Monday, November 23, 2009

Latest news...

busy, busy, busy!!

dah 3 minggu masuk keje n life routine kami sekeluarga dah jadi cam robot rasanya.. pagi kuar umah hantar saeed n amin, smp opis, bfast with hubby, buat keje in between pumping (plg byk pun 2 kali jer)... ptg sharp 5.30, hubby dh tunggu kat bawah.. kalau nasib baik dlm 6.30 dah smp shah alam.. kalau tak, 7.30 baru smp umah MIL. smp umah, simpan susu n start masak smbl pam susu lagik. hubby mandi n solat, pastuh turun bawah jaga budak2 pulak.. then, baru aku solat.. pas solat, makan n tgk tv.. dlm kul 9 lebih naik atas.. kat atas baju kotor dah menunggu.. turun bawah basuh baju.. naik atas balik, lipat baju pulak.. rumah dah baper minggu tak berkemas.. weekend pun tak sempat nak kemas sbb hubby keje.. so, dapat kemas ala kadar jer.. mata dah sakit tgk habuk merata.. kalau ada vacuum kan senang.. tak payah pikir nak alih budak2 tuh ke bilik lain.. vaccum smbl diaorg tido pun boleh.. weekend, pagi2 dah masak utk lunch.. senang keje kalau diaorg tido.. nnt dah start bangun tak boleh nak kemana2..

arinih genap umur saeed 3 bulan. dah pandai mengagah n ketawa.. plg suka kalau abah menyanyi depan dia.. smp nampak gusi ketawa.. seronok betul tgk.. seminggu pertama kat umah babysitter saeed kena selsema n batuk.. the following week bawak dia jumpa doktor, plan nak cucuk utk 2mths.. tapi doc kata biar dia baik selsema dulu.. berat saeed masa 2 bln 18 hari - 5.86kg boleh tahan semangatkan?? last week, saeed meragam malam..mungkin sbb tak selesa selsema n batuk.. start kul 1 pagi dia bangun n ajak main.. menangis kalau letak dlm katil.. bila dah dukung, riuh mulut cakap.. sakit kepala ummi.. ummi pun dah 2 minggu nih kena selsema n batuk.. berjangkit dgn saeedlah gamaknya nih.. bila saeed buat perangai tak nak tido.. lagilah sakit kepala ummi.. amin pun dah start berjangkit.. kena demam panas jugak sbb ada ulser dlm mulut dia.. tapi dlm tak sihat2 tuh, sempat jugaklah kiteorg g ziarah akak kat kajang yg dapat g haji tahun nih.. tapi on the day berlepas tuh, hubby jer sorang yg hantar sbb dah larut malam sgt.. diaorg check in kat kelana jaya kul 3 pagi.. kul 7 pagi baru naik flight.. hubby balik umah kul 4.30 pagi... on the day akak aku buat kenduri haji tuh, amiklah saeed awal. to my surprise, babysitter tuh caught red handed sbb bagi saeed puting.. masuk2 umah dia tgk kat mulut saeed ada puting, dia yg baru perasan aku smp, cepat gi kat saeed smbl membelakangkan aku n sembunyikan puting tuh bawah selimut.. maybe dia ingat aku tak nampak agaknya puting tuh.. aku diam jer, tp dlm ati dah panas sungguh.. bila citer ngan hubby, dia kata nak buat camana.. org yg jaga, susah jugak kita nak control apa yg dia buat kat anak kita.. as long as saeed serasi oklah.. kita dah larang, dia tak nak ikut.. tuh antara dia ngan Allah laa.. ermm... tensennnnn!!!!


then, weekend tuh, kiteorg 4 beranak g amik pics family kat putrajaya.. best fren hubby yg amikkan.. pics dah ada kat blog dia.. cuma softcopy jer lom dapat.. kalau sapa2 minat nak shoot pics family, bolehlah contact fitri..

weekend lepas pulak, alhamdulillah dapat duit terpijak.. dapatlah belikan amin stroller maclaren tuh.. mothercare tgh buat year end sale so, dapat less dalam RM100++.. amin seronok betul.. yerlah, sblm nih bila jln2 shopping dia mesti terseksa sbb tak dpt nak tido.. dah tuh kena jalan kaki jauh2 pulak.. nih kes parents suka bershoppinglah nih :) kiteorg beli kat bangsar shopping centre sbb dapat extra 10% discount. masa nak balik tuh terserempak dgn eja, pelakon tuh.. dia satu family.. anak dia kecik jer.. hubby dia quite berumur jugak.. then, semlm kiteorg berkampung kat umah MIL.. aku tolong buatkan hantaran utk adik ipar yg nak bertunang bln 12 nnt.. nasib baik amin n saeed tak nakal.. by maghrib dah siap.. terus balik umah..





4 thoughts:

Farra said...

rezeki juga ayu pergi n balik umah serentak ngan hubby

it's a bit challenge juga wife n hubby diff office & buss hrs..

fara balik umah alone jaga kids sampai ayah depa sampai umah jam 8pm++..pernah sampai 9pm++..salu sgt solat je even bby nangis ..nak wat cemana kan? takkan nak tinggal solat

masak on weekdays? jgn harap! la ni msk weekend aje

psl umah? tak dapek den nak komen

-ummu amin- said...

farra,

sedang berkira2 altrenatif utk lebih terurus aka cari pembantu umah. tgh berusaha cari org melayu kita jugak.. tak nak pakai indon.. mintak2 adalah rezeki..

kalau kena kes cam farra, mau menangis ayu dibuatnya :)pernah try solat masa hubby kat atas n saeed pulak menangis masa tuh.. tiba2 dengar amin cakap ' adik, jgn nangis, meh abg pegang' apalagi.. terus ayu berenti solat... tgk2 saeed dah bergerak smbl amin pegang pinggang dia.. nasib baiklah tak jatuh

ieka said...

adoii.. ku baru seorg pun dah pening2 + mabuk.. huhuhu rasanya keje lagi senang dr jaga baby :)) ni kes belum lulus lagi laa ni.. still in practice..

ayu, McLaren dlm 100++ je? wahh mcm best je.. bagusla ayu ni rajin cari.. senang dpt yg reasonable price eh. baik abg amin nak jaga adik dia :)

-ummu amin- said...

ieka,

firt timer mmg slalu camtuh.. masuk 6 bulan nnt, sure dah expert.. btw, maclaren tuh bukan harga 100++ tapi dapat diskaunnya tuh yg 100++ kalau slalu 600+ kiteorg dapat 500+ jer.. luckily, ayu n hubby mmg jenis yg suka survey byk2 tpt sblm beli.. ada org malas nak buang masa survey2 harga nih.. amin mmg baik sgt ngan adik dia..