Tuesday, August 21, 2007

Tagged by Aini

Apa makna dan kisah di sebalik nama si buah hati?

Nuruddin Amin

Sama cam Aini tunggu Auni, kiteorg pun tunggu lama gak nak dapatkan Amin. Masa mula2 kawin mmg cadang nak baby terus, tapi masa tuh mmg belum ada rezeki agaknya. Slalu sedih napa tak pregnant2 lagik.. lagi sedih bila tgk kawan2 yg kawin selepas kiteorg dah pregnant dulu. Husband mmg tak kisah.. pada dia kalau ada rezeki InsyaAllah tak kemana. Mmg dah suspect ada prob sket sbb period cycle mmg tak betul. Pastuh slalu kena sakit belakang. Husband suggest gi check gynae tapi sbb takut kalau ada prob n kena bedah, kiteorg sepakat cuba rawatan homeopathy. Kiteorg buat treatment ngan Dr Nik (dapat tahu dr Rancangan Nona,TV3) Bila jmp Dr Nik, dia remarks yg hubby nampak ok, tapi dia bagi ubat gak utk 2 minggu. For me, kena consume sampai 2 bln. Dr Nik kata, InsyaAllah kalau ada rezeki 2nd month tuh dh pregnant. Alhamdulillah, mmg masin mulut Dr tuh, masuk bln yg kedua mkn ubat, confirmed pregnant. Nasib baiklah kena mkn utk 2 bln jer, kalau tidak mahu pokai gak kiteorg sbb ubat dia mahal. Seminggu RM 45. Bayangkanlah kalau kena mkn smp setahun!! Dr Nik kata kiteorg baru lagi kawin so senang sketlah nak 'baiki' apa yg tak 'betul' dlm badan nih :)

Mula2 tahu pregnant tuh bila gi check kat klinik on 12th May 2006. Tak expect pun pregnant cuma nak tanya napa ada kuar blood spot. Ingatkan period tapi sket sgt. So, doc suh buat pregnancy test and positive pregnant 5 weeks. Sukanya hati masa tuh tak terucap.. terus call hubby, dia pun cam tak caya ingatkan kiter bergurau ngan dia. Sepanjang mengandungkan Amin mmg 'horror'. Maybe sbb mulut nih gatal kata nak merasa camana mabuk masa ngandung.. Allah makbulkan doa. Early pregnancy slalu bleeding.. sampaikan doc terpaksa refer ke specialist. Benda yg paling tak boleh dilupakan masa pregnantkan Amin bila gi check and doc kata maybe kandungan aku tak 'menjadi'. Siap advice, biar gugur sendiri baru dtg jmp doc. Masa tuh dah nangis2... tapi bila gi specialist, doc tuh kata ok jer.. baby ada. Kiteorg slalu kata Amin nih baby bertuah sbb dr dlm perut dh senang. Mana taknya, gi check kat specialist jer.. pastuh siap kena admit ward sbb air kurang... mmg masa tuh tak boleh nk masuk makanan langsung.. for sure muntah balik.. Quota MC utk setahun pun abis... kalau kat opis, mmg slalu tido kat surau jer..

Masa 7 month, admitted lagi sbb doc kesan ada contraction. disbbkan berat Amin lom cukup, doc bagi ubat supaya tahan jangan bersalin. One of the med is Steroid. Ubat nihlah yg buatkan muka Amin skang bulat.. my bro kata 'moon face' syndrom... kesan sampingan dr ubat tuh.. on 36th week, doc decide kena caesar sbb Amin songsang. Date dah fixed on 1st Feb. The whole family kecoh sbb aku kena caesar. Tak pernah dlm sejarah family kena bersalin caesar. Parents hubby seboleh2nya tak kasi. Then, kiteorg decide tukar hosp, sbb dgr katanya doc yg check aku tuh mmg suka caesar. kiteorg lari ke DEMC, tapi result still sama. siap doc tuh sound, kalau u pergi hosp kerajaan mmglah diaorg akan suh bersalin normal gak.. tapi saya tak berani nak amik risiko. so, dia decide caesar on 2nd Feb sbb 1st tuh public holiday. Masih tak puas ati, on 31st Jan tuh kiteorg gi jmp bidan utk urut. On 2nd Feb tuh, datang utk check, siap gaduh2 ngan doc mintak scan gak. Doc tuh macam bengang jer.. bila scan baby still songsang.. dah mmg Allah tentukan Amin lahir ikut 'tingkap' agaknya.

Dlm labour room sorang2, kena half body bius. Nampaklah doc tuh godeh2 perut nak kuarkan Amin. Patutlah songsang doc tuh kata.. kepala awak nih besarlah.. :) masa nurse tunjuk Amin, terus mengalir air mata, cium pipi Amin... Then, bermulalah sakit yg tak terkata sbb bius dah abis. Sakitnya Allah jerlah yg tahu...

Mmg mula2 sblm pregnant, husband nak baby boy. Dia kata senang nak jaga adik2 and umminya nanti. Bila check 5 mths, doc kata maybe boy. Hubby punyalah suka... mmg kiteorg dah setuju kalau girl aku bagi nama, tapi kalau boy hubby yg bagi. so, masa tuh nama girl mmg dah ready and agreed by both of us. cuma nama boy hubby lom decide. Hubby berkenan ngan nama Nuruddin, sbb amik nama sempena nama Sheikh Nuruddin al-Banjari. Aku pun suka gak nama tuh sbb jarang dengar. Utk 2nd name tuh mmg susah sgt nak cari... sampai pas bersalin pun hubby pening2 kepala nk bagi nama apa. Mula2 tuh hubby nak letak Miftah Nuruddin.. tapi parents dialak tak setuju sbb susah nak sebut :) last2 aku suggest bagilah nama Nuruddin Amin.. jadikan cam family name.. Nuruddin Amin bin Azirull Amin... kan sedap tuh ;) at last hubby setuju gak letak nama Amin tuh..
Nuruddin : Cahaya Agama
Amin : Yg Amanah/Dipercayai, gelaran Rasulullah s.a.w

Amin sejak lahir mmg baik.. mengamuk kalau nak susu atau sakit perut jer.. tak pernah kena demam.. rasa2nya br 2 kali jer demam sejak lahir. Yg paling ketara, mmg manja sgt2 ngan Umminya.. kalau tak nmpk Ummi sure nangis.. ngan abah pun tak nak... kalau kuar berjalan Amin slalu jadi tumpuan org sbb dia tembam n comel ;D

Nak tag Ummu Aisyah (
Nad)

1 thoughts:

mardhiah12 said...

tq jawab tag..best gak baca cerita amin :D