A little girl is sugar and spice and everything nice - especially when she's taking a nap

Creative play is like a spring that bubbles up from deep within a child

Holding a newborn baby is such a wonderful feeling eventhough it's for the third time

There are no seven wonders of the world in the eyes of a child. There are seven million

The sweetest flowers in all the world - A baby's hands

Wednesday, December 31, 2008

Raya Haji 2008 - 8th Dec 2008

Raya haji tahun nih yg plg best sbb my siblings berkumpul kat rumah aku.. mmg dah ajak dr awal sbb raya puasa arituh tak dpt berkumpul.. penat jugaklah memasak.. hubby pesan lemang dr pakcik Fitri.. mmg sedap! mak masak lodeh, ayam masak merah, serunding.. aku pulak masak sambal ikan bilis, kari daging, marble kek n agar2.. alhamdulillah semuanya abis... plan nak amik pics family, siap booked photographer lagik, tapi last minute photographer tuh MIA. tak dapat dihubungi langsung.. tensen betul masa tuh.. nasib baik lom bayar lagik.. so, kiteorg amik guna kamera sendiri jerlah... dapatlah pics my family n hubby skali..

Tuesday, December 30, 2008

Reunion Tmn Dahlia - 22nd Nov 2008

Another reunion with housemate in Tmn Dahlia. Kat MMU dulu 3 kali pindah tpt.. masa mula2 masuk MMU dapatlah duduk kat hostel sethn. second year dah kena pindah luar sbb MMU tak cukup hostel utk cater semua student. so, hostel cuma utk freshie ajer... duk kat hostellah kenal kawan2 yg akhirnya jadi housemate kat tmn dahlia. rasa2nya dekat 6 bulan gak duk sorang2 kat hostel sblm azie pindah masuk hostel. dapatlah roomate... first house, tak ingat nama jln dah.. tapi yg pasti area rumah baru,double storey... satu umah dok 9 org... aku, azie, seha, jie, paie, husna, aida, aini n siti. sewa dlm sethn pastuh half of the gang pindah ke cyber.. so, kena cari housemate baru.. pindah lagi umah lain, 1 1/2 storey.. kwsn umah lama.. duk 10 org.. dr umah lama cuma aku, azie , aida n aini jer yg tinggal.. seha, jie n siti pindah cyber.. husna masuk hostel balik.. second house nih slalu bersilih ganti org.. sap2 junior yg pindah cyber.. kiteorg gantikan dgn freshie.. bila kira2 blk ada 14 org total semuanya... so, bila keay suggest buat reunion, mmg susah nak implement sbb masing2 ada hal.. akhirnya dapat jugak organize reunion thn nih.. buat kat chicken hartz, sunway pyramid.. tak semua dpt dtg.. tapi meriah jugaklah.. supposedly nak buat kat restoran nelayan kat tasik titiwangsa, tapi rest tuh fully booked pulak.. so, terpaksa tukar ke chicken hartz.. yg datang aida, aini, mean, huda n dayang. yg tuh pun dah buat chicken hartz huru hara.. harap2 next year dapat jmp lagik n lagi ramai yg dpt join...

Monday, December 22, 2008

I want to write! I want to write! But I couldn't find time to update my blog :( :( sibuk banget!!!

Thursday, November 27, 2008

Madagascar 2

Amin really like the song.. but, we (me n hubby) think that it's not so healthy for him to listen to the song everyday. He kept asking us to play the song while he'll dance unstoppable, turning round n round, move his leg up n down. we're so surprise with his capabilities in doing all that. thus, Madagascar's song is banned!

Etiqa Takaful


P/s: Proud to be Etiqa's Family Member.

Wednesday, November 5, 2008

Amin in Mami Baby!!

Amin is in Mami Baby Nov 08! I received a letter from Mami Baby team on Monday saying that Amin won the 'Makanan Pejal Pertama Si Manja' contest. I was so surprised and excited. I've been sending Amin's pics to enter all the contests issued from this magazine. I've never expected that Amin will won one.. haven't had chance to pick up the prize yet.. will post the pic once we collect it.
Thought of collecting it yesterday, but i've been so anxious till i've overlooked the date n time set by the magazine to collect it. The prize collection day is only on monday, wednesday and saturday. Thus, instead of went to the magazine's office we went to Mid Valley to have our lunch. passing by a magazine store, i'm looking for mami baby magazine and there it is amin's pic with his ice cream :) since i'm subscribing the magazine, i decided to wait for the magazine reached our home. and yes! it arrives today.. this is amin's pic.. taken by my hubby in our car in alamanda's car park.

Breastfeeding leads to better-behaved kids, study says

Wed, Oct 29, 2008 (Reuters Health) — Breastfeeding may have a positive influence on behavior in early childhood, according to results of a study presented Wednesday at the American Public Health Association's annual meeting in San Diego.

In the study, parents of 1- to 5-year-old children who were breastfed as infants were 15 percent less likely to report concern for the child's behavior than parents of kids who were not breastfed.
In addition, breastfed children were 37 percent less likely to have doctor-diagnosed behavior or conduct problems or to have received mental health care.

The findings -- based on more than 100,000 interviews with parents or guardians on the health of their children conducted as part of the 2003 National Survey of Children's Health -- also support studies that have showed that breastfeeding enhances intellectual ability in children.

Specifically, parents of breastfed children were 23 percent less apt to report concern about their child's ability to learn, according to study presenter and lead researcher Dr. Katherine Hobbs Knutson from Massachusetts General Hospital, Boston.

"Although correlations between breastfeeding and childhood cognition are well supported by research, our findings provide new evidence for a lesser understood issue of whether breastfeeding may also influence childhood emotional development," Knutson told Reuters Health.

"Our research is promising, indicating that human milk may be protective against childhood behavioral disorders," she concluded.

Megan Rauscher

Source:
Babycenter.com

p/s: YES! Amin is still breasfeeding exclusively.

Wednesday, October 29, 2008

Cameron Highland's Trip 21 - 22 October

Sebenarnya trip CH nih suposedly to be on our anniversary. As written in previous post, Cherating 21-23 Aug, we've changed our anniversary celebration's venue due to hotel in CH are full booked. Lepas blk dr Cherating, dapat voucher from Bank Islam as Bank Islam's cardholder, aku dapat 4 voucher stay @ Equatorial Cameron at RM 99 nett. Wow! mmg dah lama plan nak g CH nih.. hubby tak berapa suka sgt ke CH sbb dia kata takde yg interesting kat atas sana tuh. Aku pun realise yg kat atas sana tuh takde benda sgt, cuma saja nak jln2 as husband n wife. dulu gi masa muda belia :)... So, lepas pujuk2 my hubby dia pun agreed celebrate birthday dia kat sana. kiteorg ajak my mom n my in laws skali. book dua bilik...

our trip start early morning on 21st oct tuh.. plan nak bfast kat R&R Tapah.. dah dekat dgn R&R Tapah tuh, ada road block polis lak.. nak ditakdirkan we're caught speeding... polis tuh kata hubby bwk 126km/hr.. pastuh aku mencelah kata lebih sikit je encik.. polis tuh jawab.. bawak 121km/hr pun kena saman jugak... pastuh dia tanya 2-3 kali nak g mana.. kiteorg pun jawablah nk g CH... lepas dia tulis2.. dia pulangkan lesen hubby.. then, dia buat tak tahu jer.. kiteorg pun pelik gak.. rupa2nya dia suh jln.. selamat tak kena saman... pas insiden tuh, kiteorg pun berenti bfast jap..

sampai kt CH dlm kul 12.30. supposedly check in kul 3, tapi dapat check in awal, maybe sbb tak ramai org. b4 smp ke equatorial tuh kiteorg singgah kat kedai cactus... kat situ dah terasa sejuk... check in, solat n relaks jap. nak kuar jln, ari ujan pulak.. sepanjang petang tuh hujan. dlm kul 3 lebih tuh kiteorg keluar jugak sbb perut dh lapar.. smp brinchang, my mil nak singgah ladang strawberi.. kiteorg drop bylah satu tpt nih.. hubby n me tak kuar sbb hujan plus amin tido.. pas diaorg beli strawberi baru turun ke tanah rata, cari restoran yg sedap cam yg aku jmp dlm internet tuh.. jumpa mmg jumpa tapi disbbkan hujan tak jadi g kedai tuh.. kiteorg singgah kat restoran nik tomyam, kalau tak silaplah namanya.. sedap jugak kat situ.. adik order jus strawberi.. ermm.. mmg sedap.. amin suka sgt.. pas mkn kiteorg order tapau utk dinner pulak sbb hubby kata malas nak kuar mlm, lagipun asik hujan jer.. harga food dia lebih kurang sama jer cam kat kl.. kat tepi kedai mkn tuh ada 2 kedai bukak jual souvenier.. hubby beli wooden craft menara kl, jam n jeruk strawberi.. borak punya borak dgn akak kedai tuh, rupa2nya dia ada ladang strawberi.. so, disbbkan semangat nak tolong org melayu, aku book strawberi sekilo.. dia jual RM 20/kg. besok pagi aku dtg amik kt kedai dia. mlm tuh tak buat apa2.. duk tgk tv jer.. amin buat perangai tak nak tido.. dlm kul 12 baru terlelap..

besok pagi2 dah siap packing.. check out n terus kuar jln2.. mula2 ingat nak gi tgk butterfly farm, tapi kena byr RM 5/head.. terus tak jadi.. cina tuh kata kebun bunga pun kena byr RM 4/head.. ermm.. kiteorg jln2 tgk souvenier jerlaa... pastuh singgah pasar kea farm tepi hotel tuh.. mmg murah2 sayur.. strawberi pun murah gak.. bkn musim cuti sekolah nih dapatlah tawar2 jugak.. geram tgk bunga ros diaorg.. lawa2... tapi hubby tak nak beli sbb takde deco katanya.. turun tanah rata, gi bfast kat kedai zainab.. bfast dah abis, terpaksa lunch terus.. pas mkn gi kedai akak semalam.. dia takde.. cuma pekerja dia jer.. adalah strawberi yg aku pesan tuh.. besar2 buahnya.. mak beli souvenier utk cucu2... aku beli jeruk lagi.. tak beli apa2pun utk amin.. cari belon strawberi tuh takde pulak.. kul 12.30 kiteorg bertolak balik...

on the way tuh singgah lagi amik pics kat ladang teh.. our moms beli petai, buah tampoi n rambai kat tepi jln... plan nak singgah kat air terjun lata iskandar, tapi ari dah start hujan.. hubby ngantuk pulak.. berenti tepi jln tido dlm sejam gitu.. masuk hiway blk dlm kul 2.30... sepanjang jln hujan lebat.. tak boleh nak bawak laju pun.. berenti sekejap kat restoran jejantas sg buloh.. hubby beli burger king.. balik tuh singgah ikea kejap nak cari hadiah utk kenduri kawin weekend tuh.. smp shah alam, berenti mkn kat Rejab...

trip kali nih, aku lupa bawak charger camera.. so, tak byk pics yg diamik... tensen jugak mula2. tapi smp abis jalan pun, bateri still ada lagik... nampak sgt kiteorg tak berjln g mana2.. :)

Hubby's 28th Birthday (Backdated entry)

It's your day today
the day you were born into the world
the day you brings smile and laughter to your parents..
and after 28 years
you've given more and more happiness
not only to your parents.. but
also to me and our son..

for 28th years of life..
you've given more than you should received
you've cherish many lives
the most important things are
you've changed my life completely
you've made me perfect

to the love of my life
you're my one and only
you're the best gift God ever give me
may Allah bless you
may all your dreams come true
i love u...

Tuesday, October 28, 2008

Jalan-Jalan Raya

Sambungan dari posting Raya, almost every day kiteorg beraya ke rumah kawan2 dan jiran. weekend mmg full of open house invitation saja. penat tapi seronok sbb dapat jumpa kawan2. tukar2 citer, kongsi pengalaman n buat kawan baru esp dgn jiran2la. jadual kami raya thn nih:

7th day - rumah jiran, Rosli


8th day - rumah jiran, Zain


9th day - rumah jiran, Arip


10th day - rumah En Subhi


11th day - supposedly ada 6 rumah tapi dapat pergi 4 jer.
reunion geng mmu @ aida's.. sonok dapat jmp siti.. next tues tuh siti pun bersalin :).. incident kelakar masa kat umah aida, amin menangis bila dengar firdaus start enjin motor.. dia terkejut agaknya sbb tak pernah dgr bunyi motor... abis satu umah ketawakan dia...
open house shima (x dpt dtg sbb hujan lebat, sorry ye shima!)
rumah jiran, firdaus
rumah jiran, nurul (dtg mlm, lepas hujan dah reda)
rumah ngah (my hubby's aunt) x jadi pergi jgn sbb hujan lebat
last, rumah fitri, my hubby's best fren. kiteorg lepak smp tgh mlm...

pics ramai2.. nilah geng rumah sewa kat tmn dahlia masa first year kat mmu.. semua ada except for azie n paie

12th day - pagi pergi rumah ngah dgn my in laws,
lepas tuh kiteorg ke kepong, open house farra
ke shah alam, open house + akikah @ huda's (my junior kat mmu dulu)
mlm gi beraya rumah jiran sebelah rumah.. amin buat perangai nak bwk balik toys.. pinjamlah sekejap mlm tuh.. besok ptg tuh kiteorg pulangkan balik.. mmg buat malu company jerlah si bertuah sorang nih...


13th day - rest


14th day - rumah adren @ puchong


15th day - raya rumah hasni, jiran jugak tapi jauh sket


16th day - rest sbb nak tgk kekasihku seru :)


17th day - tghari open house my GM, Pn Hairiah. Mlm pulak, kawan hubby dtg beraya kat umah, dalam 2 keluarga plus jemput 2 family jiran. aku masak nasi ambang, nasib baik half day arinih...sempatlah nak masak.


18th day - ada 4 invitation,
open house ex-mmu (tak sempat pergi sbb salah timing n stuck in jam)tension sgt sbb dah penat2 bawak ayam panggang plus puding tahu. last2 hubby ajak kawan2 dia datang umah beraya pas asar. masak makaroni goreng n serve ayam panggang jer utk diaorg. ada 3 family yg dtg, fitri n wife, zafani n arip.
raya @ my mgr's house, k gee
open house jiran selang sebuah umah
mlm raya kat rumah Shuhairi, kawan hubby


19th day - 5 invitations
open house cord
pastuh gi amik mak kat kajang
smbg raya ke rumah jiran depan umah
then gi rumah imam surau, hj wahab
open house jiran lagik
makan2 @ sarah's lps asar. amin tido masa nih, hamza excited nak main ngan amin tapi amin tak nk bgn. bila nk blk tuh baru dia terjaga, terus nak main blocks ngan hamza. maybe next time boleh jmp lagikan sarah? dptlah jmp nad, kemar, shima n naj


20th day - rest gi sunway pyramid jln2


21 & 22 - holiday kat cameron with my mom n in laws in celebration of hubby's birthday


23rd day - rest tgk kekasihku seru


24th day - rest, gi mydin beli barang utk masak2 besoknya


25th day - my bro from ipoh dtg beraya, jemput skali seha, shuhairi n hasni dtg beraya. surau ada buat jamuan tapi hubby sorang jer yg pergi... kiteorg semua 'pengsan' termasuk amin skali :) ptg tuh supose ada 2 jemputan, rumah jamal n kemar tapi dua2 tak pergi sbb tertido.. penat sgt. dah tuh nyesal pulak tak pergi... :(


26th day - harinih boleh masuk malaysia book of records.. ada 8 jemputan dlm sehari and we manage pergi semua skali! caya tak??
pagi, beraya kat damansara damai, rumah sepupu
pastuh, gi kenduri kawin kawan hubby kat meru, klang
blk rumah, hubby ada kenduri tahlil kat umah jiran,
pas zuhur, gi open house jiran
kenduri kawin anak makcik katering aka kakak kawan my sis in law
gi setia alam, open house kawan hubby
sek 17, rumah en subhi
mentari court, subang, open house kawan hubby
smp umah pas isyak.. mandi, solat, terus tido.. penat betul!!


27th day - 3 buah rumah
rumah rofie, kwn hubby
open house ust syukri, kwn hubby jgk
open house jiran depan rumah


tulah list jalan-jalan raya kami thn nih. disbbkan kiteorg asik jln beraya, tak ramai yg dpt dtg beraya rumah kiteorg. fitri's remark to my hubby.. "susah betul nk dtg beraya rumah ko, smp kena buat appt cam menteri2 pulak" :)


dlm kepala dok congak2 lagi nih nak buat mkn2 sket utk jiran2 depan n sebelah rumah tapi tak tahu bila.. raya pun dah nk abis besok... ermm... camana yerk??

Friday, October 24, 2008

Pisang turunkan berat

Diet terbaru di Jepun diasaskan ahli farmasi untuk suami

TOKYO: Satu cara diet baru yang dikatakan dapat menurunkan berat badan dengan pantas dan tidak mendatangkan tekanan kini melanda Jepun dinamakan 'Diet Pisang Waktu Pagi', lapor akhbar Sydney Morning Herald.

Kaedah itu berkemungkinan cara pemakanan paling mudah diikuti di dunia. Malah, populariti diet itu menyebabkan masalah kekurangan pisang paling teruk teruk dihadapi di negara Matahari Terbit.

Akibatnya, harga pisang meningkat, namun permintaan untuk buah itu tidak menunjukkan tanda menurun dan lebih 600,000 salinan buku mengenai diet berkenaan terjual.

Kegilaan itu mencapai tahap baru bulan lalu apabila Sistem Penyiaran Tokyo menyiarkan program televisyen menunjukkan bekas penyanyi opera Jepun yang gemuk, Kumiko Mori, kehilangan tujuh kilogram berat badan selepas ikut diet itu.

Diet itu diasaskan ahli farmasi Osaka yang begitu berminat dengan perubatan herba China.

Sumiko Watanabe mulanya memikirkan diet untuk suaminya, Hitoshi.

Selepas enam bulan, Hitoshi makin langsing dengan berat 59 kilogram daripada 72 kilogram. - Agensi

Interestingkan?? sapa nak try buat eksperimen :)

Wednesday, October 8, 2008

Win a FREE handbag!!


Monday, October 6, 2008

Raya

Tahun nih tak terasa langsung bahang hari raya. tak mcm tahun2 sebelumnya. maybe sbb persiapan dah buat awal2 lagik such as baju raya. rumah pun takde apa yg baru. Berangan jugak nak ganti langsir tapi rasanya kena jadikan as next year's project. Mungkin jugak sbb dah bertambah usia, semangat raya tuh dah kurang. Lebih terasa kehilangan Ramadhan. Sedih sbb tak lagi dapat merebut pahala yg dijanjikan Allah. Sedih sbb tahun nih terpaksa tinggal pose sbb diserang demam panas selama seminggu. Jadi tahun nih first time kena ganti puasa. Dah 2 tahun puasa penuh sebulan. Rasa janggal pulak bila tak dapat nak berpuasa penuh.

Tahun nih yg seronoknya dapat buat 2 jenis kuih raya yg simple2. My in laws dtg berbuka kat umah sabtu tuh. Masak ayam nandos, salad n nasi jagung. Lepas berbuka start projek buat kuih dahlia or my mil panggil kuih semperit. Jadilah jugak, cuma bila masuk oven, kelopak bunga dia tuh jadi layu... maybe sbb tak cukup tepung kastard. Last minute baru sedar tepung kastard tinggal sket, bantai letak tepung gandum ajer. My mil kata sbb gula terlebih, tapi aku dah ikut sukatan cam dlm resepi tuh. Apa2pun rasanya sedap! pas buat kuih dahlia, aku buat kek marble pulak, atas permintaan my mil yg nak bawak kek utk atuk di kampung. Alhamdulillah jadi jugak. Mlm tuh keletihan sungguh. Apa taknya, dr petang smp ke tgh mlm tak berenti kejer. Oven tuh kalau boleh menjerit mesti dah jerit keletihan. Kul 1 ++ baru siap masak kek. Amin masa tuh dah mengamuk sakan sbb nak 'melekat'. Hubby bawak naik atas pun tak nak. Sian anak ummi, slalu jadi mangsa bila ummi memasak.. satu lagi kuih buat last minute, on the day nak balik kampung. Ahad tuh baru teringin nak buat cornflakes madu. Pas cari resepi n bahan2 ahad tuh, monday pagi tuh start buat. Nasib baik kuih nih simple jer buatnya. Dapatlah dlm 240 cups. Bagi kat mil n bawak utk atuk sket.

Tahun nih giliran my hubby, so, kami pulang beraya ke Bagan Datoh, Perak. Berkonvoi bersama2 in laws on Monday, 29th. First time beraya dgn in laws. Dah 2 thn asik blk jb jer.. (tak acikan?) Disebabkan my FIL kena bekerja lagi isnin tuh, so, kami bertolak selepas Asar, kul 6. Perjalanan dari Shah Alam ke Bagan Datoh amik masa dlm 4-5 hrs. dah siap2 bawak bekal karipap n cucur badak yg aku buat frozen dulu. Waktu berbuka singgah kat masjid sg buloh, makan kuih sket, pastuh solat. Lepas solat baru cari tpt makan. Mula2 plan nak mkn kat tjg karang tapi mil dah kelaparan, so, kiteorg berenti jer mkn kat area sg buloh tuh. Boleh tahan mahal jugaklah tpt tuh. makan 6 org kena dlm RM 40++. order yg goreng2 jer.

Lepas makan terjadilah satu insiden yg kurang menyenangkan.. amin muntah sbb byk sgt mkn. Mana taknya, semua yg org makan dia nak rasa. Bila dah nak balik tuh dia boleh muntah pulak. lepas tuh dia buat perangai nak naik kete my fil. seronok nak bermain dgn pak ngah n mak ucu. tapi my mil tak kasi sbb takut kalau dia nak nenen nnt susah pulak. so, amin tak jadi ikut kete diaorg. dlm perjalanan, dah dekat nak smp masa tuh, tiba2 cover rim kete my fil tercabut. hubby cuba elak tapi tak boleh, terlanggar depan kete kiteorg. masa tuh call my fil bagitahu, diaorg langsung tak perasan rupanya. pastuh, my fil berenti tepi, n baru perasan yg tayar kete belakang pecah. terpaksalah tukar tayar spare pulak. nasib baik konvoi sama2, kalau sorang2 sian jugak my FIL. pas tukar tayar, tak smp 30 minit, kiteorg pun smplah kat umah atuk. masa tuh kul 11.30 kot. atuk tgh menganyam ketupat. apa lagi, semua amik port nak menganyam jugak. yg terror buat ketupat nih my mil n fil laa.. yg lain2 tuh belajar masa raya jer.. pastuh lupa.

besoknya, start masak utk raya. petang masa nak buka tuh hubby ajak g bazar Ramadhan. pergi byk tpt, ada 1-2 gerai je yg bukak. hubby ajak ke teluk intan, jauh jugak tuh. nasib baik on the way tuh ada bazar Ramadhan kat Simpang Empat. byk gerai bukak lagik. sampai rambang mata kiteorg dibuatnya. beli byk jugak... murtabak 4 keping, roti john, air 3 jenis, kuih 2 jenis, laksa asam, mee kari. semuanya abis... takde yg membazir. bagus betul :) pas buka sambung balik masak ketupat. atuk buat 2 jenis, ketupat nasi ngan ketupat pulut.

pagi raya, amin tak nak bgn tido. puas jugak berkejut, tu pun mengamuk. bila dah mandi n pakaikan baju lawa baru sonok nak bermain. aktiviti pagi raya, cam biasalah. salam n bagi duit raya. pastuh, makan. tetiba hubby ajak gi ke ipoh pulak.. my mom ada kat ipoh. beraya kat umah abang. abah tak nk blk jb. lepas kemas2 barang, kiteorg pun bertolaklah ke ipoh. smp ipoh dlm kul 2 lebih. call my bro, diaorg ada kat kuala kangsar pulak, tgh beraya. pastuh nk g grik pulak. pikir punya pikir, decide balik kl terus. tak dapatlah nak jmp mak n abah hari tuh. smp kat kl dh maghrib. singgah subang parade dinner kat nandos. pastuh baru teringat nak beraya kat umah mil waheeda.

2nd raya, pergi beraya umah kawan hubby kat jln kebun. in laws balik shah alam arinih.

3rd raya, in laws ajak gi ziarah kubur akak hubby. pastuh kiteorg lepak kat umah in laws.

4th raya, gi beraya umah parents Fitri.

5th raya, pagi tuh g umah kawan hubby kat klang. petang g umah my sis kat Kajang. tgk my parents baru smp dr Ipoh. Barulah dapat beraya dgn diaorg.

ramai yg tanya, tak buat open houseke thn nih? jawapannya, rumah kami tetiap ari open.. sapa2 nak dtg sms jer, insyaAllah kami ada kat umah. Jemput2lah datang ye!

dah pandai posing


landing jap smbl tunggu abah blk solat
main hp mak usu
lepas sesi salam n bagi duit raya, amin dah boring

Friday, September 26, 2008

Salam Aidilfitri


Saturday, September 13, 2008

Dua kali

Dah 2 kali dah nih... first arituh bos reject dgn alasan yg plg tak munasabah bagi aku... adake dia boleh brainwash aku cukup2.. manager aku lagilah kesian, tak pasal2 dia kena marah lagi teruk dari aku.. tak fahamlah aku dia nak apa sebenarnya.. alasan2 dia semuanya tak justified.. awak muda lagilah.. baru kejelah.. kena cari bos yg berimanlah.. aku iakan ajer.. malas nak cakap byk.. aku tahu kalau menjawab pun bukannya boleh ubah keputusan dia.. last skali dia kata.. oklah Idayu, k *** rasa k *** tak akan r*****e you kali nih. aku pun angguk n kuar dr bilik dia. my hubby marah betul.. tapi boleh buat pun kan???

last week jadi lagi skali.. kali nih org lain pulak... aku dah sound awal2 kat dia yg bos aku takkan kasi punya.. tapi dia insist jugak n willing utk jmp my bos.. so, aku ikutkan jerlah.. tetiba on monday dia panggil aku bgtau yg bos aku setuju.. WHATTT!!! apa mimpi dia pulak ni?? senang2 jer lepas pulak.. org tuh kata bos aku ok jer with extra conditions of course.. so, alhamdulillah. Allah yg lebih mengetahui... manager aku pun terkejut dengar.. tetiba jer senang jer...

kuasa Allah... siapa boleh lawan ye tak???

Friday, September 12, 2008

Ramadhan datang lagi

Dah lama nak tulis entry nih, tapi tak berkesempatan.. Alhamdulillah tahun nih dapat lagi bertemu Ramadhan Kareem. Azam tahun nih

1. Masak juadah berbuka n sahur. Tak nak beli kat bazar Ramadhan atau berbuka diluar (except ada program)
2. Solat Tarawih (Dah 3 tahun, tarawih tak lengkap sebulan)
3. Tadarus (Khatam at least sekali)
4. Qiam

Setakat ni alhamdulillah dapat memasak utk famili. Balik keje awal, sempatlah masak sblm berbuka. Amin pun baik sgt, tak kacau ummi memasak. Leka main sorang2. Tahun nih dapatlah buat frozen karipap, rissoles n popia. Senang dah ada frozen nih. Tinggal goreng jer bila nak makan. Weekend mmg masak yg grand sketlah. Last weekend buat laksam n buah melaka. Hari2 keje, masak yg simple2 jer. Stok lauk dah penuh dlm fridge. Cukup smp separuh pose nih rasanya. Solat Tarawih pun alhamdulillah dapat buat wpun kat umah jer. Letak amin dlm playpen, dia mainlah sorang2. Bersyukur sgt thn nih amin tak byk ragam. mmg senang dan baik ajer. waktu sahur pun tak terjaga. tadarus agak slow sket, baru masuk juz 5 walhal arinih dah 12 Ramadhan.

Thursday, September 11, 2008

Our 3rd Anniversary

Today is our 3rd anniversary (u shd read the date above as 26/08/08, not 11/09/08. pls bear in mind that this is a backdated posting). There is no special celebration held as we've already celebrate it @ Cherating last week. No cards, no cakes, only wishes for you my dear.

We are older now but better by far
Who knows how good it can be
Our love still grows like a plant in the sun
Or a wave rising up from the sea.

We laughed before, but we laugh more now.
Life is more fun so it seems.
Days are sunnier, the moon shines brighter;
Our life is the stuff of dreams.

We shared in the past, but today we share more.
There’s a warmth that keeps growing inside.
We loved when we met; it was powerful then,
Yet now our love’s strong as the tide.

You’re the best, dearest thing to come into my life,
And I know one thing sure, You’ll be dearer still,
As time goes by.
I L.O.V.E YOU

Wednesday, September 10, 2008

Cherating 21-23 August

actually dah lama pikir nak sambut our 3rd anniversary kat mana.. mula2 ajak my hubby gi ganu.. tapi takde respon pun.. so, aku suka2 assume yg maybe dia tak nak celebrate thn nih.. smplah 2 minggu sblm anniversary.. my hubby tiba2 excited pulak plan nak celebrate.. so, we all decide gi cameron.. rancang nak duk kat apartment tm jer.. tup2 bila call.. apartment semuanya dah fully booked sbb waktu yg kiteorg nak pergi tuh school holidays... our anniversary date is on 26th.. tapi disbbkan nak bawak my mom, my mil and sil.. kiteorg terpaksa celebrate in advanced... jenuhlah 2 hari mencari hotel kat cameron tuh.. semuanya fully booked kecuali hotel yg super mahal.. pastuh.. aku pun suggest kat hubby g cherating.. nak cuba sewa banglo tm kat cherating tuh... nmpk dr pic cam ok... alhamdulillah, banglo tuh kosong lagik.. so, kiteorg pun confirmed g cherating.. both of my moms happy sgt sbb mmg diaorg dh lama nak jalan2 ke terengganu... on 20th aug tuh, kiteorg bertolak dr shah alam around 10pm.. my hubby nap sekejap sbb siang dia tak tido... amin pun tumpang sekaki tido skali ngan abahnya.. tinggallah ummi n nenek kemas barang masuk dlm kereta... first time my hubby drive ke pantai timur.. dia tak pernah smp pun.. aku pulak.. mmg slalu gi masa bujang dulu, tapi org yg bawak.. lagipun 2 thn duk kat kelantan masa secondary school dulu.. kiteorg singgah dinner dkt area gombak.. lepas mkn abt 12am... masuk karak.. 3 org yg kat belakang semuanya dah tido.. tinggal aku n hubby jer.. lenguh kaki ribakan amin... first 200km tuh pakai gas jer.. pastuh baru pakai minyak.. ermm.. jauh jugak dapat.. save sket duit minyak... smp kat tol kuantan, berhenti rest kejap.. amin pun terjaga.. masa tuh around 3am... masuk bandar kuantan, sunyi sepi ajer.. ada jugak kedai yg bukak lagik... puas pusing satu bandar haram satu signboard ke cherating pun tak jmp.. last2 kiteorg kuar menghala ke tol balik... gamble amik jln ke pelabuhan... nasib baik pastuh nmpk signboard ke cherating.. lemah betullah kuantan nih bab2 signboard.. susah betul pelancong nak refer.. lepas adegan sesat tuh.. akhirnya smplah kat cherating kul 5 lebih.. berhenti kat surau dekat dgn banglo tm.. masa g tgk banglo tuh mcm menyeramkan jugak sbb dia jauh ke belakang.. rasa menyesal pun ada sewa banglo tuh.. tapi nak buat cmn dah tersewa :)
amin baru bgn tido kat tol kuantan

lepas solat subuh.. kiteorg g bfast dkt gerai tepi2 jalan tuh.. main hentam jer pilih kedai yg ramai org.. nasib baik ok jugak makcik tuh punya masakan.. yg lain semua mkn nasi dagang.. aku pulak mkn nasi lemak.. tak minatlah nasi dagang sbb dia pakai ikan tongkol.. kuih diaorg sedikit pelik.. aku beli karipap utk amin, sekali bila mkn rupa2nya dia letak inti serunding kelapa.. pastuh manis2 pulak tuh.. terus tak jadi mkn.. harga boleh tahan lebih kurang cam kat shah alam jugak.. haa.. satu insiden yg tak boleh lupa.. bila nak minum air teh tarik yg aku order tuh.. tetiba my sil tegur.. ada bendasing apa yg warna hitam dlm air aku tuh? sekali bila tgk betul2.. taik cicak!!! haaa!! terus rasa nak muntah... masa book banglo, aku tanya akak yg jaga tuh nak masuk awal sket dia kata tak boleh sbb the day b4 aku check in tuh ada org sewa.. kul 2 baru boleh masuk. so, pagi tuh kiteorg takdelah gi banglo tuh pas bfast.. terus jln2 tgk bandar kemaman.. hubby ajak gi KT terus.. pas mandikan amin kat masjid.. kiteorg pun bertolak gi KT. on the way tuh, aku try2lah sms kat akak tuh bolehke check in, mana tahu takde orgke.. skali dia kata kunci dia dah tinggal kat guard exchange tuh..anytime aku nk masuk boleh.. hubby kata.. kita jln jerlah kt KT dulu baru check in.. smp kat KT dlm kul 10. kiteorg gi tgk masjid kristal dulu.. nak tgk replika masjid mahal sgtlah pulak.. kena byr RM 10 sorang... masjid kristal tuh lawa.. tapi kecik sket.. lepaslah kempunan my mom nk tgk masjid tuh.. blk dr masjid kiteorg singgah beli keropok kat losong.. 2-3 kali round kwsn tuh nak pilih gerai mana satu.. last2 kiteorg berenti kat gerai yg ramai org.. standardlahkan... kalau g negeri org.. bab2 mkn nih.. pilih mesti ikut ke'ramai'an org yg ada kat gerai tuh.. byk jugak kiteorg borong keropok.. hubby siap mkn keropok yg dah rebus tuh.. akulak tak boleh terima keropok rebus gitu jer.. mesti nk kena goreng jugak..
masjid kristal
dari losong kiteorg gi ke pasar payang.. one thing bagusnya ganu nih.. merata2 signboard dia ada.. so, mmg gerenti tak sesatlah.. masuk parking kat pasar payang.. sejam 0.80 sen jer.. tak round lama2 pun kat situ, sbb nak kejarkan masa balik ke cherating sblm maghrib.. dapatlah beli kopiah 2 utk my hubby.. kopiah raya amin.. t-shirt hubby - 2.. baju tido aku... n telur penyu (nih my hubby yg ngidam nk mkn) pastuh kiteorg pun bertolak blk ke cherating... kejar masa jugak masa tuh.. dapatlah singgah kejap kat masjid terapung... plan nak singgah rantau abg tgk penyu.. tapi terlepas simpang pulak... nak minum jus buah gelas besar pun tak sempat.. disbbkan tak lunch lagi arituh.. kiteorg berenti mkn KFC kat awana kijal... nak berenti mkn kat gerai my hubby takut masakan manis.. nasib baik jumpa jugak KFC. tapi ayam kat KFC tuh cam dah lama.. tak rasa fresh langsung... amin cukup suka main dgn staff2 kfc tuh.. semuanya anak dara.. smp ke dapur amin pergi.. diaorg pun suka ngan amin... last2 diaorg bagi hadiah toys.. lagilah amin suka...
amin posing kat masjid terapung

amin dgn akak kfc
on the way blk ke cherating tuh, cam ternampak stall yg jual sata sedap tuh.. tapi masa tuh dah lambat, so takdelah singgah... lagipun aku tak suka sgt mkn sata.. cuma my hubby jer mmg suka sgt2 sata nih... plan nak g besoknya... smp cherating around 6.30pm. masuk umah tuh.. ermmm not bad.. mmg besar. buat family day ramai2 mmg sonok.. tapi kalau aku satu family jer yg duk seram jugak... rumah tuh ada 3 bilik.. lengkap ngan dapur utk masak.. ada swimming pool.. cuma kurang maintenance sket.. lps maghrib, kiteorg kuar dinner.. nak try mkn kat warung ikan bakar pak awang. aku jmp dlm internet diaorg kata sedap. so, naklah try rasa.. betul cam dlm blog tuh kata.. servis dia mmg lembap sket.. kiteorg smp dlm kul 8 lebih.. kul 10 baru dpt mkn.. smp amin dah mengamuk kelaparan.. food dia BIASA ajer.. takdelah sedap sgt, tapi aku heran kenapa ramai org yg dtg mkn kt situ.. ermm.. ntahlaa.. pas mkn blk banglo n tido.. mlm tuh amin terjaga dua kali sbb kembung.. maybe sbb mkn lambat ataupun sbb mkn KFC ptg tadi... sian anak ummi.. kuat betul dia jerit smp semua org terjaga.. keras sgt perut dia.. nak nangis ummi tgk amin camtuh...

second day, sblm kuar g bfast, my hubby tadah air pool.. ptg nnt pas blk berjln nak ajar amin berenang (walhal, ummi n abah pun tak reti berenang). bfast tpt lain arinih.. not bad.. sedap food kat situ.. kiteorg mkn nasi minyak except for hubby n sil mkn nasi dagang.. harga lagi mahal dr gerai semlm.. balik bfast, g sanctuari penyu dekat2 dgn club med tuh.. amin cukup seronok nmpk penyu2 tuh.. dptlah tgk anak2 penyu yg nk dilepaskan ke laut 2-3 ari lagi.. amin punyalah berani nak picit anak penyu tuh.. nasib baik staff kat situ tak nampak.. dari sanctuary..kiteorg menghala ke kuantan pulak.. aku ngidam nk mkn keropok sagu.. dpt tau gerai nih sbb k mes yg bwk dulu.. nasib baik tak sesat.. jumpa gerai tuh tapi malangnya tutup pulak. tanya dgn gerai sblh, dia kata maybe dah cuti sbb nak smbt pose.. melepaslah nak mkn kopok sagu.. terkilan betul.. kiteorg singgah kat satu restoran yg jual air buah gelas besar.. mmg besarlah gelas dia tuh.. mkn yg goreng2... sedap jugak masakan dia.. balik dr kuantan, plan mula2 nk g kemaman cari sata semlm.. tapi tgk masa cam tak sempat dah.. so, terus balik ke banglo. pas solat.. terus bawak amin main kat pool.. amin suka sgt n terkejut jugak sbb dia tak takut langsung.. bila ajak masuk umah.. siap nangis2 lagik.. so, janji dgn dia besok pagi sblm balik main lagi skali...


amin tgh ber'usaha' nak memicit anak2 penyu
suka sgt main air
mlm tuh gi mkn kat kedai yg aku pernah mkn masa jln ngan k mes dulu.. restoran yala namanya.. dekat jugak dgn banglo tm tuh. food dia lagi sedap dr gerai yg semlm.. kenyanglah mkn... balik terus tido.. besok dh nk balik...

last day, hubby ajak balik pagi2, so cepat sket smp shah alam nnt. bfast kat gerai sblh exchange tm. pun sedap jugak.. aku mkn ns kerabu.. lepas pulangkan kunci kat akak yg jaga tuh.. kiteorg pun bertolak balik around 10am. akak yg jaga tuh siap remarks 'duk berdua jer ke?' aku kata taklah, ada family skali.. dia kata, bersih je umah cam takde org guna... ermm.. nak kotorkan apalak sbb budak2 takde..semuanya org2 tua jer :) kiteorg smp umah around 1pm.
banglo TM
ptg tuh ada prize giving ceremony utk cutefam contest yg amin menang tuh.. mula2 ingat tak sempat nk gi. alhamdulillah dapat jugak pergi ptg tuh sbb event tuh kul 6pm. blk umah, solat, kemas apa yg patut. kiteorg kuar blk. amin dah bising nak 'cik' (panggilan amin utk nasi). singgah McD belikan bubur. aku mkn fillet n hubby ayam goreng. skali yg bubur tuh dia tak nak mkn, burger aku jugak yg dia sapu bersih. smp mid valley, punyalah susah nak dpt parking.. normal bagi kiteorg. tuh sbb kiteorg tak brp suka g mid valley. lbh prefer g OU sbb dpt preferred parking. smp jer kat parenthood expo tuh, ramai betul org arituh.. sorang2 aku nmpk usung bwk blk tilam lollipop tuh.. murah kot.. mmg byk sales arituh.. yg plg kelakar, jln jam sbb terlampau byk stroller.. tunggu punya tunggu.. ceremony tuh cancel pulak.. k molina kata sbb kelam kabut n maybe plus takde org nak uruskan.. so, amik hadiah kat booth lilcaliph jer. dapatlah jmp k molina in real life.. simple n peramah! tak sempat nk borak panjang sbb org terlalu ramai.

satu berita yg menyedihkan ptg tuh aku br dpt tahu yg contest dumex tuh dah dihadkan utk kids starting 36 months jer.. below than that diaorg tak terima dah.. arghhh! tensen betul masa tuh.. sian jiran aku susah2 bagi logo free... sian kat aku yg susah2 cari entry form.. nak buat cmn, dah takde rezeki nak join.. pas amik hadiah kiteorg trus balik..


hubby n me buat post mortem on our trip this time.. lain kali kena sewa hotel dkt tganu jer.. byk tpt boleh jln. resolution: next trip will be tganu-kelantan. insyaAllah next year. Our moms dah tak sabar nak jln lagi :)

Wednesday, September 3, 2008

Wonder Pets



nilah kartun kegemaran amin.. dia mcm tahu2 jer bila waktu kartun nih start.. every time opah nk tgk Anakku Bkn Anakku.. amin dah capai dulu remote tv, tekan tv9.. pastuh mesti start nyanyi.. pet..pet..pet... abah amin tensen betul kalau ummi nyanyi sama2 dgn amin.. smp skang nih ummi dah boleh hafal lirik theme song wonder pet...
wonder pet..wonder pet.. kami datang
membantu haiwan yg kesusahan
kami tak besar dan kami tak kuat
bila bekerjasama semua jadi mudah..
yaa.. wonder pet!

:)

Tuesday, September 2, 2008

Kuih Raya Sedap dan Murah!! (UPDATED)

Haaa... to those yg tak tahu... every year mmg saya buat jualan kuih raya.. tapi bukan saya yang buat.. saya tolong jualkan bagi pihak my ex-officemate kat shah alam dulu... kuih2 dia nih mmg sedap n murah... so.. to those yg tak sempat nak buat kuih raya sudi2lah order dgn saya ye.... ada 3 jenis biskut jer yg saya jual...
Tat Nenas : 50 biji @ RM 20.00, 100 biji @ RM 40.00 Almond London : 47 biji @ RM 20.00, 95 biji @ RM 40.00 Mazola : 50 biji @ RM 17.00, 100 biji @ RM 34.00
Kalau minat pls emel me at wardah15@yahoo.com

Saturday, August 23, 2008

Discrimination!!

Beijing Olympics: Faking scandal over girl who 'sang' in opening ceremony

Chinese officials have admitted deceiving the public over another highlight of the Olympic opening ceremony: the picture-perfect schoolgirl who sang as the Chinese flag entered the stadium was performing to another girl's voice.

By Richard Spencer in Beijing
Last Updated: 8:29PM BST 12 Aug 2008

 
Lin Miaoke who lip-synched at the opening ceremony over the voice of Yang Peiyi [right] who was considered unsuited to the lead role because of her buck teeth Photo: GETTY/AFP
 
The girl in the red dress with the pigtails, called Lin Miaoke, 9, and from a Beijing primary school, has become a national sensation since Friday night, giving interviews to all the most popular newspapers.

But the show's musical designer felt forced to set the record straight. He gave an interview to Beijing radio saying the real singer was a seven-year-old girl who had won a gruelling competition to perform the anthem, a patriotic song called "Hymn to the Motherland".

At the last moment a member of the Chinese politburo who was watching a rehearsal pronounced that the winner, a girl called Yang Peiyi, might have a perfect voice but was unsuited to the lead role because of her buck teeth.

So, on the night, while a pre-recording of Yang Peiyi singing was played, Lin Miaoke, who has already featured in television advertisements, was seen but not heard.

"This was a last-minute question, a choice we had to make," the ceremony's musical designer, Chen Qigang, said. "Our rehearsals had already been vetted several times - they were all very strict. When we had the dress rehearsals, there were spectators from various divisions, including above all a member of the politburo who gave us his verdict: we had to make the swap."

Mr Chen's interview gave an extraordinary insight into the control exercised over the ceremony by the Games' political overseers, all to ensure the country was seen at its best.

Officials have already admitted that the pictures of giant firework footprints which marched across Beijing towards the stadium on Friday night were prerecorded, digitally enhanced and inserted into footage beamed across the world.

Mr Chen said the initial hopefuls to sing the anthem had been reduced to ten, and one, a ten-year-old, had originally been chosen for the quality of her voice. But she, too, had fallen by the wayside because she was not "cute" enough.

"We used her to sing in all the rehearsals," Mr Chen said. "But in the end the director thought her image was not the most appropriate, because she was a little too old. Regrettably, we had to let her go."

At that point Yang Peiyi stepped up to the plate.

"The main consideration was the national interest," he said. "The child on the screen should be flawless in image, in her internal feelings, and in her expression. In the matter of her voice, Yang Peiyi was flawless, in the unanimous opinion of all the members of the team."

That was until attention turned to Yang Peiyi's teeth. Nevertheless, Mr Chen thought the end result a perfect compromise.

"We have a responsibility to face the audience of the whole country, and to be open with this explanation," he said. "We should all understand it like this: it is a question of the national interest. It is a question of the image of our national music, our national culture.

"Especially at the entrance of our national flag, this is an extremely important, an extremely serious matter.

"So we made the choice. I think it is fair to both Lin Miaoke and Yang Peiyi - after all, we have a perfect voice, a perfect image and a perfect show, in our team's view, all together."

One question remains: why was Lin Miaoke allowed to give interviews in which she lapped up the praise for her singing. Mr Chen said she might not have known that the words she was singing could not be heard. She had, in fact, only known she was going to perform at all 15 minutes beforehand.

Yang Peiyi is said to have reacted well to the disappointment. "I am proud to have been chosen to sing at all," she is reported to have said
 

I HATE DISCRIMINATION!!

Friday, August 22, 2008

Berapa Yang Kita Perlu Ada??

Perlindungan adalah penting kerana semua kita terdedah kepada risiko kemalangan yang mengakibatkan kematian dan hilang upaya kekal. Keadaan ini menyebabkan hilangnya punca pendapatan. Akibatnya keluarga akan mengalami kesulitan kewangan dan terpaksa mengharungi kehidupan dalam kesedihan tanpa orang yang tersayang. Lebih-lebih lagi sekiranya simati meninggalkan beban hutang.

Persoalannya berapakah jumlah perlindungan yang diperlukan?
Apakah pelan perlindungan yang sesuai?
Apa harus dilakukan sekiranya sudah memiliki pelan perlindungan insuran yang tidak Islamik?

Tip :

Dan orang-orang yang akan meninggal dunia di antara kamu dan meninggalkan isteri-isteri, hendaklah berwasiat untuk isteri-isterinya, (yaitu) diberi nafkah hingga setahun lamanya dan tidak disuruh pindah (dari rumahnya). Tetapi jika mereka keluar (sendiri), maka tidak ada dosa bagimu " ( Al-Baqarah 2:240)

a. Keperluan bulanan isteri RM 3,000.00
b. Nafkah selama setahun adalah Rm 36,000.00

Para isteri memperoleh seperempat harta yang kamu tinggalkan jika kamu tidak mempunyai anak. Jika kamu mempunyai anak, maka para isteri memperoleh seperdelapan dari harta yang kamu tinggalkan( setelah dipenuhi) wasiat yang kamu buat atau (dan setelah dibayar) hutang-hutangmu. ( An-Nissa 4:12)

Oleh itu jumlah tabungan yang perlu disediakan secara serta merta adalah sebanyak RM288,000.00. (RM36,000.00 x 8). Persoalannya adakah kita sudah memiliki tabungan sebanyak itu sekarang? Jika tidak, perlindungan takaful adalah penyelesaiannya.

Dipetik dari Hijrah Wealth Management Sdn Bhd

Jumlah diatas tuh belum termasuk hutang piutang kita masa hidup. Meaning, savings/protection yg kita kena ada mungkin double or triple dari jumlah diatas. Nak tahu berapa banyak yg kita kena simpan untuk cover hutang plus nafkah utk anak isteri? Sila emel saya at wardah15@yahoo.com

Thursday, August 21, 2008

5P - Konsep Pengurusan Harta Islam

Sebagai seorang Muslim kita harus bersyukur akan nikmat dan anugerah Allah SWT yang luas dan tidak terbatas. Kita juga harus merealisasikan hakikat kita sebagai seorang hamba dan di masa yang sama memainkan peranan sebagai khalifah di atas muka bumi.

Sesungguhnya tidak Aku jadikan jin dan manusia itu melainkan untu menyembah akan Aku. (Az-Dzariyat: 56)

Wahai orang-orang yan beriman, masuklah kamu kedalam Islam keseluruhannya, dan janganlah kamu mengikut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang nyata. (Al-Baqarah: 208)

Sebagai seorang Muslim, kita ada tanggungjawab di dalam kehidupan kita di bumi ini samada dalam perbuatan mahupun urusan-urusan kita. Sebilangan ilmuan mengariskan lima aspek utama yang dipertanggungjawabkan kepada kita, umat manusia, di dalam kehidupan ini iaitu:

- Agama (al-din)
- Kehidupan (al-nafs)
- Akal fikiran manusia (al-‘aql)
- Keturunan (al-nasl)
- Harta (al-maal)

Dari itu untuk mencapai kesempurnaan hidup ianya menjadi kewajipan kepada kita untuk melindungi kelima-lima aspek ini. Jika kita perhatikan, harta adalah salah satu aspek utama yang dipertanggungjawapkan kepada kita. Sebagai hamba Allah dan khalifah Tuhan, manusia diamanahkan dan dipertanggungjawabkan untuk mentadbir harta berlandaskan lunas-lunas syariah. Ianya bermaksud mengurus harta anugerah Tuhan sesempurna mungkin untuk menuju keredhan Allah dan bukan dijadikannya sebagai lambang atau simbol status.

Bagi mencapai matlamat kehidupan yang baik (Hayatan Tayyibah; An-Nahl: 97) serta objektif kewangan yang ditetapkan, HIJRAH mensyorkan proses pengurusan harta (wealth Management) secara Islam yang berpandukan pada Kubah Kehidupan. (rujuk pada gambar rajah kubah kehidupan)

Lima aspek atau elemen pengurusan harta secara islam ialah :

Penghasilan Harta (Wealth Creation)
Sebagai seorang Muslim yang sejati, Islam menggalakkan umatnya mencari harta dan tidak hanya pasrah pada qada’ dan qadar seperti di dalam firman Allah Surah Al-Juma’ah Ayat 10 yang bermaksud :
Maka apabila telah ditunaikan sembahyang, bertebaranlah kamu dimuka bumi dan carilah kurnia (rezeki) Allah dan ingatlah akan Allah sebanyak-banyaknya, mudah-mudahan kamu menang. (Al-Juma’ah Ayat 10)
Pengumpulan Harta (Wealth Accumulation)

Pengumpulan harta (Wealth Accumulation) dengan erti yang lain bermaksud pengembangan harta. Adalah tidak wajar jika harta yang kita ada disimpan begitu saja tanpa mengembangkannya. Pengembangan harta boleh dilakukan melalui simpanan dan pelaburan di institusi kewangan. Malahan Islam menggalakkan umatnya untuk membuat simpanan serta melaburkannya. yang bermaksud :
Berkata Yusuf: Kamu bercucuk tanam tujuh tahun, sebagaimana biasa. Seberapa yang telah kamu potong hendaklah kamu simpan bersama tangkainya, kecuali sedikit untuk kamu makan. Kemudian datang sesudah itu tujuh tahun kemarau (kelapan), sehingga menelan apa yang telah kamu simpan itu, kecuali sedikit yang kamu simpan (untuk menjadi benih). (Surah Yussuf Ayat 47-48)

Perlindungan Harta (Wealth Protection)

Setiap manusia harus mempunyai matlamat dalam kehidupan dan pasti salah satu daripadanya ialah untuk dapat kehidupan yang selesa dan terjamin dari segi kewangan sepanjang hidup. Sebagai jaminan hidup di dunia ini selain mempunyai simpanan dan harta yang mencukupi, diri kita dan harta kita juga harus dijaga dari sebarang musibah dan perkara-perkara yang tidak diingini.

Pengagihan Harta (Wealth Distribution)

Islam memperuntukan beberapa cara atau kaedah untuk pengagihan harta seseorang Islam sebelum atau selepas mati. Iaitu :

Penyucian Harta (Wealth Cleansing)

Harta adalah satu amanah yang dipertanggungjawapkan kepada kita (umat Islam). Sebagai seorang Muslim kita tidak sewenang-wenang membelanjakan atau mempergunakan mengikut kehendak dan hawa nafsu. Ini kerana setiap harta ada hak-hak yang tertentu untuk dibahagikan iaitu:

Untuk Allah SWT dengan membayar zakat (kernaNya jua datangnya segala rezeki di muka bumi ini).

Untuk yang memerlukan seperti fakir miskin dan sebagainya melalui pembayaran zakat dan amal jariah kita seperti sedeqah.

Belanjakanlah (hartamu) pada jalan Allah dan janganlah kamu jatuhkan dirimu kedalam kebinasaan dan berbuat baiklah. Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang berbuat baik. (Al-Baqarah Ayat 195)

Wednesday, August 20, 2008

4 kediaman termewah

ANTILLA, 'istana' Mukesh Ambani mengungguli senarai kediaman termahal di dunia hanya selepas ia siap dibina pada Januari 2009.

Sehingga detik itu, empat kediaman yang menjadi sebutan seluruh dunia ialah;

Villa La Leopolda
Lokasi: Cap Ferrat, Perancis
Nilai semasa: RM1.6 bilion
KEDIAMAN Roman Abramovich, pemilik kelab bola sepak Chelsea, diisytiharkan yang termewah di dunia kerana dibeli dengan harga RM1.6 bilion.

Keputusan membeli villa di atas bukit mengadap French Riviera itu dibuat selepas jutawan Russia itu terpaut dengannya ketika bersiar-siar di kawasan berkenaan bersama teman wanitanya, Daria Zhukova.

Villa berwarna krim bergelar La Leopolda itu bukan saja dikenali kerana panorama menakjubkan laut selatan Perancis, tetapi juga terletak di kawasan kaya alam semula jadi selain di kawasan itu turut dibina rumah peranginan Villefranche.

Seramai 50 tukang kebun diupah untuk menyelenggarakan landskap seluas 8 hektar yang ditanam dengan 1,200 pokok saru, zaitun, limau dan lemon.

Pemilik sebelumnya termasuk tokoh perbankan terkemuka mendiang Edmund Safra; pengasas Microsoft, Bill Gates dan hartawan perusahaan kereta Fiat, Gianni Agnelli.

Asalnya, villa ini dibina untuk perempuan simpanan Raja Belgium, King Leopold II. Namun, pada 1916 ketika perang dunia pertama, anak saudara juga pewarisnya, King Albert I mengubah fungsi kediaman itu menjadi hospital pegawai tentera yang cedera dalam pertempuran.

Setiap bulan, Abramovich perlu membayar kira-kira RM94 juta untuk gadai janjinya.

Ini bukan kali pertama dia membeli hartanah kerana sebelum ini, dia turut memiliki Chateau de la Croe yang terletak tidak jauh dari La Leopolda, bernilai RM94 juta. Kediaman ini dulunya dihuni bekas monarki British, Duke of Windsor yang melarikan diri dengan Wallace Simpson pada 1938.

Abramovich juga pemilik hartanah di Knightsbridge, Sussex dan Russia.

Updown Court Windlesham
Lokasi: Surrey, England
Nilai semasa: RM458 juta
Luas kediaman: 60,000 kaki persegi

DITAWARKAN untuk jualan pada 2005. Kediaman 103 buah bilik yang dibina di atas tanah seluas 23.2 hektar ini menyajikan panorama berlandskap dan hutan kecil.

Terletak di pinggir desa yang menampilkan pemandangan alam semula jadi, kelebihan ini mengundang fantasi buat penghuninya terutama yang mengimpikan kehidupan cerita dongeng kanak-kanak.

Selain lobi dan dewan tari-menari yang tersergam indah, rumah agam ini turut menyediakan bilik panik, sebuah gelanggang skuasy, sebuah pusat boling, lapangan helikopter mendarat, pawagam memuatkan 50 penonton, garaj bagi lapan limosin manakala laluan masuk ke rumah dilitupi marmar sekali gus menguatkan lagi ciri mewahnya.

Dua puluh dua daripada 103 bilik adalah bilik tidur dilengkapi kamar mandi berkemasan jubin.

Starwood/Hala RanchLokasi: Aspen, Colorado, Amerika Syarikat
Nilai semasa: RM448 juta
Luas kediaman: 56,000 kaki persegi

DIILHAMKAN daripada perkataan Arab ‘Ahalan’ yang bermaksud selamat datang, Hala Ranch yang juga dikenali sebagai Starwood Ranch adalah kediaman terbesar di barat Amerika Syarikat dan kedua terbesar seluruh dunia.

Sebelum ini, Hala Ranch milik duta Arab Saudi yang ditugaskan di Amerika Syarikat, Putera Bandar bin Sultan. Namun, kini terpaksa dijual kerana putera itu menjawat jawatan baru sebagai kaunselor keselamatan negara di tanah airnya, Arab Saudi.

Menakjubkan kerana luas bahagian tengahnya saja mampu menyaingi ukuran Rumah Putih. Kediaman ini menawarkan 15 bilik tidur dengan setiap satunya berkembar patio bersama 16 bilik air.

Lif dibina bagi pengunjung menjelajah seisi rumah yang ditunjangi hiasan dalaman dan kemasan daripada kayu mahogani, gangsa selain tingkap kaca berwarna.

Bilik tetamu dibina bersambung dengan taman dalam rumah yang mengandungi kolam renang dan air terjun buatan selain diberi jaminan keselamatan menerusi sistem penggera canggih.

Maison de L'AmitieLokasi: Palm Beach, Florida, Amerika Syarikat
Nilai semasa: RM415 juta
Luas kediaman: 43,000 kaki persegi

RUMAH agam ini dibeli Donald Trump pada 2004 dalam satu lelongan dengan harga RM136 juta. Pemilik asalnya ialah bekas eksekutif kesihatan, Abe Gosman.

Kediaman mengagumkan ini menawarkan dewan tari-menari, rumah pemuliharaan (konservatori) selain sebuah kolam renang sepanjang 100 kaki.

Trump menetapkan harga jualan semula sejumlah RM415 juta. Matlamatnya ialah memecahkan rekod syarikat hartanah Ron Perelman yang berjaya menjual rumah termahal di Palm Beach Florida pada 2004 dengan nilaian RM232 juta.


Tuesday, August 19, 2008

Bila dah kaya sangat...

Rumah RM6.6b 27 tingkat

KOS pembinaan rumah jutawan petrokimia India, Mukesh Ambani setinggi 27 tingkat di Altamount Road, Mumbai melampaui belanjawan membina hotel ternama dan dikenal pasti rumah termahal di dunia. 'Istana' yang dinamakan Antilla itu dijangka siap awal tahun depan.

Rumah termahal dunia

Mukesh Ambani bakal menggaji 600 pekerja bagi membersih dan menyelenggara kediaman mewah 27 tingkat

NITA Ambani bukan sembarangan wanita, dia adalah isteri jutawan petrokimia tersohor Mumbai sekali gus peneraju Reliance Industries, Mukesh Ambani. Sehingga Mac tahun ini, Mukesh dengan anggaran aset RM142 bilion (AS$43 bilion) dinobatkan laman web Forbes lelaki kelima terkaya di dunia.

Sebagaimana wanita lain di dunia, Nita cukup bertuah kerana suaminya sanggup membina kediaman mewah dan selesa 27 tingkat bernilai RM6.6 bilion (AS$2 bilion) buat diri dan tiga anaknya.

Tanggungjawab membina rumah impian Nita dan suaminya itu diamanahkan sepenuhnya kepada firma arkitek Perkins + Wills and Hirsch Bedner yang sebelum ini diakui kebolehan mereka melalui pembangunan Mandarin Oriental Dallas dan Los Angeles.

Pengarah Pemasaran Hirsch Bedner Associates, Thomas Johnson, berkata arkitek dan juru hias dalamannya bertungkus lumus menyiapkan pelan lantai, memikirkan reka bentuk seterusnya menentukan konsep serta tema bangunan.

Pembinaan kediaman mewah di Altamount Road, Mumbai di atas tapak tanah seluas 4939.81 meter persegi bermula penghujung 2006 dan dijangka siap untuk diduduki pada September 2008.

Bangunan pencakar langit seperti istana itu digelar Antilla bersempena nama sebuah pulau sarat mitos. Kos pembinaannya melampaui belanjawan membina hotel ternama dengan setiap tingkat ditampilkan ukuran, bahan dan struktur seni bina berbeza meliputi lantai, lampu, pintu, bingkai tingkap dan sebagainya.

"Sekiranya aras sembilan menitipkan kemasan logam dan kayu disulami sentuhan kristal, tingkat 11 tidak akan mengetengahkan unsur itu lagi. Ini permintaan Nita yang mahukan pertembungan konsep dengan elemen seni bina bagi ruang konsisten tanpa ada pengulangan gaya," kata pakar hiasan dalaman Hirsch Bedner Associates.

Struktur seni bina berkenaan dibentuk menerusi prinsip Vaastu yang boleh disamakan dengan feng shui. Matlamat utamanya untuk mendapatkan aliran pergerakan sihat ruang berpandukan susun atur strategik bilik, objek dan kemasan.

Kuarters keluarga yang memuatkan sebuah lobi dan menghimpunkan sembilan lif, beberapa bilik penyimpanan serta ruang bersantai terletak di aras tujuh selepas enam tingkat tempat meletak kereta untuk 170 lot parkir. Sebaik menuruni dua sayap tangga dengan selusur bersepuh perak, tetamu bertemu dewan tari menari berhias siling kristal.

Ruang ini menjadi wadah seni menerusi sisipan monitor LCD lengkap sistem pembesar suara selain dibina sebuah pentas pertunjukan.

Sesuai statusnya sebagai usahawan ternama, Mukesh sering menganjurkan majlis korporat di kediamannya. Namun, pandangan isteri dan anak-anak yang menginginkan gaya penataan menggambarkan akar umbi bangsa tidak diabaikan.

Buktinya, sinki yang dibina memanjang dari ruang santai berlanjutan ke ruang hiburan dilengkapi pawagam dan stor wine direka menyerupai daun gingko, spesies tumbuhan yang dekat dengan masyarakat India. Saliran paipnya menampilkan rekaan mirip batang daun yang 'menjalar' hingga ke sinki.

'Health level', aras yang dikhususkan untuk sukan dan riadah menempatkan patio, kolam renang, gimnasium dan studio yoga. Pasangan Ambani memenuhi kawasan patio dengan pelbagai spesies pokok tempatan.

Aras ini juga menyediakan bilik berais khusus kegunaan penghuni dan tetamu melarikan diri dari bahang cuaca kota Mumbai. Menariknya, bilik sejuk ini menawarkan pengalaman berada di negara empat musim apabila disertakan hujan salji buatan manusia.

Pada ketika cuaca nyaman, Ambani sekeluarga berpeluang menghirup udara segar yang ditawarkan empat tingkat landskap terbuka. Kayu yang menguatkan alang dan menyokong dua pertiga bahagian atas bangunan berbentuk ‘W’ mengilhamkan atrium terbuka untuk taman dan halaman.

Landskap hidroponik dan pokok bersifat kekal elemen paling rumit direalisasikan namun kewujudannya didorong dengan sebab. Keupayaan tumbuh-tumbuhan menyerap cahaya matahari dimanfaatkan menjadi sumber tenaga yang boleh diubahsuai merujuk keperluan. Menerusinya, suasana kediaman pada musim panas boleh menjadi dingin manakala ketika cuaca sejuk, suhu menyamankan tubuh.

Empat tingkat teratas dijadikan ruang peribadi Ambani sekeluarga termasuk ibunya, Kokilaben. Istimewanya ruang ini kerana menampilkan pemandangan Laut Arab dan seluruh kota Mumbai.

Menurut Penolong Jurutera BMC, syarikat yang bertanggungjawab mereka pelan cadangan bagi pembinaan bangunan ini, kira-kira 600 pekerja bakal digajikan Mukesh bagi membersih, menjaga dan menyelenggara kediamannya.
Di sebalik nama Antilla
Antilla atau Antillia adalah pulau puaka yang dipercayai berada di tengah Lautan Atlantik di barat Sepanyol. Nama lain pulau mistik ini adalah Isle of Seven Cities, Ilha das Sete Cicades (bahasa Portugis), Septe Cicades, Sanbrandan atau St Brendan dan sebagainya.

Nama asalnya tidak diketahui. Etimologi tertua dikeluarkan pada 1455 menghubung-kaitkan nama itu dengan platonik Atlantis, manakala versi terkemudian mengaitkannya dengan Jezirat Al Tenny, “Pulau Naga”, disebut Pulau Naga oleh ahli geografi Arab.

Legenda pulau bermula pada 74 Tahun Masihi apabila Quintus Sertorius, komander tentera dan konsulat Sepanyol yang baru pulang dari medan pertempuran Mauretania (Utara Maghribi) bertemu kelasi berpengalaman singgah di pulau Atlantik.

Teruja dengan cerita kelasi berkenaan, Sertorius memasang tekad mencari pulau terbabit sebelum mengambil keputusan menetap di situ.

Fakta Menarik Antilla

Merujuk pelan, bangunan ini menawarkan ketinggian 173.12 meter bersamaan ketinggian bangunan 60 tingkat. Namun, disebabkan Antilla memperuntukkan 27 tingkat, ini bermakna setiap arasnya dilengkapi siling berketinggian lebih tiga meter daripada ukuran sepatutnya.

Enam tingkat tempat meletak kereta bakal memuatkan 170 kereta import tuan rumah. Turut disediakan pusat servis kereta yang ditempatkan di aras tujuh.

Tingkat lapan mengandungi pusat hiburan lengkap mini pawagam dengan kapasiti 50 orang pada satu masa.

Dua tingkat di atas 'health level' menempatkan unit pangsapuri berdinding kaca untuk penginapan tetamu.

Dua tingkat di atas kediaman keluarga diperuntukkan sebagai kawasan penyelenggaraan. Di atasnya pula, disediakan 'ruang udara' berfungsi sebagai bilik kawalan untuk helikopter mendarat.



Monday, August 18, 2008

Qiamullail

Solat tengah malam penghapus dosa, penghalang maksiat
 
MENURUT Syeikh Muhammad Solih al-Munajjid, ada beberapa faktor penting yang dilihat boleh membantu umat Islam untuk bangun bagi melakukan solat di tengah malam antaranya:
  • Ikhlas kepada Allah dalam setiap tindakan dilakukan bagi meraih keredhaan-Nya, iaitu melakukan solat malam dengan merahsiakannya daripada pengetahuan orang ramai, ia bertujuan supaya tidak ada rasa riak dalam diri.
  • Hendaklah bagi orang yang melakukan solat malam itu mempunyai perasaan dalaman, bahawa Allah menjemputnya untuk bangun di tengah malam.
  • Mengetahui sedalam-dalamnya ilmu mengenai kelebihan bangun di tengah malam berdasarkan pengajian dan perbincangan.
  • Memerhati kepada kesungguhan individu terdahulu daripada kita yang istiqamah dan iltizam melakukan qiyamulail khususnya para solihin di kalangan sahabat dan ulama.
  • Tidur di atas lambung sebelah kanan akan memudahkan seseorang itu bangun di tengah malam seperti ditunjukkan Rasulullah SAW.
  • Tidur dalam keadaan berwuduk seperti ditegaskan Rasulullah dalam sabda yang bermaksud: "Apabila anda hendak masuk tidur, berwuduklah seperti untuk menunaikan solat." (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim daripada al-Barra'Bin 'Azib)
  • Bersegera masuk tidur (tidur pada awal waktu) terutama lepas solat Isyak seperti amalan dilakukan Rasulullah SAW.
  • Berzikir dengan wirid yang Ma'thur seperti Ma'thurat sebelum tidur (kerana ia menjadi benteng diri daripada kejahatan syaitan dan membantu untuk mudah bangun) atau membawa ayat pilihan dari al-Quran, baca doa tidur dan membaca tiga Qul.
  • Seboleh-bolehnya tidur sebentar pada siang hari yang dikenali sebagai 'Qailulah', iaitu sebelum masuk waktu Zuhur atau selepasnya.
  • Elak daripada banyak makan dan minum kerana ia boleh membantutkan hasrat untuk bangun di tengah malam.
  • Bertekad sedaya upaya untuk bangun malam dalam apa juga keadaan.
  • Menjauhkan dosa dan maksiat, kerana ia dikenal pasti sebagai penghalang pertama mudah untuk bangun di tengah malam.
  • Membuat perhitungan diri (muhasabah) jika tidak mampu untuk bangun di tengah malam.
Qiyamullail adalah ibadat yang menghubungkan hati kita dengan Allah selain ia adalah sunat muakkad yang sangat dianjurkan oleh Nabi SAW.
Baginda SAW bersabda yang bermaksud: "Hendaklah kamu lakukan solat di tengah malam, sesungguhnya ia adalah kebiasaan orang salih sebelum kamu, ia boleh mendekatkan kamu kepada Tuhan, penghapus segala dosa, penghalang daripada terjebak kepada maksiat dan dosa dan penawar kepada penyakit yang ada di tubuh." (Hadis riwayat Imam Ahmad dan Tirmizi)

Monday, July 28, 2008

Rezeki Anak

Dah lama rasanya tak posting sejak menang contest arituh :) bukan apa, keje kat opis makin byk dan ada isu2 personal yg mengekang diri dari pot pet kat sini, however, arinih wpun separuh hari dihabiskan dgn meeting, terasa tangan nih nak bercerita pasal si bujang sorang... amin is 17 mths now and alhamdulillah still fully breastfed wpun waktu siang cuma dpt bekalkan dia 6/8 oz shj (nampak mcm tak cukupkan?) tapi disebabkan selera makannya yg tak pernah surut dan hanya minta susu bila nak tidur, amin tak perlukan susu formula utk backup. pernah sekali, dia cuma consume 3 oz shj sbb terlalu asik bermain. mentang2 skang dah dapat kaki, pantang jaga terus start buat keje kontrak. tambahan skang dia dah kurang tido waktu siang... kadang2 cuma lena 1/2 jam je.. berat amin skang is around 10kg ++ kalau tgk physically mcm dah susut tapi bila dukung mak aiii... mahu kebas tangan dibuatnya... apa yg amin dah boleh buat?

1. berjalan of course
2. menari kalau dgr lagu2 rancak (dgn gaya pusing 360degree plus tapping one leg)
3. tiru aksi pelakon dlm tv
4. cakap sket2... first word amin ... 'Allah' siap dgn gaya angkat takbir.. pantang nampak masjid atau surau siap tunjuk dgn jari telunjuk ' Allah'.. pastuh startlah dia azan.. (nih abahnya yg ajar)
5. vocab amin setakat nih 'dog,bird,meow,kak (bukak),tup (tutup),ka (merdeka),air,cik(nasi),buah'
6.kalau dlm kete, first thing dia suh bukak radio... skang nih kiteorg bukak cd al-quran.. so, dia pun ikutlah org tuh mengaji dgn bhs dia sendiri
7. kalau nak sthing pandai bodek (dtg n cium pipi)
8. pandai bergurau.. yg plg dia suka geletek abahnya.. yg penat bila dia suh ummi yg geletek abah
9. kalau dpt sthing look alike hp.. mesti buat gaya tgh telefon abah... siap borak2 lagik..
10. minum dah pandai guna straw
11. pandai cium tgn...

rezeki amin mmg murah... alhamdulillah, amin lahir dgn rezeki yg melimpah ruah... dapat rumah baru, kereta baru, and mcm2 lagi... disebabkan pada kami amin teramatlah comel :) ummi mmg suka sgt2 masuk contest utk amin.. last year pernah htr utk masuk Johnson’s Baby ‘Baby of the Year’ 2007 tapi tak terpilih maybe sbb amin kecik lagi... thn nih try contest cutefam 2008, alhamdulillah dpt no 7 plus menang 3 daily prizes





daily prizes tuh semuanya yg mmg ummi nak :) last saturday kiteorg gi naik eye on msia using the free tix... to our surprise amin langsung tak takut naik gondola tuh.. lagi nak berjalan2 dlm gondola tuh adalah... dptlah merasa tgk pemandangan kl waktu mlm... gondola tuh round 5 kali... masuk 2nd round tuh amin dah boring...

lepas menang arituh, ummi makin bersemangat nak masuk contest baby nih... :)

recent contest yg amin masuk is Johnson’s Baby ‘Baby of the Year’ 2008. Awal2 lagi ummi dah ajak abah gi mydin utk amik pics amin... nasib baik arituh mood amin baik.. abah 'cak' 2-3 kali amin dah ketawa besar.. pics semuanya cantik2.. so, ummi pun htr 4 entries... nasib baik pics tuh tak kena bayar :) (yg nih hadiah dia lumayan! dpt RM 15k)

last saturday masa jln2 kat ikano, terjumpa pulak contest world of cartoons... just purchase RM 20 dah entitle utk masuk contest. so, ummi pun belilah set newborn utk hadiah bos ummi yg nak bersalin friday nih... dapatlah amik pics free.. masa mula2 tuh mmg susah nak buat amin ketawa sbb dia mcm malu bila org ramai tgk dia... lama2 pastuh baru dia nak gelak.. lawa sgt pics dia gelak siap ada pic dia senyum2 malu... masa pilih pics mmg susah nak decide, at last hubby pilih pics amin senyum nmpk lesung pipit... mula2 mmg nak beli pics yg lain tuh, tapi mahal sgtlah diaorg jual.. RM 10/piece utk size 4r... dahlah dia tak bagi softcopy... photographer tuh mcm marah jer bila kiteorg tak nak beli smp kata 'takkan RM 10 pun tak mampu' hubby pun benganglah.. terus tak jadi beli langsung... mmg sayang gak sbb pics tuh boleh buat masuk contest lain tapi rasa2nya boleh amik pics amin yg lain lagik sbb dia mmg suka ketawa... (grand prize : gi movie world kat gold coast)

third contest, dumex 50 years si manja plg ceria.. mmg nak sgt2 masuk contest nih tapi di sbbkan kena beli susu dumex ummi still berkira2 lagik.. bukan apa, kalau beli susu tuh nanti nak jual kat sapa pulak?? so, to those yg baca posting nih, kalau ada your kids yg minum susu dumex, bolehlah contact saya... saya just nak logo dumex tuh ajer... yg susu tuh saya jual dgn harga 1/3 cheaper than market price. (grand prize: plg lumayan setakat nih trip to tokyo disneyland plus RM 50K)

to all, doa2kanlah amin menang lagi ye!!

Tuesday, July 1, 2008

We're in the 7th Place!!

Alhamdulillah, the Cutefam 2008 contest ended last Saturday. And to my expectation, i did not managed to get the first place!! Argghhhh!!! Tensen jugak rasa sbb mmg aim nakkan hadiah Gold Coast tuh.. tapi perancangan Allah tuh lebih sempurna.. semua yg terjadi mesti ada hikmahnya ye tak? (maybe Allah dah takdirkan our gold coast trip will be 100% sponsored by my hubby :) ) anyway, we get the 7th place which happens to be my hubby's fav numbers. so, to those who have voted us day and night...

THANK YOU SO MUCH!! (tak dapatlah nak bagi ole2 dr gold coast)

Monday, June 9, 2008

We're in the top 30 semi finalist! pls do vote us as much as you can... thanks a lot in advance!




















CuteFam 2008 Photo Contest is brought to you by TheLilCaliph.com



Organizer :







Main Sponsor :






Wednesday, May 21, 2008

Amin @ Ikea

lepas balik dr AFamosa Resort, on Sunday tuh kiteorg gi Ikea pulak. Saja jer jalan2 sbb my mom mengidam nak makan karipap n aiskrim Ikea. Mmg just window shopping activity. Jalan2 tgk barang pastuh beli karipap, aiskrim n hot dog. Amin punyalah suka dapat mkn aiskrim sendiri smp comot2 muka.




Tuesday, May 20, 2008

12th May - Visit Adam

Balik dr opis, mak bgtau Adam (anak jiran sebelah) masuk hospital since last Friday. Patutlah tak nampak bayang diaorg 2-3 arinih. Ingatkan balik kampung. Lagipun tak sempat nak bertanya sbb tak berjumpa. Nasib baik mak tegur jiran tuh masa tgh jemur baju. So, pas Maghrib, kiteorg pun pegilah ke SMC nak visit Adam. Amin tua sebulan je dari Adam. Smp2 baru perasan yg business card jiran tuh takde no hp. so, kiteorg redah jerlah. smp kat wad kanak2 tanya nurse kat situ bilik Adam bin Suffian (nasib baik tahu nama anak n ayahnya skali). Masa kiteorg smp tuh ada bos my jiran skali. Adam tgh main masa tuh. Apa lagi Amin pun joinlah. Mulalah dua2 org tuh keliling satu bilik. Smp kepala Amin terhantuk kat katil. Adam warded sbb batuk lama sgt. Nasib baik tak smp kena sedut kahak dari paru2. Balik visit tuh kiteorg gi makan kat Pizza Hut