Wednesday, April 6, 2011

Kota Kinabalu : Itinerary

Memenuhi permintaan Farra untuk listkan itinerary masa ke Sabah arituh.. planning mmg lama.. nak kena google, baca blog, tgk website etc.. at last our so called plan itinerary as below, tapi tak semua dapat pergi :(

First Day

2.00 Kinabalu Park - smp kat sini dah kul 2.30 sbb pusing cari petronas kat KK plus jln naik ke gunung yg agak merbahaya, so kena slow

3.00 Mesilau - tak sempat pergi

4.00 Kundasang War Memorial - tak sempat pergi

5.00 Sabah Tea - tak sempat pergi

5.30 Kinabalu Pine Resort Kundasang - not recommended. mungkin kalau Celyn/ World Heritage Resort lagi better...

Second Day 

9.00 Poring Hot Spring - pergi on first day, tu pun sekejap jer sbb ari dh nk gelap plus kejar masa nak solat

12.00 Jesselton Point - smp abt planned time. tak sangka jarak masa pergi n balik agak panjang.. naik bot 1.30pm, bot amik blk kul 3.

Tunku Abdul Rahman Park - Manukan

2.30 Check in Hotel -

2.00 Lok Kawi Wildlife - pergi last day

4.00 Handicraft Market - which is actually pasar philipine, gi on third day

5.00 masjid bandaraya kota kinabalu - tak stop pun, just nampak kat tepi jalan jer

5.30 Menara Tun Mustapha - tak pergi

8.00 Restoran Seri Keningau

1Borneo - mmg duk kat sini.. so, dptlah jln2

Third Day 

9.00 Sabah State Museum & Heritage Village - tak sempat pergi

2.00 Tamu Penampang - tak sempat pergi

10.00 Atkinson Clock Tower - tak sempat pergi

11.00 Lunch: Restoran Sempelang

12.00 Signal Hill Observatory Platform - tak sempat pergi

1.00 Kipandi Butterfly Park - tak sempat pergi

3.00 KK Esplanade - tak sempat pergi

4.00 Tanjung Aru Beach - tak sempat pergi

5.00 restoran sutra bayu

8.00 Waterfront - lalu jer

Fourth Day

9.00 Pasar Philipine - mmg patut ada one whole day just utk ke sini... 3 serangkai, pasar ikan masin, buah2an & handicraft

places yg kami pergi tapi tak masuk dlm planning
Aquarium & Marine Museum - sbb dekat dgn hotel (not recommended)
Jambatan Tamparuli - on the way turun dr gunung kinabalu

post mortem
1. kalau nak naik gunung, make sure kena 2 hari kalau nak pergi kesemua tpt2 yg spt kiteorg plan kat atas. kalau sehari mmg tak cukup masa sbb jarak every place tuh agak jauh ditambah dgn keadaan jln yg tidak begitu elok.
2. kena betul2 survey on hotel. mostly mmg mahal, so, kena pandai survey
3. tpt mkn bagi mereka yg amat sensitif abt halal food mcm kami nih (even kalau ada logo halal, kami tgk jugak tukang masak, waiter/waitress plus customer yg mkn kt situ, kalau owner kedai tuh sah2 bkn muslim, mmg kami tak masuk) kat sabah nih byk jer kedai cina yg dapat status halal dr jab agama islam sabah, ikut tekak masing2lah kalau confident halal bolehlah teruskan, kalau ragu2 dah kira syubhah n better elakkan. one more thing, fast food kat sini tak cam semenanjung, so, don't expect rasa food dia sama which is you'll be totally dissappointed
4. pls give some time for your body to relax.. kalau tgk itinerary kami nih mmg packed sgt. tu yg jadi tak dapat g semua tpt.. kes nak gi semua tpt dgn limited time yg ada.. sepatutnya kena ada extra time utk kes2 spt jam ataupun tertidur akibat keletihan heheh
5. masa buat plan make sure all the places to dekat2.. so, takdelah kejap ke hulu pastuh ke hilir.. buang masa namanya tuh.. google map is the best tool masa buat planning.. mmg aku selalu guna kalau nak g jln2 nih.. at least kita tahu travel time taken utk ke setiap tpt.. so, bolehlah estimate accurately

useful links for holiday ke Sabah

Sabah Tourism Board Official Website - mmg amat2 useful utk tourist. listing of interesting places, accomodation, eatery etc

Jabatan Agama Islam Sabah Halal Directory - list of restaurant yg ada sijil halal, kalau tgk kat JAKIM mmg takde sgt

Aura Biru Services Tours & rent-a-car - company yg kami sewa kereta. amat bertolak ansur dan boleh lebih kurang.. try negotiate and you'll get the cheapest rate

ok.. that's all the tips from us..HAPPY HOLIDAY!!!

2 thoughts:

Farra said...

Tq for sharing ayuu..leh jd panduan

-ummu amin- said...

welcome!!