Monday, July 28, 2008

Rezeki Anak

Dah lama rasanya tak posting sejak menang contest arituh :) bukan apa, keje kat opis makin byk dan ada isu2 personal yg mengekang diri dari pot pet kat sini, however, arinih wpun separuh hari dihabiskan dgn meeting, terasa tangan nih nak bercerita pasal si bujang sorang... amin is 17 mths now and alhamdulillah still fully breastfed wpun waktu siang cuma dpt bekalkan dia 6/8 oz shj (nampak mcm tak cukupkan?) tapi disebabkan selera makannya yg tak pernah surut dan hanya minta susu bila nak tidur, amin tak perlukan susu formula utk backup. pernah sekali, dia cuma consume 3 oz shj sbb terlalu asik bermain. mentang2 skang dah dapat kaki, pantang jaga terus start buat keje kontrak. tambahan skang dia dah kurang tido waktu siang... kadang2 cuma lena 1/2 jam je.. berat amin skang is around 10kg ++ kalau tgk physically mcm dah susut tapi bila dukung mak aiii... mahu kebas tangan dibuatnya... apa yg amin dah boleh buat?

1. berjalan of course
2. menari kalau dgr lagu2 rancak (dgn gaya pusing 360degree plus tapping one leg)
3. tiru aksi pelakon dlm tv
4. cakap sket2... first word amin ... 'Allah' siap dgn gaya angkat takbir.. pantang nampak masjid atau surau siap tunjuk dgn jari telunjuk ' Allah'.. pastuh startlah dia azan.. (nih abahnya yg ajar)
5. vocab amin setakat nih 'dog,bird,meow,kak (bukak),tup (tutup),ka (merdeka),air,cik(nasi),buah'
6.kalau dlm kete, first thing dia suh bukak radio... skang nih kiteorg bukak cd al-quran.. so, dia pun ikutlah org tuh mengaji dgn bhs dia sendiri
7. kalau nak sthing pandai bodek (dtg n cium pipi)
8. pandai bergurau.. yg plg dia suka geletek abahnya.. yg penat bila dia suh ummi yg geletek abah
9. kalau dpt sthing look alike hp.. mesti buat gaya tgh telefon abah... siap borak2 lagik..
10. minum dah pandai guna straw
11. pandai cium tgn...

rezeki amin mmg murah... alhamdulillah, amin lahir dgn rezeki yg melimpah ruah... dapat rumah baru, kereta baru, and mcm2 lagi... disebabkan pada kami amin teramatlah comel :) ummi mmg suka sgt2 masuk contest utk amin.. last year pernah htr utk masuk Johnson’s Baby ‘Baby of the Year’ 2007 tapi tak terpilih maybe sbb amin kecik lagi... thn nih try contest cutefam 2008, alhamdulillah dpt no 7 plus menang 3 daily prizes





daily prizes tuh semuanya yg mmg ummi nak :) last saturday kiteorg gi naik eye on msia using the free tix... to our surprise amin langsung tak takut naik gondola tuh.. lagi nak berjalan2 dlm gondola tuh adalah... dptlah merasa tgk pemandangan kl waktu mlm... gondola tuh round 5 kali... masuk 2nd round tuh amin dah boring...

lepas menang arituh, ummi makin bersemangat nak masuk contest baby nih... :)

recent contest yg amin masuk is Johnson’s Baby ‘Baby of the Year’ 2008. Awal2 lagi ummi dah ajak abah gi mydin utk amik pics amin... nasib baik arituh mood amin baik.. abah 'cak' 2-3 kali amin dah ketawa besar.. pics semuanya cantik2.. so, ummi pun htr 4 entries... nasib baik pics tuh tak kena bayar :) (yg nih hadiah dia lumayan! dpt RM 15k)

last saturday masa jln2 kat ikano, terjumpa pulak contest world of cartoons... just purchase RM 20 dah entitle utk masuk contest. so, ummi pun belilah set newborn utk hadiah bos ummi yg nak bersalin friday nih... dapatlah amik pics free.. masa mula2 tuh mmg susah nak buat amin ketawa sbb dia mcm malu bila org ramai tgk dia... lama2 pastuh baru dia nak gelak.. lawa sgt pics dia gelak siap ada pic dia senyum2 malu... masa pilih pics mmg susah nak decide, at last hubby pilih pics amin senyum nmpk lesung pipit... mula2 mmg nak beli pics yg lain tuh, tapi mahal sgtlah diaorg jual.. RM 10/piece utk size 4r... dahlah dia tak bagi softcopy... photographer tuh mcm marah jer bila kiteorg tak nak beli smp kata 'takkan RM 10 pun tak mampu' hubby pun benganglah.. terus tak jadi beli langsung... mmg sayang gak sbb pics tuh boleh buat masuk contest lain tapi rasa2nya boleh amik pics amin yg lain lagik sbb dia mmg suka ketawa... (grand prize : gi movie world kat gold coast)

third contest, dumex 50 years si manja plg ceria.. mmg nak sgt2 masuk contest nih tapi di sbbkan kena beli susu dumex ummi still berkira2 lagik.. bukan apa, kalau beli susu tuh nanti nak jual kat sapa pulak?? so, to those yg baca posting nih, kalau ada your kids yg minum susu dumex, bolehlah contact saya... saya just nak logo dumex tuh ajer... yg susu tuh saya jual dgn harga 1/3 cheaper than market price. (grand prize: plg lumayan setakat nih trip to tokyo disneyland plus RM 50K)

to all, doa2kanlah amin menang lagi ye!!

10 thoughts:

supermummy said...

wah rajinnya masuk contest! saya pulak suka listing kan contest tapi tak masuk2..haha..tapi best kan kalau menang..hadiah dia semua lumayan je..hehe

Ummu Auni said...

ayu, nak jual susu dumex tu berapa ringgit?

-ummu amin- said...

aini, aku jual RM 25 utk 2 pack (1kg)ok tak??

unique1012 said...

wah wah kak ayu, bersemangat nampak! bagus betul..
insyaAllah, mesti boleh menang punya.. cayukk!
anak saya tak minum dumexla.. tak leh la nak beli susu tu..

Farra said...

AYU, kita ada berlambak2 logo tu mmg kumpul dr dulu..then dedua anak mmg minum susu dugro

hehe nak exchange barter ngan apa ni ???

kita minat gak masuk contest, tapi nak wat cemana..ayahnya tak suke

-ummu amin- said...

Farra nak apa? Takde idea nak tukar ngan apa...

Ummu Auni said...

ayu, sorry lambat jawab
aku nak, nak nak!

-ummu amin- said...

aini, sorry aku tak beli susu tuh sbb ada jiran aku bagi logo tuh free :) sorry eh!

Farra said...

eh ayu..nanti aku nak kasi gakkk byk sgt nii

-ummu amin- said...

farra,boleh2! dialu2kan :)