Monday, November 2, 2009

Medela Freestyle Review

i've never used double pump before.. with mini-e, i manage to breastfeed amin till 22 months. although, mini-e bunyi cam mesin rumput (quoted from aida), tapi performance very satisfying.. for saeed, mmg dah aimed utk double pump sebab slalu terjadi kes masa pam kat opis, pam sebelah, sebelah lagi pun kuar susu jugak.. rasa sayang susu tuh buang camtuh jer. kalau double pump nih lagi jimat masa n dapat byk susu.. after survey semua double pump yg ada kat market, akhirnya decide utk beli freestyle sbb sizenya yg begitu compact.. ringan n kecik, senang nak go mobile :) since tahu pregnant, dah start kumpul duit utk beli fs nih sbb harganya mahal sungguh! sambil2 tuh rajin gak search kat ebay. alhamdulillah, nak dijadikan rezeki, dapat beli kat ebay dgn harga yg cukup murah.. RM 800+ jer utk 1 set of new fs.. bukan 2nd hand tau!

start guna fs masa dlm pantang.. mula2 pakai tuh cam susu tak kuar n suction tak kuat pun.. frust jugak first attempt tuh. rupa2nya n****e yg tersumbat.. in 2nd week, try nak buat stok.. saeed menyusu sebelah n aku try pam lagi sebelah.. first stock dapat 3oz jer.. risau gak masa tuh sbb susu cam sikit jer.. lepas tuh every time saeed menyusu aku akan pam.. then, baru byk sket susu.. adalah sekali sekala pam dua2 belah sekali.. tapi tak pernah try lagik buat freestyle.. still pegang ngan tangan.. tak confidence sgt nak biar pam tuh tergantung walaupun bertali :) stok yg berjaya dikumpul masa dlm pantang kira2 5 minggu adalah dalam 70++ bekas.. pas pantang still lagik pumping n bekas susu habis stok dlm seminggu pas pantang.. every pumping session dlm 7 minit dapatlah 12oz.. puas ati sebab every time pump mesti dapat byk..

hari nih, first time try freestyle method n tak menjadi!! silap sendiri jugak sbb tak test kat umah dulu.. duk pusing2 tali tuh dok pikir camana nak gantungkan dia.. last2 jadi separuh gantung separuh pegang :) so, to those yg nak guna cara freestyle, kena try n test dulu kat umah.. takdelah kat opis kelam kabut cam saya :)

overall comment, saya amat berpuas ati dgn fs.. satu pelaburan yg berbaloi baloi..


3 thoughts:

aida said...

wow ayu, banyaknya susu hang... sebab rajin pam time pantang ek

-ummu amin- said...

aida, alhamdulillah rezeki murah.. agaknya sbb aku amalkan baca surah al hujurat masa pregnant kot..

Zuedin said...

jeles jeles ku pun nak freestyle 1...tapi gabenor bank negara tak approve lagi ekekekkeke