Wednesday, October 2, 2013

Our First Island Trip @ Pulau Tioman

Sebenarnya dah lama teringin nak gi pulau.. yg pernah sampai pun pulau langkawi jer which dah takde feeling pulau sbb dah terlampau commercialised sgt.. memandangkan hubby nak kumpul stok gambar.. so, utk birthday aku tahun nih, kiteorg gi pulau tioman. yg ikut my mom and bibik.. 

bertolak dari shah alam on 30/4 malam. shd be nak bertolak awal, tapi disebabkan kiteorg stuck dlm jam petang tuh.. lepas isyak baru bertolak kuar dr rumah. seperti biasa kiteorg singgah makan kat serkam, melaka. pastuh hubby masuk highway balik... dekat tol tangkak kiteorg berhenti tido.. sedar2 dah kul 5 pagi.. hubby terus pecut smplah kat R&R machap. berhenti untuk solat dan meregangkan urat2.. sampai kat mersing dul kul 9 pagi, kiteorg bfast kat pasar mersing. kiteorg mmg dah biasa kat sini sbb ada rumah makcik hubby kat mersing nih. pas mkn baru gi jeti mersing.. kiteorg parking kat car park sebelah feri.. rasanya dlm RM50 utk 3 hari kot.. pastuh, terus beli tiket feri which is bertolak kul 11.30. sempatlah kiteorg lepak2 jap kat jeti tuh, tapi tak teringat nak amik gambar pulak :( harga tiket RM35 adult, RM30 kids. tiket utk marine park RM5 adult, RM2 kids tapi budak tiket tuh kata tak yah beli pun takper.. aku suh jer hubby beli at least kita supportlah conservation utk pulau2 nih..

feri smp on time and orang tiba2 ramai sampai kena beratur.. saeed plg takut waktu tuh.. first time dia naik feri.. tapi amin pun first time jugak.. tak pulak dia takut. perjalanan dlm feri dlm 1 jam rasanya.. kat tioman nih ada banyak jeti.. so, jangan tersilap turun.. tak pasal2 kena naik bot pulak.. kiteorg booking berjaya tioman, so, turun kat Jeti Tekek. Tekek nih antara yg plg advanced kot sbb ada airport berjaya skali. tapi kecik jer pun airport dia.. 

sampai je kat tekek, bas berjaya mmg dah tunggu. adalah 2-3 orang yg naik bas tuh skali. agak jauh ke dalam jugak.. and jalan teramatlah kecik. lepas check in, dapat welcome drink.. and lepas tuh naik buggy utk ke bilik..

bilik kiteorg yg sebelah kanan... credit pics to Berjaya Tioman's web

kiteorg request connecting room so senang bibik nak tolong jaga budak. bilik is so-so.. standard cam 3 star. barang2 agak lama, even tv pun bkn plasma. overall oklah.. bilik kiteorg dekat dgn tpt bfast.. senang jer tak yah jln kaki jauh sgt. smp je bilik, semua kepenatan, terus tertidur. budak2 kelaparan cari makanan, nasib baik bawak biskut and susu diaorg.. kira lehlah cover smp dinner.. 

malam tuh pas maghrib kiteorg jalan kaki cari makan.. mmg ada kedai makan kat luar hotel tuh.. kiteorg makan kat Restoran Delima.. kedai yg satu lagi tuh view mmg best tapi belong to Chinese. terang-terangan jual arak. tapi kat Delima nih penuh ngan org tak cam restoran lagi satu tuh. lagi satu delima nih bukak dari pagi sampai ke malam. mmg bisnes bagus punya.. yerlah kat pulau nih susah nak cari kedai makan.. transport mahal.


makanan kat sini semua sedap2 tapi agak mahal dari kl. reason being, lauk2 nih semua angkut dari mersing. kiteorg order kerapu tiga rasa, tomyam campur, sotong udang goreng tepung, kailan ikan masin. first night dlm RM150 utk 4 org dewasa and 2 kanak2 makan.. yg plg best sotong goreng tepung dia.. mmg tak jumpa kat tpt lain. lepas kenyang, kiteorg pun balik bilik.. malam tuh langit cantik.. nampak jelas bintang2... 

besoknya bangun with full of energy lepas puas rehat semalam. bfast at hotel sedap2 jugak.. byk jugak pilihan makanannya.. budak2 tuh dah sibuk nak gi swimming, tapi kiteorg dah plan nk pusing pulau, so janji ngan diaorg besok br leh swim. kat luar hotel tuh ada jer orang tunggu sewakan kereta. kiteorg bersesak2 naik kembara pusing2 pulau sampai kg juara. kena dlm RM80 kot utk satu hari.. nasib baik mamat yg drive tuh peramah jugak orgnya.. byklah dia citer pasal pulau tioman.. tioman nih takde jln raya, main transport kat situ guna bot.. mmg ngerilah lalu jalan tikus kat tioman nih.. dahlah kembara tuh macam dah lama tak servis.. seriau jer naik. on the way ke kg juara, kiteorg berhenti kat pokok yg rupa cam hidung org.. mmg nampaklah rupa hidung tuh.. dlm 30 minit sampailah ke kg juara.. pantai kat sini org slalu datang utk snorkelling.. kiteorg yg tak reti berenang nih just jalan2 kat jeti and duk lepak2 jer kat restoran tepi pantai tuh.. dari jeti tuh mmg clear nampak ikan2.. 

dlm sejam gitu, kiteorg pun bertolak balik kg tekek. mamat tuh nak bawak ke marine park pulak.. on the way tuh, beli roti utk bagi ikan makan dulu.. smp kat marine park tuh mmg byk ikan besar2.. silap beli roti kecik sbb sekejap jer dah abis.. lps bagi makan ikan, kiteorg masuk lepak kat muzium taman marin sbb ada aircond.. cuaca arituh teramatlah panasnya.. dpt aircond mmg syok smp rasa nak tido hehe

selesai je hubby amik gambar, kiteorg bergerak balik hotel.. terus pengsan smp petang. mlm gi makan kat delima lagi, kali nih makan yg goreng2 pulak.. kiteorg makan nasi goreng seafood, mak order nasi goreng ikan masin bibik nasi goreng ayam and amin kue teow goreng. kue teow goreng amin jer yg tak sedap.. dia bubuh kicap semata jer rasanya.. damage done dlm RM100 jugak sbb order sotong goreng tepung..

the next day and last day at Tioman, lps bfast temankan budak2 main pool.. pool dia best siap ada slides lagik.. abis main pool.. balik bilik and packing utk balik. tiket mmg kiteorg dah beli siap2... lepas checkout tunggu lama nak ke jeti sbb tunggu transport.. semua org check out at the same time. nasib baik tak terlepas feri.. smp kat mersing dlm kul 4 lebih kot.. kawan hubby dah tunggu masa tuh nak tunjuk tpt keropok lekor sedap... selesai beli belah.. terus bertolak balik ke shah alam. smp umah dah tgh malam.. penatnyer!! huhu tapi pulau tioman mmg lawa! 

baru2 nih hubby citer kenapa kerajaan tak bangunkan tioman. rupa2nya sbb diaorg nak pelihara tioman.. kalau diaorg bangunkan, potensi jadi cam langkawi amatlah tinggi.. so, sebab nak kekalkan kecantikan alam, penduduk tioman kenalah bersabar dan redha dgn kekurangan fasiliti...

2 thoughts:

James said...

Next time you may think to learning scuba diving in Tioman, it will be more fun !

Idayu Md Nor said...

it's been in my wish list James insyaAllah one fine day i'll..