Tuesday, January 8, 2013

My Breastfeeding Journey

Arinih nak citer pasal my own experience on breastfeeding. Actually, mula2 tahu breastfeeding nih after baca blog kawan2 yg tegar breastfeeding their babies. Excited pregnantkan amin penuh ngan hopes and dreams of perfect roles as a mum dan yg pastinya, one of it will be breastfeeding amin till 2 years old. thanks to mr google for all useful info on breastfeeding. cuma masa mula2 tuh tak mampu nak beli pam yg mahal2. even till giving birth aku tak beli pun breastpump sbb after reading other's experience, ada yg tak dpt nak breastfeed their babies atas sbb2 tertentu, so, kalau beli awal2 pump agak membazir kalau tak dapat nak guna nnt. unfortunately, kami tersilap pilih hospital for delivery, i thought all private hospital are baby friendly which means they'll not giving formulas to babies and encourage mummies to breastfeed the baby. 

amin was born thru caesarean, after delivery aku ditempatkan kat delivery room lagi till bius hilang. masa nurse datang utk tukar urine bag, aku bgtaulah yg aku nak breastfeed amin, tapi boleh dia cakap 'kalau caesar mmg tak boleh bfeed baby, kiteorg bagi susu formula dulu ye' aku cam terkesima jap.. aik, napalak tak boleh bfeed? memandangkan masa tuh aku lalok lagi, so, aku diamkan jer dulu..

lepas bius abis, diaorg pun transfer aku masuk bilik. then, again aku kata aku nak bfeedkan amin. still the same reason given by them. aku cam tak puas ati, then aku berkeras jugak kata nak bfeedkan amin. pastuh barulah diaorg hantar amin utk bfeeding. first time bfeed amin tak dapat nak diungkap dgn kata2.. n i still got the feeling until now when i breastfeed Zhafrah.. it's such a wonderful feeling holding your baby close to you and watching them sucking your milk.. and i love the sound they make during feeding.. it's so cute hehehe

lepas discharged, bermulalah episod baru.. alhamdulillah susu aku mmg banyak.. kalau duk saja2 or baring, mesti tetiba 'let down' dgn sendirinya.. being amin masa dlm pantang siang tido jer.. menyusu pun tak nak. malam jer dia bgn every 1 hour utk menyusu.. so siang aku pump buat stok utk naik keje nanti.. masa tuh hubby belikan pam manual brand Anakku. sayangnyer, pam tuh bertahan 2 minggu jer.. maybe sbb heavy duty sgt kot. then, hubby belikan pump Pureen.. yg nih guna battery and it only last for 6 months sblm motor dia rosak.. sepanjang guna pump Pureen mmg takde masalah dgn production. mmg standard production aku 10oz every pumping session. Tapi bila Pureen rosak, production aku menurun sbb aku tak reti pam guna tangan.. masa nih amatlah tension.. then, cepat2 kiteorg beli pam medela mini-e. mmg bagus and production pun byk balik. mini-e selamat aku guna smplah wean off amin at 1 year 10 months sbb aku pregnantkan saeed. 

masa pregnant saeed, mmg positive betul nak bfeedkan dia jugak.. dapat tahu pasal medela freestyle dari Aida. ok, amat menarik and harganya boleh buat telan air liur 2-3 kali. for the first time, aku beli barang thru ebay sbb kat ebay lagi murah. aku dapat dlm RM800++ includes shipping.. masa tuh kat msia harganya RM2.5k rasanya. amat teruja nak guna freestyle, and bila bersalinkan saeed, aku dah siap2 buat stok masa pantang jugak. Alhamdulillah, masa saeed aku bersalin kat Sime Darby Medical Centre (SDMC) dulu SJMC which is baby friendly hospital. mmg diaorg akan kacau waktu tido utk nursing baby. siap ada lactation consultant dtg utk ajar latching, pumping n etc. memandangkan aku dah ada pengalaman ngan amin, so, takde masalah sgt bila time saeed.

pada aku medela freestyle mmg terbaik.. dgn situasi aku yg balik keje kena multitasking, function freestyle mmg amat berguna.. aku boleh mengepam sambil memasak kat dapur and buat keje umah.. just sangkut jer pam kat pinggang.. dlm packaging dia siap provide belt, tapi aku tak pernah guna pun.. aku slalu sangkut kat getah kain baju kurung aku jer.. production still maintain 10oz every session.. and alhamdulillah rezeki yg melimpah bagi aku kesempatan utk share susu aku dgn 2 org anak susuan aku, Fudhayl and Haziq. saeed fully bfeed smplah 2 thn lebih, masa aku pregnantkan zhafrah. insiden yg tak boleh lupa, aku terpaksa buang hampir semua stok dlm pantang sbb susu rosak.. masa pantang aku duk umah in law, so, bila letrik takde kat umah mmg kiteorg tak perasan. bila balik umah lepas pantang nak train saeed bottle feeding, dia asik menolak. rupa2nya susu dah masam.. rasa nak menangis masa buang susu2 tuh semua

utk zhafrah, kami upgrade lagi beli upright freezer.. nak upgrade pump medela takde kuar model baru lagi :) so, tambah freezer jer sbb ikut experience mmg tak muat guna fridge biasa. abis jer pantang, freezer aku pun penuh.. pening dah nak letak kat mana stok2.. so, skang nih aku ala2 malas nak pam slalu n byk bagi direct feeding kat zhafrah kalau breast engorge. 

utk freestyle nih takde prob cuma softfit breastshield tuh slalu koyak.. baru2 nih dua2 soft fit aku koyak..lps review kat net, akhirnya aku beli personal fit breastshield kat one baby world. tu pun hasil survey semua online shop and ebay, kat one baby world yg plg murah.. cuma RM25 jer satu utk size M. masa beli tu aku sorang je naik atas, hubby n kids tunggu dlm keter sbb nak cepat. sempatlah aku belek2 breastshield tuh sbb nampak cam kecik, takut tak muat. lagi satu, prob ngan battery dia.. yg nih buat aku cuak jugaklah sbb bila charge battery cam tak full.. masa saeed dulu pernah jadi jugak.. bila aku modify kat battery dia letak paper sket baru ok.. masa pregnantkan zhafrah, aku dah start check balik.. takut2 rosak lagi.. mula2 tuh mmg dia cam tak charge.. lps google kat net, byk jumpa mmg prob freestyle kat motor dia.. sebenarnya bukan battery yg tak charge tapi motor dia prob.. jumpalah satu website nih ajar camana nak reset balik.. alhamdulillah lps ikut step by step, pump berjaya di charge and boleh guna smplah arinih.. mintak2 bertahanlah pump nih smp anak yg ke 7.. bolehke? hehehe

ramai kawan2 tanya tips camana susu aku leh byk, aku pun takdelah amalkan supplement. mkn cam biasa jer.. few tips yg aku boleh kongsikan

masa pregnant
1. aku tetiap ari baca surah al hujurat. fadilat surah nih utk banyakkan susu. masa baca kena yakin and byk2 doa supaya susu banyak.. amalan nih mmg aku tak miss since pregnantkan amin
2. dah masuk third trimester, aku start bersihkan nipple and urut2 breast masa mandi utk elak nipple tersumbat..

dlm pantang
1. aku minum pagi n petang ngan susu anmum lacta
2. masa zhafrah, aku tukar ganti ngan susu kambing hira' and nmpk kesan byk jugak susu

yg penting, mesti pikir yg indah2 je masa pumping.. kalau bosan tgklah gambar/video baby utk stimulate.. 

breastfeed nih guna prinsip demand n supply.. so pada aku takde istilah air susu takde.. 

kalau demand byk, byklah supply.. direct feeding boleh stimulate breast utk produce more milk.. 

breastfeeding nih bukannya slalu indah jer.. ada jugak pahitnya. masa saeed, aku kena nipple clogged waktu pantang.. sakit sgt smp aku nak demam. lepas urut baru ok sket.. and kena pump slalu.

waktu zhafrah pun sama, aku lambat urut, so, breast mmg bengkak masa tuh. masa tulah aku belajar cara hand express sbb kalau breast bengkak mmg tak boleh guna pump. alhamdulillah, pas hand express 2-3 kali, breast aku dah ok.. yg pelik masa zhafrah nih (yerlah first girllah katakan) buat pertama kalinya aku ada lump under armpit sebelah kanan.. mula2 aku tak perasan, masa mandi baru ternampak cam pelik kat armpit aku.. bila google, it's normal.. sbb urat susu mmg smp ke lengan.. so, bila breast aku engorge, susu tuh berkumpul kat bwh armpit.. nampak scary tau.. tapi bila makcik urut tuh kata ada org kena dua2 belah skali.. so, mmg normal kot.. lepas pantang lump tuh dah mengecil tapi tak hilang terus smplah skang.. aku baca kat net, dia kata lump tuh hilang pas kita stop bfeed nnt sbb dh takde milk production.. nasib baik tak sakit, cuma nampak hodoh jerlaa..

itulah sikit sebanyak pengalaman aku.. hopefully, aku dapat bfeed zhafrah smp 2 thn sama cam saeed.. amiinnn

6 thoughts:

aida said...

aku baru putuskan susu fateh sebab dah umur 3 tahun, lama tak baca pasal breastfeed.. hihih

Smiley said...

amin...I will graduate very soon..Maher will turn 2 on 23 jan :)

-me,myself and i- said...

aida n farra, meaning bolehlah start planning for the 5th one?? hehe

aida said...

ayu, tak sampai lagi ke no 5.. heheh

-me,myself and i- said...

kpi aku 7..
takkan ko dah stop kat 4 kot??

Zura Mukti said...

Salam..nk tnye la website mane yg ajar step tuk reset medela freestyle tu ek?pump sy xleh charge cm awk nyer..