Monday, September 20, 2010

Salam Aidilfitri 1431H

Rasanya belum terlewat utk kami sekeluarga mengucapkan
salam aidilfitri dan maaf zahir batin
kepada semua rakan2 yg mengenali kami. Ampun maaf di atas segala perbuatan dan percakapan yang mengguris hati samada sengaja ataupun tidak
Kami beraya sakan tahun nih. mana taknyer, dua2 kampung kami balik, perak n johor. mengambil kesempatan cuti raya yg byk tuh, kami berjalan puas2.. starting from wednesday, aku amik half day utk shopping last minute. my bro in law mmg dah cuti n dia, my mil and sil bwk amin ke klang utk shopping. aku sempat pesan suh belikan samping utk amin. yg amin punya recycle pakaikan saeed. aku n hubby pulak buat tinjauan terakhir ke munawwarah. hajat nk cari baju hubby tapi takde design baru. balik empty handed, terus ke pavillion cari pouch bag utk iphone hubby. cari punya cari takde yg lawa. so, aku suggest pergi sunway pyramid. alhamdulillah, g kat machines terus jumpa yg berkenan kat hati. dari sunway, balik amik saeed. masa tuh dah kul 6 lebih. nak pergi bazar ramadhan pun tak sempat, so hubby ajak berbuka kat luar. cari restoran semuanya dah tutup. at last, terpaksa g SACC Mall makan pizza hut. smp2 situ nampak org beratur panjang. ingatkan nak take away, rupa2nya dine in kena order kat kaunter. lama jugaklah kiteorg tunggu. yg tak puas hatinyer, hubby order cheese baked rice tapi bila smp adalah dlm 2cm jer nasi tuh.. dgn rasa tak puas ati aku suh hubby amik gambar, nak complain kat website pizza hut. dari SACC baru balik amik amin kat umah MIL. smp jer umah, hubby bawak naik budak2 and aku start projek masak kek marble. nih order khas dr my MIL utk bwk ke rumah atuk besok.

khamis lepas subuh, kiteorg bergerak menuju ke bagan datoh. amin n saeed aku angkut tanpa mandi. sian diaorg tgh tido. smp ke sg tiang dlm kul 11 lebih. MIL singgah beli brg dapur utk atuk. aku duk pusing2 jer pasar tuh. skali jmp butang baju melayu utk amin. arituh beli satu jer, tak cukup pulak utk amin n saeed. smp kat umah atuk, atuk tgh isi pulut dlm ketupat. aku mandikan budak2 tuh, pastuh tertidur masa menyusukan saeed. amin buat kerja kontrak dia.. turun naik tangga.. seronok betul dia balik kampung. petang lepas asar, aku, hubby n saeed g bazar ramadhan kat simpang empat. amin tak ikut sbb tido. nasib baik masih ramai lagi yg bukak gerai.. so, byk betul makanan yg kami borong. beli air smp 4 mcm.. jambu, kedondong asam boi, kelapa (nih aku yg ngidam) and soya. food beli murtabak, mee kari, roti john n kuih muih. tak cukup tgn bawak makanan tuh semua. alhamdulillah semua habis, sbb beli in small portion, org yg mkn ramai. mlm tuh amin seronok main bunga api dgn pakcik2nyer.. (pakcik2 amin semua kecik2, sekolah rendah lagi)

Pagi raya lepas solat raya n makan, mulalah sesi bersalaman. jalan raya lepas solat jumaat. my MIL excited dpt jmp sedara mara yg dah 30thn tak jmp. nasib baik jmp jugak rumah.. dapatlah beraya 4 buah rumah. balik umah atuk, mak ngah n family dah smp.

2nd raya, kami bergerak ke ipoh pulak.. kali nih cuma kami sekeluarga jer. turn beraya kat umah adik beradik aku pulak. my two bros duk kat ipoh. disbbkan kami dah start puasa 6, so, pergi umah along petang. terus berbuka puasa kat sana.


di rumah along
3rd raya, aku kepenatan smp tak terbgn sahur. kami bertolak balik ke shah alam tghari. bergilir drive ngan hubby. mula2 plan nk berbuka dkt jusco bukit tinggi, tapi at last tukar plan g pavillion. jalan raya boleh dikira berapa biji kete jer yg ada. seronok betul!! berbuka kat nandos n my mom dapat handbag n purse baru hasil kutipan duit raya

4th raya,kami jalan2 ke sunway pyramid. beli groceries sket utk bersahur. malamnya beraya ke rumah k na, my opismate kat telok panglima garang. nasib baik ada garmin, kalau tak mahu sesat dibuatnya. alhamdulillah rezeki dapatlah mkn mee goreng n ayam goreng madu.

5th raya, aku terlebih rajin. buat kuih raya lagik.. kali nih tambah stok cornflake rocher detox. dapatlah 6 balang kecik. pastuh, try buat dahlia guna resepi k hanieliza pulak. isk.. tak menjadi lagik bunganya.. kenapa ek?? niat kat hati nak buat cornflake madu lagik sbb dah tinggal sket, tapi badan tak larat. malam g raya rumah abg sani, ex cikgu silat aka kwn hubby. balik dr rumah abg sani, melilau kiteorg cari makanan.. jumpalah gerai dkt ngan rumah, tapi kena tunggu sbb ramai sgt org mlm tuh. dpt mknn nk dkt kul 12. amin dah ngantuk, saeed pulak smp tertido.

6th raya, pergi jusco bukit tinggi utk amik gelang emas mak yg dah lama tempah. mula2plan nk buka kat situ jer, tapi disbbkan awal lagi. we all decide buka kat umah jer, hubby request buat murtabak roti n aku pulak teringin mkn mee kari. puas betul mkn mlm tuh...

7th raya, kami bertolak ke jb lepas zuhur. jln masih lengang n kami smp kt mlk kul 5 lebih. singgah solat dkt jusco n bertolak ke serkam kul 6 lebih. smp sana betul2 dh dekat waktu berbuka. elok makanan smp, masuk waktu maghrib. semua lauk abis sbb kelaparan. disbbkan nk kejar masa smp ke jb, pas mkn kami masuk hiway balik. smp kat jb or more precise kat tune hotel danga bay at 10.30pm. bilik dia not bad, cuma tak sesuai utk family besar. kiteorg tido 4 beranak sempit sungguh.. hubby baper kali nk terjatuh n aku pulak tak tido lena sbb dok jaga amin takut terjatuh. but overall, hotel dia amat sesuai utk org yg nak jimat n family size kecik.

8th raya, lepas subuh bertolak balik semula ke tangkak. beraya di rumah busu melah, pastuh singgah kat umah mak long yah di chin chin melaka. semuanya bising bila tahu kiteorg tido hotel. takper, next year tukar plan pulak :) dari rumah mak long yah, kami ke rumah arwah pak long mahat. arwah meninggal on raya ke 5. pastuh, ke rumah pak ngah mamat kat batu pahat. dari situ baru balik ke jb, singgah umah pak usop di kulai n pak alil di felda taib andak. last rumah utk hari tuh is rumah my best fren masa form 1-3 kat SDARY, Jila. tgh pregnant anak sulong... lama giler tak jumpa dia, since aku kawin. haaa.. dah 5 thn tuh. kami beransur balik dlm kul 10 mlm.

Di rumah mak long yah, Chin Chin, Melaka
9th raya, kami check out hotel n menuju ke rumah mak angkat aku. duk lepak situ smplah kul 11. kenyang mkn, kami bertolak balik ke shah alam. on the way, singgah rumah k aisyah di batu pahat, kenalan komuniti shukur dulu. alhamdulillah rezeki kami dapatlah makan maggi bandung :) dari rumah k aisyah, kami straight balik ke shah alam. berhenti dinner di senawang, solat di R&R dengkil. smp rumah kul 9 lebih. sempatlah tgk cerekarama air mata nur salina.

10th raya, kami plan buat surprise birthday treat utk my MIL. birthday dia on 17th, sbb kami balik JB, so celebrate on sunday. dari awal dah pakat dgn my BIL.. my FIL sponsor pizza, my BIL sponsor kek, kami pulak buat air jer :). pagi2 lagi dah janji jmp kat sunway pyramid sbb nk cari hadiah birthday. aim utk beli handbag yg my MIL suka. cuma my SIL yg tahu, so kiteorg angkut dia. mula2 dia ingat bag tuh jenama carlo rino, tapi bile g cari tak jmp pulak design tuh. at last, we all decide g sogo. sbb my MIL jmp bag tuh kat sogo. my BIL n tunang tak ikut, sbb diaorg ada plan lain. so yg pergi kami, my mom n my SIL. alhamdulillah, lepas pusing tpt bag kat sogo tuh dlm 5-6 kali barulah jumpa bag yg my MIL suka. harga pun not bad.. takdelah mahal sgt. pas beli hadiah, terus ke TTDI makan doli. amin asik sebut nk mkn kue teow udang. plan nak singgah umah siti tak jadi, sbb tak cukup masa. Dlm kul 6 lebih, kiteorg keluar balik ke Tesco Shah Alam utk beli pizza. ingatkan buat take away dapat diskaun maybankard 30%, rupa2nya takde. buat penat jerr.. majlis start pas maghrib. by the time kami smp umah, in laws semua dah tunggu. aku buat air ribena longan.. ermm.. sedap... bila kami ramai2 keluar dr dapur bwk kek n nyanyi lagu birthday, my MIL mcm tergamam. sblm nih tak pernah buat celebration camnih utk dia. sgtlah suka bila dia bukak hadiah tuh. kiteorg pun happy!!

11th raya, arinih last day aku puasa. yeyy!! besok dah raya!! n today my mom punya birthday pulak. aku awal2 lagi dah sediakan birthday utk mak. kami plan bawak mak makan kat istana bambu. tptnya cantik, makanan pun sedap cuma agak mahal. so, tak boleh dtg slalu.

3 thoughts:

ieka said...

meriah sgt raya... best betul dapat jalan sana sini dan sihat sejahtera semuanya kan :)
kami anak beranak demam bergilir2, batuk, selsema sepanjang raya.. masih bersisa lagi sampai sekarang ..so kurang la menikmati sgt heheh

y@tipruzz said...

sakannya raya korang jln sana sini siap masuk shopping mall lagik tuh!

yg klakar tu sempat lg wat biskut raya even tho dah raya :p

ieka - siannye!!! kalo anak2 x sihat kita pon jd kurang hepi nk berjln kan huhu

-ummu amin- said...

Ieka, saeed pn x berapa sihat ms raya tuh. Kiteorg siap bwk ubat blk kg. Kalau x sihat nk g jln raya pn xde moodkan?

Yati, mmg sakan sungguh. Shopping mall penuh non malay jer. Kuih tuh mode terpaksa buat sbb stok sediada dh nk abis. Tp seronok jgk buat kuih pas raya, boleh rasa terus :)