Friday, December 7, 2012

The Most Awaited LEGOLAND! (11th - 16th Nov 2012) Part II


Tahu Telur. Pics from Google
2nd day, kiteorg bgn lmbt disbbkan kepenatan sgt. kul 11 lebih baru kuar hotel cari mkn. try lagi gi rest hjh maimunah tuh, alhamdulillah bukak n org sgt ramai sbb tgh lunch hour. parking very limited so kiteorg terpaksa parking kat Joo Chiat Complex. Rest nih serves mcm2... semuanya yg ready to serve.. takde yg goreng2. style beratur pilih lauk, dia yg amikkan.. kiteorg amik meja kat tkt atas sbb bawah dah full. gilir2 amik mknn.. mak n SIL kena SGD5 sorang.. basic meal, nasi, lauk, sayur n air. we all satu family kena SGD27 rasanya. ada amik satu menu pelik nama Tahu Telur. rasa ok cuma masin sket. cam ala2 tahu sumbat. kuar dari kedai baru perasan operating hours dia.. rupa2nya isnin dia tutup, patutlah kiteorg dtg semlm tak bukak.

lepas makan kiteorg jln2 kat pasar serai geylang. pasar nih cam pasar payang kat Ganu or pasar siti khadijah kat Kelantan. bawah jual brg basah, atas jual baju2. harga quite ok jugak.. kiteorg shopping souvenir utk family kat sini. beli baju pakai hari2 utk amin n saeed, baju tido utk aku, maid, mak aku n MIL, kain pelikat utk FIL. cuma Zhafrah n hubby jer tak dapat apa2..tgh2 shopping hujan pun turun. kalau ikut plan, nak gi zoo pagi tuh, tapi aku cancel last minute.. nasib baik. kalau tak buat rugi jer byr mahal2. dari pasar serai, teruskan misi cari brg kamera hubby.. tapi still takde rezeki hubby. so, kiteorg pun balik hotel utk solat n rehat. pas maghrib kuar gi dinner, hubby nak mkn kat restoran hjh maimunah lagi. smp sana tgk lauk tinggal sket baki dr siang tadi. disbbkan malas nak gi kedai lain, kiteorg mkn jer apa yg ada. so, kalau korang nk gi kedai nih dtg siang jer.. mlm gerenti frust.. lepas mkn, misi nak gi tgk Merlion. Kat merlion park tuh mmg ada parking, so, just masuk bawah n park.. pastuh jln kaki sket jer. dapatlah amik gambar dgn byknya kat situ mlm tuh.. kiteorg stay smp tgh mlm melayan hubby yg duk amik gambar.. 

7 of us
kat merlion kecik.. saeed panggil nih anak singa, yg besar tuh mak singa, ayah singa pergi keje katanya hehe


mengisi masa lapang smbl tunggu abah tangkap gambar
ummi posing ngan zhafrah.. lenguh tangan pangku si kecik nih
that's all our visit to Singapore.. mmg rasa tak puas sbb tak dapat gi byk tpt.. we've already planning for 2nd trip.. nak tunggu budak2 nih besar sket baru syok masuk USS.. 

on the third day, pagi2 lagi dah bgn, misi yg ditunggu2.. LEGOLAND!! budak2 tuh kejutkan kata nak gi Legoland cepat jer bangun hehe.. senang keje Ummi.. check out abt 9am and this time kiteorg decide guna exit Tuas sbb kalau lalu Woodland alamat mimpilah nak smp Legoland cepat.. 

sampai kat imigresen Singapore, reader dia tak boleh baca autopass kiteorg pulak.. so, kena gi kat office.. rupa2nya tak cukup baki.. aku tak puas ati arguelah, 

aku : semlm i check ada lagi baki SGD19.. 
counter : you check kat mana
aku : kat 7-e
counter: oo.. you tak boleh check kat 7-e sbb tak betul
aku: takde org pun bgtau kata tak boleh check kat situ
counter: sepatutnya you check kat top-up centre sblm masuk sini tadi, maaflah puan, saya terpaksa caj SGD10 sbb tak cukup balance dlm kad.. so, total campur tol and ERP SGD18.20
aku: oklah nak buat camana..

akhirnya leburlah RM25 semata2 baki tak cukup.. dahlah yg tak cukup tuh dlm SGD1 lebih jer.. takke bengang?? settle semua, kiteorg terus jalan.. kat Tuas nih sennag tak byk kete, kejap jer dah settle immigration.. officer dia pun tak check beria sgt.. counter tpt aku berenti tuh pun tgh tido masa aku approach dia..

masuk jb, terus isi minyak.. minyak kat singapore mahal ok, SGD1.92 per litre rasanya.. kat tol Tuaslink kena RM7.. dari tuas ke legoland dlm 40mins rasanya.. masuk area nusajaya mmg lengang.. sbb takde benda lagi kat situ.. tapi bila smp kat legoland ramainya manusia!!.. kat situ ada 2 parking.. satu kat sebelah medina mall, satu lagi dekat dgn entrance legoland.. dua2 parking belum siap tar.. just bricks and sands jer... musim2 hujan nih agak lecak sketlah.. lepas pusing cari parking yg plg dekat, kiteorg pun bergerak jalan ke entrance utk beli tiket.. punyalah ramai org.. dekat 1 jam lebih baru dapat beli tiket.. smp Zhafrah pun mengamuk sbb panas.. masa tuh cuaca ok lagi.. settle hal tiket, amik gambar kat entrance dulu.. 

Gambar wajib - nasib baik amik masa dtg, kalau masa balik dah hujan..

Kat miniature KLCC
ok, kat entrance Legoland nih diaorg tak check bag, so, bolelah bawak bekal food n drinks tanpa sembunyi dan segan silu.. ummi dah prepare few bottles of mineral water and biscuits.. siap sembunyi dlm bag pamper Zhafrah, bila dia tak check rasa nyesal tak bawak byk2 hehe.. faham2 jerlah, kedai mkn kt dlm theme park mmg slalunya mahal.. masuk2 kiteorg gi area miniland dulu, baru jln sket dah penat.. kat tepi2 tuh dia ada sediakan pondok untuk duduk siap berbumbung lagi.. so, aku tinggalkan mak n zhafrah kat situ and jln2 tgk miniature sorang2.. amin n saeed dah lari kemana pun tak tahu.. 
pics with Albert Einstein @ Lego Academy
amin depan Robot Kitchen
Saeed pun nak amik gambar gak
lps pusing sket2 kat miniland tuh, kiteorg gerak ke lego technic.. lalu dari arah belakang, terus jumpa Lego Academy, mmg tak masuk lego technic dr awal sbb takde games yg budak2 nih boleh main.. kat lego academy nih dia bagi pinjam satu set lego utk budak2 buat. org2 tua tumpang rehat smbl dpt aircond hehe.. n ummi sempat bfeed Zhafrah smbl tunggu abg2 buat robot lego.. ada satu lagi activity kat sblh lego academy tuh, dia ajar programming utk budak2, tapi slot utk arituh dah full.. pas siap lego yg diaorg bagi, kiteorg gi makan kat Robot Kitchen depan lego academy tuh. semua kelaparan sbb tak bfast langsung.. harga mknn as expected mmg potong kepala.. set nasi n kari ayam RM16.50, set nugget n chips RM14.50 rasanya. kiteorg beli set nasi n kari ayam 2, set nugget n chips 1. hubby byr pakai lebih duit singapore.. kenyang makan, amik gambar jap kat kepala einstein.. then, baru jln balik gi kat Lego Kingdom, kat sinilah ada roller coaster tuh.. kiteorg tak naik pun, just tgk dr bwh jer.. masa tunggu utk main 30min.. amin n SIL naik Merlin's Challenge.. kesian saeed tak boleh naik sbb tak lepas had ketinggian.. ingat nak naikkan dia Royal Joust, tapi tak boleh jugak.. 

Kuar dari Lego Kingdom, kiteorg masuk ke Lego Imagination, kat sini mmg tpt utk budak2 kecik.. dapatlah Saeed naik Duplo Express.. kat situ siap ada playground and banyak sculpture lego yg cantik2.. bilik baby pun ada kat sini.. 

with musical instrument fountain @ Legoland Imagination - lego2 bentuk alat music pancut air ikut rentak muzik 
lepas naik duplo express, kiteorg gi ke lego adventure pulak.. masa nih semua dah penat.. kiteorg rest kat bwh pokok smbl budak2 tuh main kat Pharoah's Revenge... pastuh, aku ajak amin n saeed beratur utk try Lost Kingdom.. punyalah panjang line.. tapi kiteorg beratur gak, kalau tak try nyesal pulak nnt.. bila smp giliran kiteorg, ingat nak ajak hubby join skali, tapi dia tak takut nak masuk, takut org marah potong line.. so, kiteorg bertiga jer yg naik.. amin duk sorang2.. aku n saeed.. rupa2nya main tembak2 cam kat disneyland dulu.. kat disneyland panggil astro blast.. yg nih tembak2 mummies etc.. cuma creepy sket utk budak2, sbb kalau dpt tembak, benda tuh terangkat.. kuarlah kepala ular ke mummies ke.. 

abis main, hujan dah start turun.. kiteorg redah cari tpt teduh.. last2 stranded kat The Cafe @ Lego City, kat sini langsung tak dapat main apa2 sbb hujan turun non stop.. bila hujan dah renyai2 kiteorg pun redah jerlah, sbb tak larat dah nak tunggu lama2.. singgah kat kedai souvenier.. mak aiii.. mahalnya brg2 lego.. mug RM40, t-shirt nk dekat RM100.. takut tgk harga dia.. yg menarik hati ummi, alarm clock lego.. harga RM100.. tapi tak beli pun, just beli duplo utk amin n saeed.. itupun lepas amin buat drama swasta kat situ.. emo sbb mak usu dia beli jam tangan lego.. aku tak nak belikan sbb tahu mesti kejap je pakai, pastuh sure lego tuh hancur.. buat rugi duit jer.. 

kuar dari legoland, kiteorg terus gerak ke hotel.. aduhai.. mula2 ingatkan kiteorg sesat sbb rasa jauh sgt hotel tuh dr legoland.. smp pakai 2 gps, satu papago, satu garmin.. at last, dlm 6.50 baru smp hotel. masa tuh hujan renyai2 lagi.. masuk jer bilik, rasa hilang penat.. so spacious n comfy.. cuma bathroom kena kongsi.. 

lepas mandi n solat, kiteorg kuar gi dinner.. restoran wajib dtg kalau blk JB, Sayam @ Stulang Laut.. sebelah jer dgn Hotel The Zon.. kat sini mmg mknn dia sedap.. byk betul kiteorg mkn mlm tuh, aku pun syok sbb zhafrah tido jer..  penat kot duk dlm stroller satu ari.. 

4th day, pas bfast kat hotel.. kiteorg pun check out dlm kul 12. mula2 plan nak gi Little Big Club kat Puteri Harbour, tapi bila pk2 balik aku cancel sbb 

1. takut hujan - at last baru tahu theme park tuh indoor rupanya
2. takut tak berbaloi RM50/pax utk tix - tgk ada 2 level jer, kemungkinan utk frust tinggi hehe
3. penat berjalan kat legoland tak abis lagi

so, dari hotel kiteorg gi Angsana jln2.. lama dah tak gi sini.. dulu tiap2 minggu, nilah tpt aku n mak me'lepak'. lepas angsana, singgah kulai rumah pakcik aku.. then, gerak ke tangkak umak busu melah, tumpang tido umah dia mlm tuh, n jumaat tuh baru bertolak balik Shah Alam..

overall trip: mmg best, cuma tak puas jln kt singapore and we'll definitely comes back for Legoland (dah aim nak dtg bila hotel dia siap)

tips for singapore trip:
1. kalau drive in, make sure autopass balance byk.. autopass nih takde expired so boleh guna smp bila2
2. visitor ke singapore dpt 10 days free for 1 year. kalau lebih dr 10 hari masuk singapore, diaorg charge SGD20/day/vehicle
3. singaporean mmg kiasu!! so, jgn harap dpt layanan mesra dr diaorg.. even malays pun.

6 thoughts:

A said...

wah..ayu dah ada girl...congrats..
I went to spore in 2 occassions (je), both on transit sambil jln2..memanglah tak mesra sgt..aku rasa msian pun tak mesra sgt tapi from my experience still very helpful and courteous, better than msian punya customer service hehe..at least i get inforation that i was looking for..

-ummu amin- said...

Thanks azie! First daughter meriah laci ngan warna pink hehe.. Cust svc dia mmg ok cuma public je kurang mesra.. Msian cam biasalaa gomen style

CT said...

1stly, congratulation on the new born walaupun dah kelewatan sesangat ucapan ini...heheheheh

2ndly, not all Singaporean kiasu aaa...kite so far jumpa non relative singaporean OK je...sama je mcm Malaysian...maybe awak x jumpa d rite people at d rite time kut...hehehe

3rdly, on ur view, age berapa sesuai p Legoland tu..x nampak banyak sangat attractions punnn...

-ummu amin- said...

1st - thanks.. it's never too late for doing good things rite?

2nd - haah, agaknyalah kot. wrong timing

3rd - advisable yg 4yrs above sbb kalau 3yrs mmg byk ride tak boleh naik. kalau boleh pun kena accompany by adult n height 90cm above. quite ok jugak dlm tuh, mula2 ingat mmg tak byk attractions.. tapi i'm wrong. byk gak yg menarik utk budak2, esp tpt2 yg buat lego tuh. setengah ari kat situ pun diaorg boleh rasanya. still for younger kids ada playground utk diaorg. cuma utk org tua, mainan dia kurang thrill laa..

CT said...

cun!!! mmg nak bawa kids from 5 -7 je pun...so definitely going la gitu...thanks

-ummu amin- said...

k ct, mmg wajib pergi sbb best sgt.. kiteorg yg tua nih pun jadi excited semcm hehe