Saturday, April 7, 2007

Supermom??

Minggu nih baru naik keje. Mulalah rutin kiteorg antar dan amik Amin everyday. Dr puchong ke shah alam pastuh ke menara pulak. Mmg kelam kabut mula2. Ikut plan nak kuar umah kul 6.30. Tapi setakat semlm, yg plg awal kiteorg bertolak kul 6.50. Takper, boleh improve lagik. Amin second day antar dah tak mau tido. Mata ligat nak tgk kereta. Walaupun lapar and ngantuk, dia lawan gak. Ummi pulak skang gi keje cam gi picnic. Bawak coleman ke hulur hilir. Sampai org opis pun tegur. Punyalah semangat nak full breastfeedkan Amin sampai Umminya buang jauh2 rasa malu. mengepam kat surau, kalau pagi tuh mmg takd eorg. Tapi kalau ptg terpaksalah tebalkan muka. Org ramai solat tgk semacam jer. 2-3 org yg berani tegur je yg tanya. yg lain nk tgk pun pakai ekor mata je. biarlah, bknnya ummi amin buat salah. first day tglkan amin opahnya ngadu susu tak cukup. panik gak mula2, sbb ummi mmg dah budget amin minum 4 kali jer. tuh pun every feeding 4 oz. kebetulan arituh ummi ngan abah gi melawat auntie aida baru dpt baby kat tawakal. smp umah dh kul 9. ingatkan dia tgh ngamuk kelaparan, rupa2nya tgh sedap tido. my mil kata susu yg last tuh pun dia tak abis. tulah.. ummi dah tau susu tuh mmg cukup utk amin. skang nih amin minum 4 kali jer waktu siang. mlm pun sama. alhamdulillah amin tak byk meragam. bgn mlm pun sbb nk susu je. walaupun ummi penat blk keje tapi kadang2 tuh semangat gak nk masak. cuma kt umah nih dah takde lauk. so, masak nasi goreng jerlah. auntie seha pernah tanya. camana bila dah ada anak nih. ermm.. mmg lain sgt2. rasa cam tak cukup masa nk buat semua benda. and yg plg ketara slalu jer terlupa brg. ermm.. aku mmg dh jadi pelupa ke atau byk sgt benda yg nak kena ingat?? pagi tadi masa tgk drawer amin baru perasan romper yg uncle fitri hadiahkan tuh takde. puaslah ummi cari satu umah. dlm bag amin pun takde. last amin pakai ahad lepas masa gi mid valley. rasa2nya tercicir kat babycare jusco masa salinkan baju amin. nenek amin pun tak ingat romper tuh kat mana. maknanya sahlah romper tuh tercicir kat jusco. isk.. terkilan and geram sungguh! romper tuh cantik and mmg fit je ngan amin. cmnlah ummi leh terlupa... mmg bkn rezeki aminlah tuh. yg tinggal skang cuma mitten and bootiesnya ajer.. argghhhh... geraaammmnnya!!
saya ngantuk tapi tgk kete lagi best! (amin on the way ke umah opah)

6 thoughts:

Ummu said...

hehe ummu amin, jgn le tension, every first mum should prepare for the 'forgetfulness' syndrom. mmg ade dalam buku. pasal perah susu tuh, ummu amin pakai pam bateri ok la tu, kalau full kena pakai tangan macam ummu aisyah ni, aduhaii lagi tebal muka. mujur ade bilik stor kat opis nie :D

aniza said...

ish ayu nih. baru anak sorang dah lupa.

gerammmm nye pipi anak ko tuh. rasa nak cubit². aku tak janji kalau aku jumpa anak ko, pipi dia akan selamat ;)

-are you- said...

nieza, nnt ko dh ada anak ko tahulah camana kelam kabutnya hidup ko. amin kalau ngan aku pun pipi dia abis kena gomol... tak heranlah kalau ko pun geram :)tapi jgnlak ko cubit kuat2. kes dera namanya tuh

Azi said...

apsal muka merah..meneran ek?..hihi..bulatnya muka dia..cam katun jepun..hehehe..rileksla..macam tulah org jadi mak..tu baru sorg tu..aku tadek experience sbg seorg ibu..tapi aku dah biasa bab2 bersilat pagi2 nak menguruskan anak2 ni..biasala..aku kan ramai adik2 kecik2 dan rapat2 satu ketika dulu..its tiring..and I can still feel it..haha

-are you- said...

azie.. amin nih mmg terror camouflage. kejap dia cerah kejap dia merah kejaplak dia sawo matang.. kadang2 aku pun confused, anak aku nih cerah ke gelap sebenarnya. tapi skang dia dh nmpk cerah.

Azi said...

cerahla..sbb masa lahir hari tu dia cerah kan..mak dia pun cerah..abah pun takdela gelap..insyaAllah dia cerah..even mungkin dia tak secerah maknya..tapi ok apa..boy tak cerah sangat..jambu pulak nanti...hehe