Tuesday, August 10, 2010

Tragedi Ramadhan 1431

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan

kalau tahun lepas aku hanya dapat sambut 1 Ramadhan jer, tahun nih diuji pulak dengan sakit fizikal.. ku diserang food poisoning since monday (bahana makan Manhattan Fish Market).. semalam mc satu ari, tido jer dr pagi smp petang.. luckily budak2 dah dihantar ke rumah bbsitter and MIL. arinih not fully recovered sgt tapi budak2 ada kat rumah.. reasonnyer.. bbsitter saeed mintak cuti pulak.. so amin bila tahu adik dia tak g rumah bbsitter dia pun tak naklah pergi.. lgpun amin seakan2 berjangkit jugak dgn aku.. bgn kul 3 pagi and muntah atas katil... lepas bersihkan badan n katil, dia muntah lagi skali...pastuh, dia terus tido smp pagi..

so, pagi tadi g klinik amik ubat utk amin.. pastuh balik umah smbl budak2 tuh tido, sempatlah buat keje opis jap.. pastuh hubby balik baru g makan kat Doli... teringat last year waktu2 camnih tgh berdebar menunggu saat2 nak bersalin.. sekejap jer saeed dah nk masuk setahun. harap2 tahun nih dapatlah buat ibadah sebanyak mungkin.. amiin

matlamat kami tahun nih.. menyahut cabaran dan seruan Dato' Abu Hassan Din Al Hafiz masa ceramah Ramadhan 2 minggu lepas... apa dia??

berbuka hanya dengan 3 biji kurma dan segelas air
boleh buat?? kami pun tak sure berjaya ke tidak.. tapi yg pasti cara nih boleh menjimatkan masa dan tenaga aku.. dari tergesa2 nak memasak utk berbuka, aku ada masa nak bersiap utk solat Maghrib berjemaah dan mungkin sempat bertadarus dgn hubby sblm tarawih.. insyaAllah.. makan nasi hanya waktu sahur jer, so, aku dah budget masak sblm sahur provided aku kena bangun awallah

tarawih pulak tak mungkin dapat berjemaah di surau dgn adanya 2 org hero aku nih.. for the first night alhamdulillah dapat buat 20 rakaat dgn ditemani amin sekali.. dia cam heran kenapa tak berenti2 ummi dia solat.. selalunya lepas bagi salam dah abis, nih tak, lepas salam bangun balik smbg solat... aku pun bgtaulah yg aku tgh solat tarawih, kalau dia tak larat tak payahlah ikut, tapi dia insist nak ikut jugak.. alhamdulillah dia ikut smplah abis 20 rakaat.. mintak2 dia rajin smplah abis Ramadhan nnt.. amiin..

2 thoughts:

ieka said...

comelnya amin.. :)

ayu, semoga cepat sihat...

-ummu amin- said...

ieka,first night jer rajin ikut. semlm dah tak larat nak ikut smp abis. yg kelakarnyer, kalau org tanya amin puasa tak.. dgn yakinnyer dia akan jawab.. puasa walaupun hakikatnya dia tak puasa pun :)