Wednesday, November 28, 2012

The Most Awaited LEGOLAND! (11th - 16th Nov 2012) PART I


We've been planning for this trip since mid of the year. At first hubby suggested to visit Singapore since he wants to snap pics of Singapore. After some advice from frens who've been to USS, we opted Legoland instead of USS. Ummi amat gigih ok mengumpul free kids vouchers utk amin n saeed before bersalin n hubby sweating, line up just to buy promo tickets during MATTA Fair (masa nih ummi dlm pantang) utk my SIL. Our group will be our family, my mom n my sil. Since we're not celebrating Raya this year due to i'm still in confinement, so, it'll be going to be a very long holiday for us - SIngapore 2 nights and JB 2 nights.

the kids are so excited.. every time kuar ads on Legoland, dua2 start bising nak gi.. ummi buat kira2, berbaloi lagi beli tiket guna free vouchers, it'll be RM280 for the whole family (adult-RM140, kids free), kalau pakai yg promo tix tuh total RM332 (adults RM96, kids RM70) and kalau mykad price RM380. banyak jimat tuh...

during confinement ummi settlekan hotel at Singapore, again wpun tahu hotel kat spore mahal, tapi it's easier to sleep there instead of travelling in and out JB-Spore. mula2 nak amik yg apartment aka ala2 homestay kat sana, tapi lepas google byk kes scam utk apartment2 nih, so, kiteorg amik hotel 3 star jer. dapatlah SGD78 per night utk standard room at Pearl Hotel. Hotel nih byk cawangan kat Singapore. JB pulak none other than Pulai Spring, the closest hotel to Legoland at the moment. Since Ummi booking awal sebulan, so, dapat harga 21 days advance for 2 room suite. Dari standard price RM560 dapat RM296 jer per night.. murahkan?? ummi just tambah bfast RM20/adult and RM10/kids.

Start our trip on sunday night after Maghrib, ummi masak bihun goreng jer sbb konon2 simpan perut nak makan ikan bakar kat serkam, our usual pit stop kalau balik JB. This time kiteorg lalu North-South Expressway instead of jalan dalam as usual. kiteorg singgah Restoran Jejantas Ayer Keroh utk solat Isyak before exit at Ayer Keroh heading to Serkam. Sampai2 kedai tuh dlm kul 12 lebih, tgk2 diaorg dah kemas nak tutup. Kedai sebelah dia pun dah nak tutup. Dgn sedihnya, kiteorg gerak balik.. nasib baik dah makan bihun, so, takdelah lapar sgt. Dari Serkam terus lalu jalan dalam using Lebuh AMJ, smp area Muar tak ingat kat mana nampak ada restoran bukak. since hubby tgh ngantuk masa tuh, terus ajak singgah makan.. rasanya masa tuh dah kul 2 lebih kot.. ada jugaklah org tgh makan sbb ada bola.. boleh tahan sedap jugak kedai tuh, total makan RM36 utk 5 org. lepas makan, sambung balik jalan.. berenti kat area batu pahat temankan hubby cari milky way.. mmg nampak bintang byk mlm tuh, cuma bila tgk guna apps rupa2nya baru kuar ekor dia jer.. so, bila amik pics takdelah lawa sgt. so, hubby decide continue the trip. sampai kat bandar batu pahat, hubby dah tak tahan ngantuk, so, kiteorg berhenti tido kat Shell tpt biasa kiteorg berhenti.. sedar2 jer dh kul 5.30pagi.. lamanya tido!! lepas refresh kiteorg gerak balik nak masuk highway balik.. masuk tol ayer hitam and berhenti solat subuh kat R&R Machap. masa tuh ramainya manusia.. rupa2nya ada rombongan satu bas nak masuk Singapore, nampak semua dok sibuk pegang pasport isi form nak masuk spore. 

after solat, terus ke JB, n smp my hometown dlm kul 8. Tapau bfast and gerak ke umah mak angkat aku. dah lama tak ziarah mak.. kat umah mak, bfast and mandikan budak2. settle semua, 2nd destination, sup cendawan.. arghh.. dah lama tak makan sup cendawan nih. all-time family favorites. smp tpt kedai tuh, tgk2 dah takde pulak.. abis tanah dah kena rata buat construction.. eh, mana pulak kedai tuh pindah? takkan tutup, sbb mmg ramai org kedai dia.. pusing2 masuk dlm jumpalah rumah yg ada ladang cendawan tapi tak nmpk cam ada  kedai mkn.. putus asa, kiteorg decide masuk spore terus.. ummi yg tak puas ati, google cari kat net. rupa2nya dia dah pindah, so ajak hubby try cari kedai baru dia.. alhamdulillah akhirnya jumpa jugak, rupa2nya kiteorg lalu dah simpang tuh cuma tak perasan sbb kedai dia kat atas bukit. dapatlah makan sup cendawan.. sbb baru pas bfast, just order sup cendawan ayam.. masa tuh daging lom siap and irresistible cendawan goreng.. amin cukup suka cendawan goreng nih, smp mtk bungkus. 

kenyang perut, kiteorg pun gerak nak masuk spore dlm kul 12. lalu kat CIQ kejap jer, cek2 pasport terus jalan masuk tambak johor. smp je tambak, terus jam and stuck abt 1 hr.. dah start tension masa tuh.. smp kat kaunter, dia suh isi form masuk spore, tu pun dah dekat 1/2 jam (7 form for each and everyone of us). letih menulis.. byk pulak nak kena isi.. settle form gerak ke office dia utk beli Autopass Card. this card costs us SGD10 with cash value SGD4. New system skang tak yah pakai IU reader tuh.. kad tuh tagged to vehicle number. so next time kalau guna keter lain kena apply kad baru lagi. boleh top up kat 7-eleven. Caj SGD5/day tak kira baper byk ERP kita lalu n boleh guna utk masuk parking. kat spore nih semua guna kad, diaorg tak accept cash. 

sbb awal lagi, hubby ajak singgah Funan Digital Mall dulu. hajat dihati nak cari accessories camera dia, tapi takde rezeki sbb stok dah abis. so, just top up autopass card kat 7-e. aku just topup SGD20 dulu. check in hotel dlm kul 3, dpt bilik lain floor sbb room fully booked. sungguh tak syok! masuk2 bilik, alamak, cam Tune Hotel laa.. lagi kecik dari hotel kat Hong Kong, nasib baik ada kawasan jugak nak solat. cuma nak tido bersesak2lah.. lepas maghrib kami kuar utk dinner, mula2 try gi restoran hjh maimunah, kat net kata bukak smp mlm, tapi masa kiteorg smp kedai dah tutup. so, cari2 kat dlm GPS adalah kedai nasi lemak apantah.. try gi, skali kedai tuh duk area indian. mlm tuh ada pasar utk raya deepavali diaorg besoknya.. parking langsung takde.. harapan terakhir, cari rest zamzam utk cari rest lain.. yg aku tahu area tuh byk kedai mkn. mmg tak nak mkn kat zam zam sbb kiteorg tak suka mamak.. satu blok sblm zam zam ada nampak restoran thai.. kecik jer kedai tuh tapi org ramai, so lepas 2-3 round cari parking, baru dpt parking.. mknn dia sedap n price boleh tahan.. total mkn nasi goreng seafood 5, tomyam campur, air 6, telur mata 4 n pulut durian dlm SGD30++ lepas mkn round2 bandar spore.. hubby cari spot utk amik pics.. dapat parking, kiteorg tunggu dlm keter, tido. hubby n SIL jer gi amik gambar.. sedar2 dah kul 12 lebih. 

to be continued...

3 thoughts:

A said...

landing card tu selalunya aku amik banyak2 so anytime nak masuk dah siap isi utk semua org, jimat masa. berkepuk2 landing card aku ada utk spore, uk, oz, nz hahaha cm nak gi selalu je..bila ada org nak datang uk aku siap isikan and poskan kat diorg so takdelah terkial2 masa kat imigresen nanti. Kalau kau nak datang nanti aku pos hahaha.
kalau di spore kau stay hotel katne? aku tak penah tido situ. tido jb or memang singgah kejap je on the way balik muar.

-ummu amin- said...

Landing Card tuh kat imigresen. Tak teringat pulak nak mtk extra ngan officer tuh. Ko doa2lah aku dpt gi uk sblm korang blk msia... Ke korang nak stay permanently kat sana? Aku tido kat fragrance hotel masa g spore tuh, tp next time ingat nk tido kat hotel 81 kat geylang sbb hotel tuh satu row ngan kedai hjh maimunah tuh.. Senang nk g mkn..

A said...

aku insyaallah balik laaamaa lagi..at least for another 3-4 years..so banyak masa nak mengumpul fulus. Stay permanently takdelah lagi plan mcm tu so far..but who knows..stay lama ni pun tak plan jugak kan