Thursday, March 22, 2007

Before & After

Alhamdulillah, segala urusan dipermudahkan Allah. I gave birth to a baby boy on 2nd Feb 2007 at 10.13 am thru Caesarean. Setelah puas cari alasan utk bersalin normal, akhirnya both of us terpaksa mengalah dgn keputusan doktor. Mana taknya.. kiteorg sanggup pindah hosp dr SMC ke DEMC semata2 mengharapkan miracle. pergi last minute urut utk betulkan position baby tapi at last on the said day, baby still breach. InsyaAllah adalah hikmahnya tuh, walaupun in both family history takde yg pernah kena caesar. Mmg lain dr yg lain my pregnancy nih. Sejak awal sampailah deliver 'full of surprises'. Perasaan masa dlm delivery room tuh seram sejuk. Takut sgt since my hubby pun tak dpt nak masuk, all alone in the room mmg unforgettable experience. I got the chance to see what the doctors done to my stomach thru the reflection from 'lampu besar'. The doctor said that my baby's head is quite big so that is probably the reason why he can't move downward. Kissing him for the first time made me cry. Malu ngan doctors n nurses cepat2 kesat airmata. If anyone told me that caesar is less painful, they lied. Rasa2nya sanggup bersalin normal dr caesar. Sakitnya tuh Allah jerlah yg tahu.. since the hospital is quite small ( located at the corner of shop lots ) i was transferred to my room using wheelchair. Can u imagine how is it like to be moved around with severe cut at your stomach? Mengalir air mata... masa tuh rasa sakit yg teramat sgt sbb bius dah abis. Sampai je kat bilik, we're shocked. Eh, nih bilik harga baper? Canggih sangat.. we opted for RM 200/night but instead we're given the RM 250/night sbb bilik yg RM 200 tuh dah abis. Memikirkan sakit nak bergerak2, kiteorg pasrah jerlah ngan bilik tuh. Mmg comfortable.. Alhamdulillah rezeki baby, masa check out kiteorg kena charged RM 200 je utk bilik tuh.

We received first visitor that night. My hubby's boss coming with his family. Terserempak skali ngan family my hubby. Tapi dpt tgk baby kat nursery je sbb baby kesejukan. My plan to full breast feed tak kesampaian sbb caesar. Second day tuh baru leh bagi breast feed. Alhamdulillah my baby takde problem nk breastfeed n breast milk pun byk. Maybe berkat amalkan surah Al-Hujurat tuh agaknya. After 2 nights, kiteorg blk umah my MIL. Berpantang kat sana. Pantang utk org caesar nih ringan sket sbb tak kena mkn ubat rempah n berurut. Berbengkung pun tak boleh.. 2 weeks mkn ikan haruan bakar. the rest mkn ikan cencaru bakar smplah abis hari. Skang nih dah abis pantang blk umah sendiri. Baru rasa penatnya jadi housewife. Umah dh sebln lebih tinggal.. tak larat nak bersihkan. Lagipun ada baby susah sket nak mengemas. Just kemas yg mana patut jer.

Yg pastinya bila ada anak nih our life totally changed. Moga2 Nuruddin Amin jadi anak yg soleh dan bijak. InsyaAllah.

6 thoughts:

ummu Aisyah said...

Assalamualikum Ummu Amin. COngrats for the 'mothership' award (hee ade ke mothership?) you'll wear it forever. sama la kita kena ceaser, takpe kepala anak comel, bulat je macam bola hehehe. smalam nad dah on the way gi saujana sbb teringin nak jumpa cium baby. hmm nanti kite jumpa k? :)

mardhiah12 said...

assalamu`alaikum ayu..pertama sekali minta maaf sbb tak tgk ko lagi. asyik tertunda2, tgk2 dah balik sini dah, uhuhuhu..teruknya aku sbg kawan...

upload la gambar baby

-are you- said...

waalaikummussalam ummu aisyah & aini

ummu aisyah: nnt kita jmp bila akak dtg saujana lagi ek takpun nad bwklah aisyah dtg umah akak kat puchong :)

aini: takper, aku faham kawan2 aku busy. bila2 free dtglah umah, leh jmp amin. pics aku upload kat fotopages.

Hany FF said...

ayu, mabruk! sronok dengar cerita orang baru dpt baby. moga istiqamah dlm bf...give the best keyh! nanti maybe kita bleh jumpa kat Family Day kita nanti...;) looking fwd to see Nuruddin Amin there! :)

mardhiah12 said...

ayu, still kat puchong lagi ek? rumah sewa tu yer?

-are you- said...

haah, kat puchong lagik. nak dtg nnt bgtau awal2 leh aku masak2 sket ;)