Monday, August 23, 2010

Happy 1st Birthday Sayang!

Saeed is 1 today! cepatnyer masa berlalu.. dgn saeed terasa cepat sgt, waktu amin dulu, kami tertunggu2 utk first birthdaynyer.. cuma kesian kat saeed, no celebration for him like his brother.. salah satu sbb birthday saeed falls in Ramadhan.. so, nak celebrate grand2 sgt pun tak proper sangat. tapi birthday present utk saeed dah dibeli awal2 lagi.. ummi plan nak belikan ini,
tapi bila g cari ngan hubby.. terbeli yg ini pulak :)
oh ya.. kami beli nih masa keluar berbuka dgn saeed jer.. kebetulan hari tuh, amin buat perangai nak tinggal umah opah, so, ummi pun suggest kat hubby keluar cari hadiah saeed. kalau amin ikut skali mahu dia menumpang sekaki.. masa pilih tuh, both of us bagi saeed test satu2 toy yg ada.. and nampaknya dia mmg suka yg kat atas tuh.. so, instead of belikan dia walk n ride, ummi belikan steering nih.. harga pun lebih kurang sama jer.. seronok sgt dia main, smp masa nak bayar pun dia nangis sbb ummi amik kejap. kesian kat saeed takde mainan sendiri.. slalu kongsi mainan abgnyer ajer.. seperti yg kami jangka, bila amin nampak jer hadiah saeed, terus dia nak jugak...isk2 bertuah sungguh budak nih...

cerita ttg saeed.. alhamdulillah proses mengandung n melahirkan saeed mmg mudah berbanding amin dulu.. cuma perangainyer mmg sgt2 berbeza dgn amin. sangat manja, lasak dan aktif.. smp tak terkawal dibuatnya.. akhir2 nih bertambah2 sensitif, tinggi suara jer sikit, mulalah dia mencebik... agak introvert, cuma mesra dgn family jer.. kalau dgn outsiders even closed family pun susah nak senyum. diawal2 usianyer, amatlah susah nak jaga, bukan susah apa, asik nak berdukung jer.. letak tak boleh.. duk dlm stroller pun tak boleh.. keluar berjalan pun menangis, cuma lately nih jer, dia dah ok sket.. dlm 7-8 bulan, dah ok bawak berjalan... naik stroller pun dah seronok.. duk dlm car seat amin pun boleh.. alhamdulillah...
semoga anak ummi menjadi anak yg soleh, taat perintah Allah dan berakhlak mulia...amiin

8 thoughts:

Farra said...

happy birthday saeed...moga jadi anak yg soleh ;)

muaz masih melalak dok dlm car seat! huh sgt mencabar..dh la perut mama makin besau

saeed dah jalan ke?

hadiah muaz pon kami lom beli..plan nak beli kuda

-ummu amin- said...

thanks auntie farra!

boleh tahan jugak muaz yer.. ingatkan dah duk kat nursery kurang sket 'melekat' dgn mamanyer.. amin dulu mula2 nangis gak, tapi lama2 dia ok.. kena tahan telingalaa..

saeed lom jalan lagik.. baru berdiri n menyusur jer.. kalau ikut amin 1thn 3 bln baru jalan.. muaz??

unique1012 said...

Happy birthday Saeed, sekejap je kan dah setahun.. semoga menjadi anak yg soleh :)

Farra said...

muaz dah jalan umur 11 bulan 2 wks gitu..die dah suka memberontak..kalau kite tegur benda yg die suka buat dah suke mrajuk

-ummu amin- said...

thanks auntie nabilah!!

farra, cepat ek muaz jalan..

Ummu Auni Afif said...

happy birthday saeed..weh, dah jump into the wagon dgn farra juga ker?

-ummu amin- said...

thanks auntie aini..

isk2 soalan maut betul.. lomlah.. mtk2 taklah, sian saeed kecik lagik

Ummu Auni Afif said...

kihkihkih...
manalah tahu keliling orang duk sibuk nak masuk anak 3/4 :P