Monday, May 3, 2010

Weekend Breakaway at PD and it's a long long sunday

setelah sekian lama merancang untuk cuti2 malaysia, akhirnya last weekend kami berjaya juga meng'escape'kan diri dari kesibukan kota.. rasa penat and letih setiap hari ditebus dgn short holiday di PD. actually, holiday cum birthday celebration for me.. amik cuti on thursday and friday. thursday uruskan hal2 personal plus service keter and treat my in laws dinner (sate kajang + kfc)

Friday
keluar umah cam org nak g keje.. 8.20am dah bertolak without mandikan budak2 pun. around 9.30am berenti bfast at R&R seremban. we're having nasi goreng. amin tak berapa nak makan sbb baru bgn tido. after bfast, mandikan dua2 beradik tuh. smp ke seremban around 10.30am. hubby nak cari SR (belikan kek utk birthday girl :D ) g yg kat town, tak bukak lagik.. so, decide tak yahlah beli. on the way ke PD, lalu kat Jusco Seremban 2. ternampaklah SR kat situ, so, hubby pun singgah jap beli.. punyalah lama ummi tunggu, rupa2nya dia beli kad skali.. thanks dear!! smp ke PD around 12 noon. kiteorg booking Avillion Admiral Cove. masa booking amik Deluxe, tapi bila tanya receptionist, deluxe tak mengadap ke laut.. and kiteorg naklah sea view tuh.. lagi romantik gitu :) so, we decide tukar ke studio, rate masa tuh takdelah mahal sgt pun.. RM250+15% utk studio room. tapi lom boleh check in sbb ramai yg lom check out lagik. so, kiteorg kuar balik n cari masjid utk hubby solat jumaat. smbl aku n anak2 dok tunggu dlm keter. masa tuh ada nampak satu family nih dr KL (sbb kete plat KL) pun tunggu hubby dia solat jumaat... pas solat, kiteorg pun check in.. waa... bilik dia best betul!! katil king.. ada day bed lagik.. spacious jugak.. saeed seronok betul buat keje contract :) pas aku solat, kiteorg pun kuar g lunch.. siang PD tak byk kedai makan yg memberangsangkan. we all end up makan kat mama chop papa grill.. very2 bad service + byk lalat + mahal.. mmg takkan makan lagi dah kat situ.. kenyang makan, kiteorg g jalan2 kat bandar PD. byk jugak kedai tapi kiteorg tak turun keter pun.. pusing2 jer.. dlm kul 6 tuh balik hotel sbb nak bwk amin mandi kolam.. punyalah semangat, ummi dah awal2 belikan swimming suit + jacket pelampung tuh kat mydin. amin pun semangat jugak.. tapi bila masuk jer air, dia terus jadi takut.. jerit2 tak nak mandi.. laaa... buat malu company betullah... semua org yg lalu senyum jer tgk... at last fed up, terus bawak dia naik bilik. Pas maghrib kuar dinner kat Nasreen Seafood. sblm g PD ummi dah survey siap2 tpt makan best n byk yg recommend this restaurant. mmg tak silap.. sedap masakan dia.. masa kiteorg dtg dlm kul 8 lebih, dah hampir penuh restoran tuh.. nasib baik ada meja kosong lagik.. kiteorg order siakap sambal pedas, ayam pandan, udang+sotong goreng tepung, kailan ikan masin. harga pun not bad, takde mahal sgt.. semuanya cuma RM56. amin makan banyak.. saeed mengamuk sbb panas n ngantuk.. masuk kete terus tido. on the way balik hotel, singgah kedai jap belikan amin bola dgn harapan besok dia naklah mandi kolam lagik..

Sabtu
turun bfast dlm kul 9 am. menu dia takdelah byk sgt tapi rasa not bad.. sedap jugak.. pas makan ajak amin mandi kolam lagi.. mula2 cam berani jer siap bawak bola.. bila dah masuk dlm, terus takut.. nangis lagi.. rupa2nya kiteorg silap bawak masuk kolam yg agak dalam.. kolam yg kat sebelah tuh lagi cetek rupanya.. bila bawak kolam yg cetek tuh pun dia tak nak.. dah fobia.. end up, naik jerlah ke bilik.. dlm kul 11 lebih kiteorg pun bertolak balik ke shah alam.. short but yet relieving holiday.. mmg enjoy sbb tgk anak2 happy.. smp umah dlm kul 2 lebih.. pas solat kiteorg kuar balik ke Empire Gallery.. new shopping mall kat subang jaya. niat nak carikan bag roda (roller back pack) utk amin.. sibuk dari dulu nakkan bag tuh.. gilah kat toys r us yg baru bukak tuh, ermm.. mmglah ada bag ben10 tapi besar sgt.. smp amin nak tarik pun susah.. at last ummi tak jadi beli, mengamuk jugaklah si kecik tuh.. tapi kejap jer.. plan nak cari kat tpt lain pulak besok..

Ahad
Byk sgt aktiviti hari nih.. mula2 kena g kenduri kahwin jiran lama hubby kat Bukit Rimau, then gi Homedec at KL convention Centre plus g KLCC utk cari bag amin.. bertolak dr rumah kul 11 am ke kenduri kahwin... amin yg tgh lapar boleh abis sepinggan nasi plus ayam masak merah. dlm kul 12.30, kiteorg bergerak ke KLCC, smp solat dulu pastuh baru gi homedec. waa.. thn nih homedec semakin besar, lenguh kaki ummi ngan abah yg gilir2 dukung saeed.. yer, saeed tak nak duk dlm stroller and baby carrier masih belum dibeli lagik.. so, mmg workout sungguhlah ummi ngan abah semlm.. nasib baik amin tak buat hal sgt.. dlm kul 4 abislah round semua hall. barulah gi ke isetan.. konon2 promo ada baby fair, tapi bila masuk children dept, tak byk pun yg sale.. semua normal price jer.. so, ummi pun takdelah terbukak hati nak beli apa2 melainkan bag amin jer... jumpalah bag ben10 yg size medium, kecik sket dr yg kat toys r us. lepas beli, baru hubby terjumpa bag iron man yg kecik n comel.. nasib baik boleh tukar. akhirnya amin dapatlah bag roda iron man :) yg buat poket ummi kopak bila amin nakkan topeng iron man.. ingatkan murah sbb cam plastik biasa jer.. rupa2nya satu tuh RM39.90... aduh2 tutup mata jerlah ummi.. smbl tuh belikan t-shirt ben10 utk amin n saeed.. boleh pakai utk raya nnt. dari klcc kami ke kampung baru utk dinner ar HR Steak House. dah lama tak mkn kat sini.. sizzling steak kat sini sgt sedap n murah! kiteorg mkn bertiga cuma RM38.50 jer compare to mama chop papa grill tu.. abis makan dlm 7.30pm, ummi ingatkan abah nak g tesco beli pampers budak2 nih.. tgh ada promosi murah.. so, kiteorg pun singgahlah kat tesco mutiara damansara. first time g situ.. slalu g kat the curve n ikea jer. smp2 melilau kiteorg cari surau dia.. rupa2nya surau kat parking.. penat betul ke hulu hilir.. pas beli pampers terus balik.. penat teramat sgt.. hubby pun flat.. amin n saeed tido dlm kete.. balik just singgah kedai beli roti utk ummi bersahur besok pagi...

4 thoughts:

Farra said...

byknyer aktiviti..penat tuhhh

-ummu amin- said...

mmg penat sgt2.. bygkan semua aktiviti dilakukan sambil dukung saeed yg dah 8kg tuh..

Farra said...

eh happy birthday ayuuu ;)

-ummu amin- said...

thanks farra!!