Thursday, October 4, 2007

Bila KAWAN Mkn KAWAN!

Agaknya nilah perangai org Melayu kita. Saya tekankan Melayu dan bukan Islam sbb kalau org tuh Islam dia takkan buat benda camnih. Sebelum saya pindah rumah, ex-officemate kat Shah Alam slalu tanya bila nak pindah dgn tujuan nak promote husband dia buat kerja2 wiring & plumbing kat umah baru saya nnt. Saya dgn niat nak tolong kawan n org melayu, puas memujuk husband supaya amik husband kawan utk buat kerja2 wiring. Sebulan sblm masuk rumah kiteorg gi ke rumahnya utk booking dia nnt. Bila ditanya ttg caj, husband dia kata dia amik lump sum pasang semua benda RM 300. Dalam ati, aikk.. murahnya.. hubby lak kata nk bagi RM 400 sbb brg2 kiteorg mmg byk. On the day dapat kunci, hubby call and fixed appointment suh dia dtg on the next day utk pasang lampu. Dia janji dtg kul 3. Besoknya tunggu punya tunggu, tak datang jugak. Smp kiteorg tertido2, at last diaorg dtg kul 4.30 alasannya tertido!! masa tuh sabar lagilah.. diaorg buat kerja smp waktu berbuka. janji dtg on the next day. besoknya pun sama jugak dtg lambat. dahlah dtg lambat buat keje pun slow. bayangkanlah pasang lampu+railing langsir+aksesori takes about 3 weeks!! hubby sampai ngamuk2 bengang sbb diaorg slalu dtg lambat. every time dtg mesti lambat... adaje alasannya... takde disiplin kata hubby. mentang2lah kita kawan, dia boleh buat sambil lewalak ngan kita. kiteorg yg jadi letih merayu mtk diaorg abiskan keje cepat. masa pasang railing langsir n gantung frame, dia caj RM 100. so, total up RM 500 semuanya. sepanjang buat keje, hubby slalu tanya bape dia nak caj lagik.. tapi dia slalu jawab nnt abg kira last sunday, siaplah semua benda.. bila bayar balance RM 200. muka dia berubah.. terus saya kata.. kalau tak cukup bgtaulah.. dia kata lupa bawak bil.. tertinggal kat umah. so, semlm dia dtg bwk bil.. terkejutnya kiteorg bila total dia caj smp RM 1079!! keje apa smp mkn beribu2 nih?? bil siap ngan itemized.. bila dibaca2 balik byk sgt caj yg tak masuk akal.. adake pasang loceng dia caj RM 25. yg tak puas ati tuh sbb developer dah buatkan semua wiring.. cuma diaorg pasang jer box loceng tuh kat tptnya.. pastuh.. siap ada caj transport/travelling smp RM 80. walhal umah dia ngan umah kiteorg punyalah dekat. hubby tak puas ati, mtk kurang gak.. last2 dpt kurang RM 99. smp ke pagi nih still rasa tak puas ati ngan caj dia tuh.. hubby tak berenti2 pertikaikan caj2 dia yg tak masuk akal.. caj mengalahkan cina kata hubby... sblm blk semlm dia sempat suh hubby rekemenkan dia ke jiran2 kiteorg nnt.. hubby kata tak nak rekemen langsung.. nnt jiranlak yg marah kat kita kalau diaorg kene sama cam yg kiteorg kena... nilah kali pertama n terakhir kiteorg amik dia buat keje.. pasnih serik dah kiteorg nak amik org Melayu buat keje.. hubby kata.. org Melayu kalau berniaga camnilah perangainyaa.. nk untung cepat tak pikir jangka masa panjang.. kalau Cina untung sket takper tapi business leh survive smp cucu cicit.. ntahlah... nilah nasib kiteorg.. nak tolong Melayu.. tapi at last kitelak yg kena 'main' ngan diaorg :(

1 thoughts:

Ummu said...

how can i misssed this post! ya Allah, itu yg bahaya bila org nk kire bile kerja dia suma dah siap. kitapun tak bole nk cakap ape. ish nad baca pun geram! ni sama la macam kita makan kat tingkat tiga tuh, kita dah amik sume lauk baru diorang caj, and caj sesuka hati. eloknye, culture kita ni kena tukar, kalau mahal sgt, buka balik menda2 yg dia pasang tu baru dia tau!