Thursday, January 17, 2013

Amin & Demam

Sekarang Amin masih warded at SDMC and i'm here writing this post at home taking care of Saeed which is also having mild fever and my little bam bam, Zhafrah yg also dah berjangkit batuk n kahak.. Amin is being taking care by dear hubby.
 
It's all started on Saturday morning.. Amin woke up and told me that he's not feeling well.. i took his temeprature and it was 36++ so, i just told him that he's not having fever, maybe it's only due to cough and flu that he's having for the past 3-4 days. At noon, his temp starting to rise to 37++ and i gave him medicine.. he was asleep throughout the day but his temp has back to normal. before he went to sleep at night, temp naik lagi ke 37++
 
sunday morning, he woke up with high fever, aku masukkan ubat punggung terus and suhu pun turun balik.. at noon, we went to kenduri kawin at Bukit Rimau, Klang. Amin tak makan langsung, just minum air sirap and 1-2 sudu bubur kacang. Katanya, nak makan ummi masak. he requested for ayam goreng and kubis goreng. we went back home and i cooked and feed him tapi tak abis pun makan. we decided to go to clinic and before we went out, he vomitted the food he just ate.. ok, this is not good. Arriving at clinic, the doc checked his temp and said that he's having high fever..39.5 degree. he gave strong antibiotics and advised us to bring Amin to Hospital if he's still having fever after 2-3 days. we went home and i gave him the medicine.. but his temp still tinggi. sampai kul 12 still no changes and hubby urged me to take amin to SDMC.
Ubat punggung yg aku guna
Strong antibiotics given by doc
arrived at Emergency Unit, SDMC, amin's temp still 39.5, and the nurse told me to undress him and wet his whole body with lukewarm water, pastuh nurse masukkan ubat punggung. the temp goes down but for temporary only. upon seeing doctor, he advised that Amin need to be admitted.. dia suspect kena influenza.. amin pun masa tuh ada ulcer kat mulut.. lepas nurse masukkan air kat tgn amin, and kiteorg pun gerak masuk bilik.. the clock was 1 am.. and we felt so sleepy but amin still awake watching Disney channel.. gaya budak jakun takde astro kat umah.. dlm setengah jam pastuh amin pun tido skali..

on the way ke ward

Monday, kiteorg budget amin boleh discharged tghari tapi doc kata tak boleh lagi sbb dripped water lom abis.. pas abis air which will be petang tuh, barulah boleh balik..so, ok.. stay for 1 night lagi.. dlm kul 2-3 petang, suhu amin naik balik to 39++, so nurse terpaksa bagi ubat punggung lagi skali.. petang tuh maid pulak call bgtau Saeed pun demam.. aduhaii, camana nih. takkan nak admit dua2 kot? aku dah plan.. kalau saeed kena admit jugak, nak mtk bilik 2 bedded.. senang nak jaga.. so, petang tuh kiteorg balik jap bawak saeed gi klinik.. mlm tuh aku stay umah n hubby jaga amin kat hosp.
 
Tuesday, subuh2 hubby sms bgtau amin demam balik and nurse bagi ubat punggung lagi skali.. pas subuh hubby balik amik aku n saeed.. tak berani nak tinggal saeed kat umah, takut suhu naik tiba2 and incident sawan jadi lagik.. so kiteorg bwk jer dia gi hosp, kalau jadi apa2 senang nak react. Amin nampak dah ok tapi doc kata tak boleh nak discharged lagik.. doc nak bagi antibiotik and gas sbb dah dengar cam paru2 ada kahak.. so, again hubby kena jaga amin.. saeed alhamdulillah pas makan ubat, terus kebah demam. tapi aku still bagi antibiotik jugak.
 
Wednesday, amin overall dah sihat.. cuma 1-2 kali temp naik to 37++.. tapi still doc advise to stay 1 more night sbb nak abiskan dose antibiotik and gas.. alamak.. lamanya kali nih berkampung kat hosp.. amin kalau tak demam mmg tak duk diam.. risau jugak sbb cam body dia depends on medicine.. kalau xde ubat, demam balik. latest, malam tadi hubby whatsapp bgtau amin demam balik masa maghrib tadi.. ya Allah, Kau sembuhkanlah anak-anak ku.. pulihkanlah kesihatan mereka.. amiinn
 
p/s: kawan2, doakan amin cepat sembuh yerr..

2 thoughts:

A said...

nape eh budak2 zaman sekarang kecik2 lagi dah warded..anak sedara aku baru 2 tahun dah berapa kali warded tah ( ni aku blame adik aku tak pandai jaga anak haha), dulu2 adik no 3 aku selalu sangat demam panas, macam every month (exaggerate - maybe every 2-3 month)..high fever..selalu mak pak aku kelam kabut tgh2 mlm bawak dia pegi klinik (as usual aku kena tgk2 adik lain, tapi masa tu takle ramai sangat lagi haha)..around 39-40deg gak tapi tak penah la warded..bawak balik, bagi makan ubat, bagi minum air bebanyak, jeram badan dengan air asam dalam 4 kali sehari..or whenever tenp dia spike..that's all. Aku rasa kat msia too much antibiotik sbb tu budak especially takde kebolehan utk build their own immune system at the same time annihilated necessary good bacteria yg ada kat dalam badan. Sikit2 antibiotik..senang je..bukan semua sakit kena amik antibiotik. kdg2 mcm flu tu tak guna pun antibiotik (heh ni NHS Uk bagitau la) sbb virus kena guna anti viral, tapi kalau cukup rehat, tidur, air insyaallah ok..except mcm bird flue ke hape tu kenalah warded sbb nak bagi special antiviral and tak nak jangkitkan org tak berkenaan. Aku tak penah dapat antibiotik sepanjang duk sini, batuklah kokol sebulan dua bulan pun, they just ask for phelgm sample to be analysed in lab, so kalau takde apa2 anomaly cam tb ke hape ke, dia suh relaks2 kat rumah, jgn keluar dan jangkitkan org. Obviously aku bukan dr ngee...cuma reporting my observation. Tapi kan yg jeram air asam jawa tu bagus tau..

-me,myself and i- said...

ala azie, kalau gi hosp kerajaan aku rasa diaorg suh balik jer.. nih sbb gi hosp swasta, mmg diaorg suh warded esp diaorg tahu company cover. tapi kat sdmc, kalau tak serius mmg diaorg takkan admit. tapi arituh doc suh admit sbb dia suspect influenza, and he's totally right.. amin kena influenza A.. abis saeed n zhafrah berjangkit skali, tp doc tak suh admit pun, just bagi ubat jer kat diaorg