Wednesday, October 28, 2009

post pantang

sekejap jer rasa masa berlalu.. next week dah start keje balik.. arghh.. malasnyer rasa badan nih.. since abis pantang arituh byk aktiviti yg dah dibuat.. beraya pun puas gak.. byk jugak collection duit raya amin n saeed tahun nih.. dah selamat simpan dlm tabung haji isnin arituh.. kebetulan aku ada assessment pagi isnin tuh, pas assessment baru gi tabung haji bukak akaun utk saeed n deposit duit amin. sepanjang cuti nih dapatlah ummi memasak utk abah n amin. arinih berjaya jugak lepaskan kempunan nak makan lauk2 raya.. semlm rebus nasi impit n lemang, pagi nih pulak masak ayam masak merah n rendang daging.. mak pulak masak lodeh.. ermm.. sedap!!

saeed dah 2 bulan.. makin tembam. citer pasal susu.. ummi terpaksa buang semua susu yg ummi perah masa pantang dulu sbb semuanya basi.. tak tahu apa puncanya.. maybe ada blackout. rasa sakit jer hati masa buang susu2 tuh semua.. sedih sgt.. adalah dlm 70+ bekas yg kena letgo.. mula perasan masa start train saeed utk bottle feeding. dia asik mengamuk tak nak minum susu.. bila bagi direct ok jer.. try dgn susu baru perah baru dia laju hisap.. so, semlm ummi buat project spring cleaning ebm.. freezer yg dah penuh sebelum nih jadi kosong balik.. bekas susu pun dah abis..

amin makin bergeliga otaknya.. non stop talking. ada jer citer yg direkanya.. tiap2 ari nak gi sekolah.. memandangkan amin suka berkawan, so kiteorg dah register nama amin kat nursery TM, tapi cam biasa kena masuk waiting list. amin yg ke 30.. bayangkanlah bila tahun amin boleh start duk kat nursery tuh. sian pulak kat dia..

p/s: for records, ummi turun 15kg pas pantang.. heaven sungguh! tp tak tahu smp bila boleh maintain :)

7 thoughts:

Hany FF said...

Ayu, camana tahu susu tu basi? Rasa ke?

Takpe ada la rezeki Saeed lepas ni tu. Mak dia pun guna Medela FS kan? heheh...bagi la review, best ke tak guna. Dlm jangkamasa brp min, dpt berapa oz? etc etc.

Pasal TM Nursery tu bagus. elok reg awal2. Untuk Saeed pun dah boleh register. Pengalaman Hany, Nufayl & Nuha tu kami register lepas mereka lahir...umur dekat 2 tahun baru dia panggil utk masuk kelas 2 tahun.

Nufayl kami tolak masa 2 tahun, tapi kami maintain dalam waiting list. So, dapat masa 4 tahun.

Dari segi pengajaran pun bagus (now with Dzul Iman contract at TM Nursery). Nuha yang pelat tu pun dah petah berlagu zikir, baca doa dan AlFatihah ikut pelat dia lah.

Nufayl pula, masa 4 tahun tu...doa selamat, doa ibu bapa, rabbana aatina, 3 Qul, AlFatihah, Yasin sampai ayat 9 ke 11 ntah..tak ingat. Siap ada taranumnya. Hafazan Hadith pun ada. Kesedaran pasal Sunnah Rasulullah, Sirah etc...ada yang kita belum cerita/ajar, rupanya dia dah tahu. Cikgu cerita/ajar kat sekolah. Alhamdulillah la. Kat rumah kita pun cerita/ajar juga. Tapi agaknya, dengan kawan2...learning is more fun! Mudah masuk ;)

-ummu amin- said...

hany,

haah, ayu rasa satu2.. smp naik kebas lidah.. mula2 ingat bau masam jer tp bila rasa mmg basi..

review utk medela fs? nnt ayu buat satu post utk tuh yer..

pasal nursery tm tuh mmg berdoa sgt amin dpt masuk cepat.. mintak2 adalah rezeki amin nak berkawan nnt..

Farra said...

eh cemana ni nak tau susu basi..fara tak penah rasa plak susu tu be4 kasi babysitter..but so far bby tade meragam, ok la kot susu2 tu lagi

syok tu guna medela fs ekkk

eLLe said...

jelesnyeeee org byk susu, kite ni susu xde sgt so tpaksa top-up dgn susu formula..ni tgh rajin2kn diri pam hari2 tp sedih stakat 1/2 oz je skali pam..bby plak makin hari nk mkn byk..uwaaaa..

Puan Hanis said...

15 kg! fuhhhlamakkkk hebat2x.

Menten jangan tak menten ayu yek.

So far kalau badan akak nih..selagi menyusu exclusive and makan malam tak melantak smpai 2 pinggan nasi oklah...tak naik dn tak turun..mentennnn..hehehe

tapi nak ada body shape tuh payahhhhhh sihhhh!

unique1012 said...

Siannya kak Ayu kena buang susu yg banyak tu!! nasib baik susu akak byk kan..

nak minta sorry sbb tak sempat nak jumpa balik arituh, insyaAllah next time la ye..

take care, letakla gambar latest anak2 akak :)

-ummu amin- said...

farra,
kalau baby takde prob minum susu tuh, meaning susu thu oklah.. cam saeed, bila minum susu tuh dia mmg mengamuk.. tuh yg tahu susu2 tuh basi. btw, mmg syok guna fs!

shel,
kadang2 mmg susu tak byk masa pas bersalin. keep breastfeed dhia, insyaAllah susu akan stimulate.. try minum anmum or enfamama.. ayu dlm pantang mmg bfast and minum ptg minum susu..

k hanis,
15kg tuh masa abis pantang arituh.. skang nih pas 3 weeks tak tahu dah naik baper kg.. makin selera skang nih bila breastfeed..

nabilah,
alhamdulillah rezeki saeed murah.. susu banyak jer.. mtk2 smp dia umur 2thnlaa.. nnt akak upload pics tuh ek.. dah masuk 2nd baby nih, kurang pics yg akak amik.. tak menang tangan melayan dua beradik nih..