Wednesday, September 10, 2008

Cherating 21-23 August

actually dah lama pikir nak sambut our 3rd anniversary kat mana.. mula2 ajak my hubby gi ganu.. tapi takde respon pun.. so, aku suka2 assume yg maybe dia tak nak celebrate thn nih.. smplah 2 minggu sblm anniversary.. my hubby tiba2 excited pulak plan nak celebrate.. so, we all decide gi cameron.. rancang nak duk kat apartment tm jer.. tup2 bila call.. apartment semuanya dah fully booked sbb waktu yg kiteorg nak pergi tuh school holidays... our anniversary date is on 26th.. tapi disbbkan nak bawak my mom, my mil and sil.. kiteorg terpaksa celebrate in advanced... jenuhlah 2 hari mencari hotel kat cameron tuh.. semuanya fully booked kecuali hotel yg super mahal.. pastuh.. aku pun suggest kat hubby g cherating.. nak cuba sewa banglo tm kat cherating tuh... nmpk dr pic cam ok... alhamdulillah, banglo tuh kosong lagik.. so, kiteorg pun confirmed g cherating.. both of my moms happy sgt sbb mmg diaorg dh lama nak jalan2 ke terengganu... on 20th aug tuh, kiteorg bertolak dr shah alam around 10pm.. my hubby nap sekejap sbb siang dia tak tido... amin pun tumpang sekaki tido skali ngan abahnya.. tinggallah ummi n nenek kemas barang masuk dlm kereta... first time my hubby drive ke pantai timur.. dia tak pernah smp pun.. aku pulak.. mmg slalu gi masa bujang dulu, tapi org yg bawak.. lagipun 2 thn duk kat kelantan masa secondary school dulu.. kiteorg singgah dinner dkt area gombak.. lepas mkn abt 12am... masuk karak.. 3 org yg kat belakang semuanya dah tido.. tinggal aku n hubby jer.. lenguh kaki ribakan amin... first 200km tuh pakai gas jer.. pastuh baru pakai minyak.. ermm.. jauh jugak dapat.. save sket duit minyak... smp kat tol kuantan, berhenti rest kejap.. amin pun terjaga.. masa tuh around 3am... masuk bandar kuantan, sunyi sepi ajer.. ada jugak kedai yg bukak lagik... puas pusing satu bandar haram satu signboard ke cherating pun tak jmp.. last2 kiteorg kuar menghala ke tol balik... gamble amik jln ke pelabuhan... nasib baik pastuh nmpk signboard ke cherating.. lemah betullah kuantan nih bab2 signboard.. susah betul pelancong nak refer.. lepas adegan sesat tuh.. akhirnya smplah kat cherating kul 5 lebih.. berhenti kat surau dekat dgn banglo tm.. masa g tgk banglo tuh mcm menyeramkan jugak sbb dia jauh ke belakang.. rasa menyesal pun ada sewa banglo tuh.. tapi nak buat cmn dah tersewa :)
amin baru bgn tido kat tol kuantan

lepas solat subuh.. kiteorg g bfast dkt gerai tepi2 jalan tuh.. main hentam jer pilih kedai yg ramai org.. nasib baik ok jugak makcik tuh punya masakan.. yg lain semua mkn nasi dagang.. aku pulak mkn nasi lemak.. tak minatlah nasi dagang sbb dia pakai ikan tongkol.. kuih diaorg sedikit pelik.. aku beli karipap utk amin, sekali bila mkn rupa2nya dia letak inti serunding kelapa.. pastuh manis2 pulak tuh.. terus tak jadi mkn.. harga boleh tahan lebih kurang cam kat shah alam jugak.. haa.. satu insiden yg tak boleh lupa.. bila nak minum air teh tarik yg aku order tuh.. tetiba my sil tegur.. ada bendasing apa yg warna hitam dlm air aku tuh? sekali bila tgk betul2.. taik cicak!!! haaa!! terus rasa nak muntah... masa book banglo, aku tanya akak yg jaga tuh nak masuk awal sket dia kata tak boleh sbb the day b4 aku check in tuh ada org sewa.. kul 2 baru boleh masuk. so, pagi tuh kiteorg takdelah gi banglo tuh pas bfast.. terus jln2 tgk bandar kemaman.. hubby ajak gi KT terus.. pas mandikan amin kat masjid.. kiteorg pun bertolak gi KT. on the way tuh, aku try2lah sms kat akak tuh bolehke check in, mana tahu takde orgke.. skali dia kata kunci dia dah tinggal kat guard exchange tuh..anytime aku nk masuk boleh.. hubby kata.. kita jln jerlah kt KT dulu baru check in.. smp kat KT dlm kul 10. kiteorg gi tgk masjid kristal dulu.. nak tgk replika masjid mahal sgtlah pulak.. kena byr RM 10 sorang... masjid kristal tuh lawa.. tapi kecik sket.. lepaslah kempunan my mom nk tgk masjid tuh.. blk dr masjid kiteorg singgah beli keropok kat losong.. 2-3 kali round kwsn tuh nak pilih gerai mana satu.. last2 kiteorg berenti kat gerai yg ramai org.. standardlahkan... kalau g negeri org.. bab2 mkn nih.. pilih mesti ikut ke'ramai'an org yg ada kat gerai tuh.. byk jugak kiteorg borong keropok.. hubby siap mkn keropok yg dah rebus tuh.. akulak tak boleh terima keropok rebus gitu jer.. mesti nk kena goreng jugak..
masjid kristal
dari losong kiteorg gi ke pasar payang.. one thing bagusnya ganu nih.. merata2 signboard dia ada.. so, mmg gerenti tak sesatlah.. masuk parking kat pasar payang.. sejam 0.80 sen jer.. tak round lama2 pun kat situ, sbb nak kejarkan masa balik ke cherating sblm maghrib.. dapatlah beli kopiah 2 utk my hubby.. kopiah raya amin.. t-shirt hubby - 2.. baju tido aku... n telur penyu (nih my hubby yg ngidam nk mkn) pastuh kiteorg pun bertolak blk ke cherating... kejar masa jugak masa tuh.. dapatlah singgah kejap kat masjid terapung... plan nak singgah rantau abg tgk penyu.. tapi terlepas simpang pulak... nak minum jus buah gelas besar pun tak sempat.. disbbkan tak lunch lagi arituh.. kiteorg berenti mkn KFC kat awana kijal... nak berenti mkn kat gerai my hubby takut masakan manis.. nasib baik jumpa jugak KFC. tapi ayam kat KFC tuh cam dah lama.. tak rasa fresh langsung... amin cukup suka main dgn staff2 kfc tuh.. semuanya anak dara.. smp ke dapur amin pergi.. diaorg pun suka ngan amin... last2 diaorg bagi hadiah toys.. lagilah amin suka...
amin posing kat masjid terapung

amin dgn akak kfc
on the way blk ke cherating tuh, cam ternampak stall yg jual sata sedap tuh.. tapi masa tuh dah lambat, so takdelah singgah... lagipun aku tak suka sgt mkn sata.. cuma my hubby jer mmg suka sgt2 sata nih... plan nak g besoknya... smp cherating around 6.30pm. masuk umah tuh.. ermmm not bad.. mmg besar. buat family day ramai2 mmg sonok.. tapi kalau aku satu family jer yg duk seram jugak... rumah tuh ada 3 bilik.. lengkap ngan dapur utk masak.. ada swimming pool.. cuma kurang maintenance sket.. lps maghrib, kiteorg kuar dinner.. nak try mkn kat warung ikan bakar pak awang. aku jmp dlm internet diaorg kata sedap. so, naklah try rasa.. betul cam dlm blog tuh kata.. servis dia mmg lembap sket.. kiteorg smp dlm kul 8 lebih.. kul 10 baru dpt mkn.. smp amin dah mengamuk kelaparan.. food dia BIASA ajer.. takdelah sedap sgt, tapi aku heran kenapa ramai org yg dtg mkn kt situ.. ermm.. ntahlaa.. pas mkn blk banglo n tido.. mlm tuh amin terjaga dua kali sbb kembung.. maybe sbb mkn lambat ataupun sbb mkn KFC ptg tadi... sian anak ummi.. kuat betul dia jerit smp semua org terjaga.. keras sgt perut dia.. nak nangis ummi tgk amin camtuh...

second day, sblm kuar g bfast, my hubby tadah air pool.. ptg nnt pas blk berjln nak ajar amin berenang (walhal, ummi n abah pun tak reti berenang). bfast tpt lain arinih.. not bad.. sedap food kat situ.. kiteorg mkn nasi minyak except for hubby n sil mkn nasi dagang.. harga lagi mahal dr gerai semlm.. balik bfast, g sanctuari penyu dekat2 dgn club med tuh.. amin cukup seronok nmpk penyu2 tuh.. dptlah tgk anak2 penyu yg nk dilepaskan ke laut 2-3 ari lagi.. amin punyalah berani nak picit anak penyu tuh.. nasib baik staff kat situ tak nampak.. dari sanctuary..kiteorg menghala ke kuantan pulak.. aku ngidam nk mkn keropok sagu.. dpt tau gerai nih sbb k mes yg bwk dulu.. nasib baik tak sesat.. jumpa gerai tuh tapi malangnya tutup pulak. tanya dgn gerai sblh, dia kata maybe dah cuti sbb nak smbt pose.. melepaslah nak mkn kopok sagu.. terkilan betul.. kiteorg singgah kat satu restoran yg jual air buah gelas besar.. mmg besarlah gelas dia tuh.. mkn yg goreng2... sedap jugak masakan dia.. balik dr kuantan, plan mula2 nk g kemaman cari sata semlm.. tapi tgk masa cam tak sempat dah.. so, terus balik ke banglo. pas solat.. terus bawak amin main kat pool.. amin suka sgt n terkejut jugak sbb dia tak takut langsung.. bila ajak masuk umah.. siap nangis2 lagik.. so, janji dgn dia besok pagi sblm balik main lagi skali...


amin tgh ber'usaha' nak memicit anak2 penyu
suka sgt main air
mlm tuh gi mkn kat kedai yg aku pernah mkn masa jln ngan k mes dulu.. restoran yala namanya.. dekat jugak dgn banglo tm tuh. food dia lagi sedap dr gerai yg semlm.. kenyanglah mkn... balik terus tido.. besok dh nk balik...

last day, hubby ajak balik pagi2, so cepat sket smp shah alam nnt. bfast kat gerai sblh exchange tm. pun sedap jugak.. aku mkn ns kerabu.. lepas pulangkan kunci kat akak yg jaga tuh.. kiteorg pun bertolak balik around 10am. akak yg jaga tuh siap remarks 'duk berdua jer ke?' aku kata taklah, ada family skali.. dia kata, bersih je umah cam takde org guna... ermm.. nak kotorkan apalak sbb budak2 takde..semuanya org2 tua jer :) kiteorg smp umah around 1pm.
banglo TM
ptg tuh ada prize giving ceremony utk cutefam contest yg amin menang tuh.. mula2 ingat tak sempat nk gi. alhamdulillah dapat jugak pergi ptg tuh sbb event tuh kul 6pm. blk umah, solat, kemas apa yg patut. kiteorg kuar blk. amin dah bising nak 'cik' (panggilan amin utk nasi). singgah McD belikan bubur. aku mkn fillet n hubby ayam goreng. skali yg bubur tuh dia tak nak mkn, burger aku jugak yg dia sapu bersih. smp mid valley, punyalah susah nak dpt parking.. normal bagi kiteorg. tuh sbb kiteorg tak brp suka g mid valley. lbh prefer g OU sbb dpt preferred parking. smp jer kat parenthood expo tuh, ramai betul org arituh.. sorang2 aku nmpk usung bwk blk tilam lollipop tuh.. murah kot.. mmg byk sales arituh.. yg plg kelakar, jln jam sbb terlampau byk stroller.. tunggu punya tunggu.. ceremony tuh cancel pulak.. k molina kata sbb kelam kabut n maybe plus takde org nak uruskan.. so, amik hadiah kat booth lilcaliph jer. dapatlah jmp k molina in real life.. simple n peramah! tak sempat nk borak panjang sbb org terlalu ramai.

satu berita yg menyedihkan ptg tuh aku br dpt tahu yg contest dumex tuh dah dihadkan utk kids starting 36 months jer.. below than that diaorg tak terima dah.. arghhh! tensen betul masa tuh.. sian jiran aku susah2 bagi logo free... sian kat aku yg susah2 cari entry form.. nak buat cmn, dah takde rezeki nak join.. pas amik hadiah kiteorg trus balik..


hubby n me buat post mortem on our trip this time.. lain kali kena sewa hotel dkt tganu jer.. byk tpt boleh jln. resolution: next trip will be tganu-kelantan. insyaAllah next year. Our moms dah tak sabar nak jln lagi :)

2 thoughts:

InMineDotCom said...

banglo cherating dekat dengan pantai x?

Idayu Md Nor said...

inmine, mmg dekat dgn pantai tapi takde direct access.. not advisable to stay sbb dia betul2 belakang exchange telekom.. banglo tuh diaorg pasang pagar keliling.. kalau nak gi pantai kena drive keluar..