Thursday, February 24, 2011

Our Second Breakaway of the Year

Thanks to Air Asia for the free seats!! Finally, it's time to naik belon :) Booking made May last year, nk dekat sethn tunggu tau!

Few months before take off, aku dah sibuk survey hotel, keter sewa, tpt mkn etc. nasib baiklah ada google.. just click2 jer dptlah info.. lg pun Sabah nih ada web tourism dia.. mmg sgt2 membantu untuk planning trip. The trip was 4 days 3 nights.. so, first night tuh kami decide tido kat gunung.. nk merasa suasana sejuk.. the rest of nights settle kat KK jer. Luckily, kt KK dpt bilik murah.. tgh promosi tapi... (tunggu full story ek) keter sewa agak mahal, mmg susah nk cari yg murah.. lastly dptlah sewa Innova utk 3 hari (act dia kira 4 hari) for RM850. tpt mkn pun susah nk cari yg halal. masuk web Jab Agama Islam Sabah, tapi cam pelik.. kebanyakan restoran yg dia bg halal tuh belong to chinese.. adoiii.. susah betul!

First DayFlight kami kul 9.30am. mengambil iktibar dr trip langkawi yg delay, aku gagahkan diri bgn kul 4 pagi utk buat bfast. Goreng bihun, smbl ikan bilis n roti sosej plus air oren. siap2 masukkan dlm polisterin. bawak jugak biskut n sweets utk kudap2.. van utk ke LCCT dh dibook awal2 lagi.. tpt 7.30am, van smp. nasib baik masa tuh amin n saeed pun dh siap mandi. smp di LCCT dlm kul 8 lebih.. terus check in pastuh br mkn.. org2 kt situ tgk jer kami satu family.. pelik agaknya tgk kiteorg bwk bekal :) alhamdulillah, flight on time. tepat 9.30am kami pun diterbangkan ke KK. smp KK dlm 12noon. org keter sewa pun dh sampai, settlekan pmt utk 3 hari kami pun terus bertolak ke gunung. nasib baik ada en garmin.. senang nk g mana2. first destination, Kinabalu Park. Kami smp kat situ dlm kul 2 lebih. on the way naik ke gunung berkabus, rasa cam dh nk mlm pulak, padahal baru kul 1 lebih.. pemandangan amatlah cantik!! kat Kinabalu Park amik pics kejap pastuh kami terus ke Poring Hot Spring abt 18km dr situ.. agak jauh n kalau ikut itinerary yg aku buat sepatutnya kami ke situ besok. tapi disebabkan tiket kinabalu park tuh sekali ngan poring meaning, kalau dh bayar kat kinabalu park, kat poring tak yah bayar lagi.. tp kena g pd hari yg sama.. tp kalau duk kat world heritage resort, dptlah buffer 3 hari. so, hubby pun pecutlah nk kesana.. dhlah jalan kat situ tgh dibaiki.. abis lecak kena hujan. smp sana kami cuma larat jln ke air panas tuh jer.. taman rama2, canopy walkway etc semua tak g sbb tak larat nak memanjat bukut.. lgpun mengejar masa nk solat. air panas tuh tak berapa bestlah.. dahlah ada nmpk anjing berkeliaran kt situ.. temankan mak2 n adik rendam kaki jer kejap, terus kami patah balik.. last destination, hotel kami mlm tuh.. kinabalu pine resort. dlm web nmpk lawa.. tapi dlm bilik ada kureng sket.. tv takde siaran, cuma tv1 and tv2 jer.. try mintak bilik ngadap gunung tapi bilik dh penuh.. so, dptlah bilik ngadap pokok pine jer.. kami amik pakej yg siap dinner n bfast.. RM180/night. tp agak megecewakan.. dinner mlm tuh pun chinese cuisine.. bagi kami yg bertekak melayu nih, lauk2 tuh semua tak boleh nk telan except for amin yg teramat berselera mlm tuh.. tak tahulah sbb lapar ke ataupun betul2 sedap pd tekak dia :) rasa bersalah pulak kat mak2 n hubby.. blk bilik, kami cam org kebulur abiskan smbl ikan bilis aku.. cicah dgn roti.. nasib baik food dlm flight tuh aku tak mkn, so, bolehlah bg saeed mkn.. sbb masa g dinner dia tido.. masa kami nk balik ke bilik, ramai org yg tgh dinner n mostly malay.. tapi laju je nengok diaorg mkn...

Second Day
pagi tuh amik pics dekat hotel n tgk rumah arnab.. pastuh terus check out n ke KK. kami tak bfast pun kt hotel sbb serik dgn dinner semlm. kami singgah kejap kat jambatan tamparuli. aku tak turun sbb saeed tido.. cuma hubby n mak2 jer turun amik pics.. carik2 kedai melayu.. hampa.. sblm smp ke KK, nmpk pizza hut.. ingat nk mkn kt situ jer, tapi kebetulan ada satu kedai melayu jugak kt situ.. ramai budak2 nurse makan sbb dekat ngan kolej diaorg.. alhamdulillah, mknn dia pun sedap, harga pun tak mahal sgt.. standard KL.lepas makan kami ke Jesselton Point. My MIL nak naik bot g pulau.. kami pilih g pulau manukan RM17 utk bot, RM7.20 utk tax jetty n RM3 kena bayar sblm masuk pulau.. dari KK ke pulau adalah dlm 15-20 min. saeed meraung sakan naik bot.. takut betul dia.. kesian pulak tgk dia.. smp pulau.. jln2 tepi pantai n amik pics jer.. mmg tak plan nk mandi laut pun. janji bot dtg amik kul 3, tapi kul 2 lebih tuh dh start hujan.. takut jugak stranded kat situ.. tepat jam 3, bot smp. kami naik ngan satu family chinese nih.. pakai jer life jacket tuh saeed terus nangis.. nasib baik ada amoi tuh tolong 'chak' saeed :) senyaplah kejap. on the way balik tuh, abis basah kiteorg kena hujan.. saeed pulak nangis smp tertido.. smp jetty, still lagik hujan renyai2. niat hati nk amik pics kat phone booth classic kat situ terkubur.. dapat pics background jer.. dari jesselton point, kami ke hotel. disinilah bermulanya citer gila kami :) aku dah booking kat Kota Kinabalu Shangri La dapat harga promo RM98++ per night without bfast. mmg murahlah.. bila kiteorg round nk ke hotel tuh, hubby tanya napa tak book cititel jer.. hotel lawa.. aku pun remarked.. mahal. nak dijadikan citer, hubby g try tanya cititel.. last2 kami end up check in kat situ dgn rate yg lebih mahal.. RM130 utk bilik kami n RM145 utk bilik mak2 n adik ipar. dahlah bilik mak takde tingkap.. biliknya kecik pulak tuh.. utk rate yg camtuh aku rasa mahal sgt! iron pun kena g bilik iron.. dlm bilik takde coffee/tea set..jug air pun takde.. wifi pun kena bayar.. cuma bilik diaorg nmpk lawalah.. lgpun baru jer 3 thn in operation.. smp bilik, mandikan budak2 sbb dh kena hujan.. solat pastuh.. terus pengsan.. budak2 pun tertido kepenatan jugak agaknya.. bgn dlm kul 8.. kat sini masuk waktu awal sejam.. agak payah jugak kami nk adjust sebenarnya.. kul 7.30mlm dh masuk isyak.. pas solat, terus call mak utk dinner. cadang nk g restoran keningau kat bawah hotel tuh jer.. rupa2nya dia bukak siang jer. apa lagi kami terus jer g kedai yg kami lunch tadi.. warung puteri. mlm dia ada buat ala carte. sedap2 makanan dia.. abis mkn dlm kul 10 lebih.. plan nk g jln2 kat shopping complex terbantut.. cuma pusing2 bandar cari 7 Eleven utk beli air.. beli burger king seketul dgn burger tepi jln utk mak.. mlm tuh hubby suggest cari hotel lain utk mlm besok.. mlm tuh kami duk google cari hotel2 kat KK nih.. rata2 mmg mahal.. ingat nk check in KK Shangri La tuh jer, tapi aku cam reluctant sbb masa lalu hotel tuh punyalah penuh bergantung tanglung kat dalam hotel.. last2 kami pilih tido kat grand borneo hotel.

Third Day
Awal pagi bgn terus check out n gerak ke Grand Borneo.. agak jauh dr KK, dekat2 ngan UMS. cuma yg bestnya dia bercantum skali ngan shopping mall 1Borneo. kat situ jer ada 4 hotel.. tak ke besar mall tuh?? alhamdulillah, check in terus ada bilik.. dapatlah bilik sebelah menyebelah.. bilik dia oklah, luas sket dr Cititel n cantik! service pun ok.. internet free, adalah iron/iron board etc cam hotel2 biasa tuh.. lepas check in, kami pun kuar utk g brunch.. mana lagi, warung puteri jugaklah... lepas lunch, kami ke Pasar Philipine tapi takde parking pulak.. last2 kami turun mak2 n adik jer.. pastuh hubby ajak g singgah kedai kamera kejap.. byklah jugak brg2 kat kedai tuh tapi brg yg hubby cari tuh takde stok.. so, kami gerak balik ke pasar, still takde parking.. end up kami pusing2 abiskan minyak kat bandar jer.. g isi minyak jap, pastuh parking kat petronas tido.. bila bgn tgk2 dh kul 4.00.. aik diaorg nih tak abis shopping lgke? bila call, diaorg baru nk gerak ke pasar ikan masin pulak.. isk.. berjanggut dh menunggu nih.. aku pesan je kt mak belikan kuih cincin, ikan bilis n udang kering.. dlm kul 4.30 baru kiteorg dtg amik diaorg kt pasar tuh.. terus balik ke hotel. aku ajak hubby g jln2 bandar.. so, lepas solat kami keluarlah balik.. mak2 n adik ikut jugak wpun letih (nk berjalan punya pasal :D) plan nk cari butang baju melayu kat pasar philipine cancel sbb parking full lagik.. my mil yg nk cari brg lg sanggup turun sorang2 kt situ smbl kiteorg g central point shopping complex. dpt info kat google, ada kedai kamera murah kt situ. lepas beli brg hubby, kami terus amik mak kat pasar n balik hotel. jln2 kat 1Borneon dinner pizza hut mlm tuh...

Fourth Day
hari nih bfast kat hotel.. food kat sini oklah.. byk jugak choice.. pas mkn kami pun siap2 packing utk check out.. destinasi arinih g akuarium n Lok Kawi Wildlife. akuarium kat UMS nih tak menarik langsung.. dahlah parking terhad, akuarium dia kecik sesgt.. entrance fee RM5/pax. Dari situ, kami ke Lok Kawi Wildlife park.. agak jauh dr KK. hampir2 abis minyak kiteorg.. kat sini agak best jugaklah.. byk jugak binatang dia, separuh jalan tiba2 hujan pulak.. terus stranded kat pondok depan org hutan.. nasib baik dia byk jugak pondok2 utk berhenti duduk.. bila hujan agak reda, kami decide terus balik sbb takut tak sempat nk smp airport.. terkilan jugak tak dapat round satu taman tuh.. aku terus set kat garmin utk ke airport.. tiba2 dia tunjuk kat airport baru pulak.. barulah kiteorg tahu kt KK nih ada 2 airport.. satu yg baru utk MAS.. satu lagi kat Terminal 2, utk air asia. kira cam KLIA dgn LCCT laa. nasib baik ada masa lagik n jarak dia pun tak jauh.. smp kat situ dlm kul 3.. janji ngan org kete sewa kul 5, so, kiteorg pun pusing balik cari tpt mkn.. jumpalah Kak Nong Restoran nih.. tpt nih glamour kalau cari tpt mkn sedap kat KK. Food dia not bad cuma harga agak mahalla.. setaraf ngan tpt mkn standard kat KL nih. pas mkn, kami ke airport, unload bag n hubby tunggu org kete sewa. aku dh kalut sbb dh kena check in. selesai check in, g solat.. tgh2 solat announce suh masuk boarding area pulak.. padahal flight kul 6.30pm. sempatlah aku mandikan saeed n amin dulu.. kami smp KL kul 8.30 awal setengah jam.. kapal terbang air asia nih cam bas ekspres.. smp jer terus nak jalan balik.. takke rosak kapal camtuh? agaknya nilah sbb dia dpt bg tambang murah :) lepas book ing van utk balik uamh, kami pun g solat jap. smp umah dlm kul 10mlm.

Berakhirlah trip kami kali ini... belum sempat abis penat dah berangan nk ke Kuching pulak.. maybe Free Seat Air Asia thn depan pulak :)







perasan tak phone booth kt belakang tuh..

skang trend 2 beradik nih amik pics mesti berpeluk2
Saeed yg happy dpt mkn


4 thoughts:

ARA2 said...

nape tak duk apartment je kat kk..cam promenade ke etc..boleh masak2 dan selesa kot utk family. Dekat ngan pasar etc, beli je seafood then masak. Dulu aku park kat satu shopping complex dekat2 pasar philiphine, pasar hari ahad tu, pastu terus jalan2..Nak naik gunung kena pagi2 sbb kalau tghr sikit dah berkabus..tak nampak puncak. Takutlah jalan dia, bengkang bengkok..huhu..Azie

-ummu amin- said...

azie, aku tak aware ada apartment. mmg tak cukup survey gamaknya :)

Farra said...

Ayu, jelesnyaaaaa...kami nye tix burn gitu aje ingatkan? Owh aku tau psl apartment tu, but still pricey. ok ayu aku cadangkan sume hotel hang stay tu letak skali $ senang nk refer
Thn ni kami book lg la tix ke kk masa free seats promo hehe

amin said...

mestilah ingat.. ur tix awal dr kami.. nnt aku update review.. thn nih kami target gold coast free seat..