Monday, September 6, 2010

Bahana Kuih Raya

Weekend lepas mulalah projek kuih raya aku bersama2 MIL and SIL. Mmg every year diaorg dtg umah n tolong aku buat kuih. Bukan byk jenis pun, tapi seronok buat ramai2. Lagipun ada org nak melayan hero2ku itu... so, last saturday, diaorg dtg berbuka.. aku masak mee bandung n buat rojak guna kuah rojak mak bee.. mmg superblah kuah rojak mak bee tuh ek.. beli masa g jln2 kat alor setar last month.. kalau tahu sedap, aku beli byk2..
pas isyak, baru masuk dapur balik start buat biskut dahlia.. nih favorite MIL, FIL and Atuk Hubby.. yg sadisnya, bunga dahlia tuh penyek.. geram betul.. bila study betul2 ada yg kata overbeat.. ada yg kata kurang tepung.. tak kisahlah, asal rasa dia sedap. dapatlah 1 balang besar and 1 1/2 balang kecik.. my SIL yg jadi tukang terap. masa nak start adun, baru perasan tepung jagung kat umah dah expired (tanda dah lama tak memasak) mintak tolong hubby belikan tepung jagung plus bhn2 nak buat sahur pulak nnt.. punyalah lama tunggu dia g beli.. ingatkan gi kedai depan umah tuh jer, rupa2nya smp ke tesco dia cari bhn2 tuh.. sambil tunggu dia balik, aku start buat cornflakes madu pulak.. sbb yg nih senang jer, sempatlah siap bakar cornflakes tuh baru hubby balik.. terus start buat biskut dahlia.. smbl tuh amin dah start dgn tugas sbg tester.. asiklah mtk cornflakes madu tuh.. benda manis seronoklah dia mkn.. smp tinggal sket biskut tuh.. mahu tak sempat raya.. kena guna taktik farah jugak ni... sorokkan :) tapi yg seronoknyer.. sblm mintak amin mesti kata ' pandailah ummi masak kuih, sedap kuih flake (baca:cornflake) nih' mmg kaki bodek betul si kecik sorang nih

smbl bakar biskut, aku buat cornflakes choc pulak.. yg nih pun senang gak.. langsung tak yah bakar2, just masuk dlm fridge jer utk keraskan biskut dia.. akhirnya lepas kemas n bakar semua kuih dlm kul 1 am jugaklah.. saeed sgt2 baik mlm tuh.. langsung takde nangis melainkan nk menyusu.. tuh pun berenti 2 kali jer..

lepas kemas dapur, aku pun masuk tido.. punyalah penat badan.. then, tiba2 dlm kul 3am saeed terjaga menangis2.. aduiihh.. hilang sabar jugak masa tuh.. dahlah badan tgh penat.. dia pulak meragam.. puaslah sapu minyak kat perut.. dukung keliling bilik.. still nangis gak.. bagi susu pun tak nak. at last, lepas dia reda nangis aku try bg susu lagi.. dia menyusu smplah tido balik.. aku pun zzzz... sedar2 jam dah pukul 4.45am.. alamak dah lambat.. cepat2 bangun nk masak lauk sahur pulak.. hubby request lauk special pulak tuh.. ayam kuzi.. ermm...nk dekat 5.30 baru selesai masak.. makan pun cepat2..

pas subuh, terus pengsan smplah tghari.. sakit2 badan bila bangun.. uisshh.. bila hubby komen sket jer kuih yg dapat.. rasa panas jer telinga.. mmg aku buat satu adunan jer.. so, takdelah byk balang yg dapat.. tgklah kalau rajin aku buat lagi.. tak tahulah bilanyer tuh :)

3 thoughts:

Farra said...

penat sungguh ekkk...mana gambo kuih rayanya ayu??

-ummu amin- said...

mmg penat sesgt! iskk.. gambo nk tunjuk pun segan..

aida said...

kuih raya aku tak sempat raya pun, 2 hari sekali kena bakar baru.. padahal buat 2 balang besar.. uwaa