Monday, March 22, 2010

Camana nak jawab?

Semalam amin buat statement yang membuatkan ummi n abah 'lost' sekejap. petang semlm lepas ummi siap masak dinner, kami naik ke atas utk siap2 solat maghrib. ummi madikan saeed, then amin. lepas pakai baju, amin terus ke meja solek n amik bedak talkum (hadiah dr GM ummi masa ke UK). dari sabtu rasanya amin dok letak bedak tuh kat kaki dgn alasan kakinya sakit. mungkin dia pikir bedak tuh boleh kurangkan sakit kakinya tuh. tiba2, smbl dia sapu bedak, dia dok ulang2 cakap 'ya Allah, tolong amin ya Allah'.. banyak kali.. lepas tuh, dia bangun n terus pandang ayat kursi yg kami gantung atas kepala katil.. n cakap lagi 'ya Allah, tolong amin ya Allah'.. ummi dgn spontan 'amin, kalau nak mintak dgn Allah, kena tadah tangan, cakap elok2'.. amin pun terus tadah tangan.. lepas tuh keluarlah killing statement dr amin.. 'Allah tak tolong amin pun, kaki amin sakit lagi'

haaa... nak jawab cmn tuh?? ummi tgk abah, abah tgk ummi.. dua2 cam blackout kejap.. terus ummi kata, amin kalau nak Allah tolong kena jadi budak baik.. kena solat, dgr cakap ummi dgn abah.. nnt Allah tolong sembuhkan kaki amin.. tapi dia cam tak puas ati jer dgn jawapan ummi..

so, what say u?? kalaulah anak2 cakap camtuh.. agak2 camanalah nak jawab yer??

4 thoughts:

ieka said...

:) anak2.. mencabar juga nak jawab.. sakit kaki kenapa ayu? tak tahu nak jawab macamana.. but i believe Allah will helps you.. bagi ilham terbaik utk jawab pada amin.. inshaAllah.. mungkin Allah nak kasi amin lebih menghargai kesihatan kaki dia lepas ni.. hehe

Ummu Auni Afif said...

sat eh, ada artikel untuk dikongsi

http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?pagename=IslamOnline-English-Ask_Scholar/FatwaE/FatwaE&cid=1119503546316

Things which may prevent du`a' from being answered include:

5. Trying to hasten the response. Abu Hurayrah (may Allah be pleased with him) said: the Messenger of Allah (peace and blessings of Allah be upon him) said: “The du`a' of any one of you will be answered so long as he is not impatient and says, ‘I made du`a' but it was not answered.’” (Reported by al-Bukhari and Muslim)

-ummu amin- said...

ieka, ntahlah napa kaki dia arituh. tgk takde apa2 tapi dia asik ngadu sakit.. adakah imaginasi?? :)

aini, thanks for the article.. betul2.. next time aku nak bg alasan tu lah..

ieka said...

imaginasi? wahhaha takpe..nampak amin budak bijak.. mcm pernah teringat satu cerita psychology cemana dia handle budak2 yg create story based on their imaginations but actually nothing happen.. nanti la kalau ingat ku kongsi di mana kah jumpa.. ya ya.. nnt bolehlah update lagi...kot2 leh jadi reference di masa depan :D