A little girl is sugar and spice and everything nice - especially when she's taking a nap

Creative play is like a spring that bubbles up from deep within a child

Holding a newborn baby is such a wonderful feeling eventhough it's for the third time

There are no seven wonders of the world in the eyes of a child. There are seven million

The sweetest flowers in all the world - A baby's hands

Monday, December 31, 2007

Fruit Tart

Sejak ada oven nih macam2 resepi yg aku teringin nak cuba. Setakat nih dah try buat Makaroni bakar, Muffin and Brownies. Alhamdulillah semuanya menjadi. My hubby plg suka Blueberry muffin. Last Saturday gi umah akak kat Kajang. Bawak muffin untuk anak2 dia. Semua puji sedap :) My Sis in law request buatkan fruit tart cam cikgu dia buat. So, arituh masa 2nd day raya Haji, aku pun trylah buat. Disebabkan tak beli rolling pin lagi masa tuh, kulit tart aku jadi tebal sket. Overall rasa sedap. Adik kata sama cam cikgu dia buat. Buat fruit tart nih leceh sket. Tapi kalau ada yg makan berbaloi jugaklah penat buat. Nih pics fruit tart yg aku buat arituh. yg lain2 tak sempat nak amik gambar. Misi seterusnya nak try buat cheese cake, chicken pie, roti, pizza etc

Friday, December 21, 2007

Dari Al Hasan katanya Rasulullah s.a.w bersabda : Setiap hamba yang diserahi oleh Allah untuk memimpin rakyatnya, lalu mati dalam keadaan menipu rakyatnya pada saat dia mati, pasti Allah mengharamkan Syurga atasnya. (H.R Muslim)

come accross this Hadis at TM.Intra website. Errmm...

Cerita Aidiladha

Kami beraya di Shah Alam tahun ini. Abah dan Mak beraya sekali di rumah kami. My sis hantar abah one day before raya sbb dia nak balik beraya di rumah mertua. On wednesday tuh, aku amik half day. Balik umah masak Kuey Teow goreng utk family my sis. Pastuh tolong my mum masak lauk raya. Kiteorg buat lontong jer tahun nih. My hubby request makaroni bakar. So, mlm tuh aku buat makaroni bakar pulak. Kiteorg dinner kat JM Beriani, abah's favorite place.

Pagi raya, masak kuah lodeh. Dlm kul 11, Fitri n wife datang beraya. Pas diaorg balik hubby demam. Tiba2 jer badan dia panas. Abt kul 1, Haza n husband lak datang beraya plus amik perabot yg kiteorg jual. Last skali, baru Seha n sis datang. Seha datang amik kitchen cabinet. Petang tuh gi beraya umah in laws. Makan nasi impit/lemang/rendang daging. pastuh kiteorg gi berjalan ke Jusco Bukit Tinggi. My mom beli gelang baru :)

Balik umah, abiskan lauk yang ada. Alhamdulillah, tak membazir pun lauk arituh. Semuanya abis. Btw, tak sempat nak snap pics pun :(

Tuesday, December 18, 2007

Weekend Activities

Last Saturday gi kenduri Waheeda n Rasheed. Meriah! Bila gi kenduri Waheeda nih baru sedar ramai sebenarnya saudara baru kita. Alhamdulillah. Masa tgh makan tuh, terlintas kat kepala, nihke yang Hindraf duk sebok2 kata Malaysia mengamalkan Ethnic Cleansing. Cam tak logic langsung dakwaan diaorg nih. Amin cam biasa. Menjadi tumpuan ramai termasuklah photographer waheeda (waheeda, kalau pic amin byk jgn marah ye!)
Handsome Boy :)

Congrats Waheeda & Rasheed!

Dari kenduri Waheeda, kiteorg gi The Gardens, adik Mid Valley. Saja jalan2 tgk barang kat Robinson. My mom's remarks ' tak nampak org melayu pun kat sini, agaknya sbb barang mahal sgt kot' ermm... no comment! cuma yg pasti brg2 yg jual kat The Gardens tuh tak berapa 'sesuai' ngan kiteorg. Balik The Gardens, gi umah Fitri (best fren hubby). dia mintak tolong hubby betulkan PC dia. Pas Maghrib amik my MIL and SIL tido umah kiteorg as my FIL gi memancing.

Sunday, masak lempeng ngan sambal ikan bilis utk bfast. pastuh, kuar gi The Curve pulangkan stroller bag Amin. Dari The Curve, ke SJMC melawat jiran kena jangkitan paru2. Then, SHOPPING!! Pick up my MIL and SIL and off we go to Mydin :) Balik singgah makan kat Andaman Seafood (the one n only tpt makan seafood kat shah alam yg sedap n murah)

Amin's New Stroller

Last Friday, we went to The Curve to collect Amin's new stroller after office hour. At first, Amin cam culture shock jap. Bila set to sit position baru dia ok. Luckily, he loves his new stroller. Spec for Amin's stroller :

Pliko Pramette

Pliko Pramette is a Peg Perego carriage/stroller: in only a few moves the soft and cradle-like carriage, with padded lining in COMFORT dry fabric transform into a practical umbrella stroller, designed in the finest detail to enjoy long and peaceful walks. The height-adjustable ergonomic handles, convenient cup holder, large carry-all basket, removable and washable lining, super suspension wheels and lightweight and resistant aluminum chassis, included zipper rain canopy and window on the hood make the Pramette a small work of art in protection and safety.Pilko Pramette is an umbrella stroller with centralized handles that takes up very little space when folded. Pramette, like all Peg Perego products, is equipped with the exclusive Ganciomatic system that allows you to fasten the Primo Viaggio car seat with one simple move.

Other characteristics
lacquered aluminum frame
swiveling or locking front wheels
back wheels with centralized brakes
brakes independent
wheel diameter 17 cm
opened dimensions, stroller L 53,5 H 102,5 W 88,5 (cm)
closed dimensions, stroller L 39,3 H 103 (cm)
dimensions, carriage version L 53,5 H 102,5 W 90 (cm)
umbrella folding system

Actually, we've been eyeing this stroller since few months back. masa first time jmp stroller nih kat planete enfants kat mid valley. back then, diaorg nak bg diskaun smp 20% if we trade in our stroller with Pramette. Tapi disbbkan budget tak cukup, kiteorg tangguhkan dulu. pastuh, every time gi mid valley mesti gi tgk stroller nih. then, early this month, alhamdulillah ada rezeki lebih sket, so we decide to buy the stroller. but, sadly, there are no more stock. even if we want to book pun takleh. the reason cos next year they will not bring in Pramette anymore. New design and model will be coming in. Dissappointedly, after went to Planete Enfants at Mid Valley and The Mall, i suddenly remember that First Few Years boutique pun ada jual this model. We shoot to The Curve, and Alhamdulillah, they have 2 units of Pramette. The display one is red and another one is grey. We choose the red one. But, we only manage to get 10% discount instead of 20% as at Planete Enfants. We also bought the stroller bag (not Peg Perego brand) but after one day using it, the zip jammed. So, we return the bag to Few Years and decide to buy stroller bag by Peg Perego but there are no stock at the moment. Yesterday, i called Planete Enfants and they said that they have the bag. So, we're going to Atria tonight to have a look at it first. Hopefully, the bag fits Pramette coz Pramette is a little bit bigger than P3.


Monday, December 10, 2007

Aktiviti Hujung Minggu

Saturday
pas subuh gi pasar klang, beli lauk utk seminggu. bfast kat lontong klang, sek 7. highly recommended. lontong kat sini mmg yg plg sedap kat msia. then, husband gi kota damansara jmp client. ummi, nenek n amin tinggal umah. tghari gi kenduri kawin my opismate, haza kat u5,subang. after kenduri amik my MIL and SIL gi One Utama. after Maghrib, my dad give us a short visit while my bro attending kenduri at Bangi. cooked sambal udang n sawi goreng


Amin n Nenek sblm pergi kenduri
Haza n Imri

Sunday
we have a good rest at home for one whole day. While Amin sleeping, i'm baking brownies. My first attempts and Alhamdulillah, menjadi. After Maghrib we went to Giant Kelana Jaya for dinner. Hubby giving us a treat at Pizza Hut.

Thursday, December 6, 2007

Amin dah faham...

Amin dah faham..
Kalau Ummi pakai tudung
Maksudnya Ummi nak pergi berjalan

Amin dah faham...
Kalau opah/nenek yang pegang
Maksudnya Amin kena tinggal

Yang Amin belum faham
Ummi bukannya tinggalkan Amin
Yang Amin belum faham
Ummi pergi kerja bukannya berjalan

Anak ummi dah faham erti perpisahan
Tiap pagi Amin peluk tak nak lepaskan Ummi
Amin nangis bila Ummi bye-bye Amin

Ummi faham
Di usia Amin sekarang
berpisah dgn Ummi adalah
perkara yg plg Amin takut
Walaupun Ummi ke dapur sekejap
Amin dah menangis
Kalau Ummi tak dukung Amin
Amin akan pegang baju Ummi
Amin ikut Ummi kemana saja
Takut Ummi tinggalkan Amin

Ummi tahu
Tak lama lagi Amin takkan takut lagi
Waktu tuh Ummi pasti
merindui waktu-waktu ini
Amin akan membesar dan
takkan bergantung pada Ummi sepenuhnya
Ummi tahu satu hari nanti
Ummi pasti kesunyian
Dan memori hari ini
akan menjadi teman Ummi tika itu

Ummi sayang Amin
Ummi kasihkan Amin
Ummi tahu Amin pun sayangkan Ummi
Ya Allah peliharalah kasih sayang kami anak beranak
Ya Allah suburkanlah rasa cinta antara kami
Limpahkanlah rahmat dan kasih sayangMu
ke atas kami semua
Amiinnn...

Monday, December 3, 2007

mY KiTChEN... uR ComMenT pLz



Thursday, November 22, 2007

Second Hand Items

Semlm kemas semua brg dlm bilik belakang n stor, then adalah a bundle of unwanted items. nak buang sayang. So, plan nak gi jual kat buysellntrade weekend nih (itupun kalau hubby tak busy).

A few of Amin's pics with his new skills



Monday, November 19, 2007

Work
Last week, I was having training for one whole week. A part of me was excited and happy as i don't have to go to office and another part was bored. My first course was on 'Problem Solving Tools and Techniques for Facilotators that was conducted by consultant and held at Shah's Village, PJ for two days. The course was GREAT! For the first time, i do not fall asleep during the training. The trainer is very good and we had lots of activities. My second course was a bit bored as i've learned all the content previously during my univ days. It was about Financial for Supervisor. This course was meant for non exec but as MMC don't have enough budget for Exec's training, they have combined non exec and exec for this course. we're in a group of ten, i was the only female exec that participate while all the guys are exec. we learned all the basic things of accounting and finance. this course was held in MMC and takes 3 days to finish. But, i was absent on the last day due to Amin who had a fever ( my mom kata demam cari akal, my MIL lak kata demam beli). Both are referring to the same thing :)

Home
Weekends are spend for our house. Busy buying some furniture for rooms and living rooms ( we got a new bed for our room). On Saturday, my kitchen cabinet was installed. My husband was so excited and can't stop from saying 'cantiknya dapur kita' :) he asked my opinion and i just said ' oklah tuh' he seems not satisfied with my answer and asked me 'ayang expect camana lagi?' i just said that it was up to my expectation and i'm very satisfied with it. its only that my work area become so limited. but, overall, i'm happy and excited to cook. my husband another remarks that makes me laugh.. 'tgk dapur nih terus rasa kenyang' and i straight away add 'senanglah camtuh, tak yah masak pasnih, tgk jer dapur tuh' :)
AminAmin acquire new skills. He can sit and stand on its own although belum stabil sgt. On another part, he talks endlessly. Semalam masa on the way ke Nasi Lemak Kg Baru, suddenly he screamed 'Tidakkkk' and it makes all of us laugh. He likes to do 'bau busuk' face. So cute and adorable. Makin kuat menyusu till could not put him in his playpen during sleeptime as he will wake up an hour later to breastfeed again. so, Amin has been sleeping with us for abt two weeks. he is now being babysit by both my mom and my MIL. we do a rotation. Last week, my mom took care of him and this week my MIL's turn. If not, my FIL will surely nagged my hubby and come to our house unexpectedly (as our house only takes 5 minutes from theirs).

Thursday, November 1, 2007

Amin dah tumbuh gigi!!

Wednesday, October 31, 2007

Open House

Thanks to all yang datang ke open house kami last Saturday. Maaf sbb tak dapat nak beri layanan yg sempurna. To those yang ter'clash' hari ngan umah kiteorg ataupun tak sempat nk singgah, you're welcome anytime to our house. Plan mula2 just buat makan2 kecik jer utk close frens, tapi bila kawan2 hubby ramai yg bgtau nk datang, kiteorg ubah fikiran. To Jie, sorry sbb tak dapat nk buat mee kari, tak larat nak masak byk2.

Main dish (Nasi Tomato) kiteorg tempah jer. Dishes yg lain tuh (makaroni goreng, rissoles,agar2 santan) buat sendiri. Alhamdulillah, ramai yang datang and paling best bila kawan2 yg lama dah tak jumpa tiba2 muncul. Mmg terkejut sgt2. Makanan yg buat sendiri abis cuma ada lebih on Nasi Tomato, itupun selamat ditapaukan pada yg dtg lambat. Last guest yg datang, sepupu bapak mertua yg arrived pas Isyak.

Sebenarnya malam tuh ada jemputan ke rumah Fitri. Kalau ikutkan badan yg penat mmg tak nak gi dah, tapi sbb dh janji nk dtg terpaksalah tunaikan janji. kiteorg bergerak dr rumah kul 9.30, amin pun dah penat n mengantuk sgt2. smp umah Fitri, amin buat perangai, merengek sbb nk tido. kul 11.30 br smp umah blk. terus tido. pagi ahad tuh br kemas umah. tghhari, my sis pulak dtg beraya. masakkan sardin, sayur campur, ayam goreng n telur dadar jer.

pastuh kiteorg tertido smplah kul 6 (amin main sorang2). Patutnya nak kena gi beraya rumah En Subhi kul 4. Tapi nk dekat Maghrib baru kiteorg smp. Apa2pun open house thn nih mmg best sbb buat kat umah baru n ramai kawan2 yg dtg :)




Macih Auntie and Uncle yg datang umah Amin and bagi Amin duit raya. Tahun depan dtg lagi ye!

Wednesday, October 24, 2007

I Really Lurve This Shot!

sama tak??





Tuesday, October 23, 2007

Syoknya Raya!!

Start cuti on Wednesday. Bukannya nak balik kampung awal tapi sbb nak settlekan semua hal rumah. Pas buka gi Jalan TAR. Misi utama cari baju raya Amin and abah amin. Alhamdulillah dapatlah jugak sepasang utk anak beranak tuh. Mula2 nak pilih warna hijau muda, tapi abah amin tak suka kaler tuh, so belilah warna hijau tua. tapi amin still nampak comel!!

Rancangan awal nak bertolak balik ke JB on petang Khamis, tapi disebabkan teruja nak tgk final drama bersiri susuk, kami tukar plan. Lepas abis drama on 10.30pm tuh baru bertolak keluar dari Shah Alam. dapatlah masak mee bandung and buat kuih rissoles untuk kami and family in law. In Laws pun bertolak mlm gak tapi bkn sbb Susuk. Mmg my father in law suka jalan malam. Mula2 ingatkan diaorg dah bertolak pas Isyak. Tapi bila call rupa2nya lebih kurang sama je waktu ngan kiteorg bertolak. Cuma tak jumpalak along the way sbb masing2 lalu jalan lain. From Tol Kajang exit thru Senawang. Pastuh trus lalu jalan dalam sampailah JB. Kiteorg smp JB Subuh. Bersahur tepi jalan kat gerai di Machap. Salah pilih tempat pulak bila tgk ramai budak2 tgh bising berkaraoke. Sian Amin tgh tido, Ummi tutup telinga Amin takut dia terjaga. Food boleh tahan sedap.

On Friday, dah mula start mengemas rumah. Mmg penat giler sbb rumah dah lama kena tinggal coz my parents duk ngan my sis. So, rumah mmg berhabuk sgt2. Nasib baik Amin tak allergic ngan habuk. Pas kemas2 barulah kiteorg gi Angsana. Plan nak berbuka kat sana. Mmg bestlah sebab dapat mkn my fav food. Hubby and Me mkn mee rebus. My mom makan kue teow tomyam. pastuh beli nasi ambang sebungkus (buat hilang kempunan), kuih pulut serunding 1, pau sambal 1 and rojak asma sepinggan. Before berbuka gi jln cari socks Amin. Dapatlah beli 2 pasang and topi satu. Cari gak kasut utk hubby tapi takde yg berkenan. Pas buka, baru jln beli kuih raya utk umah mak. Last2 beli kek choc and kek buah jer.

First raya, kiteorg bertolak ke tangkak. Gi umah Busu Melah. Abg Hak (my bro) dah tunggu kat tol tangkak. Diaorg bertolak dari Nilai early morning. Pas umah Busu Melah, singgah Bukit Gambir pulak umah Pak Long Mahat and lastly gi umah Pak Ngan Mamat kat Batu Pahat. Sampai Jb lak, singgah umah my family angkat. Makan sedap giler.. sbb mak angkat i mmg terror masak. kenyanglah perut kiteorg malam tuh..

2nd raya kami bertiga berjalan ke Mersing pulak. My in laws semua dah tunggu kat sana. Actually, grandparents my hubby dah takde, cuma tinggal Makcik and pakcik dia jer. dari Mersing kiteorg ke Rompin, Pahang ziarah nenek sedara hubby. pastuh gi umah Mak Long dialak kat seri pantai, mersing. Then, barulah kiteorg balik.

3rd raya dah bertolak balik ke shah alam. tunggu my in laws dtg beraya kat umah pastuh gerak sama2. sampai ke shah alam kul 1 pagi. besoknya relaks je kat umah. Skang nih sibuk gi beraya umah kawan2 ummi ngan abah. Raya sakan betul kiteorg tahun nih :) :)


Amin n Abah

Amin n Ummi
Amin n Atuk
Amin n Nenek
Amin's Development

On 3rd raya tuh Amin tunjuk skill 'menyelar' (org Johor) @ 'mara' (org Perak). Skang nih dah tak boleh nak biarkan dia sorang2 kat atas lantai.. abis dikemasnya semua barang. Kat umah Opah dah amik kontrak mengemas. Nasib baik kat umah sendiri ada walker. Kalau ummi gi dapur dia pun sibuk nak ke dapur. rajin temankan ummi masak.

Monday, October 8, 2007

Raya & Rumah

Ramadhan tahun nih rasa cepat sgt berlalu... mungkin sbb kiteorg sibuk menguruskan hal rumah smp tak teruja sgt nak buat persiapan raya. Alhamdulillah, berbuka n sahur dapat disediakan sendiri walaupun lauk pauk yg simple jer plus dapur yg belum 100% complete. Barang2 belum lagi dikemas, bila nak kemas je, si kecik tuh minta dimanja. Tepaksa ditangguhkan dulu. Tak tahulah bila tahun baru boleh siap mengemas. Bila pikir yg raya tak smp seminggu lagi, seriau pulak rasa. Rumah cam 'tongkang karam' lagik, abislah kalau org dtg beraya nnt. Tahun nih kiteorg takde buat 'open house', tapi kalau sesiapa yg rasa nak dtg ziarah, kiteorg mengalu2kan... InsyaAllah, by that time rumah dah kemas sket.

Last weekend, spend time kat umah sbb ada 2 kontraktor dtg pasang barang. On Sunday, gi shopping bawak my mom and MIL. Mula2 gi One Utama, nak carikan kasut raya utk Amin. Abah pilih warna biru, opah belikan warna coklat and nenek pulak beli warna hijau. Banyakkan?? Walhal, bukannya boleh berjalan lagi, tapi kasutnya lagi byk dr kasut Ummi ngan Abah. Then, cari topilak.. Nenek belikan cap warna biru (nak matchingkan ngan kasut biru) while opah belikan cap coklat. Ummi dah belikan kopiah hijau utk Amin last 2 weeks. Abah berkenan jumper kat Mom's Care, so, belilah jugak lagi satu baju (padahal baju kat rumah dah berlambak2 sbb Umminya asik habiskan duit shopping kat minus one)

Dari One Utama kiteorg ke Alamanda dgn matlamat nak carikan baju melayu utk Amin n abah. Smp sana mmg byk baju ada and kainnya pun bagus, tapi takde yg sesuai utk Amin. Bila size ok, warna pulak tak ok. Bila warna ok, sizelak takde. Susah betul nak carikan baju utk anak bertuah sorang nih. Terpaksalah cari kat tpt lain pulak pasnih. Hopefully adalah jumpa baju yg sesuai utk Amin nnt.

Thursday, October 4, 2007

Bila KAWAN Mkn KAWAN!

Agaknya nilah perangai org Melayu kita. Saya tekankan Melayu dan bukan Islam sbb kalau org tuh Islam dia takkan buat benda camnih. Sebelum saya pindah rumah, ex-officemate kat Shah Alam slalu tanya bila nak pindah dgn tujuan nak promote husband dia buat kerja2 wiring & plumbing kat umah baru saya nnt. Saya dgn niat nak tolong kawan n org melayu, puas memujuk husband supaya amik husband kawan utk buat kerja2 wiring. Sebulan sblm masuk rumah kiteorg gi ke rumahnya utk booking dia nnt. Bila ditanya ttg caj, husband dia kata dia amik lump sum pasang semua benda RM 300. Dalam ati, aikk.. murahnya.. hubby lak kata nk bagi RM 400 sbb brg2 kiteorg mmg byk. On the day dapat kunci, hubby call and fixed appointment suh dia dtg on the next day utk pasang lampu. Dia janji dtg kul 3. Besoknya tunggu punya tunggu, tak datang jugak. Smp kiteorg tertido2, at last diaorg dtg kul 4.30 alasannya tertido!! masa tuh sabar lagilah.. diaorg buat kerja smp waktu berbuka. janji dtg on the next day. besoknya pun sama jugak dtg lambat. dahlah dtg lambat buat keje pun slow. bayangkanlah pasang lampu+railing langsir+aksesori takes about 3 weeks!! hubby sampai ngamuk2 bengang sbb diaorg slalu dtg lambat. every time dtg mesti lambat... adaje alasannya... takde disiplin kata hubby. mentang2lah kita kawan, dia boleh buat sambil lewalak ngan kita. kiteorg yg jadi letih merayu mtk diaorg abiskan keje cepat. masa pasang railing langsir n gantung frame, dia caj RM 100. so, total up RM 500 semuanya. sepanjang buat keje, hubby slalu tanya bape dia nak caj lagik.. tapi dia slalu jawab nnt abg kira last sunday, siaplah semua benda.. bila bayar balance RM 200. muka dia berubah.. terus saya kata.. kalau tak cukup bgtaulah.. dia kata lupa bawak bil.. tertinggal kat umah. so, semlm dia dtg bwk bil.. terkejutnya kiteorg bila total dia caj smp RM 1079!! keje apa smp mkn beribu2 nih?? bil siap ngan itemized.. bila dibaca2 balik byk sgt caj yg tak masuk akal.. adake pasang loceng dia caj RM 25. yg tak puas ati tuh sbb developer dah buatkan semua wiring.. cuma diaorg pasang jer box loceng tuh kat tptnya.. pastuh.. siap ada caj transport/travelling smp RM 80. walhal umah dia ngan umah kiteorg punyalah dekat. hubby tak puas ati, mtk kurang gak.. last2 dpt kurang RM 99. smp ke pagi nih still rasa tak puas ati ngan caj dia tuh.. hubby tak berenti2 pertikaikan caj2 dia yg tak masuk akal.. caj mengalahkan cina kata hubby... sblm blk semlm dia sempat suh hubby rekemenkan dia ke jiran2 kiteorg nnt.. hubby kata tak nak rekemen langsung.. nnt jiranlak yg marah kat kita kalau diaorg kene sama cam yg kiteorg kena... nilah kali pertama n terakhir kiteorg amik dia buat keje.. pasnih serik dah kiteorg nak amik org Melayu buat keje.. hubby kata.. org Melayu kalau berniaga camnilah perangainyaa.. nk untung cepat tak pikir jangka masa panjang.. kalau Cina untung sket takper tapi business leh survive smp cucu cicit.. ntahlah... nilah nasib kiteorg.. nak tolong Melayu.. tapi at last kitelak yg kena 'main' ngan diaorg :(

Wednesday, September 26, 2007

Beraya di Rumah Baru

Alhamdulillah, hajat kiteorg nak beraya kat umah baru dimakbulkan bila dpt kunci on 2nd pose arituh. On that day jugaklah kiteorg pasang grill and sabtu tuh pas berbuka pindah barang. Mula2 tuh takut gak sbb kiteorg jer yg dah masuk umah kat situ. kiri kanan depan belakang semua umah kosong lagik. Nasib baiklah seberang jln tuh dah ada rumah yg org dah duduk. kalau tak lagi sunyi. Sabtu siang tuh pasang dulu lampu yg penting2 sekadar lepas syarat nak duduk. Malam tuh pindah smp kul 4 pagi baru settle. Sian kat my in laws yg susah payah tolong skali. Aku ngan SIL kat umah lama, abiskan packing barang. While, amin,MIL, atuk and ucu tunggu kat umah baru jaga barang. FIL lak bawak lori. Mujurlah ada upah org angkat barang. kalau tak jenuh gaklah hubby and FIL nak memunggah. Barang nampak sket tapi bila dikumpul2 penuh satu lori, smp kena buat 3 trip plus 2 trip by kereta kiteorg sendiri. Amin malam tuh join skali berjaga smp pagi. Mana taknya.. tunggu Ummi balik nak ber'gantung' jer.. Pas sahur barulah kiteorg masuk tido. Penat?? hanya org yg pernah pindah jer tahu betapa penatnya pindah umah nih. Sampai skang tak abis2 mengemas lagi tambahan every weekend ada je org yg datang pasang itu dan ini. InsyaAllah raya nih abt 90% umah kiteorg dah complete. Tinggal tunggu nak pasang kitchen cabinet jer (expected Nov which means lepas raya)

Thursday, September 13, 2007

Marhaban Ya Ramadhan! Untuk semua pembaca blog ini, kami sekeluarga mengucapkan Selamat menyambut ramadhan. Moga Ramadhan kali ini lebih baik berbanding yang sebelumnya.

Wednesday, September 12, 2007

Bila Amin Jumpa 'Girlfriends'

Last weekend kiteorg byk berjalan ke rumah kawan2. Sabtu mlm ada kenduri doa selamat kat Setia Alam (umah kawan my hubby). Bertolak sblm Maghrib tapi at last sesat! Pusing2 Setia Alam tuh sampai nak abis Maghrib. Alhamdulillah, Allah mudahkan urusan kami. Pas sesat jumpa balik Plaza Tol yg mula2 kiteorg masuk. Dapatlah Solat Maghrib dulu. Pas Solat gi cari balik, terus jumpa. p/s: moral of the story, utamakan perintah Allah insyaAllah urusan kita dipermudahkan. Sampai je umah kawan hubby, tgk lom ada org lagik. Semuanya sedara mara dia jer. Malu jugak mula2 tuh. Pas Isyak baru start majlis. Masa tgh tahlil, Amin 'melepas' pulak. Lepas tukar pampers baru Ummi dapat mkn.

Ahad pagi, kiteorg bfast kat umah Sheda pulak. Mmg dah janji nak dtg pagi. Bila sms tanya alamat, Sheda bgtau yg Aisya lom bgn lagik. Alamak, cmn nk jadi menantu aku nih! Anak dara kul 10 pun lom bgn lagik :) sampai umah Sheda, Aisya tgh sedap tido lagi dlm buai. Rupa2nya semlm dia kena kembung, tak cukup tido. Tuh yg bgn lambat. Aminlak cam biasa.. suka memanjang. Ummi bagi Amin makan Nestum. Tapi Amin buat Ummi ngan Abah malu bila Amin tumpahkan Nestum kat karpet Auntie Sheda. Soory ye Sheda. Kaki anak aku nih jenis tak reti duk diam. Nasib baik yg tumpah tuh Nestum yg lom dibancuh. Lehlah vacuum jer. Auntie Sheda hidangkan nasi lemak utk Ummi ngan Abah. Sonok Ummi ngan Abah mkn Udang Besar. Sedap!

Masa Sheda tgh sibuk kat dapur, Aisya pun bgn. Amin bila nmpk Aisya bkn main sonok lagi dia. Sibuk menegur Aisya ajak main. Tapi Aisya tgk 'semcm' jer kat Amin. Muka takut pun ada, maybe sbb Amin lagi besar dr dia. Amin senyum kat Aisya tapi Aisya buat dek jer :) ooo.. Aisya jual mahal ek... Bila dirikan Amin ngan Aisya sebelah2, Amin dgn cepatnya pegang tgn Aisya.. Ingatkan nk buat apa, rupa2nya terus nak masuk dlm mulut. Dia ingat cam tgn Ummi ngan Abah agaknya. Puas berborak ngan Auntie Sheda, kul 12 lebih kiteorg pun beransur balik. To Auntie Sheda, thanks a lot utk nasi lemak tuh... lain kali dtglah umah Amin pulak

Dari umah Sheda, kiteorg gi ke Jln TAR. Niat nak beli and tempah baju melayu utk Amin n Abah. Tapi bila sampai ke kedai tuh.. org kedai tuh dgn berlagaknya kata, kalau tempah 2 ari lagi nk raya baru siap. Itu pun tak janji. Dgr camtuh, hubby cadang nak beli kain jer.. skali punyalah mahal kain yg diaorg jual RM 25/meter. Mintak kurang sket pun takleh. last2 kiteorg pulang ngan frustnya.. nampak gayanya tahun nih beli yg ready made jerlah.

Dari Jln TAR, kiteorg ke Kapar, Klang pulak. Kawan hubby ada buat2 mkn sket. Wife dia baru pas pantang. So, kiteorg dtg nak melawat baby girl diaorg. Jemputan kul 2 tapi kiteorg smp dlm kul 4. Sebab apa? apa lagi.. sbb jam kat KL lah jawabnya. kat umah kawan hubby kiteorg mkn mee kari. Adik kawan hubby tolong jaga Amin masa Ummi mkn. Nasib baik Amin tak buat perangai. Senyap je dia.

Pas Asar kiteorg bertolak balik ke umah. Ummi ngan Abah dah kepenatan tapi Amin still bertenaga lagik nak main.

p/s: skill terbaru Amin : bercakap sorang2, antara favorite words Amin adadad
adaa...


sweet jer tgk diaorg pegang tgn... aisya sibuk duk tgk tv jer :)

Tuesday, September 11, 2007

Countdown

Two more days to go!!

Tuesday, September 4, 2007

Amin's First Fever

Last week, for the first time Amin kena demam. Bila sampai umah MIL petang Selasa tuh, tgk Amin tgh tidur. MIL bgtau yg Amin demam panas. Bila rasa badan Amin, memang panas. Pas Maghrib terus bawak Amin gi Klinik Lourdes. Doktor suh lap badan ngan tuala basah sbb badan dia panas lagi. Dlm kereta bagi Amin makan ubat. Mlm tuh Amin tidor ngan Ummi n Abah. Dlm kul 4 pagi, Amin bangun menyusu. Terkejutnya Ummi bila rasa badan Amin panas balik. Terus bagi mkn ubat lagi skali. Pagi tuh Ummi tak gi keje. Mula2 Abah nak gi keje sorang2, pastuh tergerak pulak hati nak bawak Amin gi Klinik Dr Tan. Smp jer kat Klinik tgk org dah ramai. Masa tunggu giliran, Abah perasan ubun2 Amin ada bump. Pas doktor check Amin, Abah tanya napa kepala Amin ada bump. Doktor kata 'this is not normal'. Dia takut kalau2 Amin kena Meningitis. Terus dia buat refer letter ke DEMC. Kiteorg dah panik masa tuh. Pergi DEMC dapat jmp ngan Doktor Roshidah. Doc kata mmg nampak bump and Amin kena admitted utk precaution. Petang tuh Amin kena amik darah. Amik darah tangan kiri, tapi Nurse balut dua2 tangan sbb takut Amin cabut bandage yg sebelah kiri. Jadilah Amin cam boxer :)

Amin good boy, demam2 pun tak merengek. Tido jer.. bangun utk menyusu pastuh nak main2 cam biasa. Ummi ingat kena tahan wad semlm jer, tapi masa Doktor datang check Amin pagi Khamis, dia suh buat ultrasoundlak petang tuh. Just utk confirmkan Amin takde apa2. So, terpaksalah stay satu mlm lagi. Mlm tuh Auntie Seha dtg ziarah Amin. Amin punyalah suka... asik suh Auntie Seha timang dia sampai semput Auntie Seha dibuatnya. To Auntie Seha, Thanks A Lot sbb dtg tgk Amin...

Pagi Jumaat, Doktor lain pulak datang. Abah tanya result test blood Amin. Doktor kata takde jangkitan kuman tapi test blood tak 100% accurate. Kalau nak confirmation, kena amik air tulang belakang. Tapi kalau tak nak, kena consume Antibiotik 5-7 days. Pasal Ultrasound tu pulak, Doc kata ada abnormal sket tapi it subjective depends on sapa yg buat Ultrasound tuh. So, doc nak buat lagi skali. Pastuh Abah tanya, bila leh kuar wad. Doc kata baru masuk, tak boleh kuar lagik sbb nak abiskan dos antibiotik tuh. Latest by Monday baru leh kuar. Pastuh Abah berkeras nak kuar wad gak arituh sbb Amin dah sihat. So, doc takleh nak kata apa2. At last, Amin kena berulang ke hospital untuk masuk ubat smp Monday. Semlm Amin merdeka sbb dah bukak bandage. Alhamdulillah Amin dah ok. Jumaat nih nak kena check up lagi skali.

p/s: Arinih Ummi rasa malas nak gi opis sbb dah lama cuti ;D



Monday, August 27, 2007

Our 2nd Anniversary

Yesterday was our 2nd anniversary. Terasa cepat sungguh masa berlalu. Teringat masa mula2 berkenalan dgn hubby. Back in 2002, masa tgh menganggur (tunggu TM panggil keje), aku banyak surf net. Then, terjumpa satu community nih.. SHUKUR. Mula2 tuh jadi sleeping member je, just baca posting org lain. Start posting dlm topic yg Bro Nasa create. Hubby pun join the topic, tapi masa tuh tak kenal lagik. Masa Shukur buat gathering kat Stadium Bukit Jalil, K Aisyah (one of the shukurian yg baik ngan aku) ajak join skali. Datanglah dr JB, tumpang duk umah Nieza. Masa tuh dah start keje ngan TM. Kat Bukit Jalil tulah hubby nampak aku. Walaupun masa tuh aku menyorok dr semua org sbb malu. Tapi hubby kata dia just nampak sipi jer. Pastuh in July 2003, masa 2nd small gath kat Tasik Shah Alam kiteorg jmp lagik. Masa nih hubby tolong amik kat Pudu n bawak ke Shah Alam sbb aku tak tahu jln. Sejak dr tuh kiteorg berkwn jarak jauh. Aku kat JB n dia kat Shah Alam. Kadang2 turun KL baru jmp. End of 2003 kiteorg decide utk tunang n kawin. Tapi disebabkan ada prob sket, kiteorg terpaksa tangguh smp 2004. In August 2004, aku tukar keje kat Shah Alam sbb takut pas kawin susah nk mtk tukar. November 2004 kiteorg tunang and 26th August 2005 kiteorg nikah. Mmg banyak sgt halangan dan dugaan sepanjang proses kiteorg nak kawin. Alhamdulillah, mmg jodoh kami agaknya.. akhirnya kami disatukan jugak. Last year, 1st Anniversary tak celebrate kat mana2 pun sbb my mom ada kat umah. Mula2 tuh ingat nk g holiday kat Cameron tapi terpaksa cancel. Lagipun masa tuh tgh pregnant. Just beli kad jer.

Disebabkan tahun lepas tak dapat nk celebrate, so tahun nih awal2 lagi kiteorg dh buat planning. Hubby kata tahun nih kena gak celebrate. So, last Saturday kiteorg gi One World Hotel. Ermm.. very2 impressive.. Mmg 5 starlah hotel nih... Bilik dia canggih... service pun ok.. cuma byk staff dia org Philippine, tak faham BM and English pun teruk... Pas check in, kiterog gi jalan2 kat One Utama. Yg kelakarnya, kata jer celebrate anniversary, tapi at last shopping brg Aminlak.. kiteorg beli walker utk Amin sbb sian kat opahnya tak larat dah nk dukung Amin. Mana taknya, Atuk dah ajar berpegang jer.. bila letak sket for sure merengek mtk di angkat. Smp opah susah nk buat keje. Then, beli baju tido sepasang, socks, teether and feeding bowl. End up ummi ngan abah tak beli apa2 except for food. opss.. lupalak abah dapat gak something.. beli Rubiks kat Toys r us. Ingatkan clearance sales ada toys yg murah2.. rupa2nya disc cuma 10% jer.. so tak jadi nk beli toy Amin. Balik bilik around 10 pm.

Malam tuh Amin tido dlm baby cot. Tapi tak tahu napa, dia asik nangis jer.. mata pejam tapi nangis teresak2. Bila bwk tido atas katil ngan kiteorg baru dia senyap. Hubby pun tiba2 masa tgh tido, jerit baca Ayat Qursi. Rasa2nya ada 'sthing'lah kat bilik tuh. Bila pagi hubby kata dia mimpi 'benda' tuh dtg kacau. First time tido hotel kena benda camnih. Amin pagi tuh pas mandi tido lama sbb malam tak lena tido.. sian dia.. 12 noon kiteorg check out...

P/s: More pics at our FP





Tuesday, August 21, 2007

Tagged by Aini

Apa makna dan kisah di sebalik nama si buah hati?

Nuruddin Amin

Sama cam Aini tunggu Auni, kiteorg pun tunggu lama gak nak dapatkan Amin. Masa mula2 kawin mmg cadang nak baby terus, tapi masa tuh mmg belum ada rezeki agaknya. Slalu sedih napa tak pregnant2 lagik.. lagi sedih bila tgk kawan2 yg kawin selepas kiteorg dah pregnant dulu. Husband mmg tak kisah.. pada dia kalau ada rezeki InsyaAllah tak kemana. Mmg dah suspect ada prob sket sbb period cycle mmg tak betul. Pastuh slalu kena sakit belakang. Husband suggest gi check gynae tapi sbb takut kalau ada prob n kena bedah, kiteorg sepakat cuba rawatan homeopathy. Kiteorg buat treatment ngan Dr Nik (dapat tahu dr Rancangan Nona,TV3) Bila jmp Dr Nik, dia remarks yg hubby nampak ok, tapi dia bagi ubat gak utk 2 minggu. For me, kena consume sampai 2 bln. Dr Nik kata, InsyaAllah kalau ada rezeki 2nd month tuh dh pregnant. Alhamdulillah, mmg masin mulut Dr tuh, masuk bln yg kedua mkn ubat, confirmed pregnant. Nasib baiklah kena mkn utk 2 bln jer, kalau tidak mahu pokai gak kiteorg sbb ubat dia mahal. Seminggu RM 45. Bayangkanlah kalau kena mkn smp setahun!! Dr Nik kata kiteorg baru lagi kawin so senang sketlah nak 'baiki' apa yg tak 'betul' dlm badan nih :)

Mula2 tahu pregnant tuh bila gi check kat klinik on 12th May 2006. Tak expect pun pregnant cuma nak tanya napa ada kuar blood spot. Ingatkan period tapi sket sgt. So, doc suh buat pregnancy test and positive pregnant 5 weeks. Sukanya hati masa tuh tak terucap.. terus call hubby, dia pun cam tak caya ingatkan kiter bergurau ngan dia. Sepanjang mengandungkan Amin mmg 'horror'. Maybe sbb mulut nih gatal kata nak merasa camana mabuk masa ngandung.. Allah makbulkan doa. Early pregnancy slalu bleeding.. sampaikan doc terpaksa refer ke specialist. Benda yg paling tak boleh dilupakan masa pregnantkan Amin bila gi check and doc kata maybe kandungan aku tak 'menjadi'. Siap advice, biar gugur sendiri baru dtg jmp doc. Masa tuh dah nangis2... tapi bila gi specialist, doc tuh kata ok jer.. baby ada. Kiteorg slalu kata Amin nih baby bertuah sbb dr dlm perut dh senang. Mana taknya, gi check kat specialist jer.. pastuh siap kena admit ward sbb air kurang... mmg masa tuh tak boleh nk masuk makanan langsung.. for sure muntah balik.. Quota MC utk setahun pun abis... kalau kat opis, mmg slalu tido kat surau jer..

Masa 7 month, admitted lagi sbb doc kesan ada contraction. disbbkan berat Amin lom cukup, doc bagi ubat supaya tahan jangan bersalin. One of the med is Steroid. Ubat nihlah yg buatkan muka Amin skang bulat.. my bro kata 'moon face' syndrom... kesan sampingan dr ubat tuh.. on 36th week, doc decide kena caesar sbb Amin songsang. Date dah fixed on 1st Feb. The whole family kecoh sbb aku kena caesar. Tak pernah dlm sejarah family kena bersalin caesar. Parents hubby seboleh2nya tak kasi. Then, kiteorg decide tukar hosp, sbb dgr katanya doc yg check aku tuh mmg suka caesar. kiteorg lari ke DEMC, tapi result still sama. siap doc tuh sound, kalau u pergi hosp kerajaan mmglah diaorg akan suh bersalin normal gak.. tapi saya tak berani nak amik risiko. so, dia decide caesar on 2nd Feb sbb 1st tuh public holiday. Masih tak puas ati, on 31st Jan tuh kiteorg gi jmp bidan utk urut. On 2nd Feb tuh, datang utk check, siap gaduh2 ngan doc mintak scan gak. Doc tuh macam bengang jer.. bila scan baby still songsang.. dah mmg Allah tentukan Amin lahir ikut 'tingkap' agaknya.

Dlm labour room sorang2, kena half body bius. Nampaklah doc tuh godeh2 perut nak kuarkan Amin. Patutlah songsang doc tuh kata.. kepala awak nih besarlah.. :) masa nurse tunjuk Amin, terus mengalir air mata, cium pipi Amin... Then, bermulalah sakit yg tak terkata sbb bius dah abis. Sakitnya Allah jerlah yg tahu...

Mmg mula2 sblm pregnant, husband nak baby boy. Dia kata senang nak jaga adik2 and umminya nanti. Bila check 5 mths, doc kata maybe boy. Hubby punyalah suka... mmg kiteorg dah setuju kalau girl aku bagi nama, tapi kalau boy hubby yg bagi. so, masa tuh nama girl mmg dah ready and agreed by both of us. cuma nama boy hubby lom decide. Hubby berkenan ngan nama Nuruddin, sbb amik nama sempena nama Sheikh Nuruddin al-Banjari. Aku pun suka gak nama tuh sbb jarang dengar. Utk 2nd name tuh mmg susah sgt nak cari... sampai pas bersalin pun hubby pening2 kepala nk bagi nama apa. Mula2 tuh hubby nak letak Miftah Nuruddin.. tapi parents dialak tak setuju sbb susah nak sebut :) last2 aku suggest bagilah nama Nuruddin Amin.. jadikan cam family name.. Nuruddin Amin bin Azirull Amin... kan sedap tuh ;) at last hubby setuju gak letak nama Amin tuh..
Nuruddin : Cahaya Agama
Amin : Yg Amanah/Dipercayai, gelaran Rasulullah s.a.w

Amin sejak lahir mmg baik.. mengamuk kalau nak susu atau sakit perut jer.. tak pernah kena demam.. rasa2nya br 2 kali jer demam sejak lahir. Yg paling ketara, mmg manja sgt2 ngan Umminya.. kalau tak nmpk Ummi sure nangis.. ngan abah pun tak nak... kalau kuar berjalan Amin slalu jadi tumpuan org sbb dia tembam n comel ;D

Nak tag Ummu Aisyah (
Nad)

Monday, August 6, 2007

Amin's First Outdoor Photography

Last Saturday, kiteorg gi buat outdoor photography kat Putrajaya. Amin kul 7 lebih dh bgn mandi.. siap2 kuar umah kul 9. Amik Jun kat Cyberia then terus shoot ke Taman Botani. Ummi dgn semangatnya bawak tikar, comforter, belon and baju spare utk Amin. Masa Jun start amik pics, Amin tak perasan lagik. Maybe sbb dia tak recognise benda hitam yg Jun pegang tuh pun kamera gak :) kalau kamera ummi ngan abah tuh dia dah familiar sgt.. once nmpk jer kamera mesti buat muka serius. satu jam posing amin dah start tak selesa.. meniarap pun tak nak ketawa.. ingat nak amik pic dia ketawa masa meniarap.. tapi amin dah lapar n penat.. so, kiteorg pun packing balik..

pastuh terus shoot ke kajang nak amik mak... abang dr ipoh trn nak ziarah my parents.. so kira small gath kat umah akak... my bro bila tgk amin.. first remark "bulatnya muka dia!" semua org geram tgk amin. my bro kata muka amin bulat maybe sbb masa pregnant dulu aku kena inject steroid. so, one of the impact is muka baby bulat.. istilah medic 'moon face'. takperlah, as long as impact tuh positive tak kisahlah..

petang masa tgh lepak2 kat umah akak lagik, jun sms kata pics dh siap. tapi kiteorg tak sempat nk g amik sbb ada plan nk gi shopping kat kl.. mission: cari seluar amin.. ummi kalau shopping asik beli baju je.. last2 amin takde seluar nk matchkan ngan baju.. petang tuh dapatlah beli 3 helai seluar and 2 pasang baju tido.

some of amin's pics dh ada kat fotopages
Jun.. feel free to comment
Garangnya dia :)
suke sgt pic nih.. nampak amin manja sgt!




Thursday, August 2, 2007

Everything's NEW!!

Yesterday, i started my new job with new boss at new workplace. I'm in the process of adjusting myself into this new environment. Restructuring of Finance wholly made me and 2 of my colleagues being 'lelong' to Capital Management. Yes! i'll be involving in Asset Management or specifically Investment. Alhamdulillah, Chan Qui Yong was no longer here. If not, i can't imagine what will happen to me :) :)

It seems that my AGM is 'ok' same goes to my Manager. I do hope this new post will benefit my career and future. However, i know that this unit has a great responsibility and i may have to stayback everyday. I've discussed with hubbby and he understands it. As long as it's good for me, there will be no objection from him.

So, do pray for my success here..

Friday, July 20, 2007

How to Increase Milk Supply?

Lately nih milk supply cam kurang sket, maybe due to kurang pump for abt 1 week masa pump rosak arituh. So, arinih free takde keje, ummu amin godeh2 cari kt net food yg boleh tambah susu.. below are some of the foods that works

a. sawi putih
b. kucai
c. oat
d. longan/mata kucing kering (buat air)
e. halba
f. pucuk manis
g. lobak putih
h. sengkuang cina
i. coklat
j. kurma
k. pegaga

weekend nih nk try buat air longan and nak cari kurma byk2.

Citer di Pagi Hari

Semlm Amin tak nak tido.. kul 12.30 masih nak main ngan abah n ummi padahal mata dah merah mengantuk n sesekali tuh asik menggosok mata je. ummi nk solat isyak pun dia nangis. terpaksalah abah melayan amin sekejap. itupun tak nak baring... asik nk didukung.. ermm.. kalau ikut kata org tua2 baya2 amin nih tgh 'cari akal'. at last ummi terpaksa menggunakan kuasa veto... paksa gak amin menyusu.. mula2 tuh ditolak2 jugak... tapi at last, tertido terus. bolehlah letak dlm playpen balik. sepanjang mlm amin tak bgn.. nyenyak betul tido smplah Subuh dia terjaga sbb lapar nk menyusu. ummi ngan abah masa tuh tgh sibuk bersiap nk g keje.. amin dh start menangis bila tgk ummi buat dek je kat dia.. ummi jadi kelam kabut... abis bedak pun tak sempat nk pakai.. terus dukung amin bwk ke bwh.. smbl2 tuh pujuk amin baring dulu sementara ummi nk sidai baju.. nasib baik amin tak nangis masa tuh. settle semua terus bwk amin msk kete utk menyusu.. kalau menyusukan amin kat umah alamat lambatlah ummi ngan abah nk g keje... first time pagi tadi menyusukan amin smbl pump at the same time.. sblh kanan amin, sblh kiri pump.. kekok jugak mula2 tuh.. tp managelah dpt 3oz.

Tuesday, July 17, 2007

Aksi Terbaru Amin

Amin lps kena inject kat Nando's (pakai baju yg Auntie Seha bagi)
Amin kat Ipoh (rumah abg)
Amin sejak pandai meniarap, tido pun nak meniarap gak
Amin dlm keadaan yg teramat suka smp angkat2 kaki lagi
ye! saya dah berjaya meniarap

Thursday, July 12, 2007

Baby Food

Amin dah start makan last Monday. Plan nak bagi mkn masa Amin umur 6 bln terpaksa dibatalkan sbb dia asik lapar ajer. Cuba bagi mkn sample Nestum Brown Rice yg Nad bagi dulu. Masa mula2 suap ke mulut Amin, dia pun sibuk nak suap sendiri. Siap pegang tgn Ummi bawak ke mulut dia. First cuma bancuh satu sudu je, tak abis pun maybe sbb dia baru pas menyusu. Next day, nenek yg bagi mkn.. satu sudu tak cukup.. tambah lagi satu sudu.

Ummi plan nak masakkan bubur nasi utk Amin besok. Tak naklah dia mkn instant cereal. Kalau boleh nak buat sendiri utk Amin. Puas surf Internet cari resepi utk baby, mostly sama je. Memandangkan Amin kecik lagi, Ummi cadang buat bubur plain jer. Pastuh nak buat fruit puree.

Useful Article from SusuIbu.com

Catatan Program "It’s So Yummy, Mummy! - Easy & Healthy Recipes for Young Children"

Panduan menyediakan makanan kepada bayi.
1. Garam, gula atau sebarang perasa tambahan adalah dilarang untuk ditambah ke dalam sebarang makanan bayi berusia bawah 18 bulan kerana organ dalaman bayi masih belum bersedia untuk memproses bahan-bahan tersebut. Walaubagaimanapun, sekiranya bayi telah berusia 1 tahun, anda boleh memberi anak anda sekadar merasa makanan orang dewasa seperti kek, muffin, ayam goreng, atau puding. Ingat, sekadar merasa tetapi bukan untuk kenyang.
2. Hanya 2 keping ikan bilis sahaja yang diperlukan sebagai perasa bagi bubur bayi. Ikan bilis tersebut bolehlah digoreng tanpa minyak, ditumbuk dan tabur dalam bubur bayi anda.
3. Buah-buahan citrus seperti oren, anggur dan limau limau tidak digalakkan diberi kepada bayi berusia bawah 1 tahun. Begitu juga dengan yogurt dan telur.
4. Buah tembikai adalah buah yang baik dan boleh diberikan kepada bayi mengikut cara yang sesuai. Begitu juga dengan keledek dan labu.
5. Air yang ditapis (bukan mineral water) adalah lebih baik diberikan kepada bayi dibandingkan dengan air yang tidak ditapis.
6. Air teh dan kopi tidak dibenarkan diberi kepada anak berusia bawah 4 tahun.
7. Bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya, masa yang paling sesuai untuk mula makanan ialah ketika berusia 6 bulan manakala bayi yang menyusu formula, bergantung kepada kehendak bayi (4-6 bulan). Ada pelbagai tanda yang ditunjukkan oleh bayi seperti sentiasa lapar dan tidak cukup dengan hanya menyusu dan mengecap seolah-olah ingin merasa apabila melihat orang makan.
8. Bagi memperkenalkan bayi tentang cara makan, ketika bayi berusia 5 bulan, anda boleh mula makan di hadapan bayi. Bayi anda akan menonton anda makan dan sekaligus akan faham apa yang anda lakukan.
9. Semasa memberi makan kepada bayi, pastikan anda menunjukkan muka yang gembira dan jadikan aktiviti makan sebagai sesuatu yang menyeronokkan dan bukan paksaan. Sebaik-baiknya, anda juga turut makan sedikit makanan tersebut kerana bayi akan mengikut apa yang ibu/ bapanya lakukan.
10. Makanan yang diawet seperti fruits puree yang boleh didapati di pasar raya adalah tidak sesuai diberi kepada bayi kerana mengandungi bahan pengawet yang tinggi. Jangan terpedaya dengan label makanan yang menyatakan ‘no preservative’ atau ‘no sugar added’.
11. Untuk menghilangkan bau hanyir pada ikan, perap ikan dengan asam jawa selama 15-20 minit dan basuh ikan sebelum disediakan sebagai makanan bayi.
12. Gunakan minyak bunga matahari, carotine atau minyak zaitun bagi makanan bayi kerana ia lebih berkhasiat berbanding minyak biasa.
13. Untuk memastikan bayi tidak allergy kepada sejenis makanan, cuba beri bayi makan dalam kuantiti yang sedikit selama 4 hari berturut-turut terlebih dahulu bagi melihat kesannya kepada bayi.
14. Cara yang paling baik memasak makanan bayi ialah dengan api yang kuat tetapi sebentar.
15. Ibu/ bapa perlu kreatif dalam menyediakan makanan bayi.

Peringkat pemakanan bayi
Peringkat 1 (5-7 bulan)
• Pada peringkat ini, makanan yang paling sesuai diperkenalkan ialah buah-buahan. Buah-buahan yang sesuai ialah seperti epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (pastikan tidak ada serat yang diberikan sekali dengan cara menapis buah mangga terlebih dahulu).
• Beri bayi satu jenis buah atau satu tekstur buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi boleh memahami rasa dan tidak keliru.
• Buat permulaan, beri bayi makan sehari sekali (lunch- antara 11.30 hingga 12.30 tgh). Kemudian boleh ditambah kepada 2 kali sehari (lunch dan dinner- antara 5.30 – 6.30 petang). Selepas dari waktu tersebut, tidak perlu beri makan kepada bayi, memadai dengan susu sahaja.
• Cara penyediaannya fruit puree ialah seperti berikut:
1. Potong buah kepada kiub-kiub kecil dan rebus atau steam buah-buahan tersebut sekejap sahaja (1-2 minit).
2. Lenyekkan atau blender buah.
3. Buat permulaan, beri bayi makan 2,3 sudu sekali makan sahaja dan tambahkan sedikit demi sedikit pada hari berikutnya.

Peringkat 2 (8 – 11 bulan)
Bentuk makanan yang sesuai adalah sayur-sayuran seperti bayam, saleri (boleh membuatkan makanan menjadi wangi dan menyelerakan) sawi, carrot, brokoli, labu, keledek dan kentang.
Boleh beri bayi makan campuran sayur-sayuran yang direbus atau di steam sahaja atau boleh juga ditambah ke dalam bubur nasi.
Pastikan sayur-sayuran tersebut separuh masak sahaja bagi memastikan vitamin dan khasiatnya tidak hilang.
Ikan bilis, ayam atau ikan salmon juga boleh ditambah ke dalam bubur. Pastikan bubur dilenyek atau diblender terlebih dahulu.

Peringkat 3 (12 – 18 bulan)
Pada peringkat ini, air kopi, teh, dan kekacang masih belum sesuai diberi.
Jus buah-buahan yang segar seperti oren atau apple boleh diberi kepada bayi tetapi pastikan dicampur dengan banyak air masak.
Yogurt buah-buahan bukan citrus boleh mula diberikan kepada bayi sebagai campuran ke dalam fruits puree atau dimakan begitu sahaja semasa tea time.
Apabila bayi mencapai usia setahun, bilangan waktu makannya bertambah kepada 4 kali (breakfast, lunch, tea dan dinner). Contoh makanan yang sesuai:
• Breakfast (7.30 – 8.30 pagi): Sekeping roti bakar @ cereal+susu (nestum, cornflakes)
• Lunch (11.30 – 12.30 tgh): Nasi panas+sayur yang dipotong halus+ikan salmon@ayam
• Tea (3 – 4 ptg): Fruits puree + yogurt
• Dinner (6 – 6.30 ptg) : Keledek + kentang + carrot + daun saleri yang direbus sekejap, digaul bersama dan dilenyek.

Just wondering... ok ke bagi Amin makan mas aumur 5 bln ek? Based on article above, kalau baby yg fully breastfeed seelok2nya bg mkn masa 6 bln. Ermm... confused2.

Wednesday, July 11, 2007

Amin @ 5 Months

Last weekend, bawak Amin gi injection.. Slalunya dia tido tapi kali nih dia jaga pulak. My hubby yg pegang Amin masa tuh sbb doc tuh lelaki. Masa abahnya pegang peha.. Amin dh start tak selesa... bila doc cucuk jarum dia nangis jap je pastuh berenti. terus boleh gelak2 cam biasa.. then, bila ptg bdn amin tiba2 panas.. first time dia demam pas kena inject. tak nak letak bwh langsung.. ngan abahnya pun dia tak nak.. terpaksalah ummi dukung smp dia tido.. lenguh jugaklah tgn ummi sbb amin skang dh 8kg.. ermm.. mmg semangat..

semlm ummi gi shah alam assist buat BP08. Bila blk umah, nenek bgtahu yg amin dah meniarap.. 4 kali dia meniarap. ummi ngan abah yg tak sabar2 nk tgk amin meniarap nih pun tunggulah tepi dia.. tapi dia bantai mengagah pulak.. masa ummi masak abah dpt tgk dia meniarap skali... pastuh baru ummi dpt tgk dia meniarap.. 2 kali... siap gelak2 lagi masa nk meniarap tuh.. smp dlm playpen pun dia nk meniarap tapi tak dapat sbb sempit sket...

nenek report jugak yg amin mcm tak cukup susu dah.. ummi tinggalkan susu dlm 20 oz lebih habis licin.. terpaksalah nenek bancuhkan nestum sket utk amin. mula2 bancuh satu sudu amin ngamuk tak cukup.. nenek bancuh lagi satu plus top up ngan susu baru dia senyap :) camana ummi nak increase milk supply nih.. susu cam kurang sejak pump rosak last 2 weeks.. masa tuh manually perah pakai tgn.. dpt byk tapi masa menyusukan amin tak dapatlah nak perah skali.. nasib baik last weekend hubby belikan pump baru.. serik pakai pump murah.. bagus mmg bagus tapi cepat rosak... so, kiteorg decide beli medela mini-e. ada sale kat First Few Years dapatlah RM 299.. kalau tak price dia RM 368. tak mampulah nak beli swing cam aida... dapat yg nih pun dah kira bersyukur sgt2.. performance setakat nih excellent.. harap2 dapatlah tambahkan stock yg dh takde kat umah tuh...

pagi tadi ms gi keje hubby tiba2 kata.. 'kita dh tuakan?' ermm.. mmg rasa dh tua, lagi 3 thn jer nak 30... anak br sorang.. sonok bila tgk anak membesar dpn mata kita... tiba2 rasa rindu sgt kat amin arinih.. tak sabarnya nk blk umah!!

Thursday, July 5, 2007

Tag for Charity

Got this tag from Aini's blog. Quote from Aini's

"Tagging originally started by
Idham's blog .He is planning on a noble effort, which I feel I must support him. Next 26th August would be his birthday, and on that day, he would like to compile and bind the 100 bloggers’ memes, for which every meme, he will contribute RM127 to this orphanage.. Anyone who wishes to support his effort can do so. No need to wait to be tagged.Remember, we need 100 memes by end of July. (Idham will host the kenduri etc on 11th August at the Darul Izzah orphanage)Once this tag is done, please leave a comment in his blog to inform him that you have done the tag.This is the rule:If you are tagged, you need to write an entry related to the meme. At the end of your entry you just need to tag as many persons as you like. You will then leave a comment in their blog to let them know they have been tagged. And to include this message, "By doing this meme you are contributing rm127 to the Darul Izzah Orphanage".Then please copy and paste this rule somewhere in your entry.The meme is about completing at least seventeen out of the following twenty seven sentences*These can be copied and pasted to your entry*Here it is:The meme is about completing 17 out of the following twenty seven sentences........"

1. A person is only as good as a Muslim who able to follow Al-Quran and Sunnah without failed
2. Friendship is always last forever
3. To love is to give and accept unconditionally
4. Money makes me an excellent accountant as i like to count and budget every cents that i have!
5. I miss my mom's cooking
6. My way of saying I care is by fulfilling their need without even being told
7. I try to spread love and happiness by showing it to everyone
8. Pick the flowers when it falls
9. To love someone is to be by his side and willing to sacrifice for his happiness
10. Beauty is all Allah's creations
11. When I was thirteen, what I remember the most was when my name was not in the first class's list and i have to confirmed my position with headmaster only because i didn't get straight A's in my UPSR.

12. When I was twenty one, I remember having conflicts of interest between friendship and love. And i choose friendship eventhough after that we cannot be as close as before and i really regret it for the whole of my life.
13. I am most happy when my hubby say 'i love u'
14. Nothing makes me happier than seeing my loves one happy
15. If I can change one thing, I will change the whole mankind to become a Muslim.
16. If smiles were given to me then I will smile back
17. Wouldn't it be nice if we could perfomed Allah's order perfectly
18. If you want to succeed then you have to work for it
19. Money is not everything but without it we may become Kufur
20. The most touching moments I have experienced is giving birth to my son and realised how much my mom and my hubby loves me during my birthday this year.

21. I smile when i'm thinking of my hubby
22. When I am happy, I will call my hubby
23. If only I don't have to work, then i'll have more time to fulfill my responsibility as a wife and mother
24. The best thing I did yesterday was watching 'Time Machine' movie with hubby

25. If I ever write a book, I will give it this title,"Pursuit to Happiness"
26. One thing I must do before I die is perform Hajj
27. Doing this meme, I feel like i have given the less effort i could in helping others

Tuesday, July 3, 2007

-In Construction-

Dear readers,

My blog is still in construction. Pls do not surprised of seeing Amin's pic in the header. It began on last Friday nite when i suddenly eagered to changed my blog (again). But, my little baby needs my attention more. Since last week, my hubby has started to be very busy (he's having meeting every nite in Shah Alam) so there's left only Amin and me in the house. Due to time constraint, i did not manage to complete decorating my blog.

Weekend are busy2 day for us. On Saturday, we go shopping with my mom at One Utama. Our plan is to search for my new pump since my pump has not been functioning but we end up buying clothes for Amin. My mom buy socks and shoe for Amin. I'm surprised that there's no sales in One Utama. Not a really2 big sales i mean. And last Sunday we've been to Ipoh. Just a 'Touch n Go' visit to my bro's house. My mom need to pick up her things since my father wants to stay at my sis's house for quite some time. Then, after we sent my mom to my sis's house, we had to bring my mother in law to Tesco for shopping. Guess what? Amin's new shoe was missing that day. We only realize it when we've reached Giant. I feel so sad and dissappointed :( i've tried to look for it but failed. My hubby promised to buy a new shoe in replacement of the missing shoe.

Yesterday, i got mc caused my gums sore. Went to see dentist and had some medication but i still having the pain until today.....

Tuesday, June 12, 2007

New Skin

New skin again... ermm.. i think i'm already know the basic on how to custom made my blog.. i'm thinking of using other pic.. will explore more and more...

Amin @ Fitri's Wedding

Last Sunday bawak Amin gi kenduri kawin best fren abahnya kat Klang. Fitri n Diha pakai warna maroon. So, kiteorg satu family pun pakailah theme colour yg sama. Bila amik gambar kat pelamin nmpk lawa sgt esp bila Azmin yg snap. Semua org suka ngan Amin. Amin lagilah sonok sbb asik kena dukung jer... kiteorg lepak kat sana smplah majlis abis. amin dr suka smplah mengamuk sbb nak tido. masuk je kete terus tido... sian amin....

Monday, June 4, 2007

Amin is 4 months now!

Last Saturday Amin genap 4 bln. Beratnya? Tak tahu lagik sbb tak gi timbang. Tapi rasa2nya adalah dlm 7-7.5kg kot. Makin semangat smp kebas2 tgn kalau dukung dia skang nih. Semlm Amin start tak nak berenggang.. asik nak menyusu.. dh ready utk solid foodke ek? nampak cam dia asik lapar jer. sianlak kat dia. Info from Babycenter as below

How will I know when my baby's ready?
Your baby will give you clear signs when he's ready to move beyond liquid-only nourishment. Cues to look for include:
- Head control. Your baby needs to be able to keep his head in a steady, upright position.
- Losing the "extrusion reflex." To keep solid food in his mouth and then swallow it, your baby needs to stop using his tongue to push food out of his mouth.
- Sitting well when supported. Even if he's not quite ready for a highchair, your baby needs to be able to sit upright to swallow well.
- Chewing motions. Your baby's mouth and tongue develop in sync with his digestive system. To start solids, he should be able to move food to the back of his mouth and swallow. As he learns to swallow efficiently, you may notice less drooling. He may also be teething around the same time.
- Significant weight gain. Most babies are ready to eat solids when they've doubled their birth weight (or weigh about 15 pounds) and are at least 4 months old.
- Growing appetite. He seems hungry — even with eight to ten feedings of breast milk or formula a day.
- Curiosity about what you're eating. Your baby may begin eyeing your bowl of rice or reaching for a forkful of fettuccine as it travels from your plate to your mouth.
yg nih mmg amin slalu buat.. kalau org makan dia tgk and mengunyah skali..

Saturday, May 26, 2007

Amin in action...

Nih antara video yg sempat di amik

amin kena cukur rambut masa dlm pantang






Wednesday, May 23, 2007

Alhamdulillah...

Alhamdulillah.. perkataan tulah yg slalu bermain kt mulut aku lately nih. Betapa adilnya Allah kepada hamba2nya. Rezeki yg dtg tak semestinya dlm bentuk wangkan? aku bersyukur sbb Allah izinkan aku breastfeed Amin secara eksklusif smplah sekarang. Mendengar cerita ceriti kawan2 yg tak dapat breastfeed sbb milk supply kurang, aku tumpang simpati. Sebulan 4 tin susu abis. Harga bukannya murah.. main puluh2 semuanya. Itu tak termasuk kos cari susu yg sesuai dgn baby. Nasib baiklah Amin tak perlukan top up formula. Stock yg dlm fridge tuh pun boleh cover utk seminggu. Apa rahsianya? Aku pun tak pasti.. tapi seingat aku, masa pregnant dulu slalu doa biarlah susu banyak.. amalkan baca surah al-Hujuraat pastuh consume food yg boleh stimulate susu. Alhamdulillah sblm bersalin air susu dah ada. Amin pun automatically tau latch. Berkat minum susu ummi, amin dah makin semangat skang. Di usia 3 bln berat Amin dah cecah 6.5kg dan skang umah jadi bising dgn suara Amin. Sentiasa excited bercerita. Yg plg sweet bila Amin kena inject. Jerit sekejap pastuh tido blk dan Alhamdulillah setakat nih dia tak demam bila kena inject. Itulah hikmahnya Allah perintahkan kaum ibu utk beri anak2 susu badan. Moga2 aku dapat breastfeed Amin smp umurnya cecah 2 thn.



Thursday, May 3, 2007

Holiday

Minggu lepas ramai yg bercuti. Opismate aku ramai yg amik cuti on Friday. Akulak just cuti on Monday. Friday tu sunyi jer opis. Boring gak sbb takde keje nk buat. My boss semuanya takde. At first, mmg takde plan nk gi mana2 masa cuti panjang nih. Ingat nk duk kat umah je.. kemas apa yg patut. Tapi, my mom tiba2 ajak blk jb, tgk umah dh lama kena tinggal. So, kiteorg bertolak ke jb lps office hr on Friday tuh. Blk kali nih my hubby try guna ngv fully. Isi NGV kat Senawang and Ayer Keroh, RM 15 dr Puchong ke Batu Pahat. Jimatkan? pastuh dah takde stesen so terpaksa guna minyak smplah JB. Kat JB cari stesen semuanya penuh ngan teksi, dptlah isi 2 kali sblm blk ke KL semula on Sunday tuh. Smp2 umah, terkejut tgk kat laman berselerak. mmg cam rumah tinggal. kat dlm abis semuanya berhabuk. kiteorg kemas sket2 je sbb blk sekejap. nasib baik amin tak alah ngan habuk. Ahad ptg bertolak blk ke KL semula. Isnin uruskan check kete kat Puspakom. Dh lama pasang NGV tapi baru skang nk hantar ke puspakom. punyalah tensen bila gagal sbb ada bocor sket. tunggu dr kul 11 smp kul 2 cam org bodoh kat situ. abis semua plan arituh. ingat nak uruskan hal2 yg lain. byk yg tak sempat. mak pulak dh call bgtau susu tak cukup. bila smp umah kul 6 ptg, tgk mak tgh dukung amin. dia nangis nak menyusu. mak cuba bg air masak tapi dia tak nak. sian amin.. tunggu ummi ngan abah lama sgt.

Wednesday, May 2, 2007

Happy Birthday to ME!!

Thn nih Birthday yg plg istimewa sbb i celebrate it as a mom. takde celebration wpun pd awalnya kiteorg plan something special. tapi since my mom ada kat umah, so plan terpaksa dipostponed :) on 30th tuh gi mid valley.. abah amin nk cari kad utk ummi and beli slices of cakes sbb kalau beli one whole cake tak larat nk abiskan. lps tuh gi mkn kt nasi lemak kg baru (bkn nasi lemak antarabangsa tau!). on 1st itself, kiteorg gi beli brg umah ngan my mil skali. puaslah berjln.. wpun takde celebration yg formal, tp rasa happy sgt thn nih sbb terasa sgt org2 disekeliling sayang kat kita... thanks to my dear hubby for your thoughts! Love u so much! thanks a lot too to my frens namely seha, nieza and jila yg bg sms. i really appreciate it.

Saturday, April 28, 2007

Home Dec 2007

Event yg plg dinanti2kan oleh kiteorg.. HOMEDEC. Semangat nak pergi sbb thn nih InsyaAllah kiteorg masuk rumah baru. so, last Thursday kiteorg gi Homedec kat KLCC. pagi2 dh kuar umah.. smp sana tgk dh ramai org. dptlah menempah 1-2 barang yg kiteorg dh budget. tgh2 survey brg terjumpa zarid n family. duk kt situ adalah dlm 3-4 jam jugak. smp amin pun dh naik rimas.. semua org lalu tgk dia sbb stroller amin ada kipas :) dlm kul 4 kiteorg blk dgn hati yg puas :D

Wednesday, April 11, 2007

Auntie Seha's short visit

Last Saturday Auntie Seha dtg umah nk tgk Amin plus mintak tlg abah Amin betulkan laptop Auntie Seha yg kena virus. Mula2 jmp kat Giant Puchong, take away pizza large satu. Thanks to Auntie Seha yg bermurah hati menaja pizza mlm tuh ;) Drinks buat orange juice float. Ummi beli ice cream vanila while orange juice mmg dh ada kat umah. Auntie Seha stay smp kul 10 mlm. Tu pun abah Amin still tak sempat nk betulkan 100% laptop Auntie Seha. Sempatlah Auntie Seha jaga Amin sekejap masa Ummi solat Maghrib. Amin pulak jadi budak baik sgt. Tidur jer... nangis pun sbb nak nyusu. Pas tunjukkan Auntie Seha jln blk, kiteorg shoot ke umah opah Amin. Abahnya nak tido kat umah Opah mlm tuh... To Auntie Seha feel free to come again.. lain kali Ummi Amin janji masak sedap2... ;P

Auntie Seha & Amin kat Pizza Hut

Saturday, April 7, 2007

Supermom??

Minggu nih baru naik keje. Mulalah rutin kiteorg antar dan amik Amin everyday. Dr puchong ke shah alam pastuh ke menara pulak. Mmg kelam kabut mula2. Ikut plan nak kuar umah kul 6.30. Tapi setakat semlm, yg plg awal kiteorg bertolak kul 6.50. Takper, boleh improve lagik. Amin second day antar dah tak mau tido. Mata ligat nak tgk kereta. Walaupun lapar and ngantuk, dia lawan gak. Ummi pulak skang gi keje cam gi picnic. Bawak coleman ke hulur hilir. Sampai org opis pun tegur. Punyalah semangat nak full breastfeedkan Amin sampai Umminya buang jauh2 rasa malu. mengepam kat surau, kalau pagi tuh mmg takd eorg. Tapi kalau ptg terpaksalah tebalkan muka. Org ramai solat tgk semacam jer. 2-3 org yg berani tegur je yg tanya. yg lain nk tgk pun pakai ekor mata je. biarlah, bknnya ummi amin buat salah. first day tglkan amin opahnya ngadu susu tak cukup. panik gak mula2, sbb ummi mmg dah budget amin minum 4 kali jer. tuh pun every feeding 4 oz. kebetulan arituh ummi ngan abah gi melawat auntie aida baru dpt baby kat tawakal. smp umah dh kul 9. ingatkan dia tgh ngamuk kelaparan, rupa2nya tgh sedap tido. my mil kata susu yg last tuh pun dia tak abis. tulah.. ummi dah tau susu tuh mmg cukup utk amin. skang nih amin minum 4 kali jer waktu siang. mlm pun sama. alhamdulillah amin tak byk meragam. bgn mlm pun sbb nk susu je. walaupun ummi penat blk keje tapi kadang2 tuh semangat gak nk masak. cuma kt umah nih dah takde lauk. so, masak nasi goreng jerlah. auntie seha pernah tanya. camana bila dah ada anak nih. ermm.. mmg lain sgt2. rasa cam tak cukup masa nk buat semua benda. and yg plg ketara slalu jer terlupa brg. ermm.. aku mmg dh jadi pelupa ke atau byk sgt benda yg nak kena ingat?? pagi tadi masa tgk drawer amin baru perasan romper yg uncle fitri hadiahkan tuh takde. puaslah ummi cari satu umah. dlm bag amin pun takde. last amin pakai ahad lepas masa gi mid valley. rasa2nya tercicir kat babycare jusco masa salinkan baju amin. nenek amin pun tak ingat romper tuh kat mana. maknanya sahlah romper tuh tercicir kat jusco. isk.. terkilan and geram sungguh! romper tuh cantik and mmg fit je ngan amin. cmnlah ummi leh terlupa... mmg bkn rezeki aminlah tuh. yg tinggal skang cuma mitten and bootiesnya ajer.. argghhhh... geraaammmnnya!!
saya ngantuk tapi tgk kete lagi best! (amin on the way ke umah opah)

Thursday, March 22, 2007

Before & After

Alhamdulillah, segala urusan dipermudahkan Allah. I gave birth to a baby boy on 2nd Feb 2007 at 10.13 am thru Caesarean. Setelah puas cari alasan utk bersalin normal, akhirnya both of us terpaksa mengalah dgn keputusan doktor. Mana taknya.. kiteorg sanggup pindah hosp dr SMC ke DEMC semata2 mengharapkan miracle. pergi last minute urut utk betulkan position baby tapi at last on the said day, baby still breach. InsyaAllah adalah hikmahnya tuh, walaupun in both family history takde yg pernah kena caesar. Mmg lain dr yg lain my pregnancy nih. Sejak awal sampailah deliver 'full of surprises'. Perasaan masa dlm delivery room tuh seram sejuk. Takut sgt since my hubby pun tak dpt nak masuk, all alone in the room mmg unforgettable experience. I got the chance to see what the doctors done to my stomach thru the reflection from 'lampu besar'. The doctor said that my baby's head is quite big so that is probably the reason why he can't move downward. Kissing him for the first time made me cry. Malu ngan doctors n nurses cepat2 kesat airmata. If anyone told me that caesar is less painful, they lied. Rasa2nya sanggup bersalin normal dr caesar. Sakitnya tuh Allah jerlah yg tahu.. since the hospital is quite small ( located at the corner of shop lots ) i was transferred to my room using wheelchair. Can u imagine how is it like to be moved around with severe cut at your stomach? Mengalir air mata... masa tuh rasa sakit yg teramat sgt sbb bius dah abis. Sampai je kat bilik, we're shocked. Eh, nih bilik harga baper? Canggih sangat.. we opted for RM 200/night but instead we're given the RM 250/night sbb bilik yg RM 200 tuh dah abis. Memikirkan sakit nak bergerak2, kiteorg pasrah jerlah ngan bilik tuh. Mmg comfortable.. Alhamdulillah rezeki baby, masa check out kiteorg kena charged RM 200 je utk bilik tuh.

We received first visitor that night. My hubby's boss coming with his family. Terserempak skali ngan family my hubby. Tapi dpt tgk baby kat nursery je sbb baby kesejukan. My plan to full breast feed tak kesampaian sbb caesar. Second day tuh baru leh bagi breast feed. Alhamdulillah my baby takde problem nk breastfeed n breast milk pun byk. Maybe berkat amalkan surah Al-Hujurat tuh agaknya. After 2 nights, kiteorg blk umah my MIL. Berpantang kat sana. Pantang utk org caesar nih ringan sket sbb tak kena mkn ubat rempah n berurut. Berbengkung pun tak boleh.. 2 weeks mkn ikan haruan bakar. the rest mkn ikan cencaru bakar smplah abis hari. Skang nih dah abis pantang blk umah sendiri. Baru rasa penatnya jadi housewife. Umah dh sebln lebih tinggal.. tak larat nak bersihkan. Lagipun ada baby susah sket nak mengemas. Just kemas yg mana patut jer.

Yg pastinya bila ada anak nih our life totally changed. Moga2 Nuruddin Amin jadi anak yg soleh dan bijak. InsyaAllah.

Wednesday, January 17, 2007

KAEDAH MENYAMBUT KELAHIRAN BAYI

Objektif :

Kaedah ini bertujuan memberitahu kepada suami akan beratnya kesakitan yang dihadapi oleh isteri ketika hendak melahirkan anak dan menuntut suami supaya sentiasa berada disamping isterinya agar beban kesakitan dapat dikurangkan.

Kaedah ini juga bagi membimbing suami supaya dapat menyambut kelahiran anak mengikut cara yang digarispandukan oleh Islam.

Aktiviti :

1. Suami Berada Di Samping Isteri Ketika Saat-Saat Isteri Hendak Bersalin.

Alangkah gelisah dan kritikalnya saat-saat akan melahirkan anak lebih-lebih lagi bagi ibu yang pertama kalinya akan melahirkan anak. Suami perlu memberikan motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan sabar, di samping suami harus banyak berdoa kepada Allah serta banyak beristighfar dan berselawat disamping membanyakkan bacaan surah Al-Insyiqa’ dan surah Al-Hasyr.

Firman Allah Taal dalam surah Luqman ayat 14 :
Maksudnya : “Dan Kami wajibkan menusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga ke akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

2. Azan Di Telinga Kanan Dan Iqamah Di Telinga Kiri.

Suami hendaklah segera mengazankan di telinga kanan anak yang baru lahir dan diiqamahkan di telinga kiri dengan tujuan supaya dijauhi anaknya dari gangguan syaitan dan supaya kalimah pertama yang dapat didengar oleh bayi ialah kalimah Allah. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari Rafi’ r.a. Rasulullah bersabda :
Maksudnya : “Aku melihat sendiri Rasulullah s.a.w. mengazankan Al-Hassan bin Ali pada telinganya ketika itu ia baru dilahirkan oleh Fatimah r.a.”
Riwayat Abu Daud dan Tirmizi

3. Membaca Surah Al-Qadar dan Surah Al-Ikhlas.

Suami hendaklah juga membanyakkan bacaan surah Al-Qadar di telinga kanan dan surah Al-Ikhlas di telinga kiri bagi tujuan memohon kepada Allah supaya anak yang dilahirkan terselamat dari melakukan perzinaan dan memohon juga supaya dikuatkan iman, jauh dari menyeleweng fahaman akidahnya dari landasan Ahlus Sunnah Wal Jamaah.

4. Membaca Surah Al-Insyirah Di Jari Manis Dan Ditahnikkan(ditekan).

Suami juga hendaklah membaca surah Al-Insyirah di jari manis kemudian mencelupkan jari manis ke dalam manisan (madu) dan ditekankan (ditahnikkan) di langit-langit bayi tersebut dengan membaca ayat 36, surah Ali-Imran :
Maksudnya : “Maka apabila ia melahirkannya, berkatalah ia: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku telah melahirkan seorang anak perempuan (sedang yang aku harap-harapkan ialah anak lelaki), - dan Allah memang mengetahui akan apa yang dilahirkannya itu - dan memanglah tidak sama anak lelaki dengan anak perempuan dan bahawasanya aku telah menamakannya Maryam, dan aku melindungi dia dengan peliharaanMu, demikian juga zuriat keturunannya, dari godaan syaitan yang kena rejam (yang dikutuk dan disingkirkan)”.

Tahnik adalah bertujuan untuk memohon kepada Allah S.W.T. supaya anak yang dilahirkan mempunyai lidah yang fasih dan terkawal lidahnya dari menyebut perkara-perkara yang tidak berfaedah dan mendatangkan maksiat walaupun perkara ini boleh dilakukan oleh orang yang soleh namun bapa kepada anak tersebut lebih utama melakukan tahnik untuk anaknya kerana hadis riwayat oleh Tirmizi menyebutkan salah satu doa yang paling mustajab ialah doa ibu bapa untuk anaknya”.

5. Melaksanakan Tuntutan Sempena Hari Ketujuh.

i)Memberikan nama yang baik.
Bapa dikehendaki menamakan anaknya dengan nama-nama yang baik pada hari ketujuh kerana nama itu sendiri adalah merupakan doa kepada anaknya.

Rasulullah s.a.w. bersabda :
Maksudnya : “Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu, maka indahkanlah nama kamu”.
Riwayat Abu Daud

ii)Membaca Doa ketika memberikan nama anak.
Maksudnya : “Ya Allah wahai Tuhan kami, jadikanlah nama yang diberikan ini memberi keberkatan kepadanya, pandukan segala usahanya ke arah keredhaanMu, jadikan menuntut ilmu sebagai matlamatnya dan akhirkan hidupnya dengan amal-amal soleh. Ya Allah wahai tuhan kami, lanjutkanlah usianya dalam ketaatan kepadaMu dan kepada RasulMu dan jadikan tubuh badannya dalam keadaan sihat walafiat. Ya Allah, jadikan ia pemimpin di waktu dewasa, teguhkan imannya sepertimana iman para nabiMu sehingga hari kiamat. Ya Allah kurniakan ia rezeki yang halal dan berkat, dekatkanlah ia dengan kebaikan dan jauhkan ia daripada kejahatan dengan rahmatMu Ya Allah yang Maha Pengasih.

6. Menyusukan Anak.

Demi kesihatan anak, ibu hendaklah menyusukan anak dengan susu ibu.

Firman allah Taala dalam surah Al-Baqarah ayat 233:
Maksudnya : “Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu”.

Imam As-Syafie berkata
“Sihat atau tidak anak itu adalah bergantung sama ada anak disusui oleh susu ibu atau tidak walaupun sekali susuan”.

Kelebihan menyusukan anak :

i)Setiap tegukan dari susu ibu, Allah S.W.T. memberi pahala satu kebaikan.

ii)Bila ibunya semalaman tidak dapat tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah.

Good Bye 2006 & Welcome 2007

like Aini, my life also have gone thru a lot of changes in 2006...

- at last i'm moving out from Sales and transferred to Finance (less workload n pressure, of course)
- the happiest moments in our life... i'm pregnant! (after 9 months waiting patiently)
- my best fren transferred to KL
- dealing with morning sickness n pregnancy complication (smp 2 kali masuk wad)
- having family holiday with my mother n MIL in Langkawi (first time g Langkawi)

2007 to me is year of money spending for us... insyaAllah, we'll welcoming 2007 with our little khalifah arrival.. i'm counting the days anxiously. apart from that, we'll be moving to our new home in the middle/end of this year.. need a lot of budget on this two things... in June, we'll be heading off to my hubby's best fren wedding in Penang (duit lagikk..)

whatever it is, i'm sure this year our life will be totally change with all the adjustment needed to accomodate new member in the family... can't wait to become three!!