Untuk memenuhi permintaan aini... nih aku letak resepi utk buat laksam. aku guna resepi nih utk open house aku arituh... my husband's fav food nih.. SELAMAT MENCUBA!!
Bahan Laksam
200 g tepung beras
40 g tepung gandum
garam550-600 ml
air
minyak utk melengser
Bahan Kuah
600 g ikan sardin, rebus, ambil isi & tumbuk
2 liter santan (2 biji kelapa)
6 ulas bawang merah, ditumbuk
1 cm halia, ditumbuk
2-3 camt serbuk lada hitam
1 keping asam gelugur
sedikit garam
Bahan Sampingan
1 biji timun, dihiris halus
10 btg kacang panjang, dihiris kecil
30 g daun kesum, dimayang
200 g taugeh, dibuang ekor
3 biji limau nipis, dibelah 4
sambal belacan
Cara-Caranya
Jerang semua bahan kuah hingga mendidih. Perlahankan api dan renihkan hingga pekat. Angkat dan ketepikan. Untuk laksam, kacau semua jenis tepung dengan garam dan air hingga menjadi adunan yg sebati. Lengser tin/loyang bulat 22 cm dengan minyak. Tuangkan sedikit adunan agar membentuk satu lapisan nipis. Kukus selama 3-4 min atau hingga masak. Sapukan sedikit minyak pada permukaannya dan gulung kemas ketika masih panas. Hiris setebal 1 cm bila hendak memakannya dengan bahan sampingan dan kuah.
* Bahan2 sampingan tuh optional.. boleh ikut selera sendiri.. cam aku slalu letak kacang dgn daun kesum je..
0 thoughts:
Post a Comment