingat kul baper aku tido sbb penat sgt

sabtu pagi.. kami turun bfast agak lewat. amin n saeed lambat bangun sbb kepenatan sgt agaknya. dlm kul 9 lebih tuh kami turun ramai lagi org and to our surprise, kena beratur utk masuk restoran.. staff hotel kata dalam dah full..dlm 20 minit jugak rasanya kami beratur tunggu giliran nak masuk.. food dia not bad.. sedap and byk pilihan.. ada nasi lemak, mee goreng, kuah lodeh (yg nih aku tak tahu nak mkn ngan apa), kari ayam, sosej, hash brown, scramble eggs, roti canai, pancake, tosei, hard and soft boiled egg, salads, fruits, kuih muih, cakes, wantan mee, kari laksa, air pun ada 3 macam, mango, pineapple and apple juice tak lupa coffee and tea.. mmg kenyanglah kami pagi tuh.. 

agenda lepas makan.. swimmimg pool!! wpun anak2 aku semuanya takut air.. amin just berendam jer.. rambut pun tak basah.. camana tuh?? saeed pulak langsung tak nak masuk dlm pool.. takut katanya. zhafrah, aku try rendam2 sket dlm pool.. mula2 ok, pastuh dah start menangis sbb sejuk.. memang sejuk yg amat air dia.. so, 10 minit jerlah kami kat pool tuh. 

balik bilik n start to pack things up.. sambil aku siapkan zhafrah, amin mandikan saeed.. mmg dah boleh diharap buah hati ummi sorang nih.. lepas budak2 siap barulah aku leh mandi.. siap semua dlm kul 12 lebih.. aku suh hubby bawak barang n budak2 gi keter smbl aku uruskan check out.. skali tuh, reception packed ngan org.. beratur lagi.. the only cons utk hotel nih rasanya.. samada staff tak efficient ataupun org terlampau ramai.. semua benda nak kena beratur.. kali nih mmg lama aku tunggu.. sampai zhafrah tertido dlm stroller. 

settle semua kiteorg pun bergerak balik ke shah alam.. singgah solat zuhur kat R&R Dengkil and selamat sampai umah kul 4 lebih. 

utk anak ummi, Nuruddin Amin.. selamat hari lahir sayang.. ummi sayang sangat2 kat amin, amin mmg abg yg baik dan anak yg soleh. beruntung ummi n abah dapat anak yg matang macam amin. terima kasih utk semua memori indah yg amin ukirkan dalam hati kami.. semoga amin menjadi hafiz muda dan menjadi contoh teladan terbaik buat adik2.. amiinn..

-02022013-

Thursday, January 24, 2013

Zhafrah @ 5 m.o

Pejam celik pejam celik, zhafrah dah 5 bulan. kejap jer rasa masa berlalu.. si bam bam dah pandai meniarap. mula2 dia just boleh pusingkan badan dari posisi meniarap ke telentang.. and last thursday, dia dah pandai meniarap.. skang nih dah start angkat punggung nak mara pulak.. berat badan dah 7.52kg. semangat sungguh.. 

suka sungguh bila abah 'agah'

Wednesday, January 23, 2013

Influenza A in the house

sambungan update pasal Amin 

Thursday..
Pagi tuh aku dtg hosp dgn harapan amin boleh discharged. Saeed dah baik demam and mintak ikut skali gi hospital. Nak tgk yeop katanya :) so aku pun bawaklah skali.. cuma Zhafrah jer tinggal kat umah. Hubby kata pagi tuh amin demam lagi.. ermm.. cam kena stay lagi satu ari jer nih and sangkaan aku betul.. doktor kata nak buat blood test and influenza screening sbb nampak amin dah start selsema pulak. kalau semua ok, bolehlah discharge.. after 2 hours, aku gi lah tanya nurse result test amin.. nurse kata, influenza A detected. Allahuakbar.. nurse suh tunggu doktor utk brief.. kat luar bilik dah siap letak mask utk visitor. tunggu doktor sampai nak maghrib tak dtg2.. aku dah risau sbb nak balik umah. dlm kul 7 tuh baru doktor sampai, amin kena stay lagi satu malam utk bagi ubat influenza.. kena amik for 5 days, pagi n petang. bila kiteorg bgtau pasal saeed, doktor kata maybe dia pun dah berjangkit skali.. so, doktor suh datang evening klinik dia mlm tuh utk amik ubat.. 

pas maghrib kiteorg terus kuar cari klinik utk dapatkan refer letter, kalau tak PMCare tak nak cover pulak nanti.. nasib baik ada klinik dekat2 situ and doktor tuh amat memahami.. bila aku citer amin dah masuk wad and nak mtk refer letter utk saeed pulak, doktor tuh tak banyak songel pun.. terus jer tulis surat.. dpt surat kiteorg terus gi hospital balik.. hubby turunkan aku kat lobi hospital pastuh dia gi cari nasi lemak.. anak bertuah duaorg tuh ngidam nak mkn nasi lemak pulak.. saeed sungguh2 mintak nasi lemak, smp nangis2 kata lapar.. aku bawak saeed terus gi klinik doktor.. mlm tuh ada 2-3 family tgh tunggu skali.. lepas register, aku tunggu kejap.. tak lama pastuh, nurse kuar bilik n terus bagi perscription ubat.. tak yah jmp doktor sbb dia dah check saeed kat bilik amin tadi. so, just amik ubat jer. hubby pun sampai dgn nasi lemak.. dapatlah bagi saeed makan 2-3 suap sbb dia dah lapar sgt.. 

kat pharmacy, aku tunggu amik ubat sorang2.. hubby dah bwk naik saeed ke wad amin dulu sbb lepas 9.30 guard dah start jaga kawasan masuk wad.. tak boleh bwk budak2. lepas amik ubat saeed, aku naik bilik and terus bagi budak2 tuh makan.. berselera betul dua2 beradik tuh makan.. habis satu bungkus nasi lemak.. cadang nak tunggu citer dendam sarakit tuh tapi bila tahu dia start kul 11, aku terus ajak hubby balik umah dulu.. tak larat nak tunggu kat hospital lama2.. lgpun maid aku kata zhafrah asik merengek jer tak nak letak langsung.. pas solat isyak, kiteorg pun blk umah. smp umah aku terus susukan n tidokan zhafrah.. sian bam bam teruk selsema and batuk dia. kiteorg suspect dia pun dah jangkit jugak.

Friday
pagi tuh kiteorg bawak zhafrah pulak gi klinik utk dapatkan refer letter. dapat jer refer letter terus gi hospital.. hubby turunkan aku kat lobby cam semalam and aku terus naik klinik doktor. hubby pulak gi tgk amin kat wad takut2 doktor dah dtg check. pas register, aku pun bgtau nurse kat situ yg amin dah kena warded. so nak check zhafrah kena influenza jugak ke tidak. nurse suggest buat screening dulu baru jumpa doktor sbb doktor masuk dlm 11 lebih. so, aku pun setuju jerlah.. lepas amik test, aku ajak hubby gi bfast sbb doktor tak round wad amin lagi. pas bfast, naik atas balik, n nurse bgtau zhafrah pun dah infected. dia suggest aku gi bilik amin tunggu doktor n terus check zhafrah kat situ.. aku pun gi lah bilik amin.. smp jer situ, doktor pun baru masuk bilik amin. sdg cantiklah tuh.. amin siap mintak ngan doktor tuh nak kuar wad.. doktor kata boleh kuar dah cuma kena kuarantin lagi kat umah.. takleh gi sekolah and main kat luar umah.. zhafrah kena amik neb before balik.. pas jumaat kiteorg pun balik umah.. alangkah heavennya rasa wpun bukan aku yg tido kat hospital hehe..

hasil tangkapan di hospital 3 plastic bags full of medicine for the kids.. nasib baik diaorg dah tak takut makan ubat.. cuma zhafrah jer ada nangis2 sket.. arinih completelah ubat influenza diaorg.. tapi still ada flu n cough.. so, aku still continue bagi makan ubat.. for info, any antibiotics tak berkesan dgn influenza.. betul2 kebal virus nih, ubat demam n antibiotic dia pandang sebelah mata jer hehe